Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2223242526 38>
Korisnik
Poruka
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 95
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 23:19
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

2.Štitarka ( L. Clypeolaria)  - blag miris
Nije za jelo i vrsta je Leopiota tj. sunčanica.

Baš sam je sada guglao i vidio da nije približno slična sa jestivima, tako da se ne mogu zabuniti. Ono što je rekao, agricus, ne brati ništa ispod 15 cm visine, mlade isto tako ne dirati (neotvorene) i gledati deblo, nogu, i ako je glatko i bez šara, bjež i ne diraj.

Mislim da tako nema šanse za zabunu, što kažeš?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 23:28
Možda imam sreće da nisam naletila na otrovnu, ali kad sam vidjela na izložbi imala sam upitnike nad glavom. Ova se ne bi zamjenila sigurno.

Najbolje je da ne bereš male i proučavaj svaki detalj, i miriši ihEmbarrassed
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 95
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Studeni 2010 u 00:53
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Možda imam sreće da nisam naletila na otrovnu, ali kad sam vidjela na izložbi imala sam upitnike nad glavom. Ova se ne bi zamjenila sigurno.

Najbolje je da ne bereš male i proučavaj svaki detalj, i miriši ihEmbarrassed

Hoću, hvala ti na info. Oduševljen sam sa svima vama koliko ste brižni za novake, pravi ste. Thumbs%20Up
Na vrh
Romana_ View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 6
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Romana_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Studeni 2010 u 12:58

Smile Pozdrav svima!  Našla sam ovu gljivu po prvi put ,pa me zanimalo koja bi to vrsta bila ,i jeli jestiva?

Hvala!

Na vrh
dreaddelic View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dreaddelic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2011 u 14:00
Ej ljudi, imam pitanje  tj. molbu da mi pomognete savjetom..U slikama (dolje) nalaze se gljive, za koje mi (moji prijatelji i ja) smatramo da su to gnojištarke, pošto nismo baš educirani za prepoznavanje gljiva molim vas za pomoć..  Navodno postoje jestive i ne jestive gnojištarke, ovih sa slika kod prijatelja ima gomila, ali nismo sigurni koje su pa ih nismo ni brali..ne mogu uploadat slike /

Hvala vam unaprijed

slika1

slika2

slika3

slika4
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Lipanj 2011 u 11:29
....linkovi se  ne  otvaraju...

....preporucam  forum  GD Nasice za pomoc  pri   identifikaciji...
Na vrh
dreaddelic View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dreaddelic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Lipanj 2011 u 12:47
I kaj nitko ne zna koje su to gljive???
Na vrh
fran View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje fran Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Lipanj 2011 u 13:58
...ja sam uvjeren da su to jajaste gnojištarke. za mene nejestiva vrsta jer 2 dana ne smiješ pit alkohol. u svakom slučaju ne jedu se kad potamne. ako hoćeš preciznije slažem se da odeš na gd našice. pozdrav!
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 41
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Srpanj 2011 u 09:47

Pozdrav forumaši

Imama nekoliko slika gljiva koje ne mogu determinirati pa molim pomoć
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2011 u 18:40
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2011 u 18:48
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2011 u 18:51
Ne znam da li sam dobro postavio slike
Ako nisam molim pomoć i kako da postavim više slika odjednom
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Listopad 2011 u 08:10
Originalno poslano od člana Ambolto Ambolto napisao:

Pozdrav forumaši

Imama nekoliko slika gljiva koje ne mogu determinirati pa molim pomoć

Pozdrav,

baršunato smeđi klobuk, crvene pore na cjevčicama, stručak bez mrežice, plavi na dodir, (mutna slika) - vjerojatno Boletus erythropus - Zelenjača.

LP
Agaricus
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Listopad 2011 u 08:15
Originalno poslano od člana Ambolto Ambolto napisao:

Puno bi nam reklo i mjesto nalaza, kod Boletaceae (porodice Vrganjevki u koji spadaju obje gljive) presjek, plavljenje, drvo sa kojim je u mikorizi (zajednici bez koje vrganjevke ne mogu živjeti)...
No, druga mi vuče na Xerocomus rubelus (Crveni baršunovac).

LP

Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2011 u 21:36
Agaricus , hvala na pomoći
Gljiva je ubrana proljetos ali više ne znam mjesto gdje
Pozdrav
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Listopad 2011 u 22:01
Evo još malo gljiva za identifikaciju
Molim pomoćCry
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Listopad 2011 u 03:38
Pozdrav,

na prve tri slike imaš krasnice (Russula), i dosta je teško reći točno koja je bez da dodirneš listiće (da li su meki i savitljivi ili pak krhki) itd ...

Na zadnjim slikama čini se da gljiva ima bijelo mlijeko. Ako je tome tako, radi se o Lactarius piperatus /pergamentus - Paprenoj mliječnici (Paprenjači).

LP
A
Na vrh
sizif View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sizif Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2011 u 10:15
pozdrav forumašima!
vidim da i na ovom forumu ima puno zainteresiranih za svijet gljiva!kao i na ostalim forumima koji obrađuju ovu tematiku, pojavljuju se oni koji znaju malo, dosta ili su "vrhunski znalci"!! u determiniranje (prepoznavanje) gljiva upušta se svatko, pa i oni koji prepoznaju nekoliko jestivih i opće poznatih gljiva. savjetovati nekome što je jestivo a što nije temeljem fotografija (ponekad i loših), a ne navoditi i ostale karakteristike neke gljive, opasno je i neodgovorno. zato savjetujem svima koji žele nešto više naučiti, provjeriti što su ubrali, dobiti točne informacije, da se obrate na stranicu hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, hmgs.hr gdje su okupljeni svi stručnjaci koji nešto znaće u hrvatskom gljivarstvu! svijet gljiva je ogroman i još uvijek u velikom dijelu tajanstven. zato oprezno sa savjetima i konzumacijom gljiva!!!
Na vrh
Ambolto View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ambolto Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2011 u 10:43
Hvala ti na pomoći.
Ja sam u ovome novi, tj. od prošle godine, i kupio sam knjigu od R. Bošca i sada me jako zanimaju gljive i već ih dosta poznajem ali ima dosta sličnih i teško ju je po slici prepoznati. Znam da treba puno više podataka o gljivi, ali su ove slike od lani ili od proljetos. U buduće ću malo više podataka slati uz sliku.
Poz.  
Na vrh
sizif View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sizif Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2011 u 21:13
ma, ambolto,nemoj moj post gledati kao kritiku, nego dobronamjerno upozorenje i savjet.tvoje fotke su relativno dobre, ali bilo bi dobro uz njih navoditi i vrijeme i mjesto rasta, miris, okus,i druge karakteristike za koje misliš da bi bile važne za sigurnije prepoznavanje.neke gljive je relativno lako prepoznati po fotkama,međutim,mnoge je potrebno mikroskopirati da bi bili sigurni o čemu se radi! pogledaj na forumu hmgs-a kako se i vrhunski stručnjaci nemogu složiti oko pojedinih determinacija! ako stvarno želiš naučiti više o gljivama, uključi se u neku gljivarsku udrugu, a knjiga je samo pomoćno sredstvo!
poz.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2223242526 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,235 sekundi.