Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Amarilisi
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Amarilisi

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1516171819 85>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1556
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2008 u 20:30
da li to znači da moram i korijenovu balu otkinut ili se to radi kad otpadnu listovi.i još jedna stvar,na jednoj lukovici razvijaju se male nove lukovice.da li i nju izvaditi iz zemlje
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 08:06
Kada se vade lukovice, sa korena se otrese zemlja i tako se ostavi sušiti. Kada listovi požute odstrane se sa lukovice i tada se odstrane samo korenovi koji su se osušili.Pre sadnje odstranim uvelo korenje, a ono koje je vitalno, ostavljam na lukovici. U jesen oko velike lukovice može biti jedna ili više mladih lukovica. Njih je najbolje ostaviti uz majčinsku lukovicu - ne odvajati ih u jesen ako nemaju sopstveno korenje i ako su nove lukovice jako male. Pre sadnje velikih lukovica odvojim samo one veće lukovice koje imaju sopstveno korenje, a one male ostavljam uz majčinsku lukovicu još jednu vegetaciju. U jesen lukovice iz bašte treba vaditi iz relativno suve zemlje. Ako je previše vlažna zemlja na lukovici i ostavi se tako da se suši, teško je odvojiti posle osušenu zemlju, jer se sa zemljom odvaja i suvi ovojni list lukovice. U tom slučaju je bolje posle vađenja odstraniti polepljenu zemlju sa lukovice pomoću mlaza vode pa tek onda ostaviti lukovicu na sušenje. Vegetativno razmnožavanje nije isto kod svih amarilisa. Neki se veoma lako razmnožavaju mladim lukovicama i isteraju svake godine veliki broj novih lukovica, a neki daju godišnje jednu mladu lukovicu ili jednu u dve godine. Ja imam neke narandžaste amarilise koji svake godine daju jako puno novih lukovica. Ove jeseni sam na jednoj velikoj lukovici izbrojao čak 8 malih lukovica, a imam dosta krupnih lukovica koje nemaju ni jednu mladu lukovicu sa strane.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
mimar View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2123
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 12:04

Lepo kume Star( eto nadjosmo se i ovde ), kad si nas zarazio amarilisima sad imas "obavezu" i da nas edukujes Wink. Redovno pratim nastavu i postupam po lekcijama, ako mi ne cvetaju sledece godine,posle toliko truda, kantiracu ih.  A sto se tice onih naranDJastih koji imaju gomile novih lukovica ,vidim ja da ce biti potrazivanja Big%20smile. I da znas, da smile39svaki put kad vidim kakvi su ti amarilisi! 

Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 12:17
Nemoj kumo da padaš u nesvest, bolje dođeš do Novog Sada, poneseš te tvoje lukovice i zameniš kod mene za one koji cvetaju, a ja ću te tvoje lukovice dresirati da cvetaju...
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 19:02
hvala voki sva sreća što te imamo.jedna lukovica i kod mene ima da sad neidem brojati bar 6 mladica,a ove ostale po jednu ili nijednu.naglašavam da su to sve ista vrsta.ovaj novi što sam ga kupio neki dan vidjet čemo kako če se ponašati.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2008 u 22:59
.....imam lukovicu amarilisa koja je već dobro krenula onako na suho bez zemlje....što ću sad?
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2008 u 11:57
Ako je krenuo pupoljak slobodno je posadi da cveta, ako su krenuli listovi znak je da je lukovica na pretoplom i svetlom mestu. U tom slučaju ostavi je na tamno i hladnije mesto dok na lukovici ne bude uočljiv pupoljak.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2008 u 11:59
Kupovne lukovice su uglavnom već spremne za cvetanje i njih ne moramo držati na tamnom i hladnom mestu, one su taj period prošle u hladnjačama. Takve lukovice je dovoljno držati na tamnom i toplom mestu dok im ne krene pupoljak. Ja zbog svake sigurnosti i novokupljene lukovice držim na tamnom i hladnom mestu kako bi sigurno cvetale, a ako primetim da neka izbacuje pupoljak odmah je sadim.
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2008 u 19:16
ja sam ovu svoju posadio i stavio na tamno i toplo mjesto.doduše nokako mi nije jasan termin "tamno".da li to znači mjesto gdje nema nimalo svjetla ili gdje ipak dopire malčice svjetla.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2008 u 13:59
Treba da je na skroz tamnom mestu. Ako je u saksiji najbolje je pokriti sa nekim fišekom od debljeg papira ili staviti saksiju u kartonsku kutiju.
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2008 u 20:17
znači potpuni mrak.imam takvu prostoriju,topla i tamo je držim.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2008 u 22:54
....posadila sam lukovicu i zalila zemlju, da li sam je trebala zaliti ? Već ima formiran cvijetni pupoljak i male listiće, potpuno bijelo jer je naraslo u kutiji.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2008 u 07:34
Ako ju već vidljiv pupoljak lukovicu treba posaditi, zaliti umereno, ne previše i poželjno je nekoliko dana da se drži na tamnijem mestu jer u tim uslovima se ubrzano razvija korenov sistem. Nakon 3-4 dana saksija se stavlja na svetlo mesto i saksiju treba redovno okretati kako se pupoljak ne bi savijao na jednu stranu prema izvoru svetlosti.
Znači uskoro će biti sličica rascvetalih amarilisa...
Srećno nam svima!
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2008 u 08:57
Voki, hvala na savjetima.....moja lukovica je jakooooo puno narasla u kutiji  i ko zna što će bit??
Cvjetna stapka je  bila  skroz  savijena i kako sam je stavila u pitar počela se ispravljati i zeleniti, ali toliko ja to brz proces da sam fascinirana!!!!! smile181Nakon 3 sata u pitaru,  na slobodi ,  ispravila se za 45 stupnjeva prema gore i počela dobijat klorofil munjevitom brzinom....

Šteta nisam odma slikalaConfused
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2008 u 13:39
Za nekoliko dana imaćeš rascvetali amarilis. Cvetna stapka se ispravi sama bez problema, posle moraš samo okretati saksiju da se ne savija na jednu stranu, prema izvoru svetlosti. Da li je na lukovici bilo korenja kada si je zasadila?
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2008 u 14:19
Jest, ali nekako suhonjavog..
Kad da ga stavim na prozor...imam zapadni prozor sa puno svjetla , čak i sunca na zalazu?
Ovo nije amarilis??!!
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2008 u 16:03
Jeste amarilis ili tačnije Hipeastrum. Bolje je zasaditi lukovicu kada se cvetna stapka tek počne razvijati, jer tada kada se drži nekoliko dana na tamnijem mestu dolazi do ubrzanog razvoja korenovog sistema. Sada je cvetna stapka već velika i sve hranjive materije za cvetanje crpe se iz lukovice, ali ako ga sada držiš na tamnijem mestu otvoriće se cvet i boja mu neće biti izražajna. Nakon precvetavanja može ti lukovica biti smežurana i meka na dodir, ali nemoj to da te brine, na proleće sa lukovicom u baštu ili u veću saksiju i biće sve u redu. Ja pre sadnje sa lukovice odstranim svo uvelo korenje, a ostavim samo ono koje je vitalno. Koren se ubrzano razvija na tamnom mestu i pri nižim temperaturama tako da ti predlažem da noću biljka ne bude u pretoplom. Pošto je cvetna stapka već velika možeš saksiju odmah staviti na svetlo mesto, što je svetlije mesto boja cvetova je intenzivnija i lepša.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2008 u 16:25
Presadio sam u saksiju onog jadnika iz bašte kome se otvaraju pupoljci, a listovi su mu propali od previše vlage i hladnog vremena. Jedna lukovica kojoj se suše listovi poterala pupoljak pa moram i nju posaditi, a od 10 lukovica koje sam vadio u 8. mesecu 7 su spremne za sadnju sa vidljivim pupoljcima. Uskoro će biti slika rascvetalih amarilisa. Manči, kako napreduje tvoj amarilis?
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Listopad 2008 u 08:33
...toplo preporučam "prisiljeni" amarilis za svakoga k'o želi nešto lijepo da mu se događa pred očima, a u stanu....k'o da imaš kućnog ljubimca....
...hvala voki!!!!!Smile
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Listopad 2008 u 21:51
i moj amarilis brzo raste i jedva čekam da procvate.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1516171819 85>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.