Kala - Calla - Zantedeschia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1819202122 35> |
Korisnik | |
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moja žuta kala, čiji gomolj sam posadila u travnju, iznikla je u svibnju i sada ima tri lijepa lisata i visoka je oko 15 cm. Stalno ju zagledam u nadi da će procvjetati. Bijela, defininitivno odustaje od rasta. Iboji koji su se jedva pojavili stali su rasti i imaju svega 2 cm, istina zeleni su, ali mislim ništa od nje.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
zribal, tako ti je imoja, kad je konačno nikla, izgledala je isto sigurno mjesec i više, a onda je dugo samo listala i onda je odjednom, ma preko noći izbacila cvijet. Posađena je u 3 mj inače.
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
buba mara30 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 29 |
moja je skroz požutila tj.listovi i usudim se reći da je grda..sutra ju presadim u zemlju pa kaj bude bude...
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Buba mara, pročitala sam veliki broj tekstova o uzgoju kala, razmijenila sam mnoge mailove u svezi s njima i pokušala svašta, ali ne ide i gotovo.
Trenutno posjedujem četiri kale, različitih vrsta. U ožujku sam na poklon dobila dvije - rozu i bijelu, kupljene u Baumaksu. Cvjetale su sve do sredine svibnja, a onda su počele lagano spuštati cvjetove, a zatim i listove, prema podu. Mislila sam da im nešto nedostaje. Zalijevala sam ih, pazila i mazila ali nije bilo spasa. Zaključila sam da se vjerojatno radi o fiziloškom procesu, da su one jednostavno "prošle" i da ih trebam staviti na mirovanje, što sam i učinila. Eno ih u garaži koja nije zatvorena, tako da imaju dovoljno zraka i hladovine. Ne zalijevam ih, a njihova lisna masa još nije potpuno odumrla. Ima još zelenih listova. Namjeravam pričekati da listovi uvenu, pa ih odstraniti i tako ostaviti do proljeća. Povremeno, npr. jednom mjesečno ću ih malo zaliti, a sa ozbiljnijim zalijevanjem počet početkom proljeća. Ništa drugo mi ne pada na pamet, a ovo sam zaključila iz iskustava drugih uzgajivača. Druge dvije, o kojim sam već pisala, su jedna žuta sa listovima prošaranim bijelim crticama, a druga bijela koja bi trebala biti ona za mene najljepša klasična kala. Obje su posađene u vrt i u njemu će ostati do prvih mrazeva, npr koliko i dalije i gladiole. Tada ću njihove lukovice izvaditi, sačuvati na suhom i u proljeće kad prođe opasnost od mraza ponovo u vrt. Ovo sam napisala kako bih ti rekla da se i kod tebe vjerojatno radi o normalnom procesu. Biljka je jednostavno došla u fazu kada treba mirovati. Možeš pokušati kao i ja, u hlad, bez vode do sušenja listova, a onda lagano zalijevanje do proljeća. Sretno, |
|
|
|
![]() |
|
11111 ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
Opet ponavljam - ne smiju se puno zalivati to su gomolji .. Ja ih ne bi drzala do zime u garazi..mojima jos izviruje po koji novi cvijet..buba maro odakle si?..a ti zribal,mislila san da si iz dalmacije pa mi cudno to za garazu.
|
|
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
|
|
![]() |
|
Evo, ovako su izgledale moje kale kad sam ih dobila.
URL=http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/ruze_/cvijece/38171.aspx][IMG]http://www.cvijet.info/images/galleries/640-480/555f6863-DSC03343.JPG" />[/URL] Danas je to smo hrpa uvelog lišća. 11111, nisam u Dalmaciji, u Osijeku živim. Kale su u garaži tek toliko da nisu u dvorištu jer žalosno izgledaju, a kako garaža nije zatvorena njima su uvjeti isti kao vani s tim što su stalno u hladu. Zaista ne znam što bih s njima, do čuvati ih do proljća u kući uz povremeno zalijevanje, a onda u proljeće van i pojačati zalijevanje i prehranu. Pitam se da li kale uopće imaju neko određeno vrijeme cvjetanja. Vidim neke su ocvale, a neke tek sad cvjetaju. |
|
|
|
![]() |
|
11111 ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
Moje cvitaju vec dva miseca,pogledaj ih na slikama na zadnjih 5 str,a ima i savjeta..evo i danas san vidila novi cvit..ja ih od kasne jeseni do proljeca nista ne zalijem,bas nista..ako ih zalije kisa ok,i sad ih ne zalivan puno-svaki par dana..vrati se par str i vidi moje iskustvo :)
|
|
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
|
|
![]() |
|
buba mara30 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 29 |
ja sam iz okolice zgb,,ali listovi su skroz požutili..ništa tutnut ću i ja svoju u kotlovnicu tam je hlad a ponekad ću je i zalit,jer sam jako jako tužna zbog nje..da znam kak stavila bi sliku da vidite na kaj je spala..
|
|
![]() |
|
Ljeti joj moras drzat vlagu ,zimi ne moras...stvarno mi nije jasno sto su takve..
|
|
|
|
![]() |
|
NI MENI NIJE JASNO....ljuta sam na njih!!!
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Na ovoj fotki su kale lončanice (bijela i roza) koje su već mjesec dana na mirovanju jer vidno "odlaze" i ja ne zanm što drugo nego držati u hladovini i povremeno zalijevati da se gomolj ne osuši.
U ocvalim cvjetovima kala sa gornje slike formirale su se sitne kuglice koje bi mogle biti sjeme. Ne znam je li ga trebalo otkinuti još kad se tek počelo formirati i što da radim s njim sada. Ima li svrhe čekati da sazre pa posijati. |
|
|
|
![]() |
|
sanjalica4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
ove zelene bobice su sjeme. odvoji ih, posadi i trebale bi niknut male kale . meni su niknule u proljece i polako rastu. evo ˝recepta˝za uzgoj
OPotražite
sjemene bobice u središtu cvjeta. U bobicama se nalaze male lukovice i trebaju
biti svijetlozelene. Otkinite bobice kada je cvijet klonuo, jer će u protivnom
omekšati i smežurati se. Koristite pinceta kada vučete bobice iz cvjeta.
ONavlažite
papirnati ručnik i stavite ga na tanjur. Raširite bobice na papirnati ručnik.
Prekrite bobice sa drugim vlažnim papirnatim ručnikom i ostavite. Održavajte
vlagu u papirnatim ručnicima i očekivati klijavost za tri do pet dana.
Izbacite bobice koje ne proklijaju.
OPripremite
cvjetnjak. Napunite ga sa 3/4 supstrata i stavite bobice ispod površine. Stavite
cvjetnjak na podložak da se napije zemlja vode. Izravno zaljevanje uzrokuje
truljenje bobica. Održavajte vlažnost sa raspršivačem tako da površinu
poprskate sa 2 do 3 mlaza. Očekute rast u jedan do dva tjedna.
I.PRVA PRESADNJA
OPresaditi
sadnice u male cvjetnjake. Nježno stavite dvije klijave sjemenke na 1,5cm
duboko u cvjetnjak sa supstratom.Držite tlo mokro kako bi se izbjeglo truljenje
tijekom ove fazi rasta. Držite temperaturu tla
na oko 23,5C i zaljevajte sa toplom vodom kako bi se izbjegao šok.
II.DRUGA PRESADNJA
OPresaditi
sadnice iz lončića u veće posude kada su biljke dovoljno velike.
|
|
![]() |
|
te sa simenom je neka posebna vrsta.. ja iman kale stolječima i nikad nisan vidila sime....množim ih u prolječe dijeljenjem gomolja .. ako neko ima sime možemo se minjati
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Sanjalice4, evo ja sam sve napravila po tvom uputstvu. Dakle, odvojila sam sjemenke sa one njihove stapke. Nije mi trebala pinceta, one su se jednostavno na povlačenje prstom odvajale, kao dada komite kukuruz. Stavila sam na navleženi ubrus i sad u kuću u sjenu. Sve sam slikala, pa ako uspije jednog dana objavit ću fotografije ovog postupka.
11111, Ja imam sjeme, ali prije no što sam pročitala tvoj post ja sam ih stavila na klijanje. Evo vidjet ćemo što se dešava. Nisu to nikakve posebne kale. Ovo su one koje se prodaju po trgovačkim centrima, kod mene mislim da će biti bijela. Ja imam oko 20 sjemenki, pa ako ih jako želiš mogu ti poslati pola, neće do ponedjeljka proklijati, niti bi im se što trebalo dogoditi pri transportu iako su one mekše od druge vrste sjemena, još su zelene. |
|
|
|
![]() |
|
sanjalica4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
ja sam bila radila standardno. pokupila sam sjemenke i stavila u cvjetnjak sa zemljom... trebalo im je jako puno skoro cijelu zimu da prokliju. da sam znala za ovo i ja bi tako napravila...ako ne niknu za tih nekoliko dana ostavi ih duze. slucajno sam nabasala na ovo kako se sadi pa kad moje procvjetaju i ako budu imale sjeme ja cu se isto drzat ovih uputa
|
|
![]() |
|
Jele21 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 11 |
Bok,
nova sam na forumu, pozdrav svima. Imam pitanje, dobila sam kalu na poklon prije mjesec dana, i to mi je prva kala u životu. Kada sam je dobila imala je 5 cvjetova. Sada je već većina ocvala, ali problem je u tome što mi vanjsko lišće žuti. Njih sam odrezala. I kada sam je dobila lišće je nekako bilo više streličasto prem vrhu a sada se kao raširilokao da je "omlohavilo". Što bi treabla napraviti? Držim je u blagovaoni na stlu blizu prozora za zapadnim svjetlom i zaljevam je jednom tjedno. Hvala unaprijed Evo i slike ![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Jele21 nisam baš neki stručnjak za cvijeće, a osobito ne za kale. Ako se vratiš par postova natrag pročitat ćeš što sam ja učinila s kalama upravo iste vrste kakve ti imaš. Čitala sam iskustva drugih i jedino što znam da kale trebaju imati neki period mirovanja, a kad je to, nitko mi nije znao reći. Obzirom da su ovo kale iz plasteničkog uzgoja, treba voditi računa o njihovoj umjetnoj vegetaciji. Ja sam svoje, ostavila u hladu, otvorenoj garaži i samo povremeno zalijevam. Tek u proljeće počet ću s intenzivnijim zalijevanjem i očekivati da nešto nikne. Ove vrtne, ću držati u vrtu sve dok ne odumru listovi ili do prijetnje mrazom.
Vjerjujem da će se javiti još koja naša vrtlarica s boljim iskustvom. Enrikova nona, recimo, ima istu kalu, vidjet ćemo. |
|
|
|
![]() |
|
Jele21 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 11 |
Hvala zribal, pročitala sam tvoja iskustva, ako nitko neće znato što je pokušati ću tako pa ćemo vidjeti.
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1819202122 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |