Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 196197198199200 407> |
Korisnik | ||||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Pinus....mala prinova adeniuma je baš slatka debeljuca, a ova slika adenium u magli izgleda tako nestvarno, možemo ju zvati "ljepotica u velu magle"
|
||||
![]() |
||||
Sponzorirani linkovi | ||||
![]() |
||||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
|||
Nema tog zaljubljenika u adeniume koji nema dvadesetak kuna da si kupi sjemenke tih ljepotana i fino si ih uzgoji. Istina je da sam ja probila led i krenula u dosta skupu avanturu i kupila dosta skupih biljaka, ali to je samo moja osobna stvar gdje i kako trošim svoj novac!
![]() @Glikica, imati kultivare ne znači biti privilegiran
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|||
Ne, ne, sjeme iz kojeg je izrastao ovaj a. obesum sa slike nije s eBay a. Sjeme mi je poklonila @bebolina. Vjerovali ili ne još nekoliko ovogodišnjih i to pinciranih bebolinaca bi trebalo uskoro procvasti ! (Dali je još kome @bebolina poklanjala sjeme ili samo meni ? a tebi Glikica ?) Pumica ili po domaće vulkanski pijesak, a vermikulit to ti je skoro isto kao perlit. Razlika je u boji, vermikulit je smeđe boje a perlit bijele. Zato rađe upotrebljavam vermikulit. Samo estetike radi. moon, dopada mi se kako si nazvala ovog bebolinca: "ljepotica u velu magle". Za one koji vole kombinaciju adeniuma i magle - "ljepotica u velu magle" po drugi puta: |
||||
![]() |
||||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
maris40 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 21 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3958 |
|||
Ljepotica u velu magle je prekrasna
![]() |
||||
![]() |
||||
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
|||
Pinus, onaj maleni bucko je prelijep!
Mora da će biti nešto posebno rastući (čini mi se) više u širinu nego u visinu. |
||||
![]() |
||||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|||
ha, ha sad je i službeno nazvana "ljepotica u velu magle"
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
|||
Bebolina, tako mi je drago zbog "nadopune" tvoje kolekcije, boje su fantazija!
![]() Joj što će biti dugo čekati da procvjetaju!!!! |
||||
![]() |
||||
|||
![]() Čekanje će biti dugo, ali bitno je dočekati
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
|||
Dragi moji cvjetoljubci, svi smo mi bili u pocetku pocetnici i neznamo nazive i sl. Ja prva doduse ![]() ![]() Koliko tko trosi na sjeme ili biljke zaista je stvar osobnog izbora i molim da se o tome uoce ne raspravlja jer je ovo ipak cvjetni forum. Biljke volimo i zato uzivajte. |
||||
![]() |
||||
|||
![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
|||
Pinus oni moji sijanci od ove godine su od beboline sjemenke..
Moji jos nemaju namjeru cvasti ali se lijepo granaju pa se nadam dogodine cvjetovima... nadam se bar Predivna mi ova tvoja slika.. Bebi bas mi zao za trulog... Zasto ne pokusas da ti tog jednog posalje.obicnom postom kao neznam neki dar pa ti mozda tj vjerovatno nece otvorit posiljku. Znaci ne napise sta je unutra... Znam da je sverc ali nemas sta izgubiti... |
||||
Per aspera ad astra.
|
||||
![]() |
||||
|||
Da je pošiljka iz jedne od zemalja EU i da je označena kao poklon, možda bi i prošlo bez otvaranja, ali pošiljka s Tajlanda sigurno ne! Odustajem od te sadnice, još k tome je boja i vrsta koju već imam u svojoj kolekciji
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|||
Vermikulit i perlit se razlikuju najvise po svom CEC faktoru (cation exchange capacity ilitiga kapacitet izmjene kationa). Biljke upijaju pozitivno nabijene ione metala samo kada su doticni vezani na neg nabijene cestice tla elektrostatskom vezom. Biljka trosi energiju da izbaci van h+ ione kako bi nastao gradijent naboja izmedju stanice i okoline, te to onda potice prijelaz metalnih kationa u stanicu. Svaki medij ima svoj CEC faktor, tj KOLIKO je kationa u stanju vezati (ako ne veze oni se jednostavno isperu i odose.
Perlit ima cec skoro pa nula, znaci jako malo nutrijenata ostane dostupno biljkama, dok vermikulit ima srednji cec skor. Medjutim, vermikulit ima dvije vrlo nesretne osobine za adeniume, kad je vlazan vrlo se brzo raspada i stvara s vremenom sloj finog mulja, te otpusta daaaleko previse magnezija, koji je u antagonistickom odnosu sa kalcijem i kalijem, znaci blokira se njihova apsorpcija u suvisku mg. Perlit ima nesretnu osobinu da u medijima gdje se mijesa sa jako finim komponentama (zemljom za kaktuse i sl) on jednostavno ispluta na povrsinu kroz zalijevanja, te se medij segregira na slojeve i opet nis od aeracije. Al to je vise problem zemlje nego perlita zapravo. Vermikulit se moze nabaviti preko teraristika.hr, 25 kn 3l, stavljala sam linkove vec. Osobno sam odustala od njega zbog navedenih losih osobina, i cijene koja nije opravdana. Perlita ima po poljoapotekama i nije toliko skup, meni ok, a to kaj ne veze toliko nutrijenata se moze nadoknadit. |
||||
velika gorica
|
||||
![]() |
||||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|||
Wolfsbane, hvala za ovaj post. Ne mogu vam reći koliko volim kad se nešto naučim.
Pomice ( bims ili pumicu) i vermikulit upotrebljavam zbog toga što mi je trgovina u Celju puno bliža od MBM, Lučko gdje sam kupovao tenisit i ostale komponente za supstrat. Plus toga nemam problema sa carinom. To da vermikulit lagano raspadne u prah nisam znao ( i još dosta toga napisanog) . No kod adeniuma to kod mene ne igra neku ulogu. Sijancima adeniuma često mijenjam supstrat iz drugih razloga. Brzo rastu a većinu sijanca držim u malim teglicama koje brzo prerastu. Evo to je glavni razlog. Velike adeniume često dižem iz supstrata da vidim kako napreduje kaudeks. Svaki puta mijenjam supstrat. Adeniumi su kao dijabetičari. Najbolje uspijevaju kada im tjedni obrok gnojiva rasporedimo u 7 malih porcija. Zaboravite na gnojivo za sukulente. Adeniumi brzo rastu i obilno cvjetaju. Za to im je potrebno puno sunca (energije) i adekvatna količina gnojiva (građevinskog materijala da izgrade svoje tkivo). Znači uravnoteženo gnojivo sa mikroelementima. |
||||
![]() |
||||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|||
Ispričavam se za onaj moj post, vidim da sam se nespretno izrazila. Ma i ja dosta trošim na biljke, više nego na krpice, ali živim u kraju gdje osim najobičnije zemlje za cvijeće nema ništa drugo.
Jel imate perlit ? Pitam u trgovini. Trgovac odgovara: A s koje si ti planete ? I tako sam u mnogočemu jednostavno zakinuta. Krajnji istok lijepe nam naše je inače takav, ali čujem kako nam premijer obećao da nas neće zaboraviti, pa možda dobijemo i perlit. Evo opet sam zastranila, neću više. Bebolina, tebi se divim na uloženom trudu i volji i ustrajnosti, a ja ću polako kako i koliko mogu. |
||||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||||
![]() |
||||
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
|||
evo i mene na ovoj temi.mislim da možemo biti sretni da imamo takve ljude koji svoj novac ulažu u rijetko cvijeće.to je vrlo pohvalno,a i korisno za sve nas koji to ne možemo ili neznamo.osobno nemam pojma kako bih to naručila,ali zato imamo bebolinu i još neke pa ćemo mi kupiti od njih.
želim pohvaliti sve koji imaju zdrave odrasle biljke.puno je to truda uloženo.ja imam mlade pa oko njih titram.nadam se da će jedan put procvijetati
|
||||
![]() |
||||
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
|||
evo da stavimo obavijest da je dalmatinka otvorila temu: Vermikulit - korištenje pri uzgoju biljaka pa tamo stavljajte ove vrijedne podatke o njemu da ne ostanu skriveni ovdje i bude ih teško pronaci jer je ovo ovdje jako korisno i vrlo poucno :o)) pa bi bilo steta da se zagubi
a imamo i staru temu o perlitu
|
||||
![]() |
||||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|||
dobra je to cijena za socotranuma, koliko je star sad? oporavit ce se on, ima caudex vec, bez brige. ali da, dlacice su sigurno otisle, trebat ce mu vremena dok krene novo sekundarno korijenje, nadam se da mu nisu pincirali primarni korijen, to bi vec bio problem. oprosti za godine, nisam mislila nista lose, nego sam primjetila da stariji ljudi cesto kazu kako nemaju vremena uzgajati nesto iz sjemena jer mozda nece docekati da vide rezultat. takodjer sam primjetila da su na ovom forumu vecinom stariji ljudi, moram prilagoditi perspektivu, meni je lako sa 27 godina cekati ![]() |
||||
velika gorica
|
||||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 196197198199200 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |