Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Stevia Rebaudiana
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Stevia Rebaudiana

Odgovori Odgovori Stranica  <1234 15>
Korisnik
Poruka
gogica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gogica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Ožujak 2009 u 21:12
o hvala prijatelju što si mi skrenuo pažnju na ovu temu

meni promaklo kako sam bila dosta off zadnjih pol godine

i naravno kad dođeš na kavicu sa sjemenkama .. se razme smile187
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2009 u 00:58
  Ima li itko kakvih saznanja  moze li se igdje kod nas nabaviti ova biljka?

Biljka je prirodni zaslađivač, bez štetnih djelovanja na zdravlje čovjeka, a nekoliko je puta slađa od šećera...iznimno pogodno za dijabetičare...
   Na netu ima natpisa o njoj, ali kazu da se kod nas ne moze naći...naravno, da ja vjerujem da ce se ovdje netko naci tko zna vise...Wink
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2009 u 01:20
Ja sam kapi odnekud nabavljala pred 10  godina, kako neznam. Akviziteri ili biljna ljekarna
Možda bi se moglo naći u Trstu u biljnoj apoteci, na onom famoznom trgu gdje su prodavali odjeću, Ponte Roso ili već kako. Mislim na kapi, od biljke baš i nećeš zasladit kavu. Ne budeš šećernu repu gurala u šalicu.Wink
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2009 u 12:17
vepre, molim te računaj na mene...sveki me proganja da joj nadjem tu biljku...kolko kosta da kosta...
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2009 u 16:24
Ovdje možete naručiti sjeme, Švedska.
<>http://www.froer.nu/products/17507741/s%F6tflockel

Uzgoj stevije

Ako sam dobro čula biljci se nesmije dopustit cvjetanje, propadne. Trebaju se odstranjivati cvjetovi čim ih primjetite. Sjeme je nepouzdano, oko 1%posto je ispravnosti i mora biti što svježije. Takođe može se razmnožiti diobom korjena.Cvijet se pojavljuje 54-104 dana nakon sadnje.Potiče iz subtropa 21-43 step.celz., ali treba zaštitu od sunca. Primjećeno je da može preživjeti kraći mraz. I u idealnim uvjetima listovi mogu otpadati, ako je korijen zdrav biljka će preživjeti. U početku sporo raste.Zahtijeva siromašnu, prozračnu i dobro dreniranu zemlju.Treba je malčariti da se gornji sloj korijenja ne isušuje. Kad je suša redovito zaljevati , ali paziti slabo tolerira prekomjernu vlažnost. Voli kiseliju zemlju 4-5 ph (to bi bila zemlja pod borovima kao za rododendrone i kamelije. Ali ako je sadnica jaka može izdržati i do ph 9. Listovi se mogu poboljšati dodavanjem dušika,fosfora i kalija.Listovi će jako dobro reagirati ako se špricaju dva put na mjesec tekućinom morskih algi. Čim se počnu formirti pupovi dolazi do stagnacije lišća, zato kidajte pupove. Ako dopustite cvjetanje listovi će postati gorki. Preporuka je da se lišće pobere u jesen.
Mnogi ljudi joj nemogu podnijeti okus, nije isto kao sa šećerom.

Koristi se kao prah samljevena ili infuzija.
 Infuzija - litar ključave vode posuti preko 4 čajne žličice suhog lista i pustiti da odstoji. To se može par dana držati u frižideru ili zalediti.
Sirup od stevije- kuhati na laganoj vatri 4 žličice suhe stevije u 0.4 litre vode oko 10-15 min. Može se dodati žličica c vitamina kao konzervans.
Ako koristite svježe listove treba 5 puta veća količina od suhih.

Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 16:33
Originalno poslano od člana frida frida napisao:

Ima li itko kakvih saznanja  moze li se igdje kod nas nabaviti ova biljka?

Biljka je prirodni zaslađivač, bez štetnih djelovanja na zdravlje čovjeka, a nekoliko je puta slađa od šećera...iznimno pogodno za dijabetičare...
   Na netu ima natpisa o njoj, ali kazu da se kod nas ne moze naći...naravno, da ja vjerujem da ce se ovdje netko naci tko zna vise...Wink

trenutno se može naći kod nas.Wink.kod mene
uspio sam nabaviti sjeme,a za kojih mj. dana će biti i mladih biljaka.
Nažalost imam samo oko 150 sjemenki,još
Confused
vozi sigurno vozi bager
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 16:35
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Ja sam kapi odnekud nabavljala pred 10  godina, kako neznam. Akviziteri ili biljna ljekarna
Možda bi se moglo naći u Trstu u biljnoj apoteci, na onom famoznom trgu gdje su prodavali odjeću, Ponte Roso ili već kako. Mislim na kapi, od biljke baš i nećeš zasladit kavu. Ne budeš šećernu repu gurala u šalicu.Wink

sada se može nebaviti i kod nas ,trebao bi da drži DM,biljne apoteke i obične
tekući zaslađivać.cca 1 dl stoji nekih 140 kn

vozi sigurno vozi bager
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 16:46
 ajooj...
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 17:01
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Ovdje možete naručiti sjeme, Švedska.
<>http://www.froer.nu/products/17507741/s%F6tflockel

Uzgoj stevije

Ako sam dobro čula biljci se nesmije dopustit cvjetanje, propadne. Trebaju se odstranjivati cvjetovi čim ih primjetite. Sjeme je nepouzdano, oko 1%posto je ispravnosti i mora biti što svježije. Takođe može se razmnožiti diobom korjena.Cvijet se pojavljuje 54-104 dana nakon sadnje.Potiče iz subtropa 21-43 step.celz., ali treba zaštitu od sunca. Primjećeno je da može preživjeti kraći mraz. I u idealnim uvjetima listovi mogu otpadati, ako je korijen zdrav biljka će preživjeti. U početku sporo raste.Zahtijeva siromašnu, prozračnu i dobro dreniranu zemlju.Treba je malčariti da se gornji sloj korijenja ne isušuje. Kad je suša redovito zaljevati , ali paziti slabo tolerira prekomjernu vlažnost. Voli kiseliju zemlju 4-5 ph (to bi bila zemlja pod borovima kao za rododendrone i kamelije. Ali ako je sadnica jaka može izdržati i do ph 9. Listovi se mogu poboljšati dodavanjem dušika,fosfora i kalija.Listovi će jako dobro reagirati ako se špricaju dva put na mjesec tekućinom morskih algi. Čim se počnu formirti pupovi dolazi do stagnacije lišća, zato kidajte pupove. Ako dopustite cvjetanje listovi će postati gorki. Preporuka je da se lišće pobere u jesen.
Mnogi ljudi joj nemogu podnijeti okus, nije isto kao sa šećerom.

Infuzija - litar ključave vode posuti preko 4 čajne žličice suhog lista i pustiti da odstoji. To se može par dana držati u frižideru ili zalediti.
Sirup od stevije- kuhati na laganoj vatri 4 žličice suhe stevije u 0.4 litre vode oko 10-15 min. Može se dodati žličica c vitamina kao konzervans.
Ako koristite svježe listove treba 5 puta veća količina od suhih.

nisam siguran da si u pravu za cvijet,al neka
naime u cvijetu je i sjeme.Jest da je klijavost slaba,znam neke ljude koji su kupili sjeme u njemačkoj,original zapakirano,bilo je pakirano 25 sjemenki,cca 20 e.Kada se otvorilo skorro je sve bilo smeće.malo je bilo sjemenki.Nikla ja samo jedna biljka.Prije mjesec dana sam posijao kontejner sa 209 rupica,ima fotka na temi
do sada sam nabrojao 89 koje su nikle.znači nekih 45% je klijavost.
biljka ako se sadi vani ,u kontinentalnom dijelu može opstati jednu sezonu,smrzne se zbog plitkog korijene
ali u dalmaciji i južnije mislim da bi preživjela
vidjećemo,ove godine na jugu se sadi 0,5 he biljke kao pokus.pa ćemo vidjeti kako će biti.Ako se sadi posude
nakon cvatnje ,prije zime se odreže na visinu 10 cm iznad zemlje i stavlja na mračno mijesto,da prezimi 10-15 c temp,mon,zalijevanje
iznosi se napolje kada zatopli,ponovo tjera,na taj način traje 4-5 godina
to bovorim iz iskustva
već 3 godinu sam u doticaju sa tom biljkom
Lišće biljke se tjekom vegetecije pobire odozdola,kao npr,kod duhana.znači listovi koji su veliki ubiru se i suše.na kraju ljeta se ostave 2-3 lista da biljka vegetira i da može cvjetati,kada ocvate uzima se cvijet i suši,naravno zbog sjemena
koje treba sijati sl.godine.ako se ostavi duže nema klijavosti.Wink

vozi sigurno vozi bager
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 17:59
To gore što sam ispisala je savjet  žene koja se bavi uzgojem stevije u Americi za osobne potrebe, pa sam mislila da može pomoći. Čekat ćemo vaša iskustva.  Smile
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2009 u 09:05
...Vepre, moji uklućani već godinama kupuju suhi prah od Stevije kao zaslađivač u Plodinama ( nema je uvijek ali se par puta gidošnje nađe, vrlo se brzo razgrabi pa uzmu po par  pakiranja) na zdravoj hrani... nisam sigurna ali čini mi se da nkako nije iznad 50 kn ( s tim da je znala biti u pakiranju 2x1 gratis ili 1 + 1+1 snižena)....
...ali da, nažalost uopće ju je teško naći...
Na vrh
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2009 u 10:27
Ah kako je dobro ovdje navratiti i nešto korisno pročitati ... pozdrav svima Smile

Meni je malička od 4 g. dijabetičar i ovo moram nabaviti.
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2009 u 15:07
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

...Vepre, moji uklućani već godinama kupuju suhi prah od Stevije kao zaslađivač u Plodinama ( nema je uvijek ali se par puta gidošnje nađe, vrlo se brzo razgrabi pa uzmu po par  pakiranja) na zdravoj hrani... nisam sigurna ali čini mi se da nkako nije iznad 50 kn ( s tim da je znala biti u pakiranju 2x1 gratis ili 1 + 1+1 snižena)....
...ali da, nažalost uopće ju je teško naći...

suhi prah je jeftiniji ,ja sam gore pisao o tekućem zaslađivaču,nisam siguran ali mislim da sam vidio cijenu od nekih 138 kn za pakiranje.ovih dana ću provjeriti pa vam kažem točnu cijenu i mjesto.Smile
vozi sigurno vozi bager
Na vrh
digitalna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje digitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2009 u 13:26
bok ekipa, već sam vepru poslala pp, al eto da i naglas iskomentiram steviju i trenutačnu situaciju u našim biljnim apotekama...nestašica je i ako je dobiju to se rasproda za jedan dan. nije je bilo i to dosta dugo...uglavnom cijena je paprena a ovo kaj vam šaljem su cijene nekog tipa koji nacrnjaka nabavlja i ono...ko da kupuješ drogu...on dođe, donese, ti zbrojiš pare, dobiješ svoj paketić :)...
  100 gr list                                                                             100  Kn

1000 gr list                                                                              700  Kn

100 gr list mljeveni prah                                                      120 Kn

1000 gr list mljeveni prah                                                      800 Kn

Stevia extract, slad u obliku krembijelog praha;

12 grama eqvivalent                                     2,5 Kg secera,   25 Kn + postarina

36 grama eqvivalent                                     7,5 Kg secera,   75 Kn + postarina

72 Grama eqvivalent                                     15 Kg secera,  150 Kn + postarina

frajer to švera odnekud izvana ...daklem vepar...baci se u biznis :)
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2009 u 13:51
...e da, to je ta prah...
Na vrh
digitalna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje digitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2009 u 12:02

Zanima me još nekaj u vezi stevije....Kad se osuši (pada mi na pamet sušenje na vjetru u mrežastoj vreći?) jednostavno se samelje u blenderu do najsitnijeg i to je to? a ova tekuća verzija jel može kako opstati bez C vitamina kao konzervansa? jer kisela verzija nekad ne paše u neke vrste jela tipa kolača.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2009 u 15:32
Originalno poslano od člana digitalna digitalna napisao:

Zanima me još nekaj u vezi stevije....Kad se osuši (pada mi na pamet sušenje na vjetru u mrežastoj vreći?) jednostavno se samelje u blenderu do najsitnijeg i to je to? a ova tekuća verzija jel može kako opstati bez C vitamina kao konzervansa? jer kisela verzija nekad ne paše u neke vrste jela tipa kolača.

eeee........mislim ipak  da je u pitanju dehidriran estrakt... ali svejedno ako se osuši se može dodavati u čajne mjšavine kao udio u nima u svojstvu zaslađivača... ali ostaju komadići biljke...
Na vrh
digitalna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje digitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2009 u 12:19
danas sam pročitala na netu da je najbolje nabaviti suho lišće i samo ga samljeti ....inače svašta rade...melju steviju i miješaju sa svime i svačime da se dobije na količini. 
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2009 u 20:11
...a inače i svašta rade na netu Wink
Na vrh
digitalna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje digitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2009 u 21:42
je...sam ti to onda zamotaju u lijepi celofan i prodaju po 150 kn :)...npr. meni pada na pamet miješanje sa štaub šećerom smile39. btw. vepar...kaj se događa sa prinovama? niš te ne čujemo...hmmmm...valjda već ugovara prodaju nakon žetve pa ne stigne na net . ja ne bi spavala dok mi dječica malo ne porastuWink i ojačaju.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 15>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.