Identifikacija gljiva |
Odgovori | Stranica <1 1516171819 38> |
Korisnik | |
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sponzorirani linkovi | |
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I Željkica je počela gljivariti.
Meni to liči na maglenku( ali mi ne vjeruj, čekaj da se netko drugi javi), slike su malo nejasne(bar meni) . Na zadnjoj izložbi gljiva u Rijeci su mi rekli da se od sada maglenka smatra nejestivom , iako se do nedavno bila jestiva. Donijela sam je na identifikaciju na izložbu i sva sretna sam mislila da sam našla novu jestivu vrstu. Na kraju sam je bacila |
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zabravila sam napisati da maglenke rastu u u velikim skupinama, krugovima ili linijama. I ima intenzivan miris.
|
|
Željka23
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti smrcko, da raste u skupinama i ima intenzivan miris.
Ma ja gljivarim rekreativno, berem samo vrganje, dedeke, pećurke, sunčanice, crne trube, lisičice.
Mada bi htjela probati neku "novu" gljivu.
Volim šumu, a dan je kod nas bio predivan dan!
|
|
Agaricus
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je najsličnija Martinčici (Clitocybe Geotropa), i intenzivan ne-gljivlji miris se uklapa u priču ...
No, ova gljiva je u takovom stanju da nije preporučljiva za konzumaciju... I ja sam iskoristio trenutak da skoknem do šumice, no nisam ponio fotić, pa smo zakinuti za jednu (meni nepoznatu) prekrasnu braun mliječnicu. Pozdrav svima |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I martinčice i maglenke rastu u skupinama. Nisam martinčicu susretala.
Nedostaje mi ona izbočina na klobuku za martinčicu. A i boja i stručak mi sliče na maglenke koje sam vidjela. I ja učim uz vas Pa Želkić to je dosta vrsta gljiva koje si navela. Ne poznajem pečurke i crne trube( nisam ih srela do sada), a lisičice MM identificira. |
|
Agaricus
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I dok čekamo (već daaanima) Jagodu ili Cordy-ja da nam riješe sve nedoumice - evo jedan link sa maglenkama i trubačama, a i još ponekim ljepoticama ...
http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_fireboard&Itemid=31&func=view&catid=13&id=2405 |
|
|
|
Željka23
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pečurak-ili divlji šampinjoni, meni imaju odličan okus, čak i liče izgledom dok su mlađi.
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Željkice i ja sam možda nalazila tu vrstu gljiva. Baš liče na prave šampinjone i mirišu tako, samo su male (ove što u okolici Klane berem). Iz djetinjstva se sjećam gljive koji su stariji zvali jesenke, takođe su bili vrsta šampinjona , ali malo veći nego što sam susretala u Rijeci. Moguće da je ovo što berem ipak vrsta pečurke
|
|
Lee_ya
Novo sjeme Pridružen: 21 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijep pozdrav svima..prije svega da vas sve pozdravim... ja sam od malena pokazivala zainteresiranost za gljive ali tek sad sam se malo i posvetila toj zanimaciji... jako volim fotkati a kako se slabo kuzim u gljive otkrila sam novi hobi,trazim gljive po sumi,ne berem ih vec ih samo fotkam... a s vremenom,zahvaljujuci iskusnim okicama nekih od vas mozda se ohrabrim pa i uberem koju i napravim rucak... a kad skuzim kako se stavljaju fotke podjeliti cu s vama moj zadnji "foto ulov".
|
|
Lee_ya
Novo sjeme Pridružen: 21 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Agaricus
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro došla Lee_ya;
Napomena, koju sam i sam dobio - ukoliko zelis sigurniju determinaciju gljive, moras ju slikati cijelu (ukljucivsi i korijen), klobuk, listiće i stručak te po mogućnosti reći i miris ljepotice :) Prepoznatljiva mi se čini slika 3. (no slika 4. me pomalo zbunjuje) 3. Puza ili mraznica 4. trebala bi biti puza??? nedostaje joj donji dio stručka? Inače puza je uvjetno jestiva (samo klobuci) nakon minimalno 10 minuta kuhanja, sa njom se može sve - dinstati juha saft ... |
|
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....dobrodošla Lee-ya, slika nikad dosta i svi ih volimo....bilo bi dobro da budu većeg formata.... .....i ja sam početnik sa gljivama i upravo učim, volim slikati pa sam se na ovom forumu i naučila kako slikati gljive.....ukratko - sa svih strana....... ispod klobuka su listići ili cjevčice koje su osnova za određivanje vrsta, važan je stručak, boja , miris, da li mijenja boju na pritisak i prerez gljive po dužini....
....ovih dana idem po šumi i slikam i zaključila sam da je važno odmah slikati u prirodi sa svih strana........ dok se donesu doma već nešto promjene ili boju ili vlažnost ili se raspucaju.....
....pravo učenje je uz nekog znalca u prirodi...ja ne mislim konzumirati gljive pa mi je ovo više hobi za jesenske dane....
.....17. i 18. je neobična gljiva zvjezdača, nejestiva....
|
|
Lee_ya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala vam svima... sretna sam sto sam nasla ovaj forum sa vama prekrasnim i susretljivim forumasima... puno mi znaci kad znam da ima jos laika koji bi htjeli znati vise o svim tim prekrasnim gljivama koje nas okruzuju.
Sto se tice slike br.4 to je jedna od onih sa slike br.3,nasla sam cijelu hrpu na jednom starom panju i moram priznati da su mi izgledale jako primamljivo ipak sam se skulirala i nastavila sam dalje sa fotkanjem bez gresnih primisli... bar za sada,dok se malo bolje ne upoznam sa doticnim ljepoticama... Sto se tice formata mojih fotki,mislim da bi se trebala pojaviti u orginalnom formatu ako se klikne na sliku koja vas zanima... u slucaju da je to u vasem slucaju neuspjesno let me know da poduzmem nesto po tom pitanju jer sam namjestila da se otvori izvorna fotografija.. Hvala Vam jos jednom na podrsci, ja cu nastaviti dalje sa lutanjima po sumi cim mi to prilike dozvole a vi svi cete pravovremeno biti pocasceni sa dozom fotki... Lijep pozdrav... |
|
Resavac71
Novo sjeme Pridružen: 26 Studeni 2009 Lokacija: Austria Status: Offline Bodovi: 18 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Resavac71
Novo sjeme Pridružen: 26 Studeni 2009 Lokacija: Austria Status: Offline Bodovi: 18 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Agaricus
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Majstorski, g. Resavac, probat ću dodati malo " mesa"; 1. i 2. Lepista Porodica Lepista (Clitocybe) je velika porodica gljiva u koju spadaju i Martinčice - velike i male i kao takva ima i otrovnih i ukusnih članova. 3. i 4. Puze O njima imaš puno svagdje - jestivi klobuci (mladi) - obvezatno kuhanje prije uporabe 5. Mycena (porodica šljemovki) uglavnom male gljivice - tako da ih ne promatram kao potencijalni obrok Neke šljemovke svijetle u mraku - eee to bi bilo zgodno vidjeti 6. Puza Ova puza (ako je puza) vjerojatno je ispod nekog četinara - druga vrsta puze od one pod 3. i raste ispod crnogorice. 7. Agaricus Porodica Agaricusa su narodski rečeno šampinjonke i pečurke. Ima jestivih članova i otrovnih članova - po ovoj slici nemoguće odrediti - i po meni vrijedi ih dobro proučiti, a onda i nakon nekoliko godina proučavanja kušati pokoju 8. Ganoderma lucidum Ljekoviti gljiva, uzgaja se a i naišao sam na www stranice gdje ih otkupljuju za izradu ljekova ... 9. Hypholoma - porodica panjevčica Meni liči na sumporaču - otrovnu sestru ukusnih (ukiseljenih) panjevčica, no to je samo pokušaj... 10. Agaricus Još jedna šampinjonka (pečurkovica) iz porodice. Hmm, dobro proučiti sve članove porodice prije bilo kakvih primisli o jelu! 11. Lepiota - porodica Sunčanica Ovako iz daljine, moj pokušaj bi bio grbava sunčanica - jestiva dama. Postoje nejestive vrste - vidi slike sa izložbe na ovom forumu od jučerašnjeg dana. (No ovdje se -mislim- ne radi o navedenoj otrovnici.) Naime, neki recept za branje sunčanica bio bi: - ignoriraj (ostavi da rastu) sve otvorene primjerke u promjeru manje od 4-5 cm - pogledaj presjek stručka i ako pocrveni budi sumnjičava i točno definiraj o kojoj se radi. Eto, a ostale su jestive ! (Živ sam a dugi niz godina ih klopam) 12. vidi 5. uf, puno ih je možda 22. Tricholoma - porodica Vitezovke - pogledaj link za jednu od sestara http://hr.wikipedia.org/wiki/Zelenka E, da i prekrasna troslojna zvjezdača koju si našla - nejestiva, bezvrijedna no prekrasna - jedinstvena među zvjezdačama sa svoja 3 sloja koja se jasno vide na slici. Pozdrav A. |
|
|
|
Lee_ya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
divni ste decki... hvala vam puno... jos jednom sorry zbog toliko fotki,nova sam tu pa nisam mogla izdvojiti manje bitne...sljedecom prilikom cu se potruditi da post bude kvalitetniji
u svakom slucaju,ako netko,jednog lijepog dana odluci doci na grobnik brati gljive neka se slobodno javi,mogli bi kolektivno... lijep pozdrav svima vama dragim gljivoljupcima... |
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdravljam novu članicu našeg foruna, ujedno i ljubiteljicu gljiva.Čitam Grobnik pa tamo i još dalje idem i ja, to su mi omiljene destinacije...Ja sam iz Rijeke i tajnik sam gljiv udruge Ožujka i veliki zaljubljenik u gljive....Dosta često sam na gljivarskim stranicama sa slikama i komentarima...Ove tvoje slike sam malo pogledala i nisam ništa napisala jer je već napisano,ali slike moraju biti detaljnije sa svih pozicija i još uvijek ne može se točno tvrditi koja je gljiva,jer miris i opip su isto vrlo važni....Ja poznajem puno gljiva ali još uvijek nedovoljno da bi mogla svaku prepoznati...Ne volim , niti ne poznajem male sitne gljive.One u principu nisu jestive, a ako jesu onda su bez vrijednosti i još nisam došla u fazu da me zanimaju....Radije se bavim jestivim i otrovnim gljivama tako da nekih stotinu gljiva znam dobro uz moj 12 godišnji staž u gljivarenju....Bilo bi mi drago da se na Grobniku po našem forumskom običaju nađemo na kavi, a onda možemo u zajedničko gljivarenje....Javi se..
|
|
sutra je novi dan
|
|
Odgovori | Stranica <1 1516171819 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |