Amarilisi |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2021222324 85> |
Korisnik | |
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Eto voki kod mene je taj problem...
em što sam imao preseljenje dok su tjerale cvijetnu štapku i to šta je bilo ružno vrijeme bez sunca skoro tri tjedna... kod mene amarilići istjerali štapku oko 80 centimerata u visinu pa je bilo i podupiranja i listića i cvijetnih štapki.. a da su mi amarilisi u malo lošem stanju jesu... jedan mi je ostao samo sa jednim listom ![]() jučer mi se i otvorila jedna čahura sa sjemenkama ali mi je sjeme nekako čudno i sumnjivo: ![]() ![]() Neznam dali bude nešto od tog sjemena ali budem pokušao ga zasaditi... pa šta bude bude... |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
skitnica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
meni osobno nije teško pregledati iznova sve stranice jer me fascinira ljepota Amarilisa pa ih mogu gledati uvijek iznova.i uvijek im se divim kao da ih nikad nisam vidio.dakle onaj tko voli Amarilise neće mu biti teško tražiti jer če istovremeno uživati u ljepotanima koje nema,kao recimo ja.slažem se i da se u temu Amarilisa stavi podtema sa slikama koje nemaju teksta.tako bi bile pri ruci.
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Seme amarilisa je dobro ako se između tih crnih listića prstima mogu napipati začetci lukovice, ispupčenje u središtu semenke. Ako je seme prazno, odnosno samo listići ne vredi ga sijati. Koliko vidim ove semenke su ok. Uvek bude i praznih "listića" među semenom, ali ima dosta i ispunjenih semenki. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Bolje bi možda bilo da se napravi podtema sa tekstovima gde bi na nekoliko strana stavili opise, potrebe, načine gajenja, oprašivanje, setva semena, prihranjivanje, bolesti, štetočine... Iako se u ovoj temi više ne stavljaju slike vremenom će opet postati nepregledna zbog nekih manje važnih postova. |
|
|
|
![]() |
|
skitnica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
to bi bilo idealno,tako bi onda sve što je važno znati o amarilisima(a o čemu mi neznalice nemamo pojma)bilo na jednom mjestu.mada ja kažem još jednom,ako moj amarilis ima problema nije mi teško sve stranice iznova prelistati.
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
lidac1 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 26 |
Pozdrav svima!
Za početak, pročitala sa sve stranice na ovu temu, ali opet ne znam što mi je činiti u mom slučaju! Pogađate: početnik! Da jesam i molim znalce i strpljive za pomoć.
Daklem, prije dvije godine sam dobila na poklon teglu sa cvijećem pod imenom "Josipov štap". Poslije sam tek saznala da je to amarilis, ali sam u međuvremenu napravila puno grešaka u njezi tog cvijeća koje ne znam kako ispraviti. Naime cvijet je te godine cvao sredinom ljeta sa prekrasnim crvenim cvjetovima koji su nakon što su ocvali dali sjeme. U jesen sam teglu premjestila sa balkona u zatvoreno (svijetlo stubište) i tamo je bila cijelu godinu. Biljka nije cvala, ali je imala bujno lišće koje je tokom vremena postalo ljepljivo te su se na njemu pojavile crvenkaste točice. Ja sam cjelokupno lišće odrezala u 10 mj, ali je počelo rasti novo. Naime, biljku sam cijelo to vrijeme redovito zalijevala! Inače, lukovice su stare 10-tak godina tokom kojih nisu vađene iz tegle te su zalijevane (1x tjedno). Voljela bih da procvatu ovo ljeto. Da li je kasno da ih sada izvadim iz zemlje, osušim i ponovno posadim u proljeće i da li uopće ima spasa za te lukovice?
|
|
![]() |
|
voki o njima zna sve,ali evo mojeg mišljenja dok se on ne javi.dakle ja mislim da trebaš izvaditi lukovice i staviti ih u hladan i taman prostor,ali ne rezati listove tako da biljka pospremi hranu iz njih u lukovicu.tako bi se listovi osušili.kad se listovi osuše dalje ostaviti biljku oko dvamjeseca tako da se odmori.dalje ide kako je več prije opisano.eto tako bih uradio ja.
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Da se i ja uključim na temu.
Dobila sam amarilise, crvene, daaaavno od moje svekrve. I sve ove godine ( a bit će dobrano preko 25/30g) sam se držala njenog savjeta: Kad ocvate, na jesen podrezati lišće, u veljači presaditi i.... cvali su bez problema. S tim da mi oni koje sam sadila iz mladih lukovica, naravski nisu prvo ljeto cvali. Razmnožili se "kao u priči".Da, moram priznati da ih baš i nisam svake veljače presađivala.
Ove sam godine čitala malo na ovoj temi i šire. I prvi put napravila eksperiment. Povadila lukovice,očistila od stare zemlje, spremila na tamno i relativno toplo (šupa, zidana) i odlučila ih sad negdje koncem siječnja, početkom veljače posaditi iznova.
Nisam ih išla pogledati i ne znam što se zbilo... Nadam se da nisam uprskala stvar pa su se recimo lukovice ili smrznule ili proklijale fino u tami.
Vanjska temperatura je najniža bila -2 ali uglavnom je iznad. Mediteran!
![]() |
|
![]() |
|
lidac1 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 26 |
Onda lukovice idu van iz tegle da se oporave i za 1-2 mjeseca natrag u zemlju. Nadam se da ce sve biti o.k. i da ce cvjetati ovo ljeto. Hvala na savjetu! |
|
![]() |
|
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
imam amarilis koji sam kupila na badnjak, cijela cvjetna stapka mi se nakrivila,na stapci je bilo 5 cvjetova,cvatnja je prosla no stapka je i dalje nakrivljena a listovi koji su stali uz stapku objesili su se. sta da radim sada?
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Rose to se i meni desilo a problem je bio ustvari dva problema:
pre vlažna zemlja predaleko od prozora amarilisima moraš pustiti da se zemlja i osuši.... ako nije vlažnost tla onda traže puuunnooo više svijetlije mjesto ![]() |
|
![]() |
|
Meow ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 48 |
kupila sam prekrasnu amarilu
i nedavno mi je cvijet postao pretezak i prelomio stabljiku:( kada sam dosla doma i vidjela to odrezala sam cvijet i bila sam lijena srediti lukovicu tako da je ostala 2 tjedna u toj istoj tegli i uopce je nisam ni zalijevala ni nista i sada je krenuo novi cvijet iz toga... evo prije 2 - 3 dana i sva sretna gledam kak raste, svu me iznenadio pa sad ne znam jel to normalno? procitala sam temu ali vidim da nitko nije imao slicno iskustvo, em ja nemam nikakvog iskustva s tim cvijetom, kupila sam ga samo jer je bio prekrasan:D kako to da sada raste cvijet, i kako da sacuvam da se ne prelomi:( vidim vaše visoke visoke bez iakkvih naznaka da ce se presavinuti ovakva je bila prije "nesrece": ![]() a sada ovako raste jos veca(lagano sam ga privezala za stapich da se ne bi prelomio, ali vidim tu na nekim slikama da uopce to nije potrebno) ![]() (nadam se da nije problem da objasnim i sa slikama) |
|
![]() |
|
Meow amarilisi ti sami govore da im nešto ne paše time što cvijetna štapka ili listovi klonu i zbog svoje težine se polome...
to sam primjetio na svom iskustvu... čim ti cvijetna štapka ili listovi počnu onako bit mlitavi, malaksali ili klonu za dolje imaš 2 uzorka toj pojavi: previše vode premalo sunca/svijetla pazi sa zaljevanjem jer ako ima stalno vlažnu zemlju lukovica ti može istrunuti ![]() |
|
![]() |
|
Meow ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 48 |
e pa zato je bila tak jadna kad sam ju kupila
problem je sto je otpocetka bila jadna stabljika sada ova nova sto raste je visha od one stare + jača je. bojala sam se samo da će kad naraste cvijet, postati meksa:D ali sad odkad je kod mene joj je sve ok:) Hvala ti puno! |
|
![]() |
|
Nema na čemu!
![]() treba dijeliti iskustva da nam biljčice što bolje uspijevaju ![]() možeš i pokušati uzgojiti svoje amarilise tako da cvijetiće koje imaš oprašiš... samo prenesi pelud na tučak kistom ili štapićem od vate i čekaš da sjemenkice dozriju a poslje sjemenke u zemlju i eto puuunnooo amarilića... samo im treba 2 do 3 godine da nove lukovice dobe cvijet... ![]() al eto zabavno je umnožiti i tako malo prčkati po cvijeću ![]() |
|
![]() |
|
Polen se prenosi sa cveta koji se tek otvara na cvet kome se troperi tučak otvara, može kistom, štapićem sa vatom ili prstom.
|
|
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Moja susjeda ima u vrtu biljku koju ona zove japanski amarilis. Cvijet je izrazito ružičaste boje, ali latice su nekako raščupane, izrezuckane, ne znam kako da bolje opišem. List je kao i kod svih amarilisa.
Da li je to uopće amarilis?
|
|
![]() |
|
možda ti pomogne ovaj link....
ima dosta slikica... http://www.bulbsociety.org/GALLERY_OF_THE_WORLDS_BULBS/GRAPHICS/Hippeastrum/Hippeastrumlist.shtml i ovaj link di se baš spominje japanski amarilis... http://www.cvecara-neven.com/Content/pa=showpage/pid=265.html |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Da baš je takav kao ovaj s drugog linka
|
|
![]() |
|
Hippeastrum angustifolium....
mislim da je čak i admin postavio sliku tog "amarilića"... |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2021222324 85> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |