Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 156157158159160 282> |
Korisnik | |
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
baš je zanimljivo i napeto...a koja je to nova, sad mi reci ti
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() Drage moje, hvala vam na posjeti! Svaka vaša poruka mi je ostavila zrnce pozitivne energije i mrvicu snage... ...neke su me nasmijale...neke uvjerile da rado dolazite u moj vrt, da ste tu i kada ne ostavljate tragove... da su vam zanimljive moje biljke koje su ove godine pobrkale godišnja doba... ...ali svaki dan u tom šarolikom mnoštvu nešto novo iznenadi, proviri iz zemlje, poraste, procvjeta... ...uljepša dan! ![]() danas je to divizma (verbascum thapsus), koju sam puno puta bezuspješno pokušavala presaditi, jutros je procvjetala! Mnogi će reći da je ova čudesna, ljekovita biljka, aristokratskog izgleda, koja u sebi krije puno zanimljivosti-korov. ...ali, i kaktusi su negdje korov pa ih skupo plaćamo da bi ih imali, stvorili smo cijelu nauku da bi ih održali na životu, i divimo im se, a ovakvo savršenstvo, koje je nama dano da nas lijeći, da svojim prekrasnim cvjetovima krasi našu okolinu,koja je davno posijana na našoj zemlji, nju niti ne primjećujemo. |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
DIVIZMA (VERBASCUM THAPSUS) ![]() Divizma je dvogodišnja biljka, visoka preko 150 cm, na vrhu razgranata. Kod nas se može pronači na suhim, sunčanim i kamenitim područjima. U povijesti je često spominjana i korištena u ljekovite svrhe i različite obrede. U grčkoj mitologiji je bila zaštitnik Odiseju od čarobnice Kirke. Divizma u prvoj godini, nakon nicanja, razvije krupne, baršunaste listove, a iduću godinu formira stabljiku. Cvjeta skoro cijelo ljeto mnoštvom žutih ljekovitih cvjetova, nakon kojih se stvaraju tobolci puni sjemenki. Jedna biljka, u jednoj godini, može stvoriti i do 100 tisuća sjemenki, koje će u svim uvjetima zadržati klijavost i do 100 godina. ![]() Listovi su mekani, dlakavi, za liječenje se mogu koristiti i suhi i svježi. Navodi se da su ih ljudi prije stavljali u cipele kako bi se zaštitili od hladnoće. Na stabljici rastu pomoćni, sjedeći listovi bez peteljke, koji služe da bi skupljali kišnicu i usmjeravali je prema korjenu ![]() ![]() ![]() Cvjetovi divizme su žuti, i otvaraju se samo u jutarnjim satima. Sastoje se od od dva gornja prašnika koji su dlakavi, i u sebi sadrže sok koji privlači kukuce. Dva donja prašnika su dugi i glatki a proizvode pelud koji služi za oplodnju biljke. Cvjetove treba skupljati čim procvjetaju, jer već sutradan otpadnu. Ubuduće, pridržavaj se forumske veličine slika (640x480) |
|
![]() |
|
temzi ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 01 Travanj 2013 Lokacija: Zagreb,Croatia Status: Offline Bodovi: 1316 |
Drago mi je da si objavila ovaj krasan tekst o Divizmi.Ja joj se divim još od djetinjstva, i sad sam je stavila i u svoj vrt.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Sve je kod tebe lijepo , ali ti si nas na to i naucila !
Do iduci put , dok se opet vidimo ....... ![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Rado dođem!
I bez riječi ostavim misli trag... |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
ane6 ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 16 Veljača 2013 Status: Offline Bodovi: 329 |
prošetala i uživala u tvom cvijetnom carstvu
![]() |
|
![]() |
|
Budućnost počinje, ljeto je pred vratima!
![]() ![]() gailardia fanfare ![]() gailardia aristata "Burgunder" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Gospina trava ![]() ![]() ![]() kotrljan ![]() |
|
![]() |
|
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Znala sam ja da će me u tvom vrtu dočekati noviteti. I nisam se prevarila. Užitak očekivan i ostvaren.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
![]() |
|
temzi
gute Fee ane6 hvala vam na posjeti ![]() Anaida!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Tvoja poruka me podsjetila da se u mom vrtu često ostvaruju želje. Ja samo jednom napišem da volim crveno cvijeće, i za nekoliko dana procvjeta jedan rijedak crveni cvijet. Raste on i u drugim vrtovima, ali još nikada nije procvjetao! ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Nisa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017 Pridružen: 16 Ožujak 2013 Lokacija: Drinovci Status: Offline Bodovi: 3089 |
večeras sve ima neku romantičnu notu; lijepe su ti slike s potpisom
|
|
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
|
|
![]() |
|
Hvala ti Nisa!
![]() Puno ti vidiš i znaš prepoznati. Kada ti se život pretvori u svakodnevnu borbu, jedan dan "primirja" te pretvori i u romantičara i u sretnog i zahvalnog čovjeka. ![]() |
|
![]() |
|
klaudija8 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Ožujak 2013 Lokacija: Hercegovina Status: Offline Bodovi: 848 |
prvo zamisli duboki uzdah(uzdah zadovoljstva I opustenosti),....... pa onda............. tako je lijepo uvijek kod tebe; da je vrlo tesko opisati koji je gust proci tvojim slicicama I stranicama, a da se covjek ne ponavlja svaki put- kako je sve extra lijepo I zdravo I kako je tvoj vrt poseban. svaka cast - hvala ti kada dijelis sa nama ovu ljepotu
|
|
![]() |
|
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Slike su doista lijepe. Ljepota svakoga cvijeta pojedinačno je ovjekovječena. Na um mi padne kako bi bilo zgodno napraviti cvjetni album i u njega pohranjivati upravo ovakve fotografije.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
![]() |
|
Karli ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() 2. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 22 Lipanj 2013 Lokacija: Gospić Status: Offline Bodovi: 1352 |
Samo da te pozdravim u ovo lijepo toplo jutro. Došla sam napuniti baterije za još jedan dan i uuspjela.
Kako mi je ovaj cvjet sladak, a leđa pčelice u bjegu su zakon. ![]() ![]() |
|
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"
|
|
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() |
|
OSica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
Prekrasno je kod tebe,ali moram reagirati na upozorenje admina.Naj bolji format je 800x600 i nije mi jasno zašto to smeta,Kod cvijeća je to najbolja velićina da bi se vidjela njegova raskoš.Neka me netko opovrgne,pozdrav Slavujćici....................
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 156157158159160 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |