Gospina trava ili kantarion |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 5> |
Korisnik | |
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Malen stan, balkon je ok, ali problem je "roba "
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
nera ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
ja sama radim kantarionovo ulje. cvijetiće berem kod none na lošinju ili tu di radim na grobniku. prelijem ih s maslinovim domaćim uljem i stoje mi 40 dana na suncu vani u bilo kojoj bočici. probala sam i prozirnu i tamnu. isto mi se čini. ja ga koristim zbilja često. mažem si suhu kožu na rukama, koljenima i petama. može se koristiti i za hemeroide pa čak i kod nas žena kad imamo gljivice dole, stavi se kap, dvije na tampon ili se namaže prstom izvana. za opekline i ranice manje. ma super je.
|
|
Life is like box of chocolate...
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ja uglavnom pijem čaj, pomještan s nekim drugim domaćim biljem, ali ulje upotrebljavam nekada i za moju kujicu (imala neki problem s kožom) i bilo je vrlo uspješno. Znači upotebljivo i u veterini.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Da, ulje se koristi i u veterini, kad god sam vadio zub u ranu sam stavljao tampon namočen u ulje i krvarnjea nije bili niti ikakvih komplikacija. Takošer, žličica ulja ujutro natašte je odlična za pluća...i za raspoloženje
![]() |
|
![]() |
|
žarko_đ ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 16 |
Pri pripremi ulja stavljam i listove, znači vrh grane sa listovima i cvetovima. Kantarion sadrži hipericin ( otuda i ime) koji privlači sunce pa ne mazati kožu pri izlaganju suncu. Čaj od kantariona je dobar antidepresiv. Veliki je broj pomoćnih lekova spravljenih od kantariona.
|
|
![]() |
|
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
U zadnjih desetak godina na zapadu se sve više koristi i u službenoj medicini gospina trava umjesto sintetičkih antidepresiva. Moram napomenuti da su se u tom smislu počela raditi i istraživanja djelovanja pa je ustanovljeno da gospina trava kod većeg uživanja dovodi do prenaglašene fotoosjetljivosti (što god to značilo) tako da se ne preporuča njeno uživanje tijekom boravka na jakom suncu. |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
ja sam ju koristio i po suncu i nije mi se ništa desilo, znaći da nisam fotosenzibilan.. inače se očituje u naticanju usnica, pa dobiju oblik kao u konja njuška (usne).
|
|
![]() |
|
Filipa1 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 21 |
Kako doći do gospine trave, gdje je najbolje mjesto za sadnju? |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Danas sam vidjela prvi cvijet gospine trave ove godine.
![]() Dosta je uranila, valjda radi globalnog zatopljenja. |
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
ovo je recept mog oca
Liker od kantariona: 2,5 kg šećera 1-2 sveznja kantariona (e sad ovo me nemojte pitati koliki je to struk jer je i ovo dosta priblizno) 3 l domace rakije Priprema U malo rakiuje isprati cvjetove od prasine i baciti stabljike. U veliku staklenku izmjesati sve sastojke i ostaviti na suncu 40 dana i ponekad protresti. Procjediti kroz gazu i ostaviti jos 10 tak dana da odstoji pa piti . |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ja sam jucer ubrala prve cvjetove gospine trave ove godine i vec se točaju u ulju na suncu...
Kako da iskoristim stabljike i listove ? |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Najbolji dio gospine trave su cvjetovi (ne posve rascvjetani ) i listovi.Oni sadrže najviše hipericina.
U ulje ili rakiju stavljaju se odmah nakon branja i drže na suncu 5-6 tjedana.Tegla se nenatisnuto napuni travom a onda zalije rakijom ili maslinovim uljem da prelazi travu 1-2 cm
Ostatak,listovi sa tanjim grančicama, može se posušiti i dodati u razne čajne mješavine za jetru, bubrege, mokračni mjehur...Ali treba imati na umu da smo najbolji dio već potrošili.Zato se gospina trava bere što više pri vrhu i nikako je čupati iz zemlje, trebat će nam i dogodine!
![]() |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ja cu ove godine imati dosta tog ulja....
|
|
![]() |
|
Dakle, ovo je nevjerojatno.
Kod nas u Dalmaciji ove godine uopće NEMA gospine trave.
![]() Barem ne ovdje gdje ja živim.Svi se žale.
Na mjestima na kojima je inače svake godine berem nisam našla ni stručak.Nije prošla, nije pobrana nego je jednostavno nema.
To mi je potpuno neobjašnjivo.
![]() Ima li itko tko zna što se to dogodilo
![]() Ne mogu cijelu godinu biti bez kantarionova ulja.
Ima li itko tko bi mijenjao trave?Za stručak gospine trave dajem dva bilo koje kojih ovdje ima:kadulje, lavande, ružmarina,lovora, nevena,turice, poljske preslice,zlatice s kamena (vrsta paprati, vrlo ljekovita),primorskog čubra...
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Iskreno, gospinoj travi i nije još vrijeme da cvate, ove godine je na kontinentu poranila, pričekaj još 15--20 dana.. nije mogla samo tako nestati, jer inače ima malo štetnika na sebi... praktički nema . Ulje je inače skupo, litra oko 14oo kuna (ako se ne varam)...a mislim da će se naći netko to je ima.
|
|
![]() |
|
Samo se tome i nadam da će se pojaviti, bile su kiše i hladno vrijeme za ovo doba godine, možda kasni.Ali predobro poznajem njena staništa, jednostavno nigdje nisam vidjela biljku.
Oni koji su nešto našli kažu da je u prolaženju.
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Vidjelo bi se da je ocvala. Ukoliko ipak nađeš koji grm, prikrati ga za 1/3 od vrha i ponovo će cvasti.. mali trik..
|
|
![]() |
|
Hvala Bogu, pronašla sam nešto.
![]() |
|
![]() |
|
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Možeš li molim te reći za što sve konkretno koristiš to ulje u praksi?
|
|
![]() |
|
Opekotine, rane,proširene vene, bolne zglobove, modrice, krvne
podljeve,grubu kožu ruku od rada u vrtu,nos kod prehlade.
opekotine od sunčanja....upotrebljava se čak kod nekih genitalnih
problema.
Meni ovo ulje najviše služi kao jedan od sastojaka za moju home-made kremu za ruke i lice o kojoj sam opširno pisala na temi gavez. ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |