Božur - Paeonia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1516171819 35> |
Korisnik | |
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
digitalna ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 62 |
Pozdrav, eto ja sam prije dvije godine posadila zeljasti božur iz bakinog vrta...dvije godine ništa i tek ovu godinu vidim sitne pupove..jedva čekam da procvate
![]() ![]() ![]() Iza kuće sam presadila novi božur jer sam mislila da od ovog ispred kuće ništ...međutim činilo mi se da sam malo zakasnila s presađivanjem jer je bio podosta visok...al eto još uvijek ravno stoji ne izgleda povenuto...pa eto da vidimo i taj dio priče...javim rezulatate ![]() |
|
![]() |
|
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
|
|
![]() |
|
emka ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 82 |
Mislim da ga ne bih trebala sada dirati nego u kolovozu pokušati posaditi pliće
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
baš krasno moj je dupli roza i upravo je počeo cvijetati
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Vjerujem da je posađen preduboko. trebaš ga izvaditi i dosta plitko posaditi . Iskopaj rupu da mu skoro jedva stane korjenje i malo stavi zemlje po korjenju i onda bi trebao cvjetati.Tako je bilo kod mojih božura i sada cvjetaju.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
emka ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 82 |
Molim za savjet, nisam osobno sadila, nego naslijedila u vrtu božur no svake godine već druga, izađe samo 30-tak cm visine lišće i ne cvate. Kako je okućnica godinama pod cvijećem, pretpostavljam da je star bar 5-6 godina pa me čudi što je tako malen, ne znam što uraditi. Jedan kad niće ima crvenkaste stabljike a druga vrsta je neki koji ranije pozelene listovi, onako je u obliku rozete. Svaki savjet je dobrodošao
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Iako sam ga greškom posadila na neuvjetno mjesto (sjena od šupe i hladovina oraha - susjedno dvorište), moj u jesen posađeni božur me razveselio sa čak 7 lijepo formiranih pupova. Nadam se da će svi lijepo procvjetati, a ako primjetim da mu preko ljeta ta hladovina bude smetala, prenijet ću ga na sunčani položaj u kolovozu. Do tada ću uživati u njemu ovdje, a tko zna, možda mi pokaže kao tulipani da uživa u hladovini. Sličnu sam grešku napravila i s tulipanima. Isti dan sam posadila jednu skupinu na sunce, a drugu na gredicu u dvorištu ne vodeći brigu o sjeni od garaže. Ovi koji su na suncu već su prošli, ali ovi u hladovini kao da n
Evo sličica moga božura. Inače je tamno crveni s veeeliiikimmm cvjetovima. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Divni bozuri. Pozdrav tebi i prijateljici.
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Draga moja,hvala ti na dobrim željama!!Ovaj tvoj je žuti koliko vidim,dupli,jedva čekam da procvjeta da uživamo u slikama!
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
ovo je pupoljak moga žutog drvenastog božura sa nestrpljenjem očekujem da se rascvijeta
![]() ![]() |
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
preljepi su neka ti dugo cvijetaju...
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ja sam danas dobila dva drvenasta božura,od moje drage prijateljice!!Stigli su čak iz Zagreba..Kod nas ih nema.Kako je zahladilo sa sadnjom ću pričekati koji dan..
![]() ![]() |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
puno ti hvala na tako iscrpnom odgovoru.moj se grm baš nešto pustio prema zemlji pa će vjerojatno biti takvih grana.moram to pogledati odmah poslije blagdana.Ako je tako za par godina bit će još grmova
|
|
![]() |
|
drvenasti božur je dosta dugovječan,i prije ili kasnije na dnu stabla pojave se pupoljci.iz njih će isto izrasti grana,ali ta grana će uvijek biti u sjeni i slabo razvijena.zato je i za biljku dobro da se od nje učini nova biljka.kod diobe je bitno da se ne brza.kod božura dioba traje i nekoliko godina.meni se nikad ne žuri,imam u vru puno posla i uvijek je nešto o finalnoj fazi koja je zapravo najslađi dio razmnožavanja.ja na ne pupoljke nasipavam polako zemlju,i nekad nakon godinu,dvije to su već izboji koji bi se mogli odvojiti od matične biljka.to tu i tamo provjerim tako da razgrnem zemlju.tu se mnogi prevare i kad vide prvu bijelu žilicu misle da je grana spremna da se odreže.ja je čvrstim za tlo žicom,i lagano zarežem voćarskom pilicom.tako da grana postane sve više samostalna.ove godine sam to napravio sa jednim božurom koji ima sa strane dvije grane pri tlu.slijedeće godine pogledam ako je ta žilica postala korijen koji se drži u tlu.onda pilom do kraja odrežem granu ali je još ne vadim.slijedeće godine je lopatom izvadim i presadim.to dakle traje dobrih cca 5 godina.ali nije li lakše čekati da grana pusti korijen dok se još drži za matičnu biljku nego odrezati granu i čekati hoće li se primiti.vrijeme na kraju traje isto,a rezultat je garantiran.ta metoda se zapravo zove grebenjičanje,dijeljenje je u biti dijeljenje busena koje se primjenjuje kod zeljastih božura.baš kod grebeničanja je rezultat uvijek bolji ako se ne brza |
|
![]() |
|
hvala ti viri na tako iscrpnom odgovoru.samo mi još reci kad da ga odjelim.pretpostavljam u kasnu jesen
|
|
![]() |
|
božur se ramnožava na slijedeće načine: sjeme-najjeftinija metoda dijeljenje-zeljasti božuri cijepljenje-najčešća metoda reznice-rijetko,iako nije problematično mikropropagacija kulturom tkiva-u laboratorijskim uvjetima |
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
..a kaj se tiče drvenastih..baš nedavno sam selila jednog starog, jer na tom mjestu gdje je sad uvijek dobije sa kosilicom...i primijetila sam da svi oni mali okolni izdanci imaju svoje korijenje, tak da bi se i tak mogli dijelti!
|
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Ovo je ovogodišnji pupoljak božura kojeg sam lani dobila od Malog kaktusa! Jako me iznenadil, jer sam mislila da neće skoro cvasti!
![]() |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1516171819 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |