Aloa Vera |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1819202122 46> |
Korisnik | ||
neretva ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
mene nešto buni, zar aloe arboresnces nije isto aloe vera, tj njena podvrsta? pa onda ipak jeste aloe vera? ili ja to ne kuži dobro? da li kad kažemo aloe arborsvens kažemo i aloe vera? ili kažemo aloe? znači svi su aloe a onda se dalje dijele na podvrste? Ili svi su aloe vera pa se dalje dijele na podvrste?
konkretno; sad sam baš bila u konzumu i ima za kupiti, piše velikim slovima aloe vera kaktus,a u deklaraciiji ispod sitnim slovima piše aloe arborescens???? i izleda drugačije od ove moje..... joj nisam valjda zakompicirala pitanje; znači, što je aloe arbrescensis aloi vera kaktusu? jesu obje aloe vere? ili su rođaci? ili su ista obitelj? |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
|
Konti... sa ljeva na desno... Gasterija Aloe arborescens Aloe humilis ili havortia.. nisam siguran ali jedna od tih dvije je... u zadnjoj vazi ona "krakata" visoka bi trebala biti aloe vera a one male ispod nje aloe juvena ali poznata je i kao aloe squarrosa |
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
aloa arborescens i aloa vera su dvije podvrste aloe
znači one su rođakinje jedna drugoj (ne sestre blizanke niti je jedna od njih drugoj mama ![]() ja sam rijetko kada u trgovini (ili na pijaci, na štandu kod bakica i inih osoba) kupila baš ono čije je ime pisalo na etiketi (ili pod imenom pod kojim mi ga je bakica prodala) tako da kad vidim nešto što mi se sviđa kupim, a ako ne znam što je guglam po internetu dok ne nađem (koliko toliko) točan naziv znači - ne možeš vjerovati onome što piše na kupljenoj biljci tj. teglici ne znam smijem li staviti jedan link na jednu od brojnih stranica o aloama, ali ako nije dozvoljeno maknuti/preusmjeriti će ga http://www.succulent-plant.com/families/aloaceae.html proviri koliko ih je tu navedeno |
||
![]() |
||
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
|
Neretva Aloe je vrsta biljke A ovo dolje su vrste Aloe koje ima: aloe vera aloe arborescens aloe humilis aloe juveva (squarosa) naravno ima ih još.... a onaj kaktus u deklaraciji to stave svim biljkama kojima treba malo vode |
||
![]() |
||
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
|
brbe punooo hvalaaa
![]() |
||
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
neretva, ovo je aloja ali ne aloe vera, kao što i Natalija kaže. Nije ni A. Arborescens koja je jako ljekovita. Ja bih rekla da je to A. Striatula.Ne spada baš u one 4 najljekovitije ali ja sam se uvjerila da je i ona ljekovita.Prije nego sam dobila A. Barbadensis (a. vera ) s njom sam mazala lice i činila mi se super. Uostalom, kažu da su sve aloje ljekovite, neke više, neke manje. |
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
kontesa, treća na slici je havortia.
Inače, ne vjerujte deklaracijama a naročito ne prodavačima pogotovo kad kažu da je aloja kaktus. Njima je svaka aloja Aloe vera, samo da prodaju. Aloe vera je samo jedna i to Aloe barbadensis,Miller. Evo još jedan dobar link sa alojama kojih ima preko 400 vrsta: http://www.desert-tropicals.com/Plants/Asphodelaceae/Aloe.html |
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
imam jednu malecku striatulu i mislim da je neretvina ipak arborescens i to zbog boje listova i stabljike samo što je zbog uvjeta rasta otišla ovako u dužinu i ispružila listove neretva - nakon nekog vremena na mjestu sa dovoljno svjetla i bez gužve (u pitaru) sigurno će bolje pokazati svoje karakteristike pa ćeš je moći usporediti sa slikama i točno odrediti pravi naziv |
||
![]() |
||
|
Može biti da je arborescens, još bolje.Striatula ima tamno-zelene listove, moćnija je biljka, većih listova.
Arborescens ima sivo-zelene listove, kraće (u našim uvjetima ) i zavijene prema dole.Ako je ona, onda će okolo glavnog debla početi rasti puno mladim.
Stavit ću sliku moje arborescens pa ćemo usporediti.
Iako je teško suditi po slici.
![]() |
||
![]() |
||
|
fermina znaš li možda minimalnu temperaturu za striatulu?
par sam ih ostavila vani ovu ziomu i sve su poledile, srećom jednu sam unijela |
||
![]() |
||
SweetRevenge ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 23 |
|
bok ljudi! prije negdje pol godine sam kupila haworthiu i ovo čudo za koje nemam pojma kam spada!
![]() pomoć? ![]() |
||
![]() |
||
neretva ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
|
je nemam pojma, nego imam oči i vidim da je tvoje čudo PRELIJEPO! baš!
![]() |
||
![]() |
||
SweetRevenge ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 23 |
|
je zanimljiv je i trenutno mi najdraži! prekopala sam sve vrste aloje i nemrem ga nikam strpat.
|
||
![]() |
||
|
Ovdje kod mene padne temperatura najviše -3-4°C. moja striatula je u vrtu, lani je bila pod snijegom.I opstala je. ![]() ![]() A ova mala u pitaru prije mjesec dana je bila za bacit.Listovi pocrnili, omekšali...sva jadna.Nisam je bacila samo radi lijenosti. I evo, ne mogu vjerovati, ona se rekuperala. Sad vjerujem da je ljekovita kad je tako samu sebe mogla spasit... ![]() |
||
![]() |
||
|
A ovo je moja a. arborescens.Njoj je grad nagrdio listove ali niču mlade oko nje.
Ova aloja ima osobinu da raste žbunasto, krcato mladih raste okolo mame biljke i stvaraju grmoliki oblik: ![]() |
||
![]() |
||
|
striatule su ti prekrasne
![]() ako može podnijeti snijeg i tu temperaturu, moja je vjerovatno otišla jer je bila premlada8prije 2 godine sam dobila picmoljak (usput u važiću s drugom biljkom) i sigurno se nije uspjela dovoljno osnažiti da podnese snijeg i niske temperature koje su nas zadesile ove zime |
||
![]() |
||
|
a i ovu mi je odnijela zima, ali je nije uništila nisam je unijela, ali bila je u natkrivenom dijelu iako je nije prekrila ledena kapa, hladnoća joj je naštetila - bila je bar duplo gušća od ove na slici i sva se istopila... baš je bilo teško gledati je kako je propala sve što je raslo na njoj/iz nje potamnilo je, omekšalo... čak je njen gel/sok curio iz listova, nije joj pomogla ljekovitost drastično sam je orezala i pustila je nešto mladih ali dogodine je opet sklanjam, kao i dosada ovu zimu sam je ostavila jer sam čula da ih u okolici nitko ne unosi i svima preživi... |
||
![]() |
||
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
|
Ono je prelijepo čudo od aloje
![]() |
||
![]() |
||
|
Koje?
|
||
![]() |
||
|
Neću staviti ruku u vatru ali mislim da je aloe saponaria... |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1819202122 46> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |