vadite li lukovice |
Odgovori | Stranica <123> |
Korisnik | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod vas je drugačije,pa i zimi sve cvate kod vas
|
|
Sponzorirani linkovi | |
macak
Mladi grm Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hm, kod mene mini tulipani i narcise dali cijet, tj imaju pup. A od tulipana samo list. Šmrc! Pokušat ću ih povaditi ovu godinu. Bili su lijepo krenuli, jedino ako ih ovaj zadnji snijeg nije zeznuo. Padalo je za vikend prošli.
|
|
ljubica087
Nedavno posijan Pridružen: 07 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 30 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja svoje lukovice ne vadim i ne vidim razlog da bi tribala iako sam prije par god.kad sam tek počela saditi cvijeće tj.kad nisam o cviću znala apsolutno ništa pročitala da bi lukovice trebalo vadit iz zemlje stavljat na tamno mjesto do prolića,ali nisam nikad to radila.U dalmaciji nema potribe za tim,samo sam primjetila kad se dosta namože za koju god. one starije vaditi
Prošlo proljeće sam posijala mini dalje ili dalije neznam koji je pravi naziv super su cvjetale to lito i napravile ogroman gomolj,i sad sam se mislila oće li izbacit pupove ali izgleda da oće na jednoj sam primjetila da oće.Zna li možda itko koliko vrenena one traju,dali kao ostale lukovice ? Osim njih imam tulipane,ljiljane,irise,kale,frezije,amarilise,gladiole ijoš neke šta im nisam vidila cvit.<sve ću poslikat i ako naučim stavit na forum |
|
Magister vitae
Mladi grm Pridružen: 12 Ožujak 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 685 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dalije se sade relativno plitko (8cm prosjecno-sad ovisi o visini) i jako su osjetljive na mraz i hladnocu tako da je preporucljivo ih u jesen izvaditi i posaditi ponovo u proljece.
|
|
ljubica087
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nikle su mi dalije od prošloga ljeta nisam ih ni vadila iz zemlje,ne mogu dočekat da procvitaju,a načekat ću se čini mi se
|
|
Magister vitae
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moje su u zardinjerama i pocele su se listati- pa one su dosta brze nasprem drugih biljaka kolko vidim jer ove iz sjemena kad niknu imam osjecaj kao da vegetiraju s ta dva prva listica tjedan ili dva a lukovica konstantno raste
|
|
ljubica087
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam ih ovu god.opet posijala za na vikendicu,ipak najdraže mi je kad neku biljku sama posijem i iščekujem je dok raste,nego da je kupim već gotovu sa puno cijetova.Prije sam kupovala cvijeće ka luda a u zadnje vrijeme više sijem šta želim posadit
|
|
Magister vitae
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne nisam ja kupio vec gotove biljke ako si me tako razumjela, nego sam sadio gomolj
EDIT i da ljubice sto si stvarno iz zimbabvea |
|
ljubica087
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam ja to rekla za tebe da kupuješ gotove biljke,nego za sebe da puno sijem.A Zimbabwe i Dalmacija to ti je slično
neman pojma kako sam uspila stavit Zimbabwe,kad sam vidila riknila sam od smija |
|
Maggie
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoje posadila prije par dana. Nadam se da su dovoljno duboko. Drago mi je da sam ovdje pročitala da se s vremenom spuštaju sve dublje. Sad je bitno da prežive prvu zimu u zemlji.
|
|
mirna
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidim da je Maggie oživjela temu pa da se pridružim.
Ima li tko kakvog iskustva i kakvog je mišljenja u vezi sadnje lukovica u one posudice gdje su sve lukovice na hrpi pa se poslije samo sve zajedno izvadi iz zemlje?
Moja majka ima stare sorte tulipna koje nikada ne vadi i ima ih već goooooodinama. Ove nove su neke GMO pa ili "nestanu" ili jako slabo cvatu.
Ne znam ovisi li to o uvozniku (proizvođaču)
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mirna,ove nove sorte su hibridne pa su zato i lošije.Najviše propadaju zbog toga pa onda zbog svega ostaloga.Ja neznam broja koliko sam do sada posadila tih hibridni tulipana,al vjeruj ne traju dugu.Par sezona i to je to.Neke se adaptiraju pa cvjetaju i više,ali sve u svemu puno su lošije od naših starinski sorti.Te starinske su neuništive,jer su naše autohtone vrste koje su naviknute na naša podneblja..Od njih su pravili sve druge hibridne,kao što su npr.od starinskog madona ljiljana pravili nove sorte itd itd...
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
Maggie
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svoje šafrane sam razmjestila posvuda po vrtu, sadila sam po 3, 4 lukovice zajedno. Bilo bi super da uspije.
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sadim tulipane u plastične košarice da ih zaštitim od voluharica. Narcise ne sadim u košarice jer njih ti vragovi ne diraju. Prije sadnje dobro i dosta duboko obradim zemlju, iskopam rupu i na dno stavim par šaka komposta ili kvalitetne kupovne zemlje. Gnojivo ne stavljam jer lukovice ne vole jako pognojenu zemlju. Onda stavim košaricu, u nju stavim malo zemlje, rasporedim lukovice i sve prekrijem zemljom. Lukovice trebaju biti na dubini kao kod uobičajenog sađenja bez košarica (cca tri visine lukovice). Košarice izvadim svake 3 - 4 godine. Vrlo ih je lako izvaditi sa štihačom. Istresem sve iz košarice, odvojim za sadnju krupne lukovice, a one mlade sitne posadim negdje u prikrajku vrta "u školicu" da narastu. Nakon 2 - 3 godine one odrastu i počinju cvjetati pa se onda mogu posaditi u atraktivniji dio vrta. Što se tiče novih vrsta tulipana i njihove trajnosti: činjenica sa kojom se treba računati je da hibridi nisu dugog životnog vijeka. To nije stvar loše kvalitete lukovica, već je to jednostavno tako. |
|
Maggie
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da sam bar tvoje upute vidjela ranije... Neke bi stvari drugačije napravila. Super si sve napisala! Dobro je znati za budućnost.
|
|
mirna
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da ću i ja s njima u košaricu. Tako ću se uvjeriti da nisu "nestale" nego da su loši hibridi. Valjda namjerno proizvode takve samo da ih što više prodaju.
Može li netko preporučiti gdje još ima za kupiti starinskih sorti ili kvalitetnih koje imaju malo duži vijek cvijetanja.
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U jesen sam pravila plan za uređenje novog cvijetnog vrta. Sve sam lijepo isplanirala, nabavila lukovice raznih vrsta jer ih jako volim. Medjutim, bila sam spriečena sama uraditi posao, pa sam nacrte dala suprugu i djeci koji su to vrijedno uradili. Sad, kad je sve izniklo ja se razočarala. Iako je nacrt bio jasan, a lukovice podjeljene po vrsti cvijeta u zasebne vrećice, oni su to sve pomiješali. Tako recimo u jednoj grupi od 9 lukovica posađeni su zajedno tulipani, narcisi i veliki ukrasni luk. Dalje, šafrani i presličice koji su kao niske biljke trebale ići na prednju stranu grenice, posađeni su uz ogradu gdje bi trebale biti posađene gladiole. Živa zbrka. Nisam ljuta na njih, ali tražim rješenje. Šafrani su zauzeli više od pola gredice. Kad budem sadila ljetnice sve će se uništiti jer uskoro neću znati gdje se nalaze.
Moje pitanje glasi: Da li bi bilo dobro kad listovi požute lukovice izvaditi i odmah presaditi na odgovarajuće mjesto ili ih izvaditi i ostaviti do jeseni pa posaditi sve ispočetka kada se povade ljetnice. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
Maggie
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam stručnjak, ja bi ih prebacila, (odmah presadila) budući da je ove godine posađeno drugačije od onog kako si planirala.
|
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se s Maggie.Ako odma to napraviš,znat ćeš gdje je šta i kako će biti sljedeće godine
|
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja također znam još zelene ocvale narcise i šafrane presaditi i druge godine opet lijepo cvatu.
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
Odgovori | Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |