Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Balkonsko cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Surfinija - Surfinia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Surfinija - Surfinia

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 46>
Korisnik
Poruka
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1661
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2011 u 22:41
Dijana prof.Parađiković je rekla upravo ono što bih i ja preporučila jer ja isto ne zaljevam i ne dohranjujem tako kako sam pročitala da večina ljudi radi,ja jednostavno moje biljke zaljevam kad su suhe i dohranjujem kad vidim da malo stagniraju,a to se obično ne dogodi jer jednom mjesečno obavezno im nešto dodam ,ili npk u štapičima,pa željezo,pa otopljenu žlicu kana na 20 l,pa vodu od kopriva i tako redom kad se čega sjetim u toku vegetacije i sve je recimo ok.smile113Stern%20Smile
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2011 u 23:43
Dijana,Silvestra, idemo proanalizirati što je Prof. dr.sc. N. Parađikovič s PFOS-a napisao.

1. Voda. Citiram: "Zaljeva se redovito dok se ne ustali, a nakon toga samo onda kad je tlo suho na dodir."
Prava nesmisao, surfinija ima dnevnu potrebu za vodom. Svatko tko je uzgajao surfinije mogao se u to uvjeriti.

2. Gnojenje. Citiram: "Treba limitirati dohranjivanje na jedno ili dva tjekom vegetacije".
Još veća nesmisao. Podcrtao sam riječ jedno. Tko je od nas samo jednom pognojio surfinije tokom 5 mjesečne vegetacije a da su mu surfinije obilno cvijetale.

Pravi je biser : „ Kad se biljka previše tretira gnojivom, to može uzrokovati obilje lišća sa po par cvjetova“. Od kuda je to izvukao. Nikada se moje surfinije nisu tako ponašale.

A ovo je vrhunac, citiram : „Nakon prve cvatnje biljka se podsječe da bi se potakla sekundarna cvatnja“.
O kakvim ciklusima kod surfinije govori? Od kada kod surfinije postoji primarna i sekundarna cvatnja?

Mislim da gospodin profesor nikada nije sam uzgajao surfinije
Na vrh
dijana7566 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

DONATOR

Bodovi: 3643
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dijana7566 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 08:32
Podatke koje sam citirala nalaze se u knjizi prof.dr.sc Nade Parađiković i redovna je literatura iz koje uče studenti poljo fakulteta u Osijeku. Podatci se odnose i na surfinije i za petunije pošto su isti rod...
Na vrh
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 193
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 08:36
Slažem se sa Pinusom!
Ja moje surfinije zalijevam svako jutro,ako je jaka vrućina i ujutro i navečer,obavezno sa odstajalom vodom,a prihranjujem ih jednom tjedno gnojivom za balkonsko cvijeće.I da ih ne ureknem prekrasne su,pune cvijeta.

Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 10:03
Pinusovo cvjeće govori samo za sebe,očigledno nigdje ne grješi jer je predivno,ja pak nisam disciplinirana u gnojenju ,pognojim kad se sjetim i dobro se drže,jedino kod surfinija i petunija voda se ne može preskočiti nikako jer se one odmah objese i to svatko ko ih je bar jednom imao dobro zna.A to što Pinus kaže za gnojenje potpuno se sa njim slažem,kad bi gnojili jednom u 5 mjeseci naše surfinije i petunije bi bile uistinu kržljave jer one traže potpuni tretman.smile229
Na vrh
BlackSwan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 35
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje BlackSwan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 11:39
Originalno poslano od člana Silvestra Silvestra napisao:

Pogledaj da u tegli nemaš korjenaše,to je debeli bjeli crv koji jede korjen biljci i biljka klone bez ikakvog posebnog razloga,pa se oporavi ,pa opet kad on malo gricne korjen klone,a Ti misliš da grješiš u nečemu.Tih crva ima u zemlji kad je kupiš,prvo to pogledaj,zatim koliko zaljevaš i čime i koliko gnojiš.[IMG]smileys/emot14.gif" align="absmiddle" alt="smile85" />

Zalijevanje obavljam po potrebi, jer se jos vrijeme nije ustabililo(ovih dana je svako poslije podne padala kisa), pa nemam potrebu svaki dan da ih zalivam. A dohranjujem ih svakuh 7-10 dana dohranom za surfinije (Plantella). Ne znam sta da radim, prosle godine ni jednoj nije bilo nista,a ove god. se nesto desava , a ja ne znam sta!!!     Juce sam zapazila na jednoj bolesnoj surfiniji da je 6 grancica koje idu iz zemlje klonulo, a jedna je super i pusta nove cvijetice?! Ne znam samo kako to, zar ne bi ona trebala klonuti. Nesto se cudno zbiva. Jako sam zbunjena i plasim se da ce mi sve propasti.
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 842
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 16:02
 Pomenuti profesor verovatno nema ni dana prakticne nastave,ili je davno bilo to kad je pohadjao pa je zaboravio ali stvarno je izrekao vise nebuloza ali zato mi mozemo da ucimo od pinusa koji nam je sve razlozo i objasnio..
Evo par mojih...

Na vrh
d.i.n.a. View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 495
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje d.i.n.a. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 18:04
Olja, prekrasne su smile64
a ovako izgledaju moje jadnice nakon slijetanja s prozora 1. kata...

a bile su duplo bujnije...
Tena 28.3.2010
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 18:05
Olja preljepe su,treba učiti od drugih ali ako nam biljke pokazuju da ih mi dobro uzgajamo onda nema razloga za brigu.Wink.
Black Swan ne znam u čemu je problem ,probaj ih premjestiti na neko drugo mjesto jedno par dana ako imaš prostora,i ako Ti nije problem jednu biljku koja Ti je naj ugroženija iskopaj i vidi da beštije nisu ipak ispod korjena,niš joj neće biti ponovno je posadi.Meni se je lani dešavalo sa visečim pelargonijama da su iz čistog mira požutili listovi, a ja nisam ništa drugačije i krivo radila nego sve kao i prije kad je sve bilo ok,i još nešto sam zaboravila napomenuti,ovisi kakve biljke kupiš i od koga ,možda se odmah ništa ne vidi, a zapravo su bolesne.smile62
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 18:14
Dina,pa jako su ti lepe...i ne vidi se da su letele LOL brzo ce ti one nadoknaditi ono sto si morala odstraniti...kolko biljaka si posadila u tu saksiju?
Na vrh
d.i.n.a. View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 495
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje d.i.n.a. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 18:19
Hm, koliko vidim malo previše. 5 kom, ali sad bar znam za sljedeću god. Opet se sprema nevrijeme, morat ću nešto smislit da ne polete još jednom.
Tena 28.3.2010
Na vrh
BlackSwan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje BlackSwan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 08:18
Ovo su moje surfinije proslog ljeta:

A ove godine sam se prosto razocarala u njih, zbog ovih mojih neobjasnjenih "klonuca" .
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 09:28
Pa ovo je kao iz bajke...pre,pre lepo...kako jepa boja,neka topla roza...Hug
Nemoj da se razocaras u njih,nekad se desi da bilke ne bidu zdrave kad ih kupujes,a i zemlja je jako bitna....to ti kazem zbog toga da ne krivis sebe...kako su ti sada,jel ima nekog poboljsanja?
Na vrh
BlackSwan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje BlackSwan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 09:50
Originalno poslano od člana Olja Olja napisao:

Pa ovo je kao iz bajke...pre,pre lepo...kako jepa boja,neka topla roza...Hug

Ne znam sta bih rekla... Malo kao da mi se cini da ih je sunce pokrenulo. Evo slike trenutnog stanja rozih:
Nisu ni priblizno bogate kao ove proslogodisnje. Jedino se tjesim sad kad se vrijeme ustabililo da ce ih sunce podstaci!
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 10:32
Ja bih da sam na tvom mestu potopila koprivn u balon vode i drzala naj manje 15 dana pa polivala sa tom otopnom ali uz dodavanje vode naravno...Ja sam na taj nacin spasila vec dve sobne biljke koje su skoro skroz propale...neces pogresti,kopriva im daje snage,i moraju se oporaviti...
Na vrh
Tratincica44 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 49
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tratincica44 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 10:38
Ovogodišnja%20surfinija
Na vrh
Tratincica44 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 49
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tratincica44 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 10:54
Ova prethodna moja slika je moja ovogodišnja surfinija. Prije mjesec dana počela je propadati. Odrezala sam joj sve cvijetove, pustila sam je u polusjeni i nisam je zalijevala dok se zemlja nije potpuno sasušila. zatim sam je folijarno prihranila sa poboljšivačem rasta. Nakon cca. 15-ak dana super se je oporavila i mislim da se je isplatilo potruditi.
Na vrh
BlackSwan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje BlackSwan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 12:21
Originalno poslano od člana Olja Olja napisao:

Ja bih da sam na tvom mestu potopila koprivn u balon vode i drzala naj manje 15 dana pa polivala sa tom otopnom ali uz dodavanje vode naravno...Ja sam na taj nacin spasila vec dve sobne biljke koje su skoro skroz propale...neces pogresti,kopriva im daje snage,i moraju se oporaviti...

Nisam bas u detalje upucena u ovaj nacin prihrane, ali negdje sam procitala da se u toj vodi, u kojoj su potpoljene koprive, razmnoze bakterije koje mogu skoditi surfinijama....
Na vrh
BlackSwan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje BlackSwan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 12:22
Originalno poslano od člana Tratincica44 Tratincica44 napisao:

Ova prethodna moja slika je moja ovogodišnja surfinija. Prije mjesec dana počela je propadati. Odrezala sam joj sve cvijetove, pustila sam je u polusjeni i nisam je zalijevala dok se zemlja nije potpuno sasušila. zatim sam je folijarno prihranila sa poboljšivačem rasta. Nakon cca. 15-ak dana super se je oporavila i mislim da se je isplatilo potruditi.

Objasnite mi, molim Vas, kako ste to odrezali. Hvala unaprijed.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2011 u 14:15
Dali je važno u kakvu zemlju sadimo surfinije ?

Ili da budem precizniji dali surfinije toleriraju široki raspon pH vrijednosti tla ?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 46>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.