Krumpir - Solanum tuberosum |
Odgovori | Stranica <123> |
Korisnik | |
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U tijeku je berba krumpira, pa evo nešto o bolestima krumpira. Nadzemni do krumpira napada plamenjača krumpira, gljivično oboljenje koje uzrokuje smeđe pjege na listovima i stabljikama, u krajnjoj fazi cijeli nadzemni dio odumire, a na gomoljima se pojavljuju uleknute pjege i u unutrašnjosti je trulež. Bolest se širi po vlagi i može priječi na rajčicu, zato se preporuča saditi daleko rajčicu od krumpira. Zaražene dijelove treba maknuti i spaliti, "lijek" s aspekta biovrtlarstva su prskanje i zalijevanje juhom od koprive, prskanjem obranim mlijekom i čajem od ljuski češnjaka i luka, a preventiva je prskanje čajem od preslice.
Druga česta bolest na krumpiru je pračna čađavost krumpira, a to je gljivično oboljenje koje ima za posljedicu smeđe raspucale pjege na gomoljima. Što se preventive tiče, bitno je imati zdravi sjemenski materijal, primjenjivati plodored i izbjegavati zamor tla. Ovu bolest pospješuje previše kalcija u tlu. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK uvijek nešto poučno. Sadim krumpir nekoliko godina i to neki rani crveni - ne znam mu ime, imam uspjeha, no to su male količine, pa se još nisam susrela s nekim bolestima, ali pazim da je svaki put na drugom mjestu.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super ako ste pročitali tekst pošto je maknut s navedene adrese pa je link nevažeči. |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...na otoku već počeli sa sadnjom patata za ljeto , a tek što su božićne povadili....slušali priču na brodu....odlučila i ja u eksperiment i pobola samo 10-tak gomoljčića prije 7 dana...slijedeće ću stavit krajem siječnja...vidjet ćemo što će bit !
|
|
osbourne
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
molim vas...sadit cu krumpir u sijeno ove godine ali mi kazu da ga ni ne stavljam bez umjetnog gnojiva. ima li netko iskustva? jer ne zelim umjetno bacat na zemlju?
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....svaka čast...ovo je nešto vrlo zanimljivo.....muku mučim sa zemljom na otoku koju treba oplemeniti i zaštiti od isušivanja....za ovo drugo nisu pogodne takve povišene gredice, ali vrijedi razmišljati kako i tome doskočiti...već sad mi je lagana suša u povrtnjaku, a on nije u mjestu gdje živim, pa ne mogu svakodnevno zalijevati.... |
|
domingo
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na neobičnim informacijama......valja pokušati
|
|
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li tko iskustva sa sadnjom krumpira u lipnju u kontinentu ?
Kako krumpir preživi smrzavanje zemlje ako do toga dođe?
Mislim da ću posaditi par jamica krumpira u lipnju/srpnju ,pred mraz ću ga zaštiti slamom ...jel to ok?
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ga ionako nikad ne sadim prije 1. maja (lika) a vjerujem da bi u 6. mj. dozrio - probaj, pa ćeš dati povratnu informaciju.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam iz Međimurja, a kod nas se krumpir sadi polovicom 4. mjeseca. Kod mraza nije problem jer zemlja ne smrzne u ovo doba godine, pa ako kod tebe postoji mogućnost mraza slama je super ideja da se zaštiti nadzemni dio biljke.
|
|
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlično da preživi!
Želja mi je imati mladog domaćeg krumpira za Božić i Novu Godinu...
Bacam se u sadnju kad dođe vrijeme!
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....iako sam rano stavila gomolje, jako kasno izniknuli, nešto smo falili kod sadnje...susjedi već su odavno vadili svoje mlade patate i pojeli...ha,ha..
...sinoć sam morala zalijevati ih jer su biljke polegle od žeđi, a na placi žena koja od toga živi kaže da je već 3 put zalijevala vodom i da će sad s nečim špricati jer da će neka pjegava bolest napasti list...to je valjda posljedica zalijevanja po ovoj vrućini..
|
|
pbabic
Novo sjeme Pridružen: 05 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 12 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...neznam kako će ove kiše utjecati na krumpir...
...sijao sam krumpir ispod oraha (hlad) i stabljika krumpira je enormno duga...
|
|
pbabic
Novo sjeme Pridružen: 05 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 12 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...uh što bih volio znati kako se zove vrsta izraelskog krumpira, te naći njegovo sjeme, uzgojiti u svom vrtu, a onda jesti uslast...probao sam ga u Švedskoj i otada svima pričam (evo i Vama) kako je okus dobar...
|
|
pbabic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
pbabic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
pbabic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Škoj
Nedavno posijan Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koje sorte krumpira sadite? Ja sam posadila Jaerlu, Monalisu i Red Scarlet jer sam jedino to na otoku mogla kupiti, pa se nadam da su to sorte koje su pogodne za otočku zemlju.
U vrtu mi je jaerla i nju sam malčirala sa koprivom, rikulom i vrtnom travom. Posadila sam blizu kamilicu jer sam pročitala da je to dobro. U polju sam posadila ostatak krumpira, a kao međukulturu sam posijala špinat matador. Ovo mi je prva godina vrtlarenja, iskustva nemam, ali čitam, učim... ps. Zašto ne mogu pročitati smrckove tekstove na ovoj temi? |
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Karakteristike krumpira. Ovu godinu sam se odlučila za Desire, to je za Gorski kotar.
http://www.arg.hr/category/sjemenski-krumpir/ Desire nije za otoke jer traži noćnu vlagu i više vode. Ako to prodaju na otoku onda vjerojatno i jeste za vaše uvjete. Vidim da Jaerla je za sušnije krajeve Ne brini za moje postove ništa bitno |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
MKM sadi u Dalmaciji Jerlu. Ne znam dali je to zbog uvjeta i zemlje u kojima raste ili je sorta takva, ali meni je to najukusniji krumpir. Šteta što dosta brzo proklija.
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
Odgovori | Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |