Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Aloa Vera
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Aloa Vera

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2021222324 46>
Korisnik
Poruka
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2010 u 23:33
Originalno poslano od člana neretva neretva napisao:

koliko često trebam zalijevati alou arbrescens, sad kad je zatoplilo, i da li se više zalijeva u ljeto?
da li je normalno da su listovi mlade aloe arb. mekani?
moji su mladi i mekani, ne znam pa pitam...
neki listovi su mi se odlomili jer su mekani  i mladi--ja sma ih zabila u zemlju, jel to tako može?
jel se to radi?
hoće li se primiti u zemlji?

Zaljeva se jednom tjedno.Ljeti treba i više ako stoji na suncu a treba stati.
Najvažnije je da joj žile ne leže u vodi.Znači zemlja mora biti pjeskovita, da ne zadržava vodu a u podlošku ne smije stajati voda.
Jedan od najčešćih razloga propadanja aloje je - prevelika briga i puno vode.Stavi ih na sunce i povremeno malo zalij.Nikako prihranjivati.
Ne bih se čudila da se i list primi, žilava je ona.
Točno je da su listovi Aloe arborescens mekši i lako puknu, pogotovo ako se previše zalijevaju.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2010 u 08:02
moja aloja vera (velika) s vremenom ide u visinu, a donji se listovi ili osuše ili ih otkinem kad trebam nešto nekome namazati (ugriz komarca i slično)
i onda gubi na ravnoteži jer je jako široka

povremeno je izvadim iz posude, iskrenem zemlju i opet je zatrpam, malčice dublje

bi li je mogla orezati pri dnu, ispod donjih listova pa opet sjesti u zemlju?

i ne znam zašto nikad ne daje potomke
ovu "rodnu",  koja pušta i iz korijena kroz rupe na tegli, mi je poklonila jedna osoba,
a ovu veliku sam kupila u peveca i nikad nije pustila niti jednu mladu biljku, baš me zanima zašto...

Na vrh
Sedum View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 170
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sedum Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2010 u 05:26
Genetičko eksperimentiranje i proizvodnja transgenskih GMO-mješanaca, dosad su najpoznatiji kod prehrambenog i tehničkog bilja, a u najnovije doba se pojavljuju i u vrtlarskoj proizvodnji sukulenata. U Americi su dosad proizvedeni takvi GMO-mješanci nekih agava (GMO-agave sisalana i GMO-ag. tequilana), ali se ove dosad ne uzgajaju kod nas.

Od drugih ukrasnih sukulenata, dosad je još proizvedena Aloe GMO-vera, čiji je prirodni oblik (Aloe barbadensis) poznata ljekovita biljka za sirupe protiv tumora i u kozmetici za njegu lica. Transgenska Aloe GMO-vera se od 2009. pojavila i na našemu cvijetnom tržištu, pa se lani prodavala npr. u Zagrebu na sajmu cvijeća Floraart.

Transgenska Aloe GMO-vera može se već po izgledu pažljivo razlikovati od prirodnog tipa Aloe barbadensis: ovaj pravi tip na prijelomu lista ispušta bistri vodenasti sok bez mirisa, dok kod GMO-aloje na lomu istječe mutno-žuti i smrdljivi sok. Osim toga, GMO-vera je genski dizajnirana za uzgoj u vlažnoj sjeni tj. za staklenike i plastenike, pa ako se izloži vani na otvorenom suncu obično uvene i pocrni, sav gornji dio joj splasne i otpadne poput ljigave kaše kao morska meduza kada se izvuče na rivu ...

Dakako da se ova tehnička GMO-vera ne preporuča kao lijek niti u kozmetici: Multi-kompanije doduše zbog profita tvrde da je navodno 'bezopasna' i ljekovita, ali nezavisni istraživači iz Ruske Akademije znanosti nedavno su jasno dokazali da slične GMO-biljke izazivaju neplodnost (sterilitet) tj. imaju antibebi-učinak, što je osobito opasno za Ruse zbog velikog pada nataliteta kod njih. Povrh toga, kod pokusnih životinja koje su hranili tim GMO-biljkama, radjaju se i nakazni mladunci sa dlakavim jezikom i slične degeneracije ...
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2010 u 00:17
A, molim te, odakle ti ove informacije?
Možeš li dati link na izvor ovih gluposti.
Kao prvo, sok "prave" aloe barbadiensis nije proziran ni vodenast nego žućkast i mutan i zapravo ima neugodan miris.Imam je već 6-7 godina, valjda tada još nije bilo ovih "GMO".
Kao drugo, aloe vera će obavezno potamniti kad ju se nakon kućnog boravka zimi iznese vani na sunce.Isto tako će, nakon faze navikavanja opet postati lijepe sivo-zelene boje.

To potpuno crnjenje i propadanje dogodilo se dvjema mojim mladim alojama koje sam držala u plasteniku sa visokom temperaturom a onda ih iznijela vani na prohladno i sunčano mjesto ( bio je to eksperiment ).

Dakle, ti sve osobine prave Aloe vera pripisuješ onoj navodno GMO kako bi smo mi svi koji je imamo stekli dojam da imamo onu krivu.

Usuđujem se reći da je ovo obična diverzija na jednu prekrasnu ljekovitu biljku koja se sama ne može braniti.smile185
Na vrh
Sedum View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 170
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sedum Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2010 u 03:24
Kao dugogodišnji mediteranski botaničar, doista nemam ništa posebno protiv 'jadne' A. vera, kao ni inače protiv aloja kojih sam imao dvadesetak raznih: u Zagrebu pod staklom i vani na Kvarneru (gdje mi je zimus 1/3 promrzla). Uz ostale sam imao i desetak komada A. barbadensis od kojih su mi polovica uginule od mraza (Krk i Crikvenica).

GMO kod bilja nisu neke "gluposti" nego stvarni problem. Ako vas to ipak zanima, razne dobre informacije o štetnomu i korisnom GMO-bilju možete dobiti najviše na medjunarodnom linku: http://www.i-sis.org.uk , te dijelom na domaćem linku: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=55835
Na vrh
bvlgari76 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 64
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bvlgari76 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2010 u 18:26
Ok, tko od vas ima jednu od famozne 4 (Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox)? Znam da je off topic ali pls...
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2010 u 23:52
Hvala na linkovima, Sedum. Naravno,GMO je stvarnost, to znam.
Ali zbunio me opis, prave i "krive".Ne poklapa mi se.
No, ja znam koja je moja.Imam je već 6-7 godina i od nje mi potiču sve druge.Dakle, ja ću biti čuvarica prave Aloe vera (Aloe barbadensis,Mill.)
Evo moje bake aloje:

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2010 u 00:29
Natalija meni tvoje aloje rastu ko lude :)) i Duda lave isto :)))) a sad dobila i ideju da ih zatrpam jer imam isi problem da mi "klize"iz posuda kako kidam donje listove..... koliko ja znam sok prave aloje jest žučkast a da bi bio takav biljka mora biti stara i na suncu ( pod njenim uvjetima rasti) ...no opet.... hm.... ali gmo je priča unazad zadnjih 20 god a ja imam -čini mi se - neke starije knjige gdje se spominje žučkasti sok.... da nije ipak pitanje podvrste?..... a opet na drugu stranu aloe koje su mi od Duda lave i čija je baka (od aloje) došla iz Južnoafričke republike nemaju (još) žuti sok... a i više su prozirnkaste a ne ovakve kao kod Fermine (imam i te) ::))) opskrbila se svim vrstama... :)

bilo puno beba koje sam jesenas podjelila :))
Na vrh
miris_proljecha View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miris_proljecha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Lipanj 2010 u 09:18
Originalno poslano od člana nbjelovu nbjelovu napisao:

Miris proljeca,

aloe imaju debelo lisce kad imaju obilje vode. Ako su vani, to je zima i proljece i jesen. Kada zasusi, a to je ljeto, imaju mnogo tanje lisce.
Kod tebe je vjerojatno neki drugi razlog, jer ne vjerujem bas da si je presusila. Prije ce biti da je previse zalijevas i da ti je pocela trunuti u korijenu, a to znaci da ne moze povuci vodu, i zato se susi. Ako je to, nema joj spasa. Pogledaj korijen.
hvala na odgovoru @nbjelovu@,ne, ne zaljevam previse(naucila sam se na svojim greskama)zimus samo jenom mjesecno,ali sada su ok,toplo je cesce zaljevam,malo se suncaju.Imam aloje i na balkonu,koje cesce zaljevam(svaka dva dana),vec imaju bebice....mislim da sada ljeti nebi trebali biti skrti u zaljevanju,ali ipak sa oprezom.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Lipanj 2010 u 22:22
ima li kakvih vijesti? je li tko prokužio jel aloja sa žutim sokom "prava" ili križanac?
Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 71
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 17:35
ona je preva znam jer imam nekoliko knjga i i sam imam 3 aloje kojima je sok žut
Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 17:36
smile57
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 23:33
Sok je žut, naravno.A gel staklast, proziran.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Srpanj 2010 u 20:39
mašala!!..Tongue
Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2010 u 15:55
Da tako je ima jedan sloj prozirne želatine i jedan sloj žutog soka oko želatine i ispod njesmile99
Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2010 u 15:56
nemogu sad poslat sliku presjeka lista jer su mi aloje sada slabe
Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2010 u 16:01
ALI svejedno ima debele listove
Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2010 u 16:02
smile113ako zatrebam javite mismile100
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Kolovoz 2010 u 18:14
...kako je aloja između ostalog antastičan transporter ( sve u šta se umješa povuče 8 x dublje u kožu) dobra je kombinacija za pomješati njen istučen gel sa tinturom mire, petoprste i steže kao vodicu za masiranje zubnog mesa kod paradentoze. A kako sve skupa djeluje i na bakterije i n sluznicu i kost... rezultati su dobri!:)
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Kolovoz 2010 u 15:54
Iz tog razloga dobro je izmiksani gel ubaciti u bilo koju kremu, losion, mlijeko za tijelo, šampon....koji inače koristite.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2021222324 46>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.