Egipatska zvijezda - Pentas lanceolata |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 14 Studeni 2011 u 17:47 |
Ljetos sam nabavila jednu meni do sada nepoznatu biljku. Cvjeta cijelo vrijeme i lijepo izgleda. Prikupila sam informacije o toj biljci pa ću ih podijeliti sa vama. PENTAS LANCEOLATA - EGIPATSKA ZVIJEZDA Grm iz istočne Afrike gdje raste u svijetloj polusjeni, a koji se kod nas uzgaja kao lončanica kojoj treba sunčano toplo mjesto. Cvjeta od 9. do 2. mj. u bojama: bijela, roza, ljubičasta i crvena. Ne podnosi temperature niže od 12°C. Zimi ju treba držati na toplom sunčanom mjestu, a ljeti se može iznijeti van i držati na polusjenovitom do sunčanom položaju. Završetkom cvatnje u veljači dobro je biljku staviti na nekoliko tjedana na malo hladnije, ali svijetlo mjesto. Najbolje uspijeva u humusom bogatoj i dobro dreniranoj zemlji. U vrijeme cvatnje prihranjivati svakih 10-tak dana gnojivom bogatim željezom i magnezijem. Zalijevati redovito ali pažljivo da zemlja ne bude mokra jer će onda korijen trunuti. Kod mlade biljke može se izdanke pincirati da bude gušća. Ocvale cvatove odrezati. Poslije cvatnje (u veljači) mogu se grane prikratiti. Razmnožava se poludrvenastim reznicama u proljeće ili ljeti
ili sjemenjem. Poslikala sam ju pa pogledajte kako izgleda. Boja cvijeta je malo više ljubičasta nego li je to na slici - fotić malo vara.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
izgleda mi strasno poznata ali ju ne mogu svrstati odakle i gdje sam ju vidjao.
a na prvi pogled kada sam ju vidio asocira malo na hortenziju
|
|
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasna biljčica,meni cvjetići jako liče na ljekovitu biljku KANTARIU MUŠKU (gorka kitica, tavžentroža....)
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cicimifuga, suuuper. Dakle,moja susjeda ima crvenu, a ja se mucim vec mjesecima da otkrijem sta je to. Hvala!!
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cimi, zar još cvjeta?
ovo je sada slikano ili još ljetos? stavrno se lijepo drži ovog ljeta ih je bilo u jednom trg. centru, mislila sam da je jednogodišnja, tj. da ne može prezimiti u nikakvim uvjetima |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Cimi za ovaj post i upoznavanje sa ovim cvijetom koji nas veseli u jesen. Da nisam vidjela u Turskoj, nikada nebih znala koja je to ljepotica. Imam reznicu ali je pitanje hoće li se to primiti a ako i ne važno je da je ima za kupiti pa ću malo pratiti temu. Natalija, ada je bude u prodaji izvjesti nas jer si je dobro zapamtila. Mislim da nije tako zahtjevna, tamo raste u vrtu hotela gdje joj, osim klime ništa ne pružaju, dosta su im zanemarene biljke, valjda što im rastu kao korov.
Evo i ovdje moj doprinos slikom koju sam već pod večer uslikala
|
|
Rijeka
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja je zvjezdica (kao i još neke biljkice) završila u smeću!!! Naime, jednom je mm otvorio prozore i zaboravio - nekoliko sati!!! Kako je vani bilo minus pet... Baš mi je žao jer je od ljeta cijelo vrijeme cvjetala. |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cimi baš mi je krivo što je tako završila, inoxa treba
sad ga uzmi pod ruku pa u đir i neka nadoknadi štetu - s kamatama |
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bez brige budi, naplatit ću ja to njemu i to sa zelenaškim kamatama! |
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Steta da si bacila prije nego si provjerila hoce li baciti iz korijena. To nije tako osjetljiva biljka i ne mora krepati na -5, pogotovo ako je kratko bila izlozena.
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je problem što ja nemam mjesta za prezimljavanje puno biljaka pa na ovo mjesta što imam držim samo biljke koje su atraktivne. Žao mi je i što nemam bliže nekoga kome bi u jesen poklonila neke biljke koje sakupim preko godine, a koje nemam gdje spremiti pa jadnice završe u kompostu. Nekoliko puta sam nudila bližima pa je ispalo da im nešto utrpavam. Na forumu ne objavljujem jer to uglavnom budu velike biljke u velikim loncima pa slanje poštom ne dolazi u obzir. |
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cimi, koja je to šteta....
Znam da je jesen mučna za spremanje ali probaj ih pustiti vani malo zaštićene pa ako prežive biti će ti zahvalne u proljeće, nemoj ih odmah otpisati i "kompostirati".
|
|
Rijeka
|
|
anta 188
Nedavno posijan Pridružen: 11 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cimicifuga i mira prekrasni cvijetovi
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo danas na placi kupila crvenu ljepoticu za samo 10,00kn Puna je cvata pa mi nije jasno kako sada cvate kada piše cimi da cvate od 9mj. do 2 mj.?
|
|
Rijeka
|
|
11111
Trajnica Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja san je kupila prije misec dana i posadila u vrt...ali Cimicifuga pišr da zimi mora u kućui....kako je,Mira, onda ona tvoja na slici u prosincu u vrtu???Jeli ti prizimila? Moram li je sad iz vrta primistit u pitar?
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovu sam slikala u Turskoj kada sam bila, nisam je imala, tek sada sam je kupila. Neznam ništa o njoj osim ovoga što je cimi pisala ...
|
|
Rijeka
|
|
11111
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cimicifuga.....znači da je triban izvaditi iz vrta i staviti u pitar???
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
11111 kada ti je već posađena u vrtu može u njemu ostati sve do jeseni, a onda ju premjesti u teglu i preko zime drži ju na sunčanom mjestu gdje temperatura ne pada ispod 12 stupnjeva.
Što se tiče cvjetanja, biljke koje uzgajaju u staklenicima mogu tako preparirati da cvjetaju u bilo koje doba godine. |
|
11111
Opcije poruke
Hvala(0)
|
znači mora mi zimu u kuću ... a joj joj ...samo ne znam di
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |