Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pachypodium
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pachypodium

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1314151617 32>
Korisnik
Poruka
moon View Drop Down
administrator
administrator

Status: Offline
Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 22:39

Neprestano naletim na cvjetke gdje mi okice smile94

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
zelenokosa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zelenokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 07:38
Evo uslikala sam malog smežuranca. Pa ako itko zna kako da ga oporavim, please help

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 15:18
zelenokosa, pomoglo bi da si napisala u kakvom supstratu raste tvoj pahić , koliko dnevno dobi direktnog sunca i kako ga zalijevaš.

Da bi pahić bio zdrav i lijepo rastao mora dobiti bar 5 - 6 sati direktnog sunca svaki dan. Tvoj je dovoljno velik da ga 3 – 4 dana držiš vani u svijetloj sjeni nakon toga na puno sunce sa njime. Kada ga najesen uneseš u kuću najbolji položaj za pahića je južna prozorska polica. 30 cm je max dozvoljena udaljenost od prozora, sve druge položaje u kući zaboravi. Tvoj je iscrpljen i dormaciju ne bi preživio.

Voda. Pahipodi moraš izvaditi iz ukrasne tegle. U ukrasnoj tegli voda ostane nakon zalijevanja. Ta stajaća voda i slaba cirkulacija zraka oko korijena je glavni uzrok za razvoj gljivičnih i bakterijskih bolesti truljenja korijena. Dok su temperature dovoljno visoke a pahić raste na punom suncu i poroznom mineralnom supstratu zalijevati možeš i 2 puta dnevno. Po zimi zalijevaš u ovisnosti o suncu. Ako nema sunca ne zalijevaš i po 10 dana.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 15:28
mememe, ako je za vjerovati to što Hrovatin piše na svojim stranicama pahić sa slike je stari 6 godina. Pogledaj ovdje. Kod mene je proveo samo jednu zimu. Platio sam ga 6,4 €. Bio je jedini razgranati p. lamerei u ponudi od 15 tak ponuđenih koliko ih je tada imao u prodajnom salonu. Sada ih prodaje po 8 € (odobri ti 20 % popusta ako potrošiš preko 50 €)
Na vrh
zelenokosa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zelenokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 16:36
Pahić nije bio do sada u ukrasnoj tegli i bio je skroz do prozora tako da je imao dosta sunca. No očito ga je to došlo glave ;) jer ja nisam prilagodila zalijevanje vrućini koju je trpio ovih par mjeseci. Naime danas sam ga prvi put zalila u ovoj ukrasnoj tegli (prvi put da je uspio popiti sve što sam mu dala jer nije samo prošlo kroz zemlju) i misteriozno se oporavio kroz par sati. Ne mogu vjerovati da je par mjeseci trpio nedostatak vode (jer su meni rekli da ga se ne smije često zalijevati). Sad je uspravan, puniji i lijepše izgleda :) Ova biljka je najveći borac ikada (a i ja najgori vlasnik :( ). Ali od sad ću bolje paziti na njega :)
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 20:17

pachypodium saundersii raste u 9 cm tegli, pachypodium rosulatum u 8 cm. Sijani su sredinom svibnja u isto klijalište, rasli su u istim uvjetima a razlika u veličini je više nego očita.
mememe, pitaš kako pahići reagiraju na gnojenje ? Mislim da vrlo različito. Upotrebljavam uravnoteženi NPK kojega sam otapam i dodajem mu mikro elemente. Za saundersi bi mogao reći da dobro reagira, deblja se i raste na očigled. Za sve ostale sijance koje imam u uzgoju mislim da slabo. Izgledaju zdravo ali su prave minijature.
Na vrh
Lavandablue View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 601
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lavandablue Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Kolovoz 2012 u 12:43
Evo nekih vrsta:

Pachypodium in bloom:

Pachypodium lamerei var. lamerei:

Euphorbia trigona, Crassula, Aeonium, Pachypodium (skroz desno, pored Aeonium-a) and Opuntia in white pots indoors:

Pachypodium, Crassula, Aeonium, Rhipsalis cassutha, Sansevieria, Kalanchoe, Echeveria and Opuntia:

Pachypodium amongst orange Osteospermum - Cape Daisies:

Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Kolovoz 2012 u 12:56
još kad bi ovo bilo sve u mene doma
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
vesna277 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 134
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vesna277 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Kolovoz 2012 u 10:45
inače i kaktusi kad se nadohranjivaju meni često uginu..
Nestati ne znači i izgubiti
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2012 u 13:48

2.9.2012 - Pachypodium densiflorum var. albiflorum (sin. Pachypodium eburneum ?)
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2012 u 19:40
Šteta što mi nije proklijalo sjeme densifloruma, jako mi se svida ova biljka.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 13:25

Od 80 sjemenki raznih vrsta pahića proklijalo mi je samo 13. Sijao sam i p. densiflorum, niti jedna sjemenka mi nije proklijala.
mememe, hoćeš probati na proljeće još jednom ili odustaješ ? Kako se drže tvoji sijanci ?
Evo moj sijanac p. saundersii stari oko 4 mj. Kod mene još uvijek ima dovoljno sunca i sijanci pahića mi za sada dobro napreduju.
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 13:38
Odlično ti izgleda saundersii! Ja sam imao namjeru sad posijati horombense pa si pomagati s lampama pošto taj sistem funkcionira ali carina mi je zaplijenila sjeme pa neznam hoću li dobiti to sjeme ikad, javio sam koehresu da mi ponovo pošalju to isto sjeme kad im vrate. Sad sam zadovoljan sa 4 succulentuma i dva saundersiia koji su puuno manji od tvojih, imaju samo dva para listova, ali su i dva mjeseca mlađi. Onaj lamerei što sam probao zakorjeniti je skroz propao, a onaj drugi što ga prihranjujem kao i adeniume (svaki puta kad zalijevam u vodu dodam četvrtinu preporučene doze gnojiva za kaktuse) raste ko blesav, prije dva i pol mjeseca sam ga prebacio u dosta veću teglu nego u kojoj je bio a već mu je korjen provirio kroz rupe na dnu a narasao je nekih 6-7 cm.

Jesi pokušao ipak šta sa vegetativnim razmnožavanjem pachya kako smo onaj put raspravljali? Posebno me zanima succulentum i njegovo razmnozavanje iz komada korijena i da li bi takav klon mogao caudex razviti.

Vidjet ćemo što ćemo u proljeće.
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 603
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 15:14
kak ti je carina zaplijenila sjeme moj prijatelj stalno kupuje kod Koehresa pa nikad nije imao problema.
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 16:11
neznam koji im je vrag i ja sam od njih prije narucivao i sve ok nikakvih problema sa carinom.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 21:14

Originalno poslano od člana mememe mememe napisao:

Jesi pokušao ipak šta sa vegetativnim razmnožavanjem pachya kako smo onaj put raspravljali?
Mememe, nisam. Nisam niti zainteresiran. Na proljeće namjeravam ponovno sijati pahiće. To mi je zanimljivije.
Lamereii i meni brzo rastu osim Hrovatinov koji kao da je sa drugog planeta.

Evo da nastavim sa slikama svojih pahiča. Ovo je Pachypodium succulentum:
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 21:29
Super je! Je li istina da nema razlike između succulentuma i bispinosuma osim u cvijetu? primjećuješ li razliku?

Kako amborgense?
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 21:47

pachypodium bispinosum

Oblik lista oba dvije vrste imaju skoro identičan ali sukulentum ima veće lišće od bispinosuma . Tako kada stoje jedan pored drugog nije teško ID pojedinu vrstu.

Amborgense je za sada živ ali dosta žgoljavi. Ne raste baš onako kako bi ja htio.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 22:11
Pachypodium ambongense

Pachypodium ambongense, star nešto manje od 4 mj. Kada ga usporedim sa p. saundersii pravi žgoljavko a isto stari. Ambongense puno sporije raste, a možda mu nisam pogodio supstrat tko bi to znao ?
Na vrh
dzeni View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 386
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dzeni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Rujan 2012 u 22:52
Ne budi prestrog prema sebi Pinus,kod tebe sve izgleda besprijekorno!
sutnja je zlato....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1314151617 32>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.