Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Amarilisi
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Amarilisi

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1415161718 85>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2008 u 12:15
Mislim da je bolje da ih izvadiš u 9. mesecu i sačekaš da im se listovi osuše, tada ukloni listove i suvo korenje i posadi ih u saksiju. Saksija ti mora biti na tamnom mestu i na hladnom 5-6 nedelja, a nakon toga na tamnom i toplom kako bi se aktivirali cvetni pupoljci. Pošto imam preko 2000 lukovica amarilisa neizvodljivo je da ih držim sve u saksijama.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
ljiljana3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 197
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljana3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2008 u 14:09
Hvala voki.smile79
Na vrh
cvjetoljubac View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 152
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cvjetoljubac Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2008 u 15:32
neće li propasti lukovica ako ih sad prestanem zaljevati???? a ovi veeeliki prekrasni listovi?????
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2008 u 16:03
Neće propasti i nemoj da ti je žao listova, jer ako im cele zime ostanu zeleni listovi velike su šanse da neće cvetati. Zato se i preporučuje nakon vađenja ili prestanka zalivanja da se sačeka da listovi požute i počnu venuti kako bi sve hranjive materije iz listova prešle u lukovicu, a ne odmah odrezati sveže i zelene listove. Ako lukovice držimo u saksiji bolje ih je početkom 9. meseca izvaditi, odstraniti zemlju sa korenja kako bi se listovi što pre osušili, pa tek onda ponovo zasaditi lukovicu, jer nakon prestanka zalivanja i bez vađenja lukovice iz saksije treba da prođe jako dug period dok se sva zemlja ne isuši u saksiji i listovi počnu venuti. Zato se i lukovice u saksiji prestaju zalivati mnogo ranije, početkom 8. meseca, dok se lukovice iz bašte vade oko polovine 9. meseca. Lukovice amarilisa i u prirodi imaju period mirovanja koji im treba obezbediti i u kućnim uslovima kako bi redovno i bogato cvetali.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cvjetoljubac Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Kolovoz 2008 u 21:44
taman kad sam mislila prestati zaljevat, primijetim jučer  glavicu kako izlazi, sprema se na cvjetanje....kod mene sve naopako sa tim cvijećem.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Kolovoz 2008 u 07:23
Onda ga pusti da cveta, a nakon cvetanja ga prestani zalivati i stavi lukovicu na mirovanje kako bi ti cvetala ponovo na kraju zime ili u rano proleće.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cvjetoljubac Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2008 u 15:35
LUKOVICA JE KUPLJENA U PEVECU, ALI IMAJU DVIJE MALE SASTRANE, MOGU TI JEDNU POSLATI, SAMO MI KAŽI KAKO DA IH ODVOJIM, DA SAČEKAM DA SE LISTOVI OSUŠE PA ONDA ILI.....'????
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2008 u 16:28
Mlade lukovice je najbolje odvojiti kada imaju formirano sopstveno korenje. Kada u jesen povadim lukovice iz bašte male lukovice ostavljam na matičnim, a one veće koje imaju svoje korenje odvajam. Mlade lukovice neće cvetati naredne dve godine pa im zimi ne moramo prekidati vegetaciju. Mogu se zasaditi u saksije i zimi držati na umereno toplom mestu (10-15 stepeni)kako bi se što pre razvile.
Nezgodno je poštom slati lukovice, još granica... Uskoro idem za Osijek. Pogledaću u Pevecu, verovatno će ih biti i tamo.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 10:21
Neki dan sam naručio još 8 lukovica...
Amarilisa nikad dosta.
Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 10:54
Ja nikak zapamtiti kad ju zaljevati , a kad ne! To me izluđuje.
Moj amarilis je imao od proljeća pa sve do prošlog tjedna dugačke zelene listove. I nisam ga zaljevala cijelo ljeto, doduše bila je lukovica u zemlji u teglici. I taman se počeli lagano sušiti kad su ponovno izbili novi manji listovi. Sad sam ocvikala ove velike koji su kakti požutili i još ga ne zaljevam jer sam se prisjetila na forumu  kad i kak treba zaljevati.
Baš me zanima da li bu i procval sad! ?
Neko mi je htel pokloniti nedavno još jednog pa sam rekla da ni slučajno dok se sa ovim sirotim ne naučim kak ga odgajati da bude ljepi črleni i u cvatu!
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1556
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2008 u 19:47
evo da se pohvalim kupio sam novi amarilis.

samo što mu je lukovica kao dječja glava.

mi smo djeca cvijeća
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2008 u 10:21
voki reci mi ti kao največi znalac što se tiče amarilisa kada da ga zasadim u posudu.da ti dam više podataka o njemu.na prednjoj strani piše amrilis pink 26/28 a iza piše još i hippeastrum.htio bih da cvjeta što bi rekli prirodno,odnosno kao da je u prirodi.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2008 u 11:40
Znači skupljaju se sve boje amarilisa - voki ti je već objašnjavo kako se sadi, pa prolistaj malo napred.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2008 u 11:44
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

U baštu se sadi tako da je lukovica pola ili 2/3 u zemlji, a vrh da je iznad površine zemlje. Treba mu sunčano mesto ili sa blagom senom u toku dana, ali nikako da ne bude ceo dan u hladovini.

Skitnice evo vrati se na opise, zaista su detaljni.
RIJEKA

Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2008 u 14:06
ma sve mi je to jasno,ali u jednom dijelu piše (ako sam dobro pročitao)da svaka podvrsta ima svoje vrijeme sadnje.a tu su i drugi uvjeti uzgoja.zato sam vokija zamolio da me savjetuje za ovu vrstu amarilisa.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Rujan 2008 u 07:39
Svi ovi Amarilisi, odnosno pravilno Hipeastrumi koji se nalaze na našem tržištu su nastali hibridizacijom i obeležavaju se Hippeastrum x hortorio, a na pakovanju negde piše Hippeastum, a negde Amaryllis što je pogrešno. Amarilisi vode poreklo iz južne Afrike, a Hippeastrumi iz južne Amerike. Hippeastrumi se razlikuju međusobno kako po krupnoći i broju cvetova, visini cvetne drške, boji listova, dužini i položaju listova, boji i krupnoći lukovice, tako i po sposobnosti da daju nove izdanke, odnosno formiraju mlade lukovice oko matične. Svi oni moraju imati period mirovanja pre cvetanja i svi se sade tako da im gornji deo lukovice odakle se pojavljuju listovi bude iznad površine zemlje. I one lukovice koje se sade u baštu u toku leta i one koje su u saksijama u jesen se stavljaju na hladnije i tamno mesto kako bi se u tim uslovima formirali začetci novih cvetova. Nakon 6 nedelja na hladnom i tamnom mestu lukovice se premeštaju na toplo i tamno mesto kako bi začetci pupova počeli da rastu. Kupovne lukovice su već pripremljene za cvetanje i njima ne treba period mirovanja kako je gore navedeno. Na žalost ovaj opis pravilnog postupanja sa lukovicama u periodu mirovanja retko u kojoj literaturi je detaljno opisan, pa se često dešava da prve godine po nabavci lukovica one cvetaju, a posle toga ili retko ili nikako ne cvetaju. Sećam se dok sam studirao na fakultetu je jedna profesorica u kancelariji imala nekoliko saksija sa amarilisima i kada sam je pitao zašto ih cele zime drži na prozoru kancelarije odgovorila je da ne zna šta da radi sa njima, jer već godinama ne cvetaju. Pošto je oko lukovica bilo dosta mladih, naravno da sam tražio pelcere i objasnio joj kako ih ja gajim i od tada i njoj cvetaju redovno.

U Subotu sam bio u Pevecu u Osijeku, ali nisam našao ni jedan amarilis. U Baumaxu imaju nekih 5-6 vrsta, ali takve sve već imam. Cena je od 29 do 63 kune, ovisno od pakovanja i proizvođača.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Rujan 2008 u 12:23
Ma voki imam samo jedan i zahvaljujući tebe - mora cvasti iduću godinu.
RIJEKA

Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cvjetoljubac Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Rujan 2008 u 16:32
ŠTA DA UČINIM DA SE OSUŠE LISTOVI KOD AMARILLISA???VEĆ DULJE VRIJEME NE ZALJEVAM, ALI NIŠTA, ONI TJERAJU I TJERAJU.... HOĆE MI LUKOVICA ISTRUNITI AKO NASTAVIM NE ZALJEVATI???? A BUDE U ZEMLJI, U POSUDI
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Rujan 2008 u 07:42
Najbolje je da izvadiš lukovicu, tada se listovi brže suše, ili je bar izvadi i ponovo posadi, kako bi zemlja u saksiji dobila vazduha i brže se prosušila. Dok sam cele godine imao amarilise u saksijama neredovno su cvetali, zato ih sada vadim iz zemlje u jesen. Lukovica u sebi ima rezervne hranjive naterije i zato se listovi sporo suše. Lukovica neće istruliti ako se ne zaliva, pre će istruliti od previše vode. Ako nećeš da vadiš lukovice iz saksija, ostavi saksije na tamno mesto, jer lukovice moraju imati period mirovanja na hladnijem i tamnom mestu. Najbolje ako imaš neki stari ormar, ili kutiju.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cvjetoljubac Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Rujan 2008 u 21:18

hvala na odgovoru pokušat ću kako ti kažeš, na tamno i hladno mjesto pa nek miruje....

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1415161718 85>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,232 sekundi.