Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1516171819 38>
Korisnik
Poruka
Željka23 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1567
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Željka23 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 18:50
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Željka23 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Željka23 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 18:51
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 19:08
I Željkica je počela gljivaritiClap.

Meni to liči na maglenku( ali mi ne vjeruj, čekaj da se netko drugi javi), slike su malo  nejasne(bar meni) .

Na zadnjoj izložbi gljiva u Rijeci su mi rekli da se od sada maglenka smatra nejestivom , iako se do nedavno bila jestiva. Donijela sam je na identifikaciju na izložbu i sva sretna sam mislila da sam našla novu jestivu vrstu. Na kraju sam je bacilaCry
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 19:10
Zabravila sam napisati da maglenke rastu u u velikim skupinama, krugovima ili linijama. I ima intenzivan miris.Embarrassed
Na vrh
Željka23 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Željka23 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 19:31
Hvala ti smrcko, da raste u skupinama i ima intenzivan miris.
Ma ja gljivarim rekreativno, berem samo vrganje, dedeke, pećurke, sunčanice, crne trube, lisičice.
Mada bi htjela probati neku "novu" gljivu.
Volim šumu, a dan je kod nas bio predivan dan!
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 20:07
Meni je najsličnija Martinčici (Clitocybe Geotropa), i intenzivan ne-gljivlji miris se uklapa u priču ...

No, ova gljiva je u takovom stanju da nije preporučljiva za konzumaciju...

I ja sam iskoristio trenutak da skoknem do šumice, no nisam ponio fotić, pa smo zakinuti za jednu (meni nepoznatu) prekrasnu braun mliječnicu.

Pozdrav svima
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 20:34
I martinčice i maglenke rastu u skupinama. Nisam martinčicu susretala.
Nedostaje mi ona izbočina na klobuku za martinčicu. A i boja i stručak mi sliče na maglenke koje sam vidjela.
I ja učim uz vasHug

Pa Želkić to je dosta vrsta gljiva koje si navelaSmile.
Ne poznajem pečurke i crne trube( nisam ih srela do sada), a lisičice MM identificira. 
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 21:14
I dok čekamo (već daaanima) Jagodu ili Cordy-ja da nam riješe sve nedoumice - evo jedan link sa maglenkama i trubačama, a i još ponekim ljepoticama ...

http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_fireboard&Itemid=31&func=view&catid=13&id=2405
Na vrh
Željka23 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Željka23 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 21:21
Pečurak-ili divlji šampinjoni, meni imaju odličan okus, čak i liče izgledom dok su mlađi.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 22:08
Željkice i ja sam možda nalazila tu vrstu gljiva. Baš liče na prave šampinjone i mirišu tako, samo su male (ove što u okolici Klane berem). Iz djetinjstva se sjećam gljive koji su stariji zvali jesenke, takođe su bili vrsta šampinjona , ali malo veći nego što sam susretala u Rijeci. Moguće da je ovo što berem ipak vrsta pečurkeHug
Na vrh
Lee_ya View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lee_ya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 10:55
Lijep pozdrav svima..prije svega da vas sve pozdravim... ja sam od malena pokazivala zainteresiranost za gljive ali tek sad sam se malo i posvetila toj zanimaciji... jako volim fotkati a kako se slabo kuzim u gljive otkrila sam novi hobi,trazim gljive po sumi,ne berem ih vec ih samo fotkam... a s vremenom,zahvaljujuci iskusnim okicama nekih od vas mozda se ohrabrim pa i uberem koju i napravim rucak... a kad skuzim kako se stavljaju fotke podjeliti cu s vama moj zadnji "foto ulov".
Na vrh
Lee_ya View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lee_ya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 13:35
znam da ima dosta slika ali eto,nadam se da ce vam se bar malo svidjeti i da cete mi znati dati koji savjet..
1.

2.

3.

4.ovo je jedna s one velike hrpe

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 14:14
Dobro došla Lee_ya;

Napomena, koju sam i sam dobio - ukoliko zelis sigurniju determinaciju gljive, moras ju slikati cijelu (ukljucivsi i korijen), klobuk, listiće i stručak te po mogućnosti reći i miris ljepotice :)

Prepoznatljiva mi se čini slika 3. (no slika 4. me pomalo zbunjuje)
3. Puza ili mraznica
4. trebala bi biti puza??? nedostaje joj donji dio stručka?

Inače puza je uvjetno jestiva (samo klobuci) nakon minimalno 10 minuta kuhanja, sa njom se može sve - dinstati juha saft ...

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 17:24

.....dobrodošla  Lee-ya, slika  nikad  dosta i svi ih  volimo....bilo  bi  dobro  da  budu  većeg  formata....

.....i ja  sam  početnik  sa  gljivama  i  upravo  učim,  volim  slikati pa  sam  se  na  ovom  forumu  i  naučila  kako  slikati  gljive.....ukratko   -   sa   svih  strana.......  ispod  klobuka  su  listići  ili  cjevčice  koje  su  osnova  za  određivanje  vrsta,  važan  je  stručak,  boja ,  miris,  da  li  mijenja  boju  na  pritisak  i  prerez  gljive  po  dužini....

....ovih  dana  idem  po  šumi  i  slikam  i  zaključila  sam  da  je  važno    odmah  slikati  u  prirodi  sa  svih  strana........  dok  se  donesu  doma  već  nešto promjene  ili  boju  ili  vlažnost  ili  se   raspucaju.....

....pravo  učenje je  uz  nekog  znalca u  prirodi...ja  ne  mislim  konzumirati  gljive  pa mi  je  ovo  više  hobi  za  jesenske  dane....

.....17.  i   18. je  neobična  gljiva  zvjezdača,  nejestiva....
Na vrh
Lee_ya View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lee_ya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 21:31
Hvala vam svima... sretna sam sto sam nasla ovaj forum sa vama prekrasnim i susretljivim forumasima... puno mi znaci kad znam da ima jos laika koji bi htjeli znati vise o svim tim prekrasnim gljivama koje nas okruzuju.
Sto se tice slike br.4 to je jedna od onih sa slike br.3,nasla sam cijelu hrpu na jednom starom panju i moram priznati da su mi izgledale jako primamljivo ipak sam se skulirala i nastavila sam dalje sa fotkanjem bez gresnih primisli... bar za sada,dok se malo bolje ne upoznam sa doticnim ljepoticama...
Sto se tice formata mojih fotki,mislim da bi se trebala pojaviti u orginalnom formatu ako se klikne na sliku koja vas zanima... u slucaju da je to u vasem slucaju neuspjesno let me know da poduzmem nesto po tom pitanju jer sam namjestila da se otvori izvorna fotografija..
Hvala Vam jos jednom na podrsci, ja cu nastaviti dalje sa lutanjima po sumi cim mi to prilike dozvole a vi svi cete pravovremeno biti pocasceni sa dozom fotki...
Lijep pozdrav...
Na vrh
Resavac71 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 18
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Resavac71 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2009 u 18:54
Originalno poslano od člana Željka23 Željka23 napisao:

Pozdrav svim forumašima.

I ja bih rekao da se ovde radi o Clitocybe nebularis.
Na vrh
Resavac71 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 18
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Resavac71 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2009 u 19:57
Originalno poslano od člana Lee_ya Lee_ya napisao:

znam da ima dosta slika ali eto,nadam se da ce vam se bar malo svidjeti i da cete mi znati dati koji savjet..

Po meni su ti dovoljne fotografije od 800 pix, za determinaciju, više bi bilo od koristi fotografije iz više perspektiva.

1.

br1?
2.

br2 Ne vidim ni dršku kao ni listiće, ipak mozda neka Lepista.

3.

br3 i 4 su Puze - Armillaria mozda mellea ili već neka druga.

4.

5.

Br 5 Mycena.

6.

Br 6 takodje mozda Puza(Armillaria)

7.

Br7 Agaricus.

8.

br 8 Ganoderma lucidum

9.

br9 Hypholoma

10.

Br 10 Agaricus.

11.

Lepiota

12.

13.

12 i 13 Mycena polygramma

14.

14 Mycena rosea.

15.

16.

15 i 16  Hypholoma

17.

18.

17 i 18
Geastrum triplex
19.

20.

Verovatno takodje jedna Mycena.

21.

21 Nisam siguran mozda Panaeolus

22.

Tricholoma

Probaj sledeći put ako moze po manje fotografija u postu.

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2009 u 07:05

Majstorski, g. Resavac,

probat ću dodati malo " mesa";

1. i 2. Lepista

Porodica Lepista (Clitocybe) je velika porodica gljiva  u koju spadaju i Martinčice - velike i male i kao takva ima i otrovnih i ukusnih članova.

3. i 4. Puze

O njima imaš puno svagdje - jestivi klobuci (mladi) - obvezatno kuhanje prije uporabe

5. Mycena (porodica šljemovki)
uglavnom male gljivice - tako da ih ne promatram kao potencijalni obrok Smile
Neke šljemovke svijetle u mraku - eee to bi bilo zgodno vidjeti

6. Puza

Ova puza (ako je puza) vjerojatno je ispod nekog četinara - druga vrsta puze od one pod 3. i raste ispod crnogorice.

7. Agaricus

Porodica Agaricusa su narodski rečeno šampinjonke i pečurke.
Ima jestivih članova i otrovnih članova - po ovoj slici nemoguće odrediti - i po meni vrijedi ih dobro proučiti, a onda i nakon nekoliko godina proučavanja kušati pokoju

8. Ganoderma lucidum

Ljekoviti gljiva, uzgaja se a i naišao sam na www stranice gdje ih otkupljuju za izradu ljekova ...

9. Hypholoma - porodica panjevčica

Meni liči na sumporaču - otrovnu sestru ukusnih (ukiseljenih) panjevčica, no to je samo pokušaj...

10. Agaricus

Još jedna šampinjonka (pečurkovica) iz porodice.
Hmm, dobro proučiti sve članove porodice prije bilo kakvih primisli o jelu!

11. Lepiota - porodica Sunčanica

Ovako iz daljine, moj pokušaj bi bio grbava sunčanica - jestiva dama.
Postoje nejestive vrste - vidi slike sa izložbe na ovom forumu od jučerašnjeg dana. (No ovdje se -mislim- ne radi o navedenoj otrovnici.)
Naime, neki recept za branje sunčanica bio bi:
- ignoriraj (ostavi da rastu) sve otvorene primjerke u promjeru manje od 4-5 cm
- pogledaj presjek stručka i ako pocrveni budi sumnjičava i točno definiraj o kojoj se radi.
Eto, a ostale su jestive ! (Živ sam a dugi niz godina ih klopam)

12. vidi 5.

uf, puno ih je

možda 22.

Tricholoma - porodica Vitezovke - pogledaj link za jednu od sestara Ouch
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zelenka

E, da i prekrasna troslojna zvjezdača koju si našla - nejestiva, bezvrijedna no prekrasna - jedinstvena među zvjezdačama sa svoja 3 sloja koja se jasno vide na slici.

Pozdrav
A.

Na vrh
Lee_ya View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lee_ya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2009 u 11:10
divni ste decki... hvala vam puno... jos jednom sorry zbog toliko fotki,nova sam tu pa nisam mogla izdvojiti manje bitne...sljedecom prilikom cu se potruditi da post bude kvalitetniji
u svakom slucaju,ako netko,jednog lijepog dana odluci doci na grobnik brati gljive neka se slobodno javi,mogli bi kolektivno... lijep pozdrav svima vama dragim gljivoljupcima...
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2009 u 21:12
Originalno poslano od člana Lee_ya Lee_ya napisao:

divni ste decki... hvala vam puno... jos jednom sorry zbog toliko fotki,nova sam tu pa nisam mogla izdvojiti manje bitne...sljedecom prilikom cu se potruditi da post bude kvalitetniji
u svakom slucaju,ako netko,jednog lijepog dana odluci doci na grobnik brati gljive neka se slobodno javi,mogli bi kolektivno... lijep pozdrav svima vama dragim gljivoljupcima...
Pozdravljam novu članicu našeg foruna, ujedno i ljubiteljicu gljiva.Čitam Grobnik pa tamo i još dalje idem i ja, to su mi omiljene destinacije...Ja sam iz Rijeke i tajnik sam gljiv udruge Ožujka i veliki zaljubljenik u gljive....Dosta često sam na gljivarskim stranicama sa slikama i komentarima...Ove tvoje slike sam malo pogledala i nisam ništa napisala jer je već napisano,ali slike moraju biti detaljnije sa svih pozicija i još uvijek ne može se točno tvrditi koja je gljiva,jer miris i opip su isto vrlo važni....Ja poznajem puno gljiva ali još uvijek nedovoljno da bi mogla svaku prepoznati...Ne volim , niti ne poznajem male sitne gljive.One u principu nisu jestive, a ako jesu onda su bez vrijednosti i još nisam došla u fazu da me zanimaju....Radije se bavim jestivim i otrovnim gljivama tako da nekih stotinu gljiva znam dobro uz moj 12 godišnji staž u gljivarenju....Bilo bi mi drago da se na Grobniku po našem forumskom običaju nađemo na kavi, a onda možemo u zajedničko gljivarenje....Javi se..smile136
sutra je novi dan
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1516171819 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.