Dalija, Georgina - Dahlia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1516171819 24> |
Korisnik | ||
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
nema mojih dalija nigdje
![]() |
||
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
bugic ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 337 |
|
Ja svoje dalije sadim tek krajem travnja, jer jednostavno one mi nikad nisu krenule prije 1 svibnja.....valjda kada se zemlja dobro zagrije. Nekad sam ih znala posaditi pocetkom ozujka...i isto sam cekala do svibnja da potjeraju. Moje iskustvo je samo sa gomoljima, za sjeme ne znam. Kamenjar mislim da ima jos sanse pogotovo ako si na kontinentu [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" />
|
||
![]() |
||
bugic ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 337 |
|
Dali su vam krenule dalije????
|
||
![]() |
||
sanjalica4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
|
meni su gomoljaste krenule a sjeme sam tek posadila...i to hrpu
|
||
![]() |
||
|
Meni nisu jos sve, pa sam se malo zabrinula
![]() |
||
![]() |
||
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
|
Posadila san 7-8 dalija od kojih je 4-5 već niklo. nisam žurila, poslušala sam savjete na opasnost od mraza i mislim da se isplatilo. kad sam ih kupila već su imale male klica pa su brzo nikle, a ja koja ih prvi put sadim lakše sam se odlučila kako ih postaviti. Sad isčekujemo rast i cvijet, vjerujem da ću ih znati njegovati. Bolje je biti strpljiv i čekati pravo vrijeme. Grešku koju sam ove godine napravila s bugenvilijom jer sam ju prerano iznijela vani i hortenzijom koju sam isto tako prerano kupila i posadila vani ha ih sve mraz spržio, sigurno više neću ponoviti. no na sreću i one su se oporavile jer nije smrznulo stablo i korjen, već samo listići.
|
||
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
||
![]() |
||
|
zribal, pravilno si postupila, bolje malo pricekati...nego riskirati da ih sprzi mraz, jer im je to jedina mana. Ako si posadila visoke kad ti izrastu obavezno ih vezi uz stap...iako im je stabljika debela i djeluje cvrsto, jaci vjetar je u trenu moze slomiti...to se meni desilo u punom cvatu
![]() |
||
![]() |
||
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
|
Posadila sam visoke dalije u gredicu uz ogradu od žice (mrežu). Planiram,kako rastu tako svaku jaču granu vezati konopcem za tu žicu. Mislim da tako neće biti zbijene pa će biljka imati dovoljno prozračnosti, a i cvjetovi će doći do izgažaja. Negdje sam čitala da ih treba "pincirati" kako bi dobile grmoliki izgled. Vidim da su sada iz svih izašle samo po jedna klica (buduća stabljika). kakva su vaša iskustva s tim.
|
||
|
||
![]() |
||
sanjalica4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
|
netko namace gomolje par sati da ih posadi...to nisam probala...i moji su bili malo presuhi pa sm ih posadila te su se u zemlji napili vode i polako tjeraju |
||
![]() |
||
|
zribal, moje svakako budu grmolike..tako da nemam iskustva s tim -pinciranjem- ...oprosti ne znam sto to znaci. |
||
![]() |
||
|
Nisam to nikada radila, a cula sam da neki to rade. Svake godine je gomolj imao malu klicu i ja sam ga takvog posadila....al ove godine prije sadenja nije bilo nicega pa sam zbog toga zabrinuta |
||
![]() |
||
|
Bugic, pinciranje je mjera njege cvjetnica a podrazumijeva otkidanje vrha biljke (mali dio cca 1cm - sami vrh) kako bi se pospješio rast postranih grana i grmoliki izgled. Ja to recimo redovito radim sa visokim vodenikama. Kada ih uzgajam iz reznice, prije stvaranja pupova jednostavno noktom zakinem vrh biljke i onda iz lisnih pazuha počnu rasti nove grane. Biljka bude zbijenija i ljepša. Čula sam da se to radi i sa ukrasnim koprivama, ali i s dalijama. Pitala sam ovo i iz razloga što moje dalije trenutno imaju samo po jednu granu izraslu iz zemlje. Valjda će se postrane same formirati.
|
||
|
||
![]() |
||
|
Da naravno sad znam o cemu se radi
![]() |
||
![]() |
||
|
Čitala sam negdje na netu da se to radi s niskim dalijama, ali ništa ne piše za visoke, a kod mene su uglavnom visoke. No, nije ni važno, malo ću procijeniti kad počnu rasti tek su nikle. Nisam ih nikad do sad imala pa se moram malo i naučiti, makar i pogriješila.
|
||
|
||
![]() |
||
|
Moje iskustvo s njima, a imam takoder samo visoke, da samo treba otkidati ocvale cvijetove i ona tako dobiva grmolik izgled. Ne znam koju vrstu tocno imas...mojoj su cvjetovi velicine glave
|
||
![]() |
||
|
Ne znam puno o vrsti, bacila sam vrećice i slike. U stvari nisam bacila već ih odnio vjetar, bile postavljene na mjesto sadnje da znam gdje je što, kad ono vjetar sve raznio. No, znam da imam crvenu, žutu, narandžastu i nešto šatiranih crveno bijelo i narandžasto žuto. Nisu još sve ni nikle. Tako ću i ja napraviti, otkidati cvjetove i vezivati grane, a one neka rastu koliko hoće. Zemlja je nova, odnosno nikad u njoj ništa nije sađeno, obična vrtna malo ću ih dohranjihvati tekućim gnojivom za cvijeće i to je to. nadajmo se uspjehu.
|
||
|
||
![]() |
||
|
svaki trud rezultira uspjehom, a cvijece osjeti nasu ljubav i brigu. Sretno, drzim
![]() |
||
![]() |
||
|
dalije ne zahtjevaju preveliku njegu...ja ih imam i visoke i niske.... samo vode vodu pa ih redovito zaljevaj ako bude susa
|
||
![]() |
||
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
|
bugic.kakve su to toliko krupne.izdrži li cvijetna stapka toliku težinu
|
||
![]() |
||
|
dali netko zna nesto vise o Dahlia imperialis ili drvu dalija?
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1516171819 24> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |