Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Božićni kaktus - Zygocactus
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Božićni kaktus - Zygocactus

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1011121314 41>
Korisnik
Poruka
vule View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Status: Offline
Bodovi: 401
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vule Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2007 u 13:04
Imam knjigu od dr.D.G.Hessayon-a"SOBNO BILJE" i tu piše......
KAKTUSI-šumske vrste Rhipsalis,Zygocactus,Epiphyllum  i sad sam ostal spuntan....
P.S. meni moj zgleda da je "nezavisan" još uvjek
Pozdrav
Vule
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 969
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2007 u 13:40
Nije tvoj nezavisan. Ako malo bolje pročitaš moje postove, doći ćeš do zaključka da je tvoj kaktus Novembarski, a latinski naziv mu je Schlumbergera truncata i zbog toga ti cvate nešto prije nego pravi Božičnjak.
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 561
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2007 u 16:27
Vule, mislim da nisi pazljivo citao, ali nista zato.

Nastavicemo.

Pokusacu da razjasnim neke stvari, razjasnjavajuci ih samoj sebi, pre svega.
Evo sta sam saznala trazeci odgovore na ona pitanja o bozicnjaku, a sto bi moglo resiti i ovaj problem koji si ti postavio.

Ovo ‘Epiphyllum’, kako je Kika objasnila, doslovno znaci ‘lisnati’ (grcki 'epi' znaci list).

Lisnati kaktusi su i bozicnjaci i uskrsnji kaktusi. Ali su i clankoviti.

Epiphyllumima se formalno nazivaju kaktusi o kojima smo nedavno pricali, gde spada onaj lepi hibrid Pfersdorfii.

List im izgleda ovako:

ili ovako:

List im izgleda kao list neke paprati. Slicnu paprat ima Maso, ako se ne varam.

Epifiti (epi – fiomai (fio - rasti, izrastati, razvijati se…) = ‘rastem na’) su ‘gotovanske’ biljke koje rastu na drugim biljkama, ali ne odozimaju od njih hranu kao sto je to slucaj sa parazitima, koji zive na racun drugih.

U veliku grupu Epiphytic kactusa spadaju Epiphyllumi, Schlumbergera-e (Zygocactusi), Rhipsalisi, Rhipsalidopsisi i mnogi drugi rodovi.

Rhypsalidopsis je rod u koji spada prolecni ili uskrsnji kaktus.

Iz roda Rhipsalis Maso ima onog divnog kaktusa koga zovu i koralni kaktus.

Razlika izmedju svih ovih kaktusa je kao razlika izmedju gitare, violine, viole, kontrabasa, tamburice, mandoline…
Svi ovi instrumenti spadaju u klasu zicanih muzickih instrumenata, pa redom dalje muzickim instrumentima, instrumentima… ali ne postoji gitara koja bi ujedno bila i violina itd. razumete sta hocu da kazem.

U pravu je taj autor, sve su to ‘sumski kaktusi’. Bozicnjaci rastu visoko, u krosnjama drveca tropskih suma Juzne Amerike i u Evropu su doneseni iz Brazila.

Zygocactus je nekada bilo formalno, botanicko ime za Schlumbergera-e. Danas ga je ovo ime potisnulo iz upotrebe, mada se jos uvek navodi kao sinonim za Schlumergera-e.

Nazivali su se Zygocactusima zato sto su zigomorfni, asimetricni.

Ovaj tvoj je jesenji kaktus. A onaj ciju si sliku postavio u okviru teme ‘Moji kaktusi’ i pitao da li je uskrsnji je neki Ephyphillum.

Poz.
Aglaja
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2007 u 20:22
Da odgovorim samoj sebi!

Gledam ovu svoju prethodnu poruku, pa sve mislim da je konfuzna.

Vule, do ovoga sam htela da dodjemo.

Ti kazes: Postoje ‘sumski kaktusi’: Zygocactusi, Epiphyllumi, Rhipsalisi…

Ja kazem: Da, to su ‘sumski kaktusi’, nisu ‘pustinjski kaktusi’.

1. ROD Zygocactus = Schlumbergera

najpoznatije VRSTE:
Schlumbergera x buckleyi = zimski ili bozicni kaktus, decembar, ‘pravi’ bozicnjak
Schlumbergera truncata = jesenji ili novembarski kaktus,‘lazni bozicnjak’, to je onaj tvoj ‘zahvalni’, sto sada cveta.

2. ROD Rhipsalis
VRSTE: imamo jednog ovde na forumu. To je Masin Koralni kaktus.

3. ROD Epiphyllum
VRSTE: tvoj kaktus sto cveta roza (na temi ‘Moji kaktusi’), kaktus Shashine mame sto cveta crveno, Masin kaktus koji ce tek da procveta... Ne znam imena tih Epiphylluma.

Tu je i
4. ROD Rhipsalidopsis
Najpoznatija VRSTA: Rhipsalidopsis gaertnerni = prolecni ili uskrsnji kaktus

Zajenicko Epiphyllumu, Rhipsalisu, Ripsalidopsisu, Schlumbergera-i (ili Zygocactusu) je i da pripadaju velikoj skupini EPIPHYTIC CACTUS-a .

A Epiphytic kaktusi spadaju u tkzv. EPIFITE - biljke koje zive na drugoj biljci, ali je ne iskoristavaju, nisu, dakle, paraziti.

pOZ.

Aglaja
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 19:51
Ne javlja se Vule.
Da ja nastavim razgovor sa samom sobom.

U Americi ovog jesenjeg ili novembarskog zovu ‘Bakinim kaktusom’.
Nase bake imaju bozicnjake i prolecne. Od njih je najbolje uzeti i reznicu.

Iskreno verujem, ako sami uzgojimo bozicnjaka i ako se pridrzavamo ovo malo uputstava i odgovorimo na njegove skromne zahteve, da cemo ga imati svake godine u cvatu.

Ja svakako planiram reznice sva tri na prolece da posadim.

Citala sam clanak jedne mlade zene koja pise o svom jesenjem kaktusu i bozicnjaku. Uzgojila ih je reznicama od bakinih kaktusa. A bakin jesenji je bio u porodici 60 godina!

Ono sto je takodje zanimljivo je to da i ona govori o tome da je izostanak cvatnje ili drugi problemi koji se javljaju pri uzgoju ovih kaktusa, nasa preterana briga, kroz koju cinimo katastrofalne greske. I da je uzgoj ovih kaktusa neverovatno lak samo pod uslovom da ih 'ostavimo na miru'.

Sinoc sam razgovarala sa bakom. I ona kaze da je izostanak cvatnje posledica toga sto ove kaktuse, posto ih unesemo u kucu, ne smestimo na hladno. U toplom poteraju nove clanke. Novi, mladi clanci nisu jos sposobni za proizvodnju cvetnih pupoljaka. A saznali smo nedavno da jesenji i bozicni kaktusi proizvode cvetne pupoljke samo na poslednjim (zavrsnim) clancima.

Poz.
Aglaja
Na vrh
maso View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1048
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maso Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 20:01
...svaka cast Aglaja!
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 20:09
Ne javlja se Vule.

Al' se javlja Maso, da me zafrkava!

Aglaja
Na vrh
vule View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 401
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vule Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 08:24

Zad se je skroz rascval
Pozdrav
Vule
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 09:08
vule, krasan je Clap
Na vrh
tibor View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 726
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tibor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 14:49
Vule smile55
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 18:23
vule
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...
Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 20:29
smile79smile79smile79smile79
Na vrh
andrea01 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5238
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje andrea01 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 22:11
Aglaja, svaka čast na opširnom odgovoru, ali vule ima prekrasni cvijet i postupio je kao svaki muški... smile186
Kad se mi raspričamo... oni samo nešto kratko imaju za reći!!! smile96
Aglaja čitamo mi sve... i samo ti nastavi... smile79
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 22:59
  Ako sam dobro shvatila ( a ispravite me ako nisam) ovo bi bio BOŽIĆNI

zamislite, slučajno nabasam preključer kod frendice i ugledam vani u pitaru...rekla sam joj da cu joj malo čupnuti biljke na odlasku..rekla : samo daj...
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 969
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 00:28
Liči na Božičnjak. Još ako cvate u 12 mjesecu, sigurno je Božičnjak.
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 00:49
 Pitat ću je jel cvjeta ..sad nije bio u cvatu, a ovaj moj ( nadam se da će se primiti) ove godine definitivno neće cvjetati...
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 17:44
Frida, i ja bih rekla da je bozicnjak. Kod prolecnog se javljaju fine, nezne dlacice na zavrsecima clanaka, iako je, dok ne cveta, slicniji bozicnjaku nego novembarskom.

Zasto nisi (ako nisi) ostavila reznice da se osuse? Ne preporucuje se to tek tako.

A kako vidim, i Dina nije mogla sacekati prolece.
Ali, ako je Clematis procvetao u decembru, procvetace i bozicnjak u avgustu!

Evo i fotografije na kojoj se lepo vidi kako kod prolecnog kaktusa cvetovi ne rastu samo iz poslednjih clanaka:

aj'l bi bek!
Aglaja
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 17:57

koga ,kome i šta...
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 18:17
pa prosusila se reznica nekoliko sati...jel to nije dovoljno?Unhappy
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Prosinac 2007 u 18:45

A kako vidim, i Dina nije mogla sacekati prolece. [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" />

koga ,kome i šta...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1011121314 41>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.