Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Osteospermum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Osteospermum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 18>
Korisnik
Poruka
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4968
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Veljača 2009 u 09:10
evo izvirila je jedna biljčica iz sjemena osteospermuma kojeg mi je poklonila Iris, posijan 06.02.09., čekam još biljčica da mi nikne iz sjemenja.Clap
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Veljača 2009 u 20:59
Ja imam sa sjemenom ostića više sreće ove godine - niklo mi je skoro sve i mislim da ću ih sutra pikirati - biti će oko desetak biljčica, a kako ne znam dali su mi lanjski smrzli, jer su još nekako jadni, naći ću mjesto za nove.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 10:33
Ja to samo otkinem grančicu i zabodem u zemlju i nakon mjesec dana već tjera nove listće (ali u jesen kad je mokra zemlja). Kod nas ostić raste kao korov, ja ću sada jednog drastično porezati jer mi guši druge biljke. Ovaj sam prije 2 godine posadila granu i već je prekrio jednu padinu, a sad cvjeta bolje nego ljeti.

život je more
Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4502
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 10:34
moj eksperiment sa ostavljanjem ostića u vrtu je završio tako da su propali Embarrassed zato ovo proljeće idu u posude i na zimu u podrum
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 10:39
Ma ja to Iris ne mogu vjerovati, pa nije kod nas tako velika razlika u temperaturi, meni je jedan čak na najgorem udaru bure i ništa mu nije vani cvate cijelu zimu, malo ga bura deformira, ali ja ga porežem i opet napravi grm. 
život je more
Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 10:45
Lantana ja sam na samom kraju Klisa gdje više očigledno nije mediteranaska klima
razlika u temperaturi između Splita i dijela gdje sam ja zimi bude i 5-6 stupnjeva....i to je izgleda dovoljno da biljke propadaju  Unhappy
ova zima je bila eksperiment da se ja uvjerim u to....sve biljke koje bi u St-u ili kod tebe opstale zimi vani...kod mene su propale....i sad znam da se više moram oslanjati na savjete za biljke od cura iz unutrašnjosti a manje na one od vas uz more Cry

Na vrh
minimode View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1418
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje minimode Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 11:24
Iris, baš si me nasmijala, i ja sam blizu Splita-u Žrn., temp. razlika zana isto biti do 5-6°C, a ja kupila 2 koja sam planirala zasaditi vanka - šta ću sada, .....ma sadim ih ja vanka, pa šta bude- predivni su.

- Lantana - predivni su ti!
Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 11:28
cccccc ja plačem a njoj smješno Tongue

Minimod mislim da je u Žrnovnici ipak manje hladno
ako ti zimi bude mraza u dvorištu nemoj ih saditi vani...kod mene ga redovito ima
ili ih posadi u vrt a na jesen prebaci u posude i spremi negdje u zatvoreno

evo slika kao dokaz:

Na vrh
minimode View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1418
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje minimode Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 11:45
Iris nemoj me krivo shvatiti, smijem se sebi: zamisli sliku-ja sva onako poletna, puna energije, nade,... idem saditi biljčice a kad ono....

smile148.....fala za savjet!

.....nisam prije vidila sliku......stvarno je smrznut.....žao mi je. Možda izbaci mlade..Cry
Na vrh
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 11:45
Lantana tvoj je predivan kao da kod tebe nije došla zima.

Iris baš mi je žaj da se tvoj smrznuo, možda se oporavi kada zatopli nikad se ne zna
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 13:10
Niti moji nisu preživjeli i to nutra, u tegliCry Svake mi godine samo bijeli preživi, a ljubičasti su u početku bujne vegetacije, i onda se jednostavno počnu sušiti - u svjetloj negrijanoj prostoriji gdje zimi čuvam cvijeće, sve ostalo prezimi- stvarno mi nije jasno zašto. Ali sam posijala nešto sjemenki, i već su krasne biljčiceSmile
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2009 u 19:24
Kod mene isto tako. Do nedavno su još izgledali kako tako, a sad na stubištu počinju se sve više sušiti.
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Veljača 2009 u 09:21
Osteosperumi posađeni s južne strane Pelješca prežive normalno vani a sa sjeverne ako imaš sreću da zima nije oštra i da temperatura ne pada više od -1-2 °C .
Ove godine, do sada, su preživjeli.
Pomaže da ih se prekrije s nečim (karton, novine, lišće ) da preživi korijen pa kad zatopli oni će krenuti iz korijena.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Veljača 2009 u 21:38

Moji su preživjeli vani, iako je jednu noć bilo -5, ali su se nekako ofucali, pa sam ih neki dan sve ošišala, a brzo niknu i iz sjemenke, pa imam i mladih.

Lantana
Tvoje su predivne - nikada mi nisu tako bujni.
RIJEKA

Na vrh
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2009 u 16:11
niknula mi je jedna biljčica osteospermuma čekam i ostaleClap

Na vrh
inaja View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje inaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Veljača 2009 u 14:57
najradije bi moje balkone ukrasila ovom biljkom da li da odma kupim ovo sjeme ili da tražim male sadnice kako da ga imam može li da raste kod nas u sarajevu i kakve uslove zahtjeva.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Veljača 2009 u 18:43
Pa obično ih ima na raznim cvjetnim sajmovima. Ja sam ih uzgojila i iz sjemenki, ali sam ih imala jako malo, treba skupljati, a ja režem ocvale cvjetove da mi bolje cvjetaju.
Smrznut će ti ako ih ostaviš vani, moraš ih dobro zaštititi, inače nije prezahtjevna biljka.
RIJEKA

Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 12:59
mene muči jedna stvar....smjestili smo osteospermum u trajnice a vidim da u velikom postotku zimi propadne....osim curama uz more
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 13:07
Iris nekome i pelargonije preko zime propadnu,nekome se smrzne lavanda no ne znači da to nisu trajnice.Samo loši uvjeti prezimljavanja.Wink
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 13:33
E da i meni su ostići niknuli.U jesen sam ih nešto i zapelcala i za sad se večina ok drži.Vidjet ću kad ih budem rasađivala.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 18>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,205 sekundi.