Cimbidijum - Cymbidium |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1920212223 26> |
Korisnik | |
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ajmo još malo o cymbićima i informacijama koje sam o njima pokupila na sajmu cvijeća u Poredenoneu. Na tom je sajmu ponuda cymbidiuma bila spektakularna.
![]() ![]() Dalje, na tom je sajmu bio i jedan štand koji je nudio savjete i naravno prihranu za većinu biljaka koje se se na sajmu nalazile. Svoju sam pauzu od razgledanja izloženog na sajmu iskoristila udobno se smjestila tamo i "davila" savjetnika koji am je bio na raspolaganju.
![]() Najviše me zanimao uzgoj i prihrana cymbidiuma i mogu vam reči da da sam dobila odgovor na sva postavljena pitanja
![]() Prvo je pitanje bila kamena vuna. Ona dugo zadršava vlagu u sebi a cimbydiumu korijen ne pliva, znaći ne truli a zalijeva se puno rijeđe nego u supstratu za deje...hmm
![]() Drugo je pitanje bila prihrana. Prihranjuje se tiekom cijele godine izuzev zii kad su temperature niske. Tad je svakako i zalijevanje oskudnije. Prihranjuje se (bar kako gospon kaže) uravnoteženim npk gnojivima s mikroelementima i to 20-20-20 ili 15-15-15 ili 8-8-8 s tim da je ovog prvog dovoljno jednom u dva tjedna 1 gram otopljen u litri vode. Postupak bi trebao biti ovakav. Zaliti cymb s kišnicom i kad voda korijen navlaži a višak se vode ocijedi, tek ga tad na desetak minuta uronit u vodu u kojoj je gnojivo, Nakon toga ostaviti teglicu da se ocijedi i vratit je na svoje mjesto. Nakon tri do četiri takva tretmana obavezno jednom biljku uroniti u čistu kišnicu bez dodatka gnojiva, da bi se biljka riješila od štetnih kemijskih elemenata s kojima je tretirana, ukratko, ispitanje viška soli.
Ako koristimo blaža gnojiva ao npk 15-15-15 ili 8-8-8 u vodu dodajemo 1 gram na 3 l vode, samo što će tada ispiranje biti rijeđe.
Ovo bi bilo ukratko o zalijevanju i gnojidbi, no našlo se tu još dosta informacija o cymbićima, pa ako vas zanima tipkajte
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dado.slavnija ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 04 Siječanj 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 196 |
Definitivno se radi o masovnoj proizvodnji, a pri tome se koriste i supstrati koji će dati najbolje rezultate u što kraćem vremenu.... u svemu tome to su toliko isforsirane biljke da one vrlo teško mogu doživjeti iduću sezonu jer se apsolutno sve tu usmjerava na poticanje cvjetanja, poseban režim prehrane koji nama nije kao takav detaljno opisan, a biljka kao takva i primamljivija i prodavanija....
|
|
Dario
dario.novska@gmail.com |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
Fiki ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Moon,,lipi su ti,jedri i zdravi!!!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Fiki ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Stigle slike najlipših i najzdravijih cimba na forumu
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Fiki slažem se sa tobom!
|
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
Ja sam svog sa cvjetnim stapkama unio,, i mislim da je to ispravno!!
![]() |
|
![]() |
|
I ja ću tako učiniti čim još mrvicu zahladi, kod mene je još relativno toplo
|
|
![]() |
|
Ako nepada temp. ispod 5 C ,,dobro je
![]() |
|
![]() |
|
@moon
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
fiki hvala.
bebolina...hvala, jučer sam poukla cimbiće do terase da ih ne zalijeva kiša, neću ih zalijevati. Znaam da trebaju biti vani do 4° i tad ih treba unijeti unutra u hladniju prostoriju dok ne izbace cvjetne stapke, a ovoga koji je pustio cvjetne stapke, normalno treba "ušminkati" s nekim lijepim ukrasnim cvijetnjakom i staviti u dnevni da se tamo šepuri s cvjetićima ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Naravno da sam spremna razmijeniti svoja iskustva s svima vama koji ih volite!
Jednom kad ga uneseš u kuću da se šepuri u dnevnoj ![]() ![]() @moon, uživaj u svakom njegovom cvijetu ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
bebolina, hvala
![]() he, he, dobro je da su trgovci tako zalili cimb, bar je nama jeftiniji za kupiti. Radoznala sam koje boje će cvijet biti, pošto sam i ja kupita te previše zaljevane ![]() Baš se veselim što ću imati tako lijep cvjetni ukras, jer to će kod mene u ovom hladnijem godišnjem periodu biti jedan od rijetkih cvjetova ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
@moon, krasne cvjetne stapke
![]() Sad potpuno prekini zalijevanjedok teglica ne bude posvelagana, tek tad im daj sasvim malo vode, još bolje ako samo lišće povremeno narosiš da se stapke ne bi osipale.
Stroga dijeta
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
bebolina, hvala. jučer sam ju unijela, do tada je bila vani s druge dvije koje za sada nemaju cvjetnih stapki. Držim se tvojih uputa i cimbić je na strogoj dijeti
![]() |
|
![]() |
|
Dobila sam od svekrve na poklon cymbidium s tri cvjetne stapke.
Taj sam joj cymb ja poklonila prije puuunoooo godina i svake joj godine obilno cvate, a ovo što je meni poklonila je samo dio te biljke koju je lani razdvojila. Pitala sam je na koji je tretman biljka navikla a ona kaže da ga zalijeva s čašom vode jednom u dva mjeseca i da prihranjuje s gnojivom u ampuli. Od svibnja do listopada je cymb bio u dvorištu zaštićen od kiše, a čim bi zahladilo preselila bi ga u hladnu sobu (15-18 stupnjeva) gdje bi obilno cvjetao. Eto koliko je teško natjerati cymb da svake godine obilno cvjeta |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1920212223 26> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |