Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Slavujev vrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Slavujev vrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 156157158159160 282>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 5 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2014 u 22:57
baš je zanimljivo i napeto...a koja je to nova, sad mi reci tismile89
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
miska View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miska Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2014 u 12:06
Baš je predivno sve,a onaj sedumčić u kamenu
me osvojio!
Uživam na klupi dok još ima mjestasmile215
kad aster osvoji pola klupe,selim na stepeniceHeart
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt - Ljeto 2013

Bodovi: 5466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2014 u 21:00

Drage moje,
hvala vam na posjeti!
Svaka vaša poruka mi je ostavila zrnce pozitivne energije i mrvicu snage...
...neke su me nasmijale...neke uvjerile da rado dolazite u moj vrt, da ste tu i kada ne ostavljate tragove...
da su vam zanimljive moje biljke koje su ove godine pobrkale godišnja doba...
...ali svaki dan u tom šarolikom mnoštvu nešto novo iznenadi, proviri iz zemlje, poraste, procvjeta...
...uljepša dan!

danas je to divizma (verbascum thapsus), koju sam puno puta bezuspješno pokušavala presaditi,
jutros je procvjetala!
Mnogi će reći da je ova čudesna, ljekovita biljka, aristokratskog izgleda, koja u sebi krije puno zanimljivosti-korov.
...ali, i kaktusi su negdje korov pa ih skupo plaćamo da bi ih imali, stvorili smo cijelu nauku da bi ih održali na životu, i divimo im se,
a ovakvo savršenstvo, koje je nama dano da nas lijeći, da svojim prekrasnim cvjetovima krasi našu okolinu,koja je davno posijana na našoj zemlji, nju niti ne primjećujemo.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2014 u 21:39

DIVIZMA  (VERBASCUM THAPSUS)

Divizma je dvogodišnja biljka, visoka preko 150 cm, na vrhu razgranata.
Kod nas se može pronači na suhim, sunčanim i kamenitim područjima.
U povijesti je često spominjana i korištena u ljekovite svrhe i različite obrede.
U grčkoj mitologiji je bila zaštitnik Odiseju od čarobnice Kirke.
Divizma u prvoj godini, nakon nicanja, razvije krupne, baršunaste listove, a iduću godinu formira stabljiku.
Cvjeta skoro cijelo ljeto mnoštvom žutih ljekovitih cvjetova, nakon kojih se stvaraju tobolci puni sjemenki.
Jedna biljka, u jednoj godini, može stvoriti i do 100 tisuća sjemenki, koje će u svim uvjetima zadržati klijavost i do 100 godina.

Listovi su mekani, dlakavi,
za liječenje se mogu koristiti i suhi i svježi.
Navodi se da su ih ljudi prije stavljali u cipele kako bi se zaštitili od hladnoće.

Na stabljici rastu pomoćni, sjedeći listovi bez peteljke, koji služe da bi skupljali kišnicu i usmjeravali je prema korjenu

Cvjetovi divizme su žuti, i otvaraju se samo u jutarnjim satima.
Sastoje se od od dva gornja prašnika koji su dlakavi, i u sebi sadrže sok koji privlači kukuce.
Dva donja prašnika su dugi i glatki a proizvode pelud koji služi za oplodnju biljke.
Cvjetove treba skupljati čim procvjetaju, jer već sutradan otpadnu.

Ubuduće, pridržavaj se forumske veličine slika (640x480)

Na vrh
temzi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1316
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje temzi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2014 u 22:34
Drago mi je da si objavila ovaj krasan tekst o Divizmi.Ja joj se divim još od djetinjstva, i sad sam je stavila i u svoj vrt.
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2014 u 00:52
Sve je kod tebe lijepo , ali ti si nas na to i naucila !
Do iduci put  , dok se opet vidimo .......                               Klicken öffnet mensc024.gif in neuem Fenster                     
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2014 u 10:17
Rado dođem!
I bez riječi ostavim misli trag...
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
ane6 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 329
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ane6 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2014 u 20:29
prošetala i uživala u tvom cvijetnom carstvusmile64
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2014 u 22:12
Budućnost počinje, ljeto je pred vratima!Heart

gailardia fanfare

gailardia aristata "Burgunder"

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2014 u 22:29

Gospina trava

kotrljan

Na vrh
lucy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 2541
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lucy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2014 u 00:58
Znala sam ja da će me u tvom vrtu dočekati noviteti. I nisam se prevarila. Užitak očekivan i ostvaren.
Sutra je novi dan.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2014 u 17:36
temzi

gute Fee

ane6
hvala vam na posjetismile78

Anaida!!!

Originalno poslano od člana lucy lucy napisao:

Znala sam ja da će me u tvom vrtu dočekati noviteti. I nisam se prevarila. Užitak očekivan i ostvaren.
Draga lucy, drago mi je da si tu,  da ti mogu ispuniti očekivanja i da uživaš.
Tvoja poruka me podsjetila da se u mom vrtu često ostvaruju želje.
Ja samo jednom napišem da volim crveno cvijeće, i za nekoliko dana procvjeta jedan rijedak crveni cvijet.
Raste on i u drugim vrtovima, ali još nikada nije procvjetao!

smile184

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2014 u 22:19

Na vrh
Nisa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017

Bodovi: 3089
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2014 u 22:39
večeras sve ima neku romantičnu notu; lijepe su ti slike s potpisom
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2014 u 23:11
Hvala ti Nisa!Heart
Puno ti vidiš i znaš prepoznati.
Kada ti se život pretvori u svakodnevnu borbu, jedan dan "primirja" te pretvori i u romantičara i u sretnog i zahvalnog čovjeka.
Na vrh
klaudija8 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 848
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje klaudija8 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2014 u 00:04
prvo zamisli duboki uzdah(uzdah zadovoljstva I opustenosti),....... pa onda............. tako je lijepo uvijek kod tebe; da je vrlo tesko opisati koji je gust proci tvojim slicicama I stranicama, a da se covjek ne ponavlja svaki put- kako je sve extra lijepo I zdravo I kako je tvoj vrt poseban. svaka cast - hvala ti kada dijelis sa nama ovu ljepotu
Na vrh
lucy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 2541
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lucy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2014 u 00:15
Slike su doista lijepe. Ljepota svakoga cvijeta pojedinačno je ovjekovječena. Na um mi padne kako bi bilo zgodno napraviti cvjetni album i u njega pohranjivati upravo ovakve fotografije.
Sutra je novi dan.
Na vrh
Karli View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
2. Najljepši vrt - Zima 2013/14

Bodovi: 1352
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Karli Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2014 u 06:06
Samo da te pozdravim u ovo lijepo toplo jutro. Došla sam napuniti baterije za još jedan dan i uuspjela.
Kako mi je ovaj cvjet sladak, a leđa pčelice u bjegu su zakon. smile79

"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"
Na vrh
miska View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miska Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2014 u 12:47
Došla sam po dozu ljepote
napunit se mirisima,bojama i osjetit
mekoću trave pod bosim nogama.Prekrasan osjećaj
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2014 u 12:52
Prekrasno je kod tebe,ali moram reagirati na upozorenje admina.Naj bolji format je 800x600 i nije mi jasno zašto to smeta,Kod cvijeća je to najbolja velićina da bi se vidjela njegova raskoš.Neka me netko opovrgne,pozdrav Slavujćici....................
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 156157158159160 282>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,344 sekundi.