Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Vrtno cvijeće
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Vrtno cvijeće

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1011121314 43>
Korisnik
Poruka
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 15:56
Silvek, bum te predbilježila za jednoga, samo drži fige da uspiju. To kaj su niknuli još nije jamstvo i da budu uspjeli, ali to je ono kaj sam napisala rain: uz sva razočaranja ako ti nešto ne uspije, nisi bogatiji za biljku, bogatiji si za iskustvo.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
rain View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 953
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rain Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 16:33
lani od proljeća mi Phormium tenax čuči u tegli i ja čekam,čekam...još uvijek čekam A ove godine sam dela na hađenje Rainbow,i sad čekam obojicu.Al tko čeka,koji put ne dočeka.Bumo vidli.
Na vrh
rain View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 953
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rain Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 16:36
Opet ja.Da se pridružim popisu želja.Nisam uspjela uzgojiti Romneyu coultheri(već se drugi put hladi,al mislim da nebu niš),i jako mi se sviđa Trillium-bilo koji-baš imam zgodno i ugodno mjesto za njega.Poz!
Na vrh
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4968
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 16:43

Alisa i Baka Bea zahvaljujem  na uljudnom odgovoru
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 17:42
Ma Vanja nema frke. Jednom je Alen Titschmarsh u emisiji 'Vrtlarenje rekao da je učenje latinskih imena kao kad odeš na odmor u Francusku, svaki put naučiš pedesetak riječi i tako svake godine. Zamisli koliko je to biljaka.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 17:54
rain, moji su novi Phormiumi posijani negdje u 11. mjesecu i neki već niču. Preseli ih na toplije i pazi da se ne zasuši supstrat, uvijek neka bude vlažan. Romneya coulteri mi raste u vrtu 3-4 godine, ima krasan veliki cvijet, lijepo plavozeleno lišće, no kad ocvate, mi baš i nije nešto. Visoka je 120 cm, treba potporanj i nekako neuredno djeluje veći dio godine. E a Trilliumi su mi na vrhu liste želja. Jedan sam posijala ovu jesen, ali jako im dugo treba da niknu (prema literaturi), ako uopće niknu. Strpljen - spašen!
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 17:57
A zgodno je imati neke svoje sisteme za pamćenje imena biljaka. Tako sam ja napr croton zapamtila kao cro(hrvatski) ton, pa recimo alohasija (aloha i azija)  kalatea i katalea (po prijateljicama je kata i nije kata nego je lea. To je svima ful smješno ali pali. Dobro to nisu neka teška imena, ne znam čak niti dali su latinska, ali je fora.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 18:08
Triša jesi li i ti dobila izgon? Ako ovako potraje, izabrat ću ga dobrovoljno. Sistem ti je baš dobari.
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 18:12
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Ma Vanja nema frke. Jednom je Alen Titschmarsh u emisiji 'Vrtlarenje rekao da je učenje latinskih imena kao kad odeš na odmor u Francusku, svaki put naučiš pedesetak riječi i tako svake godine. Zamisli koliko je to biljaka.

Slažem se Baka BeaSmile.Evo prva ja,prije 2 godine nisam znala ni narodske nazive a ne latinske,onda sam prvo počela da se koristim onim,narodskim,pa sam shvatila da je to većinom gubljenje vremena,i tako malo po malo naučila sam popriličan br .latinski imena biljaka,sve uz put što bi se reklo.Jednostavno dok čitaš o nekoj biljci par puta , gledaš samo u njen latinski naziv,vrlo brzo taj naziv "udje u uho"..

Vanja nema na čemuSmile
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 18:14
Ma dobro valjda nas neće špotati, jer i to se odnosi na vrtno cvijeće u krajnjoj liniji. Budem dobra ubuduće.
RIJEKA

Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 18:22
Triša, Shasha je dobila izgon ispred TV, a ja ću sama sebe izagnati, ako naši ne povećaju razliku.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 18:40
A da se preselimo u brbljaonicu, inače ćemo mi dobiti izgon s foruma.
RIJEKA

Na vrh
Horti View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1187
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Horti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 19:54
Baka Bea onda Vas od sveg srca molim da mi sačuvate bar jedan Phormium.  Moram Vas nekako nagovoriti i da odstupite od pravila po pitanju Euphorbia.
A za Meconopsise i Epilobium držim palce da uspiju. To ćemo se malo strpiti.

I skoro zaboravih pozdraviti Rain. Dobrodošla, i jako me veseli što si znalac za trajnice. Nadam se da ćemo puno iskustava podijeliti.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 20:16
Horti, primila na znanje. Ma nisam ja odustala od Euphorbia, imam valjkastu mlječiku E. myrsinites, i još neke. Pripisala i tvoju želju, E. griffithii ako je ne nabaviš ili ne proklije, budem ja probala.poz...
Na vrh
Horti View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1187
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Horti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 20:27
A nisam ja ni mislila da ih nemate Wink, već ste rekli radi lošeg iskustva da ih nerado dajete od sebe. To sam htjela promijenit.
E. myrsinites imam i ja a sad čekam sjeme E. polychrome i E. characias Wulfenii pa ako mi uspije a Vi nemate, zna se, ide pošiljka u Zg.
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 22:53
Ja zbilja nemogu vjerovati koju smo konstruktivnu raspravu pokrenule Baka Bea i ja, baš mi je drago da ima puno trajničara.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 23:18
Hvala Horti, imam i ja nekakva iznenađenja, samo je niknulo nekoliko biljčica pa ih i ne spominjem, Javim kad budu malo veće.

Tija, i ja sam iznenađena.
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:00
Čitam vas sa velikim zanimanjem, kako veliki dio biljaka koje navodite ne poznajem tražim ih po internetu.
Tako sam naletila i na euphorbiu i konačno pronašla ime za biljku koja na našem otoku raste samoniklo - euphorbia wulfenii, a prema spisku biljaka koje rastu na otoku Cresu i Lošinju - tu raste 20 vrsta euphorbia (pinea, terracina, maculata ...)
Samo nastavite razgovor, baš ste mi zanimljive
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:14
Pratim ja vas drage moje.I kaj se čudite koliko"trajničarki"ima,naravno da nas(i ja se bum tu svrstala iako se isto tako mogu i pod"lukovičarke"i pod"ljetničarke")ima,samo kaj smo se držale raspava o onim biljkicama koje su "udomaćene"kod nas kad drugih nije bilo.E sad kad imamo Baku B,sad imamo i "egzote"u trajnicama pa smo heeeepiiiiiiiiii i odma se"raskokodačemo"(to je u pozitivnom smislu bilo,ne se ljutitiWink)
A kaj se izgona tiče,i tu vas pratim.Ok i rukomet je neka"udomačena trajnica" samo nebumo o njoj previše tu raspravljali ipak je to priča za sebe.Tongue
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:29
Otok, drago mi je si nam se pridružila. Eto, tražeći biljke po netu našla si koliko su dva otoka, a vrijedi i za cijelu Lijepa naša bogata biljnim vrstama. Ja sam u katalogu našla 19, a ti samo na dva otoka 20 euforbija. Inače vrlo su cijenjene u hortikulturi. No, iako nisam katastrofičar, vrijedi naglasiti kako sok 'mlijeko' koje ispušta biljka kad se otkine, ne smije doći u doticaj s kožom, jer nadražuje, izaziva crvenilo. Ako ih ne diraš golim rukama prekrasne su biljke, zahvalne, skromne, zadovoljne s malo vode suhim siromašnim tlom, dušu dale za kamenjare ili stepski vrt, vrt na šljunku, kserofitni, mediteranski, nazovimo ga bilo kako.poz..
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1011121314 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.