Aloe |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 29> |
Korisnik | |
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aralijaaaaaa, eno i moj ima jedan pup, samo jedan ali evo ja skačem do plafona. Jupiiiiii !!!!
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Aloju imam odnedavno, tacnije par manjih pelcera starih oko 6 mjeseci. Neki dan sam je iznijela na balkon. Ona je, naravno, dobila neku ruznu, mutnu boju a u kuci je bila prelijepa zelena.
Balkon je na istocnoj strani i ima sunca samo do 10 ujutru. Dakle, ne gori na vrucini. Uz to, stala je s mladicama. Stoji kao plasticna. Hoce li joj se boja vratiti? |
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
život je more
|
|
![]() |
|
dea78 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 661 |
predivne su vam aloe.ja sam je imala al mi ju je neko ukrao iz haustora
![]() ![]() |
|
Pozdrav iz Zagreba!
|
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Lantana, hvala! Cvijet tvoje aloje je impresivan! Da li cu ja to ikad docekati?
Obzirom da na mom balkonu skoro da nema sunca, vjerovatno nikad ![]() Dea 78, kakva smjelost! Ukrasti cijelu biljku! Treba ga ![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Koja ljepojka!!!
|
|
![]() |
|
Dizzy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 08 Svibanj 2014 Lokacija: Austrija Status: Offline Bodovi: 13 |
Pozdrav svima.
![]() Ove druge dvije su problematicne. Dok su bile u cvjecari, izgledale su genijalno, boja odlicna, biljka totalno zdrava, znaci sve super. Medjutim, cim su se iz polumracne cvjecare preselile na moj Balkon (zapad), lisce im je pocelo dobijati nekakvu ruznu ljubicasto-smedju boju, izgledaju sasuseno, kao da propadaju. Kod Aloe vere je donje lisce postalo totalno mekano, kao da trune. Zemlja je ok, zalijevam ih mozda dva puta tjedno sa oko dva deca vode, korijenje sam pregledala i sve je ok. Nije valjda da im je mrak u cvjecarama bolje odgovarao nego osuncani Balkon? Glupo mi je nekako drzati Aloe u stanu jer sam mislila da im je na suncu najljepse, a one stvarno svakim danom sve gore izgledaju. Dakle, sta radim pogresno? Kod Aloe vere upravo gledam lisce, pri krajevima je vec totalno slijepljeno, kao da je sasuseno, a pri dnu kao zvaka mekano. Zalijevam li ih mozda prerijetko? Da ih stvarno unesem u stan i maknem sa sunca? Vani su vec neka tri tjedna, znaci trebale su se vec pomalo adaptirati, ali ocito nije tako. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Promjena boje iz zelene na crveno/smeđe ili
ljubičasto kako ti veliš je posljedica jakog sunca. Mislim da će preživjeti na
balkonu ali boju neće promijeniti. Ostati će i dalje crvenkaste.
Sada je još prehladno za česta zalijevanja.
Oprezno sa vodom. možda da zaliješ jednom na 10 dana
|
|
![]() |
|
Dizzy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 08 Svibanj 2014 Lokacija: Austrija Status: Offline Bodovi: 13 |
Znaci, nema smisla da ih sada sklonim sa sunca? Mene Muci Aloe Vera koja stvarno bezvezno izgleda. donji dijelovi vanjskog lisca mekani, a gornji suhi, smedji, tanki kao list papira. Citala sam sinoc da su neke clanice imale pozitivno iskustvo kad su sklonile Aloe sa sunca i vratile ih u sjenu, a opet, neke druge pisu da Aloe trebaju biti na suncu. Bas mi je sad krivo jer sam zeznula biljke, a tako su super izgledale. Jedino je ova malena, tigrasta, ostala ok jer nju nisam ni iznosila na Balkon.
Za nekoliko dana mi stize jos jedna, arborescens, i sad ne znam uopce dal da je iznosim na sunce. |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Dizzy dobro došla, moje je iskustvo da ih ipak preseliš u svjetlu sjenu, imam malu kolekciju aloa i kad sam ih stavila na sunce u ožujku dobile su tu boju. sklonil sam ih sa sunca i sada imaju krasnu zelenu boju, napominjem da moje aloe sad su na stalnom mjestu vani i dobivaju sunca na kapaljuku i to predvečer , za alou veru imam i ja gadno iskustvo, ali kad sam je izvadila iz zemlje i pustila jedan dan da se korjen zasuši pa ponovo posadila sad je Ok , ona nikako ne voli sunce, bar je to moje iskustvo. Nemoj zaljevati kako kaže Pinus, pusti suptrat da sasvim se osuši, moje sukulente pa tako i aloe zaljevam na 15 dana i to tako da voda procuri, a kako vidim lokaciju kod vas je još hladno pa ih možeš zaljevati i ređe, kod mene u Dalmaciji ipak je toplije
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Znaci, mozda ima sanse da im se vrati boja? Kakva je opcija trajno drzanje Aloe biljaka u dobro osvjetljenom, ali ne osuncanom dijelu stana? Ili je ipak bolje da su vani? Ja sam, ustvari, cim sam kupila biljke, bila totalno sretna da mogu odmah s njima na sunce jer su u cvjecarama bile u polumraku. Nije mi ni napamet palo da bi ih sunce moglo zeznuti.
|
|
![]() |
|
Mozes li napisati preciznije koliko cesto zalijevas u Koje doba godine i otprilike kojom kolicinom vodeß Ova moja zemlja je dosta prohodna, ali nikad mi voda ne curi van. Zalijem li onda premalo? (dva do tri deca ulijem)
|
|
![]() |
|
Ako je temperatura iznad 10 C onda s njima van, neznam kolike su noćne temp. kod tebe , kod mene ne padaju ispod 12, i odavno su mi svi sukulenti vani, ako temp. padju ispod 5 C samo ih prekri agrofolijom (zovu je još bijela paučina) u svakom slučaju odgovara im više vani biti će dosta zime da budu unutra
|
|
|
|
![]() |
|
Ako je zemlja propusna zali dok voda ne iscuri van ali nikako da se zadrži u podlošku, pogotovo ne sada dok nije vruće, a zatim čekaj petnajestak dvadeset dana pa onda opet zali, ali kako si napisala da ih zalijevaš često znači da na površini su mokri a kako imaju plitki korjen i korjen je mokar pa zato sačekaj petnajestak dana pa zali da voda procuri, bolje da se bore sa sušom nego sa mokrim nogama jer će istruliti, ljeti se zaljeva svakih desetak dana a zimi ako su u toplome nakon 15 dana a ako su u hladnom nakon 25 dana |
|
|
|
![]() |
|
Znaci, da ulijem vise vode jer sa ova dva-tri deca nema sanse da ista curi van. Aloe Vera je u plitkoj posudi, ova druga je u dubokoj. Dakle, ti i ljeti zalijes svakih petneastak dana?
|
|
![]() |
|
Sorry na gnjavazi, ali sam malo zbunjena jer ljudi pisu totalno razlicite stvari o istim biljkama.
|
|
![]() |
|
Za sve sukulente bolje je manje vode nego višak, od manjka će smežurat list ali će i nakon zaljevanja opet oživiti, a ako je mokro korjen istruli a list postane vodnjikav i mekan i kad ga otineš u srištu se vidi vodnjikava trulež, ja stvarno zaljevam rijetko, ( jedino ako su ekstremne vrućine onda češće a kako si ti u podneblju gdje su ljetne noći svježije nego kod mene i ima vlage u zraku mislim da je od 10-15 dana sasvim dovoljno) nekad kad posumljam da je došlo do truleži otkinem dolje listove i tako kontroliram, ma nije davež ovdje prenosimo samo svoja iskustva ali u pravilu nakon nekog vremena sama ćeš shvatiti što im odgovara, možda ćeš i nekog izgubiti ali i to je cijena koju plaćamo dok im ne ugodimo
|
|
|
|
![]() |
|
Nista, premjestit cu Aloe onda uz drugi zid balkona gdje sunca ima samo malo predvecer. Imam osjecaj da ce se totalno sprziti ako jos par dana ostanu tu gdje su sada. Kazem, najljepse su mi te u cvjecarama Koje su uvijek u nekakvoj sjeni, cak u polumraku. A opet, zbunjuje me da tu ima ljudi cije Aloe izgledaju savrseno, a prze se citav dan na suncu.
Moze jos samo kratko o zimskom drzanju u stanu? Grijan prostor sa puno svjetla, ali ne direktno sunce plus zalijevanje dva do tri puta mjesecno, je li to ok? Ide li zimi manje vode nego ljeti ako je rijec o normalno grijanom stambenom prostoru? |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 29> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |