Hortenzija - Hydrangea |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 38> |
Korisnik | ||
arim ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
|
Imam dvije hortenzije, jednu pokraj druge. Jedna je stara par godina, druga godinu. Ovu stariju bih htjela pomaknuti preblizu mi je mlade. Kada je najbolje vrijeme za to, a da joj ne uništim cvatnju. Hvala!!!!
|
||
![]() |
||
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
|
pa ja mislkim da možeš odmah ali "zagrabi je s dosta okolne zemlje i kad ju presadiš prikrati da se korijen bolje primi na novom mjestu
|
||
![]() |
||
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
|
Pa za početak, zar ti nije lakše iskopati mladu?
One imaju poveliko i poduboko korjenje. Ja sam morala potražiti pomoć "jakog i mladog" da iskopa takvu mladu koja je izrasla kraj stare. A mislim da je i manji rizik da se uništi. Mlado se ipak lakše oporavi. U svakom slučaju sad bi trebalo, prije nego počne listati a to će, ako zatopli, biti u času.Ovisi gdje si, ima li još mraza i sl.
|
||
![]() |
||
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
|
Nije zat što sam ja staru "centrirala", a zatim sam odlučila da uz nju hoću još i bijelu koju sam nabavila prošlo ljeto tako da mi sad stara ne paše na tom mjestu. Kompliciram! Dakle obje hortenzije se nalaze između dva stabla i starija je bila točno u sredini, kad sam posadila mlađu morala sam ju posaditi bliže staroj da bi joj odgovarala pozicija u odnosu na stablo i time ju previše primakla staroj. Nju sad trebam pomaknuti prema drugom stablu pa će obje imati dovoljno mjesta i biti u nekom skladu. Ako me razumijete.
|
||
![]() |
||
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
|
Ovu fantaziju jos nisam vidjela... ja imam klasicnu rozu i cvate uvijek krasno... imam i jednu malu koju sam dobila al ta ni makac..ocito nije dana od srca ![]() ![]() imam zelju nabaviti crvenu jer sam ju vidjela jednom i predivna je... a da postoje i bijele zaista nisam znala... gdje se mogu nabaviti?? |
||
![]() |
||
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
|
![]() |
||
![]() |
||
Zelenka ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 26 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 207 |
|
Od jučer sam ponosna vlasnica dvije hortenzije(poklon za ročkas
![]() |
||
![]() |
||
Zelenka ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 26 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 207 |
|
Ajme moje ljubimice potužnile cvijetove i čini se da dalje nebudu cvijetale(ok to i nije bitno samo da ne propadnu
![]() ![]() |
||
![]() |
||
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
|
Zelenka, jesi li ih zalila? Možda im je zemlja suha.
|
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
nemoj ih držati u vrućem prostoru tj. grijanom, najbolje da ih smjestiš na negrijano mjesto,
njima inače ne smeta hladnoća, jer zimi spavaju po vrtovima, ali ove tvoje su ipak bebe iz staklenika pa ne smiju vani dok ne otopli, i, kao što kaže otok - nemoj ih zaboraviti zaliti |
||
![]() |
||
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
|
Neki dan sam negdje na netu pročitala da se hortenzija razmnožava samo dijeljenjem korijena, a ne reznicama. E, pa to nije točno - hortenzija se vrlo lako uzgoji iz reznice.
Reznice se mogu uzeti krajem proljeća/početkom ljeta - grane koje nemaju pupova (odrežu se grane dugačke oko 10 cm, odstrani se suvišno lišće, ostavi se samo listove na vrhu grančice, a i njih se prereže na pola i stave se na ukorjenjivanje u mješavinu zemlje i pijeska, u hladovinu). Iz ovih reznica slijedećeg ljeta možemo očekivati cvijet. Mogu se reznice uzeti i u jesen, nakon otpadanja lišća. Odrežu se drvenaste grančice dužine desetak cm i gusto ih posadimo jednu do druge u mješavinu zemlje i pijeska. Do proljeća će te grančice pustiti korijen i onda ih možemo presaditi. Po mom iskustvu, ovaj način je uspješniji. Ovih dana sam primjetila da su čak i odbačene grančice, koje sam rezala u jesen, među hrpom lišća - pustile korjenčiće. |
||
![]() |
||
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
|
ja ih razmožavam u proljeće, nakon šišanja!
dosta uspješno1
|
||
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
ma ja sam tu već napisala da sam jednu reznicu zakorijenila usred ljeta - 7. mjesec, vani cvrčci padaju u nesviojest
samo sam uzela granu bez cvijetova i pupoljaka, skinula par donjih listova, stavila u teglu sa zemljom pa je uronila u posudu s vodom i u hlad, redovno sam nadolijevala vodu i dogodine je već cvjetala |
||
![]() |
||
|
Otok jesam zalila sam ih i držim ih na svijetlom mjestu ne previše ugrijanoj prostoriji nešto između 15-18 stupnjeva valjda im je ipak bio šok seljenje iz prodavaone do mene doma ali listovi se dobro drže pa se nadam da ipak neće propasti.Danas sam im kupila i novu zemlju i presadila pažljivo u nove tegle poslije stavim slike da vidite kako izgledaju.Plavoj sam stavila i plavilo za hortenzije i sutra ću joj odozgora nasipati iglice i malo zemlje ispod borova!Eto to je sve što sam mogla učiniti za njih pa sada kako Bog da! Hvala na odgovoru
![]() |
||
![]() |
||
vesna34 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 06 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 39 |
|
Šokirane su jer su kod tebe na 15 -18. Za sada na hladno.
Nadam se da si ih presadila u kiseli supstrat, to je dovoljno za plavu boju. Kad krenu topliji dani, ne zaboraviti na zalijevanje. Brzo reagiraju na sušu, a cvijet se teško oporavlja, u konačnici propada. I bitna stvar, prihrana sa dodatkom željeza. |
||
![]() |
||
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
|
Zelenka, kakvo je to plavilo za hortenzije? Pitala sam u jednoj poljop. ljekarni pa mi nisu znali reći. Hvala na odgovoru.
|
||
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
||
![]() |
||
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
|
Nije plavilo, nego je samo kiselost zemlje u pitanju.
U kiselom tlu (pH 4 do 5) cvjetovi će biti plave boje, a u manje kiselom do neutralnom (pH 5,5 do šest) ružičaste i crvene boje. Želite li da vašeplave hortenzije zadrže tu boju ili, pak, da ružičaste pretvorite u plave, jednom do dva puta na mjesec u vodu za zalijevanje dodajte aluminijev alaun tj. stipsu. Iz mog iskustva može i željezo. |
||
![]() |
||
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
|
Hvala, Klimatis na uputi za plave hortenzije. Svašta sam probala: ukopati zahrđane čavle ( rekla mi jedna susjeda da je tako radila, a zaista su joj plave ) polijevati željezom za biljke ali nikako da poplavi. Imam bijele i roza. Želim crvene i plave.To ću obavezno uraditi. Ja zakorjenjujem u kasno proljeće i to od 15.5. do l5 6. Odrežem vrh ( bez cvijeta), oko 15 cm dugačku grančicu, skinem listove, samo ostavim nekoliko na samom vrhu a i te odrežem škarama na trećinu i zabodem u posudu s pijeskom. Pazim da je uvijek vlažan pijesak i da nije na suncu ( jedino jutanje ) i za 3 tjedna imam biljku sa korjenjem koju posadim u lonac a na drugo proljeće u vrt.
|
||
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
||
![]() |
||
|
Milica to ti je neki prah koji se pomješa sa zemljom sad nisam doma da ti pročitam sastav predpostavljam da se radi kako Klimatis kaže o tom aluminijevom stipsu i možda željezu koj bi trebalo zakiseliti tlo za plavu hortenziju...uglavanom piše na kutiji plavilo za hortenzije i nacrtana je plava hortenzija. Ja ću još svakako staviti i iglice sa zemljom ispod bora tako da budem sigurna da sam joj dovoljno zakiselila zemlju u tegli. Vesna upravu si bio im je to temperaturni šok ,crvena je došla k sebi (cvjetovi su se ipak uzdigli)plava malo ali oni cvjetići koji su tek trebali cvjetati posmeđili su.Nema veze što je tu je one se inače jako lijepo drže a šta neće više cvjetati Bože moj budu kada tada
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |