Šmrckov dnevnik radova |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 85> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Drago mi je Lorica da vam moje zabilješke mogu koristiti.
![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Napravit ću neke zabilješke vezano za radove na mom terenu prošle godine.Iako ne vidim kakva će budućnost biti ove godine zbog snijega, ali je u uvjetima gorja bitno pratiti vremenska zbivanja za ubuduće. Sad kad je gore snijeg vidim da su me ljudi srazlogom zaustavljali u preranoj sjetvi.
19. travanj posijani blitva špinat, tikvice, rotkvica, slata, peršin, rukola, radić (špinat dobar saditi po cijelom vrtu- tjera napasnike "spanać Novak/Valentin") 22. travanj pronašli smrčka na terenu ![]() 23. travanj -prebacivanje cvijeća iz posuda u Rjeci u Fužine, sadnja mini begonija -sadnja sjemena krastavca i tikvica 27. travanj -posađene verbene u vrt - hladnoća oštetila begonije 30. travanj -sadnja kupovnih kadifa, cinerarija -pojavili se prvi listići lavande 3. svibanj posađene anemone koje su bile u posudama u Rijeci KAPULA crvena prva tura sadnje 24.4, druga tura 10.5. 13.5 posađen krumpir 16.5. posađena gaura i kineska šaš ------------------------ Kapula se ne smije saditi prije 1.5. ( čak i može i dosta poslije tog datuma, što kasnije to bolje ) zbog napada mušice i crvljivosti. Čekati da zemlja zatopli. Ne saditi grah, tikvice, krastavce prije nego zemlja zatopli, tek u petom mjesecu. - Stablo pomidora špricati šećerenom vodom da se spriječe bolesti. Kod zaljevanja voda i kiša ne smiju doći na stavljiku i listove. - Jedan dobar savjet za clematise da budu zdravi i prekrasni, zaljevati ih đubrivom za pomidore ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Savjeti sa emisije Plodovi zemlje
Ista vrsta povrća ide na isto mjesto tek nakon 4-6 godina. To smanjuje upotrebu kemikalija i za đubrenje i štetočenje. Krumpir se koristi i kao razrahljivač tla. Mahunarke vežu dušik za svoje korjenje te nakon njih idu biljke koje imaju veću potrebu za dušikom. A veliki potrošač dušika su kupusnjače. Nakon kupusnjača idu biljke koje vole malo dušika, a to su korjenaste biljke. Ovaj sustav ne vrijedi za trajnice koje ostaju godinama na jednom mjestu, kao što su šparoge i jagode. U to ne ulaze ni salate koje rastu kratko vrijeme i među kulture su ili se snjima popunjavaju praznine. Najjednostavnija je plodoredna rotacija svake 4 godine. I to na ovaj način, podjeliti površinu za sadii na 4 dijela. 1. U prvi dio staviti luk, češnjak ili poriluk. Prije sadnje lukovičastih povrtaljki dodati vapno zemlji, pogotovo ako su tu bile rajčice ( vole kiselije tlo). Vapno se dodaje da bi tlo bilo lužnato i da bi bolje odgovaralo luku. 2. Sljedeću godinu selimo luk na sljedeću površinu broj 2, a na broj 1 dolazi mahunarke ( grah, bob, grašak). Ove biljke fiksiraju dušik iz zraka i ostavljaju za sljedeće biljke. Mislim da u tu svrhu može poslužiti i dragoljub. Dobro ga je posaditi oko voćaka da im skupi dušik za korjenje. 3. Sljedeće godine luk ide u gredicu 3 , na 2 mahunarke, a na 1 dolazebiljke koje vole dušik i to blitva, špinat i sve kupusnjače. Ove biljke će izvući sav dušik iz tla. 4. sljedeću godinu luk ide na 4 gredicu, na 3 idu mahunarke 2 kupusnjače , a na 1 gredicu ide korjenasto povrće ( krumpir, peršin, celer , ali i pomidor i paprika). Ove biljke vole kiselije tlo, a sobzirom da je vapno dodavano davno tlo je kiselije i pogodno za ove biljke. ZNAČI KRUG ROTACIJE IZGLEDA OVAKO kapula+ vapno #slijede ga mahunarke # pa kupusnjače i blitva # te korjenasto, krumpir, pomidor , paprika Ovo nisu stroga pravila nego savjet, i plodoredi kao i vrtni dizajn je najbolje nacrtati ![]() Znači poslije pomidora i prije kapule obavezno vapno. |
|
|
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Smrčkić ako znaš daj reci kak se riješiti mrava u vrtu,prava su napast
|
|
![]() |
|
Imala sam ih i ja. Na susjednom zapuštenom terenu grade zgrade na katove
![]() Probaj zaliti vrelom vodom, raskopaj im sada u proljeće mravinjak. I neopitroid je dobar, nije toliko opasan otrov kao drugi. Mravima se polijepi na nogice, odnesu u mravinjak i potruju sve druge mrave. Tako sam ih ja uspjela otjerati susjedima ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
forzicija2005 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 04 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 826 |
samo da ti javim da sam ti pročitala dnevnik eto ti sad
![]() |
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Kako sam se nasmijala kad sam pročitala ove Kornelijine savjete iz "Plodova zemlje", gledala i ja i koliko je ona klafrala i premetala to povrće te sim te tam skoro mi se zavrtilo u glavi a ne da upamtim, al eto ima netko tko je i upamtio
![]() |
|
![]() |
|
Ivna, imam pileći mozak i ako ne zabilježim sve isparilo u kosmos
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Moja loša sjetvena godina puna gadnog iskustva, ali uvjek si kažem bit će bolje i pametnije drugi put
![]() Mamina starinska šeri rajčica prije spašavanja, treba me ![]() ![]() Volovsko srce i neke druge sorte ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Paprike bile super prije presađivanja, nakon toga pomor. A bile u boljem stanju od pomidora, za upucat se
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Spašavanje pomidorčića u novu sjetvenu zemlju, što sam trebala odmah ispočetka napraviti. I takođe ne držati u kući već ponajlonom vani, ali učim se
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
A ovdje kako vidite nema žive duše, mrtvo polje lantana, kineskog jorgovana ....
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
skitnica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
ma bit če to sve u redu.samo treba strpljenja
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Viš, ova zadnja slikica je skoro pa preslika mog sijanja u posude
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
![]() |
|
A bit će bolje iduću godinu
![]() Orezivanje višnje, imam i ja jednu ![]() http://www.which.co.uk/documents/pdf/cherry-pruning-153955.pdf |
|
|
|
![]() |
|
Lora ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 21 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 4104 |
ako te može utješiti ni moji klijanci baš nisu haj...doduše cvijetni ali eto ni naprijed ni nazad.... |
|
Rijeka Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn |
|
![]() |
|
Ma bolje išta nego ništa, nešto pomidora se bori, paprike kapitulirale
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Moj idealan ulaz u kuće, ovakav će biti
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Samo da te smirim i kod mene je stanje nikakvo!!!
Od prve ture nije ništa niknulo osim frezija, a sada čekam da vidim šta će se dogoditi sa drugom turom.
![]() A ovaj ulaz u kuću je prekrasan, i meni se sviđa osim onoga na krovu...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 85> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |