Vrtno cvijeće |
Odgovori | Stranica <1 1011121314 43> |
Korisnik | |
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvek, bum te predbilježila za jednoga, samo drži fige da uspiju. To kaj su niknuli još nije jamstvo i da budu uspjeli, ali to je ono kaj sam napisala rain: uz sva razočaranja ako ti nešto ne uspije, nisi bogatiji za biljku, bogatiji si za iskustvo.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
rain
Mladi grm Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lani od proljeća mi Phormium tenax čuči u tegli i ja čekam,čekam...još uvijek čekam A ove godine sam dela na hađenje Rainbow,i sad čekam obojicu.Al tko čeka,koji put ne dočeka.Bumo vidli.
|
|
rain
Mladi grm Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Opet ja.Da se pridružim popisu želja.Nisam uspjela uzgojiti Romneyu coultheri(već se drugi put hladi,al mislim da nebu niš),i jako mi se sviđa Trillium-bilo koji-baš imam zgodno i ugodno mjesto za njega.Poz!
|
|
vanja
Neukroćena biljka Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Alisa i Baka Bea zahvaljujem na uljudnom odgovoru |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma Vanja nema frke. Jednom je Alen Titschmarsh u emisiji 'Vrtlarenje rekao da je učenje latinskih imena kao kad odeš na odmor u Francusku, svaki put naučiš pedesetak riječi i tako svake godine. Zamisli koliko je to biljaka.
|
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
rain, moji su novi Phormiumi posijani negdje u 11. mjesecu i neki već niču. Preseli ih na toplije i pazi da se ne zasuši supstrat, uvijek neka bude vlažan. Romneya coulteri mi raste u vrtu 3-4 godine, ima krasan veliki cvijet, lijepo plavozeleno lišće, no kad ocvate, mi baš i nije nešto. Visoka je 120 cm, treba potporanj i nekako neuredno djeluje veći dio godine. E a Trilliumi su mi na vrhu liste želja. Jedan sam posijala ovu jesen, ali jako im dugo treba da niknu (prema literaturi), ako uopće niknu. Strpljen - spašen!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A zgodno je imati neke svoje sisteme za pamćenje imena biljaka. Tako sam ja napr croton zapamtila kao cro(hrvatski) ton, pa recimo alohasija (aloha i azija) kalatea i katalea (po prijateljicama je kata i nije kata nego je lea. To je svima ful smješno ali pali. Dobro to nisu neka teška imena, ne znam čak niti dali su latinska, ali je fora.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Triša jesi li i ti dobila izgon? Ako ovako potraje, izabrat ću ga dobrovoljno. Sistem ti je baš dobari.
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se Baka Bea.Evo prva ja,prije 2 godine nisam znala ni narodske nazive a ne latinske,onda sam prvo počela da se koristim onim,narodskim,pa sam shvatila da je to većinom gubljenje vremena,i tako malo po malo naučila sam popriličan br .latinski imena biljaka,sve uz put što bi se reklo.Jednostavno dok čitaš o nekoj biljci par puta , gledaš samo u njen latinski naziv,vrlo brzo taj naziv "udje u uho".. Vanja nema na čemu |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma dobro valjda nas neće špotati, jer i to se odnosi na vrtno cvijeće u krajnjoj liniji. Budem dobra ubuduće.
|
|
RIJEKA
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Triša, Shasha je dobila izgon ispred TV, a ja ću sama sebe izagnati, ako naši ne povećaju razliku.
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A da se preselimo u brbljaonicu, inače ćemo mi dobiti izgon s foruma.
|
|
RIJEKA
|
Horti
Odrastao grm Pridružen: 22 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1187 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baka Bea onda Vas od sveg srca molim da mi sačuvate bar jedan Phormium. Moram Vas nekako nagovoriti i da odstupite od pravila po pitanju Euphorbia.
A za Meconopsise i Epilobium držim palce da uspiju. To ćemo se malo strpiti. I skoro zaboravih pozdraviti Rain. Dobrodošla, i jako me veseli što si znalac za trajnice. Nadam se da ćemo puno iskustava podijeliti. |
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Horti, primila na znanje. Ma nisam ja odustala od Euphorbia, imam valjkastu mlječiku E. myrsinites, i još neke. Pripisala i tvoju želju, E. griffithii ako je ne nabaviš ili ne proklije, budem ja probala.poz...
|
|
Horti
Odrastao grm Pridružen: 22 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1187 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A nisam ja ni mislila da ih nemate , već ste rekli radi lošeg iskustva da ih nerado dajete od sebe. To sam htjela promijenit.
E. myrsinites imam i ja a sad čekam sjeme E. polychrome i E. characias Wulfenii pa ako mi uspije a Vi nemate, zna se, ide pošiljka u Zg. |
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja zbilja nemogu vjerovati koju smo konstruktivnu raspravu pokrenule Baka Bea i ja, baš mi je drago da ima puno trajničara.
|
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Horti, imam i ja nekakva iznenađenja, samo je niknulo nekoliko biljčica pa ih i ne spominjem, Javim kad budu malo veće.
Tija, i ja sam iznenađena. |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čitam vas sa velikim zanimanjem, kako veliki dio biljaka koje navodite ne poznajem tražim ih po internetu.
Tako sam naletila i na euphorbiu i konačno pronašla ime za biljku koja na našem otoku raste samoniklo - euphorbia wulfenii, a prema spisku biljaka koje rastu na otoku Cresu i Lošinju - tu raste 20 vrsta euphorbia (pinea, terracina, maculata ...)
Samo nastavite razgovor, baš ste mi zanimljive
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pratim ja vas drage moje.I kaj se čudite koliko"trajničarki"ima,naravno da nas(i ja se bum tu svrstala iako se isto tako mogu i pod"lukovičarke"i pod"ljetničarke")ima,samo kaj smo se držale raspava o onim biljkicama koje su "udomaćene"kod nas kad drugih nije bilo.E sad kad imamo Baku B,sad imamo i "egzote"u trajnicama pa smo heeeepiiiiiiiiii i odma se"raskokodačemo"(to je u pozitivnom smislu bilo,ne se ljutiti)
A kaj se izgona tiče,i tu vas pratim.Ok i rukomet je neka"udomačena trajnica" samo nebumo o njoj previše tu raspravljali ipak je to priča za sebe.
|
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok, drago mi je si nam se pridružila. Eto, tražeći biljke po netu našla si koliko su dva otoka, a vrijedi i za cijelu Lijepa naša bogata biljnim vrstama. Ja sam u katalogu našla 19, a ti samo na dva otoka 20 euforbija. Inače vrlo su cijenjene u hortikulturi. No, iako nisam katastrofičar, vrijedi naglasiti kako sok 'mlijeko' koje ispušta biljka kad se otkine, ne smije doći u doticaj s kožom, jer nadražuje, izaziva crvenilo. Ako ih ne diraš golim rukama prekrasne su biljke, zahvalne, skromne, zadovoljne s malo vode suhim siromašnim tlom, dušu dale za kamenjare ili stepski vrt, vrt na šljunku, kserofitni, mediteranski, nazovimo ga bilo kako.poz..
|
|
Odgovori | Stranica <1 1011121314 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |