Samoniklo jestivo bilje |
Odgovori | Stranica <1234> |
Korisnik | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...kuke - bljušt....
|
|
Sponzorirani linkovi | |
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A ja sve mislim da ne idem u Dalmaciju oko Uskrsa jer neće biti šparoga nego da odgodim za 1. svibanj.
Znači počelo je!
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A ja se baš spremam u berbu srijemuša ili divljeg luka. Već sam ga vidjela da je lijepo niknuo!
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....andrea, stavi nam slike, da naučimo nešto novo....nemam pojma koji je to luk...
...mi beremo divlji poriluk!!
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... ja ga brala pred 3 tjadna eno ga toča se u šljivovici :))) imam negdje slike pa naljepim... :))
... ima list sličan đurđici ( mislim) al ne možeš ga fulati, jako miriši po češnjaku, mljac!! :))))) |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a presadila ga i u teglu da znam kad mu je vrijeme u šumi.... |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ali to je bilo još na početku sezone branja...
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima kod nas to ali mi se para malo drugačiji list.Uži a duži.
Lukovica mu stvarno daje na češnjak mirisom ali je glavica puno manja. Ne usuđujem ga se brati jer nisam 100% sigurna da je to to. Griva, kad bude cvjetao, stavi i cvijet da usporedimo. Kad se crijemuš zapravo bere? I što se od njega koristi? Ako bih htijela napraviti tinkturu, što ću staviti u rakiju? |
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Medvjeđi luk - lat. Allium ursinum L.
Porodica : Liliaceae - ljiljani Narodni nazivi : crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk Više podataka imate na prvoj stranici cvijet.info. Jedina opasnost koja prijeti kod berbe ovog luka je da njegovu lukovicu zamjenite sa lukovicom đurđice. Lišće i lukovicu dobro pomirišit i ako ne "miriši" na češnjak manite je se. |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sa đurđicom ga nikako ne mogu zamijeniti jer kod nas uopće nema đurđica.
Ali brine me uski list koji nije takav kao na slici cvijet.info. Miris je češnjaka a i cvijet je baš takav kao na tvojoj slici. Valjda je na moru, u siromašnoj zemlji malo manje bujan. |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
FD, iskustva sa morskim divljim lukom nemama pa ti nemogu pomoći. Pokušaj konzultirati lokalne sakupljače bilja.
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...sad će i kod nas procvjetati takav sličan luk, cvijet vrlo sličan , ali list nije, kako kaže Fermina puno uži...... imam ga i u vrtu u gradu, prebacila lukovice iz prirode.....
....đurđice dobro poznamo, a i nema ih osim u vrtovima kao ukrasna biljka....
..za medvjeđi luk znam sa terenske nastave, ali nisam znala da se konzumira....
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.. ja osobno mislim da baš svaka biljka ima blage varijacije zavisno od sastava tla na kojem raste, vlage , dostupnosti svijetla, kemije okolnog bilja ali samog sjemena koje se selektiralo na tom prostoru.... ja radim tinkturu od lista ( žao mi čupati lukovice) ali stavim puuuuno veći omjer listova ( al tako raim sve tinture) u većini slučajeva 50:50 ali nekad više.
...e fermina... meni se one lukovice koje ti izvadila za poslati već osušile.... strašna sam sa poštom, al onda kad odem vučem po 2 ogromne vreće svaki put na šalter... :( tako da i drugima koji čekaju... eve, ovaj tjedan!! :)))))))) ...lijep je članak na naslovnici, nisa ni znala za njega...istina je što kaže, vrlo zapostavljena biljka ali možda zao što i nije tako jako česta po cijeloj držai ( zbog tla i vlage koje traži) a i relativno brzo prođe... ..morski divlji luk... ja ga ne berem... ali zar on nema kružni list kao vlasac odprilike...?... ne znam odakle mi to... |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa ima jedan sa ružičastim cvijetom za kojega kažu da je ljekovit.
Ali ništa ja to nevjerujem dok mi netko stručan ne potvrdi. Lokalni sakupljači? Nema ih.Zapravo ima onih koji ne raspoznaju ni maslačak i beru krivu preslicu pa ipak se upuštaju u skupljanje ljekovitog bilja.Pa često puta ja moram pojašnjavati stvari... griva, koji je to morski medvjeđi luk? |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....od poznate žene na placi kupujem paziju ( mješanciju proljetnih biljaka ), u njoj bude i jedna vrsta luka koju ona zove divlji poriluk....stvarno mu listovi sliče na poriluk, a lukovica je okrugla i spljoštena , okružena sa puno malih lukovičica.....okus odličan kad se skuha, a sirov baš nema neki intezivan miris......ne znam ga prepoznati u prirodi tj. nisam sigurna da je to baš to....
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidila sam i toga sa širokim listom.Nisam kopala lukovicu jer sam zaključila da to nije medvjeđi luk a ja baš njega tražim.
Manči, kad naiđeš u prirodi na jednog i/ili drugog slikaj, i ja ću isto pa da usporedimo.
Zašto tu ženu ne bi upitala za medvjeđi luk.Doduše, on nije sastojak mišancije ali možda ona ipak nešto zna.
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....morski divlji luk.... hmmm... jednoć davno mi je bila u rukama fotokopija knige pod nazivom jestivo samoniklo bilje ili nešto slično na tu temu ...neka knjiga koja se već tad nije mogla bar 10-20 god nigdje nabaviti......... ali nije grlićeva enciklpedija samoniklg bilja...ali bilo je to bar pred 10-tak god.... ai znam da je tamo bilo obrađeno 5-6 vrsta divljeg luka a čini mi se i morski se spominjao.... al da znam nešto više o tome... ne znam... :) ... znam da su fotokopije bile crno bijele ali čini mi se da je kod toga luka bila fotka za cvijetom u kuglicu....hmmm...vidjeh to pred 10-tak god.... |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
p.s. sad vidjela da sam krivo pročitala pitanje.... al da ti štogod pametnog imam za odgovoriti i nemam baš....... znam da srijemuš koji beru moji poznanici u gorskom kortu ima puno šire listove i veći je ..raste dosta kasnije nego ovaj koji ja berem, al opet mislim da je to do zemlje, oni beru na području gdje je nekad bila neka oranica....
....ovaj koji je na mojim fotkama je slikan u prvo vrijeme kad je tek počela sezona .... pa je kao što se vidi vrlo mlad, svijetao nježan.... |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
FD, u pravu si, uz more ima još nekih vrsta divljih lukova. Trenutno sam u firmi pa ću ti detaljnije odgovoriti naveće ili sutra - kad konzultiram bukvare. Do konkretniog odgovora budi strpljiva i ne riskiraj. |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod nas se šparoge već naveliko beru (ako uspiješ potrefiti da ne pada kiša, luduje jugo i slično), istina treba malo napregbuti oči da bi ih se vidjelo na ovoj sličici
|
|
Odgovori | Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |