Stevia Rebaudiana |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 15> |
Korisnik | |
gogica ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 23 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 512 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
o hvala prijatelju što si mi skrenuo pažnju na ovu temu
meni promaklo kako sam bila dosta off zadnjih pol godine
i naravno kad dođeš na kavicu sa sjemenkama .. se razme
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ima li itko kakvih saznanja moze li se igdje kod nas nabaviti ova biljka?
Biljka je prirodni zaslađivač, bez štetnih djelovanja na zdravlje čovjeka, a nekoliko je puta slađa od šećera...iznimno pogodno za dijabetičare... Na netu ima natpisa o njoj, ali kazu da se kod nas ne moze naći...naravno, da ja vjerujem da ce se ovdje netko naci tko zna vise... ![]() |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ja sam kapi odnekud nabavljala pred 10 godina, kako neznam. Akviziteri ili biljna ljekarna
Možda bi se moglo naći u Trstu u biljnoj apoteci, na onom famoznom trgu gdje su prodavali odjeću, Ponte Roso ili već kako. Mislim na kapi, od biljke baš i nećeš zasladit kavu. Ne budeš šećernu repu gurala u šalicu. ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
vepre, molim te računaj na mene...sveki me proganja da joj nadjem tu biljku...kolko kosta da kosta...
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ovdje možete naručiti sjeme, Švedska.
<>http://www.froer.nu/products/17507741/s%F6tflockel Uzgoj stevije Ako sam dobro čula biljci se nesmije dopustit cvjetanje, propadne. Trebaju se odstranjivati cvjetovi čim ih primjetite. Sjeme je nepouzdano, oko 1%posto je ispravnosti i mora biti što svježije. Takođe može se razmnožiti diobom korjena.Cvijet se pojavljuje 54-104 dana nakon sadnje.Potiče iz subtropa 21-43 step.celz., ali treba zaštitu od sunca. Primjećeno je da može preživjeti kraći mraz. I u idealnim uvjetima listovi mogu otpadati, ako je korijen zdrav biljka će preživjeti. U početku sporo raste.Zahtijeva siromašnu, prozračnu i dobro dreniranu zemlju.Treba je malčariti da se gornji sloj korijenja ne isušuje. Kad je suša redovito zaljevati , ali paziti slabo tolerira prekomjernu vlažnost. Voli kiseliju zemlju 4-5 ph (to bi bila zemlja pod borovima kao za rododendrone i kamelije. Ali ako je sadnica jaka može izdržati i do ph 9. Listovi se mogu poboljšati dodavanjem dušika,fosfora i kalija.Listovi će jako dobro reagirati ako se špricaju dva put na mjesec tekućinom morskih algi. Čim se počnu formirti pupovi dolazi do stagnacije lišća, zato kidajte pupove. Ako dopustite cvjetanje listovi će postati gorki. Preporuka je da se lišće pobere u jesen. Mnogi ljudi joj nemogu podnijeti okus, nije isto kao sa šećerom. Koristi se kao prah samljevena ili infuzija. Infuzija - litar ključave vode posuti preko 4 čajne žličice suhog lista i pustiti da odstoji. To se može par dana držati u frižideru ili zalediti. Sirup od stevije- kuhati na laganoj vatri 4 žličice suhe stevije u 0.4 litre vode oko 10-15 min. Može se dodati žličica c vitamina kao konzervans. Ako koristite svježe listove treba 5 puta veća količina od suhih. |
|
|
|
![]() |
|
vepar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
trenutno se može naći kod nas. ![]() uspio sam nabaviti sjeme,a za kojih mj. dana će biti i mladih biljaka. Nažalost imam samo oko 150 sjemenki,još ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
vepar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
sada se može nebaviti i kod nas ,trebao bi da drži DM,biljne apoteke i obične tekući zaslađivać.cca 1 dl stoji nekih 140 kn |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
ajooj...
|
|
![]() |
|
nisam siguran da si u pravu za cvijet,al neka naime u cvijetu je i sjeme.Jest da je klijavost slaba,znam neke ljude koji su kupili sjeme u njemačkoj,original zapakirano,bilo je pakirano 25 sjemenki,cca 20 e.Kada se otvorilo skorro je sve bilo smeće.malo je bilo sjemenki.Nikla ja samo jedna biljka.Prije mjesec dana sam posijao kontejner sa 209 rupica,ima fotka na temi do sada sam nabrojao 89 koje su nikle.znači nekih 45% je klijavost. biljka ako se sadi vani ,u kontinentalnom dijelu može opstati jednu sezonu,smrzne se zbog plitkog korijene ali u dalmaciji i južnije mislim da bi preživjela vidjećemo,ove godine na jugu se sadi 0,5 he biljke kao pokus.pa ćemo vidjeti kako će biti.Ako se sadi posude nakon cvatnje ,prije zime se odreže na visinu 10 cm iznad zemlje i stavlja na mračno mijesto,da prezimi 10-15 c temp,mon,zalijevanje iznosi se napolje kada zatopli,ponovo tjera,na taj način traje 4-5 godina to bovorim iz iskustva već 3 godinu sam u doticaju sa tom biljkom Lišće biljke se tjekom vegetecije pobire odozdola,kao npr,kod duhana.znači listovi koji su veliki ubiru se i suše.na kraju ljeta se ostave 2-3 lista da biljka vegetira i da može cvjetati,kada ocvate uzima se cvijet i suši,naravno zbog sjemena koje treba sijati sl.godine.ako se ostavi duže nema klijavosti. ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
To gore što sam ispisala je savjet žene koja se bavi uzgojem stevije u Americi za osobne potrebe, pa sam mislila da može pomoći. Čekat ćemo vaša iskustva.
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...Vepre, moji uklućani već godinama kupuju suhi prah od Stevije kao zaslađivač u Plodinama ( nema je uvijek ali se par puta gidošnje nađe, vrlo se brzo razgrabi pa uzmu po par pakiranja) na zdravoj hrani... nisam sigurna ali čini mi se da nkako nije iznad 50 kn ( s tim da je znala biti u pakiranju 2x1 gratis ili 1 + 1+1 snižena)....
...ali da, nažalost uopće ju je teško naći... |
|
![]() |
|
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Ah kako je dobro ovdje navratiti i nešto korisno pročitati ... pozdrav svima
![]() Meni je malička od 4 g. dijabetičar i ovo moram nabaviti.
|
|
![]() |
|
suhi prah je jeftiniji ,ja sam gore pisao o tekućem zaslađivaču,nisam siguran ali mislim da sam vidio cijenu od nekih 138 kn za pakiranje.ovih dana ću provjeriti pa vam kažem točnu cijenu i mjesto. ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
digitalna ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 62 |
bok ekipa, već sam vepru poslala pp, al eto da i naglas iskomentiram steviju i trenutačnu situaciju u našim biljnim apotekama...nestašica je i ako je dobiju to se rasproda za jedan dan. nije je bilo i to dosta dugo...uglavnom cijena je paprena a ovo kaj vam šaljem su cijene nekog tipa koji nacrnjaka nabavlja i ono...ko da kupuješ drogu...on dođe, donese, ti zbrojiš pare, dobiješ svoj paketić :)...
100 gr list 100 Kn 1000 gr list 700 Kn 100 gr list mljeveni prah 120 Kn 1000 gr list mljeveni prah 800 Kn Stevia extract, slad u obliku krembijelog praha; 12 grama eqvivalent 2,5 Kg secera, 25 Kn + postarina 36 grama eqvivalent 7,5 Kg secera, 75 Kn + postarina 72 Grama eqvivalent 15 Kg secera, 150 Kn + postarina frajer to švera odnekud izvana ...daklem vepar...baci se u biznis :) |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...e da, to je ta prah...
|
|
![]() |
|
digitalna ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 62 |
Koristi se kao prah samljevena ili infuzija.
Zanima me još nekaj u vezi stevije....Kad se osuši (pada mi na pamet sušenje na vjetru u mrežastoj vreći?) jednostavno se samelje u blenderu do najsitnijeg i to je to? a ova tekuća verzija jel može kako opstati bez C vitamina kao konzervansa? jer kisela verzija nekad ne paše u neke vrste jela tipa kolača. |
|
![]() |
|
eeee........mislim ipak da je u pitanju dehidriran estrakt... ali svejedno ako se osuši se može dodavati u čajne mjšavine kao udio u nima u svojstvu zaslađivača... ali ostaju komadići biljke... |
|
![]() |
|
danas sam pročitala na netu da je najbolje nabaviti suho lišće i samo ga samljeti ....inače svašta rade...melju steviju i miješaju sa svime i svačime da se dobije na količini.
|
|
![]() |
|
...a inače i svašta rade na netu
![]() |
|
![]() |
|
je...sam ti to onda zamotaju u lijepi celofan i prodaju po 150 kn :)...npr. meni pada na pamet miješanje sa štaub šećerom
![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |