Encijan - Gentiana septemfida |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
i ja bi ga, a di da ga nabavim????
|
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Sad ćeš ga malo teže nabaviti.Ja sam ga rijetko gdje viđala i to samo u proljeće.On je sad ocvao i povlači se do sljedećeg proljeća a do onda ako ga ne nabaviš smislit ćemo nešto.Ima ga kod mene na placu redovito(Vž) a i u mom dvorištu
![]() |
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
ja ti sa svime kasnim kolko mi je vrt u hladu toliko još kasnije sadim evo prošli tjedan sam tek krenula s vrom ali nakon ove kišice ima već svega
i hvala javit ću se kasnije za sjemenke |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
VERA1 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 134 |
Encijan je stvarno prekrasan, nisam znala da ima tako divan cvijet i toplo se preporučam za nabavku sjemena ili sadnice. |
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Joj, ja tikvan... Danas popodne gledao je li već više suho da poberem sjeme i je, već je malo i popucao tuljac na vrhu i reko sad ću ja to prije nego kiša dođe... i na kraju odem zaliti cvijeće što mi je na djelomično natkritom kraju gdje baš i ne dopre kiša... i na kraju zaboravim na encijan. Sada sam se sjetio kada sam pogledao naziv teme. Baš sam sad ljut na sebe. Nadam se da ga kiša nije rastepla, pa ću ga sutra pokupiti.
|
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Inače, ako smijem zamijetiti, ova slika postana od imanideju prikazuje drukčiji encijan od ovih koje shasha i ja imamo.
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
uuuu,koja boja?Taj u prirodi ima predivnu boju!
|
|
![]() |
|
stephanotis ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 569 |
Svaki puta kad vidim ovu temu sjetim se jedne od mojih najdražih pjesama. Do sada sam se nekako kontrolirala da vam ne stavim link na nju ali više NE MOGU!!! Samo da objasnim da sam ja rodom bavarka...
![]() E tako sad mi je lalše...
![]() |
|
Ja sam dijete sreće
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Hmmmm dali bi mogao encijan živit i preživit na južnom balkonu??
stvarno ima preljepu plavu... ali eto nemam vrt
![]() |
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
meni stiglo seme !kad da ga posejem?
![]() |
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Bilo bi najbolje sada tijekom ovog ili idućeg mjeseca da posiješ,
jer se sada zapravo on sam i zasijava vani, a možeš i na proljeće. Valjda... Ja ću što mi je ostalo još malo sjemena sijati idući mjesec, a ostalo u proljeće. |
|
![]() |
|
Hvala TILJO,ma ja cu onda ovih dana ko ce cekati proljece
|
|
![]() |
|
Gost ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 2 |
Jedna neznalica pita:
je li encijan trajnica, hoće preživjeti ličku zimu?
A je li ga bolje posaditi na sunce ili hlad?
A koliko zalijevati?
A kad zapravo cvate?
Ups, stvarno sam neznalica!
|
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mislim da je trajnica.
Preživio bi ličku zimu. Mislim da je najbolje sunčani položaj. Baš i nema posebne zahtijeve za vodom. Cvate rano u proljeće. |
|
![]() |
|
Gost ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 2 |
Hvala, Tiljo.
|
|
![]() |
|
gentian(a) ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 119 |
Trajnica je sigurno ( problem mu može biti jedino jako sunce i visoka vrućina)! Zahtijevi za vodom minimalni ali se ne smije presušit. Ostalo je tiljo dobro rekao, ja ih uzgajam pa imam iskustva! |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Ja poima nisam imala da postoje proljetni i jesenski encijan.Gentian,kako ih ti uzgajaš,nadam se da znaš jel stvarno ima ili su to neki isforsirani pa sad u jesen cvatu.Naime,naišla sam u baumaxu na "jesenski encijan",tako piše na njemu,i sad cvate.Morala sam ga kupiti da vidim šta će biti dogodine.Ako išta znaš,reci da se ne mučim čekajući godinu dana.
E da,što se ovog gore tiče,moj je na cjelodnevnom suncu i nisam primjetila,ovoh nekoliko godina što je kod mene,da mu to smeta.
|
|
![]() |
|
gentian(a) ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 119 |
Postoji ti više kultivara encijana, ali imuju uglavnom slične osobine!
Znači da im visoka vrućina uglavnom ne odgovara ali morate znat da kad se biljka jednom primi onda je puno "fleksibilnija" što se uvjeta tiće! Za taj iz baumaxa neznam koji je, ali ako je uvoz sigurno su forsirani, to je njihov naćin rada, no nemislim da ćeš imati nekih problema ako se primi! |
|
![]() |
|
Moj ti je Gentiana septemfida var. lagodechiana! Što se uzgoja tiće, encijani traže neutralniju zemlju ili barem slabije kiselu! Potrebe za dodatnom prihranom minimalne (osobno stavljam baznu prihranu koja otpušta nekih 6mj. znači do prodaje)!
I cvijeta krajem ljeta! |
|
![]() |
|
Hvala ti,no daj mi pojasni jer sad ne kužim.Ima više kultivara,znači li to da "jesenskih" nema? Osim tih tzv.forsiranih.I šta sa tim forsiranim,hoće li on opet cvasti u jesen ili će vremenom(ako se primi,naravno) početi normalnu cvatnju?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |