Surfinija - Surfinia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1213141516 46> |
Korisnik | |
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dijana prof.Parađiković je rekla upravo ono što bih i ja preporučila jer ja isto ne zaljevam i ne dohranjujem tako kako sam pročitala da večina ljudi radi,ja jednostavno moje biljke zaljevam kad su suhe i dohranjujem kad vidim da malo stagniraju,a to se obično ne dogodi jer jednom mjesečno obavezno im nešto dodam ,ili npk u štapičima,pa željezo,pa otopljenu žlicu kana na 20 l,pa vodu od kopriva i tako redom kad se čega sjetim u toku vegetacije i sve je recimo ok.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Dijana,Silvestra, idemo proanalizirati što je Prof. dr.sc. N. Parađikovič s PFOS-a napisao.
1. Voda. Citiram: "Zaljeva se redovito dok se ne ustali, a nakon toga samo onda kad je tlo suho na dodir." Prava nesmisao, surfinija ima dnevnu potrebu za vodom. Svatko tko je uzgajao surfinije mogao se u to uvjeriti. 2. Gnojenje. Citiram: "Treba limitirati dohranjivanje na jedno ili dva tjekom vegetacije". Još veća nesmisao. Podcrtao sam riječ jedno. Tko je od nas samo jednom pognojio surfinije tokom 5 mjesečne vegetacije a da su mu surfinije obilno cvijetale. Pravi je biser : „ Kad se biljka previše tretira gnojivom, to može uzrokovati obilje lišća sa po par cvjetova“. Od kuda je to izvukao. Nikada se moje surfinije nisu tako ponašale. A ovo je vrhunac, citiram : „Nakon prve cvatnje biljka se podsječe da bi se potakla sekundarna cvatnja“. O kakvim ciklusima kod surfinije govori? Od kada kod surfinije postoji primarna i sekundarna cvatnja? Mislim da gospodin profesor nikada nije sam uzgajao surfinije |
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Podatke koje sam citirala nalaze se u knjizi prof.dr.sc Nade Parađiković i redovna je literatura iz koje uče studenti poljo fakulteta u Osijeku. Podatci se odnose i na surfinije i za petunije pošto su isti rod...
|
|
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Slažem se sa Pinusom!
Ja moje surfinije zalijevam svako jutro,ako je jaka vrućina i ujutro i navečer,obavezno sa odstajalom vodom,a prihranjujem ih jednom tjedno gnojivom za balkonsko cvijeće.I da ih ne ureknem prekrasne su,pune cvijeta. |
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Pinusovo cvjeće govori samo za sebe,očigledno nigdje ne grješi jer je predivno,ja pak nisam disciplinirana u gnojenju ,pognojim kad se sjetim i dobro se drže,jedino kod surfinija i petunija voda se ne može preskočiti nikako jer se one odmah objese i to svatko ko ih je bar jednom imao dobro zna.A to što Pinus kaže za gnojenje potpuno se sa njim slažem,kad bi gnojili jednom u 5 mjeseci naše surfinije i petunije bi bile uistinu kržljave jer one traže potpuni tretman.
![]() |
|
![]() |
|
BlackSwan ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Lipanj 2011 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 35 |
Zalijevanje obavljam po potrebi, jer se jos vrijeme nije ustabililo(ovih dana je svako poslije podne padala kisa), pa nemam potrebu svaki dan da ih zalivam. A dohranjujem ih svakuh 7-10 dana dohranom za surfinije (Plantella). Ne znam sta da radim, prosle godine ni jednoj nije bilo nista,a ove god. se nesto desava , a ja ne znam sta!!! ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Olja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
Olja, prekrasne su
![]() a ovako izgledaju moje jadnice nakon slijetanja s prozora 1. kata... ![]() a bile su duplo bujnije... |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
Olja preljepe su,treba učiti od drugih ali ako nam biljke pokazuju da ih mi dobro uzgajamo onda nema razloga za brigu.
![]() Black Swan ne znam u čemu je problem ,probaj ih premjestiti na neko drugo mjesto jedno par dana ako imaš prostora,i ako Ti nije problem jednu biljku koja Ti je naj ugroženija iskopaj i vidi da beštije nisu ipak ispod korjena,niš joj neće biti ponovno je posadi.Meni se je lani dešavalo sa visečim pelargonijama da su iz čistog mira požutili listovi, a ja nisam ništa drugačije i krivo radila nego sve kao i prije kad je sve bilo ok,i još nešto sam zaboravila napomenuti,ovisi kakve biljke kupiš i od koga ,možda se odmah ništa ne vidi, a zapravo su bolesne. ![]() |
|
![]() |
|
Olja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Dina,pa jako su ti lepe...i ne vidi se da su letele
![]() |
|
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
Hm, koliko vidim malo previše. 5 kom, ali sad bar znam za sljedeću god. Opet se sprema nevrijeme, morat ću nešto smislit da ne polete još jednom.
|
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
BlackSwan ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Lipanj 2011 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 35 |
![]() |
|
Pa ovo je kao iz bajke...pre,pre lepo...kako jepa boja,neka topla roza...
![]() Nemoj da se razocaras u njih,nekad se desi da bilke ne bidu zdrave kad ih kupujes,a i zemlja je jako bitna....to ti kazem zbog toga da ne krivis sebe...kako su ti sada,jel ima nekog poboljsanja? |
|
![]() |
|
Ne znam sta bih rekla... Malo kao da mi se cini da ih je sunce pokrenulo. Evo slike trenutnog stanja rozih: ![]() Nisu ni priblizno bogate kao ove proslogodisnje. Jedino se tjesim sad kad se vrijeme ustabililo da ce ih sunce podstaci! ![]() |
|
![]() |
|
Ja bih da sam na tvom mestu potopila koprivn u balon vode i drzala naj manje 15 dana pa polivala sa tom otopnom ali uz dodavanje vode naravno...Ja sam na taj nacin spasila vec dve sobne biljke koje su skoro skroz propale...neces pogresti,kopriva im daje snage,i moraju se oporaviti...
|
|
![]() |
|
Tratincica44 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 04 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 49 |
![]() |
|
![]() |
|
Tratincica44 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 04 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 49 |
Ova prethodna moja slika je moja ovogodišnja surfinija. Prije mjesec dana počela je propadati. Odrezala sam joj sve cvijetove, pustila sam je u polusjeni i nisam je zalijevala dok se zemlja nije potpuno sasušila. zatim sam je folijarno prihranila sa poboljšivačem rasta. Nakon cca. 15-ak dana super se je oporavila i mislim da se je isplatilo potruditi.
|
|
![]() |
|
Nisam bas u detalje upucena u ovaj nacin prihrane, ali negdje sam procitala da se u toj vodi, u kojoj su potpoljene koprive, razmnoze bakterije koje mogu skoditi surfinijama.... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Objasnite mi, molim Vas, kako ste to odrezali. Hvala unaprijed. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Dali je važno u kakvu zemlju sadimo surfinije ?
Ili da budem precizniji dali surfinije toleriraju široki raspon pH vrijednosti tla ? |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1213141516 46> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |