Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Aloa Vera
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Aloa Vera

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 46>
Korisnik
Poruka
neretva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje neretva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 11:35
mene nešto buni, zar aloe arboresnces nije isto aloe vera, tj njena podvrsta? pa onda ipak jeste aloe vera? ili ja to ne kuži dobro? da li kad kažemo aloe arborsvens kažemo i aloe vera? ili kažemo aloe? znači svi su aloe a onda se dalje dijele na podvrste? Ili svi su aloe vera pa se dalje dijele na podvrste?
konkretno; sad sam baš bila u konzumu i ima za kupiti,  piše velikim slovima aloe vera kaktus,a u deklaraciiji ispod  sitnim slovima piše aloe arborescens????
 i izleda drugačije od ove moje.....

joj nisam valjda zakompicirala pitanje; znači,  što je aloe arbrescensis aloi vera kaktusu? jesu obje aloe vere? ili su rođaci? ili su ista obitelj? 

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Brbe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 874
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brbe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 13:32
Originalno poslano od člana kontesaa kontesaa napisao:

možda sad napokon možemo imenovati ove moje biljčice, za neke znam da su aloe, ali za neke nisam sigurna, Ferminaaa heeeeeeelp Wink

Konti... sa ljeva na desno...
Gasterija
Aloe arborescens
Aloe humilis ili havortia.. nisam siguran ali jedna od tih dvije je...
u zadnjoj vazi ona "krakata" visoka bi trebala biti aloe vera
a one male ispod nje aloe juvena ali poznata je i kao aloe squarrosa

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 13:33
aloa arborescens i aloa vera  su dvije podvrste aloe
znači one su rođakinje jedna drugoj (ne sestre blizanke niti je jedna od njih drugoj mama Wink)
ja sam rijetko kada u trgovini (ili na pijaci, na štandu kod bakica i inih osoba) kupila baš ono čije je ime pisalo na etiketi (ili pod imenom pod kojim mi ga je bakica prodala) tako da kad vidim nešto što mi se sviđa kupim, a ako ne znam što je guglam po internetu dok ne nađem (koliko toliko) točan naziv

znači - ne možeš vjerovati onome što piše na kupljenoj biljci tj. teglici

ne znam smijem li staviti jedan link na jednu od brojnih stranica o aloama, ali ako nije dozvoljeno maknuti/preusmjeriti će ga

http://www.succulent-plant.com/families/aloaceae.html

proviri koliko ih je tu navedeno

Na vrh
Brbe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brbe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 13:36
Originalno poslano od člana neretva neretva napisao:

mene nešto buni, zar aloe arboresnces nije isto aloe vera, tj njena podvrsta? pa onda ipak jeste aloe vera? ili ja to ne kuži dobro? da li kad kažemo aloe arborsvens kažemo i aloe vera? ili kažemo aloe? znači svi su aloe a onda se dalje dijele na podvrste? Ili svi su aloe vera pa se dalje dijele na podvrste?
konkretno; sad sam baš bila u konzumu i ima za kupiti,  piše velikim slovima aloe vera kaktus,a u deklaraciiji ispod  sitnim slovima piše aloe arborescens????
 i izleda drugačije od ove moje.....

joj nisam valjda zakompicirala pitanje; znači,  što je aloe arbrescensis aloi vera kaktusu? jesu obje aloe vere? ili su rođaci? ili su ista obitelj? 

Neretva Aloe je vrsta biljke
A ovo dolje su vrste Aloe koje ima:
aloe vera
aloe arborescens
aloe humilis
aloe juveva (squarosa)
naravno ima ih još....

a onaj kaktus u deklaraciji to stave svim biljkama kojima treba malo vode
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 14:28
brbe punooo hvalaaa Smile
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 23:36

evo danas sam dobila aloe veru, možete li mi pomoći da znam koja je;

neretva, ovo je aloja ali ne aloe vera, kao što i Natalija kaže.
Nije ni A. Arborescens koja je jako ljekovita.
Ja bih rekla da je to A. Striatula.Ne spada baš u one 4 najljekovitije ali ja sam se uvjerila da je i ona ljekovita.Prije nego sam dobila A. Barbadensis (a. vera ) s njom sam mazala lice i činila mi se super.
Uostalom, kažu da su sve aloje ljekovite, neke više, neke manje.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2010 u 23:56
kontesa, treća na slici je havortia.

Inače, ne vjerujte deklaracijama a naročito ne prodavačima pogotovo kad kažu da je aloja kaktus.
Njima je svaka aloja Aloe vera, samo da prodaju.
Aloe vera je samo jedna i to Aloe barbadensis,Miller.
Evo još jedan dobar link sa alojama kojih ima preko 400 vrsta:

http://www.desert-tropicals.com/Plants/Asphodelaceae/Aloe.html
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 07:59
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

evo danas sam dobila aloe veru, možete li mi pomoći da znam koja je;

neretva, ovo je aloja ali ne aloe vera, kao što i Natalija kaže.
Nije ni A. Arborescens koja je jako ljekovita.
Ja bih rekla da je to A. Striatula.Ne spada baš u one 4 najljekovitije ali ja sam se uvjerila da je i ona ljekovita.Prije nego sam dobila A. Barbadensis (a. vera ) s njom sam mazala lice i činila mi se super.
Uostalom, kažu da su sve aloje ljekovite, neke više, neke manje.

imam jednu malecku striatulu i mislim da je neretvina ipak arborescens
i to zbog boje listova i stabljike
samo što je zbog uvjeta rasta otišla ovako u dužinu i ispružila listove

neretva - nakon nekog vremena na mjestu sa dovoljno svjetla i bez gužve (u pitaru)  sigurno će bolje pokazati svoje karakteristike pa ćeš je moći usporediti sa slikama i točno odrediti pravi naziv
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 08:44
Može biti da je arborescens, još bolje.Striatula ima tamno-zelene listove, moćnija je biljka, većih listova.
Arborescens ima sivo-zelene listove, kraće (u našim uvjetima ) i zavijene prema dole.Ako je ona, onda će okolo glavnog debla početi rasti puno mladim.
Stavit ću sliku moje arborescens pa ćemo usporediti.
Iako je teško suditi po slici.Embarrassed
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 09:22
fermina znaš li možda minimalnu temperaturu za striatulu?
par sam ih ostavila vani ovu ziomu i sve su poledile, srećom jednu sam unijela
Na vrh
SweetRevenge View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 23
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SweetRevenge Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 20:30
bok ljudi! prije negdje pol godine sam kupila  haworthiu i ovo čudo za koje nemam pojma kam spada!

pomoć?smile219
Na vrh
neretva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje neretva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 21:23
je nemam pojma, nego imam oči i vidim da je tvoje čudo PRELIJEPO! baš!Thumbs%20Up
Na vrh
SweetRevenge View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 23
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SweetRevenge Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 23:26
je zanimljiv je i trenutno mi najdraži! prekopala sam sve vrste aloje i nemrem ga nikam strpat.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 23:35
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

fermina znaš li možda minimalnu temperaturu za striatulu?
par sam ih ostavila vani ovu ziomu i sve su poledile, srećom jednu sam unijela

Ovdje kod mene padne temperatura najviše -3-4°C.
moja striatula je u vrtu, lani je bila pod snijegom.I opstala je.

A ova mala u pitaru prije mjesec dana je bila za bacit.Listovi pocrnili, omekšali...sva jadna.Nisam je bacila samo radi lijenosti.
I evo, ne mogu vjerovati, ona se rekuperala.
Sad vjerujem da je ljekovita kad je tako samu sebe mogla spasit...

Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Travanj 2010 u 23:54
A ovo je moja a. arborescens.Njoj je grad nagrdio listove ali niču mlade oko nje.
Ova aloja ima osobinu da raste žbunasto, krcato mladih raste okolo mame biljke i stvaraju grmoliki oblik:

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 06:06
striatule su ti prekrasne Clap
ako može podnijeti snijeg i tu temperaturu, moja je vjerovatno otišla jer je bila premlada8prije 2 godine sam dobila picmoljak (usput u važiću s drugom biljkom) i sigurno se nije uspjela dovoljno osnažiti da podnese snijeg i niske temperature koje su nas zadesile ove zime
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 06:12
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

A ovo je moja a. arborescens.Njoj je grad nagrdio listove ali niču mlade oko nje.
Ova aloja ima osobinu da raste žbunasto, krcato mladih raste okolo mame biljke i stvaraju grmoliki oblik:

a i ovu mi je odnijela zima, ali je nije uništila
nisam je unijela, ali bila je u natkrivenom dijelu
iako je nije prekrila ledena kapa, hladnoća joj je naštetila - bila je bar duplo gušća od ove na slici i sva se istopila...
baš je bilo teško gledati je kako je propala

sve što je raslo na njoj/iz nje potamnilo je, omekšalo... čak je njen gel/sok curio iz listova, nije joj pomogla ljekovitost

drastično sam je orezala i pustila je nešto mladih
ali dogodine je opet sklanjam, kao i dosada

ovu zimu sam je ostavila jer sam čula da ih u okolici nitko ne unosi i svima preživi...
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 16:18
Ono je prelijepo čudo od alojeTongue
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 23:21
Koje?
Na vrh
Brbe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brbe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2010 u 17:56
Originalno poslano od člana suncokret86 suncokret86 napisao:

pozdrav svim  clanovima, nova sam na forumu.Prije par  dana sam kupila ovu biljkicu:)Covjek kaze da je aloa i da je stara 3 god.Molila bih one koji se razumiju da mi kazu je li ovo aloa i koja, ja sam gledala vase slike al samo su me zbunileConfused.Hvala unaprijed

Neću staviti ruku u vatru ali mislim da je aloe saponaria...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 46>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.