Kada i kako sijati? |
Odgovori | Stranica 123 14> |
Korisnik | |
Arwen
Odrastao grm Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Studeni 2007 u 19:24 |
evo nova tema u kojoj možemo pitati za bilo koju biljku kako i kada sijati
ja ću postaviti sljedeće pitanje: -kupila sam sjeme prkosa i na vrećici piše da se na otvorenom prostoru sije od ožujka do lipnja - za zatvorene prostore ne piše kada:-jel to znači da se uopće ne sije u zatvorenim prostorima ili da se može posijati u bilo koje doba godine? hvala! |
|
Sponzorirani linkovi | |
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Arwen, svidja mi se tema koju si otvorila. Ovo pitanje cesto sebi postavljamo. Zbunjuje nas, evo, i sama mogucnost da kupimo seme nekog cveta u novembru/studenom, a ono se sadi u martu/ozujku.
Koliko ja znam, prkos se sadi pocetkom proleca, na osuncanim prostorima, vani ili u zardinjere na terasama. Sadi se iz semenja (koje je jako sitno pa ga treba pomesati s peskom)ili iz sadnica. Cvetace u raznim bojama sve do kraja oktobra. A sledece godine ce ga biti vise, jer se sam rasije. Ako imas gde, probaj da ga posijes i sada. |
|
Aglaja
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
svaka cast za ideju
aglaja je u pravu sto se tice prkosa |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I moj glas aglaji ;)
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala ekipa!
|
|
alkemicar
Odrastao grm Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prkos možeš i sada posijati u žardinjeru i na proljeće će ti krenuti.
bitno da je zemlja propusna (možeš kako su ti već rekli) pomiješati je sa pijeskom
moj i sada još cvjeta :)
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
posijano, držim u kući pa ću vidit šta će biti
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
od mog prkosa ništa
ostavit ću za proljeće...... |
|
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bravo za temu...i ja sam kupila vrećicu prkosa još prošli mjesec, ali sam je spremila za na proljeće...
|
|
jelsa
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Veoma široka tema.Kako i kada sijati?Svaka sezonska biljka ima svoje termine i načine sijanja.Smatram da svako rano sijanje nije dobro ukoliko nemamo prikladan prostor za nijihov daljnji uzgoj.Prerana sjetva nam neće dozvoliti presađivanje u optimalnim uvjetima,naročito prkos. Ranom sjetvom prkosa dovodimo do ranog klijanja/govorim o kontroliranim uvjetima/zatim ranog presađivanja u lončiće i kad je spremno za sadnju vani je hladno i nismo to u mogučnosti obaviti.Sijane sezonke trebamo tempirati za presađivanje oko polovine travnja.Dubina sjetve,vlažnost zemljišta,da li mračiti ili osvjetljavati sjemenke,temperature za klijanje sjemena te njihov tretman nakon nicanja različit je više ili manje za svaku biljku.Primjerice prkos se prilikom sjetve ne prekriva zemljom već se sije površinski,potrebna mu je sunčeva svjetlost da ne bi došlo proraštanja.Do stvaranja 4-5 pravih listića samo se orošava a kasnije prelazimo na zaljevanje.
Ukoliko nekog interesira sjetva neke sezonke biljčice dobit će iscrpan odgovor. Ažurirao jelsa - 30 Studeni 2007 u 21:26 |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo, ja konkretno muku mučim s Daturama. Žute mi se još dobro drže, ali plave se suše. Ne znam gdje grešim i kakve im uvjete trebam osigurati. Posijane su prije mjesec dana.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jelsa sve mi se cini da cu te ja zatrpati ovim pitanjima
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i mene sa pitanjem!
Prosle godine pokusala sam sa dalijom, iz semena. I to nije dalo dobre rezultate, Pokusala bih ponovo. Jedino sto sam od tada saznala je da se sije krajem februara, u klijalista, a presadjuje van u vrt tek kad prodje opasnost od mrazeva (krajem aprila-pocetkom maja). Ali ne znam na koju dubinu sijati i kako posijano seme dalje tretirati. |
|
Aglaja
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam dalije nikada sijala,no ja sve isto sijem.Sitno sjeme stavim na zemlju,utisnem lagano i prosijem po tome zemlju(oko1cm).Lagano utisnem,po mogućnosti ravnomjerno,zalijem i nekad stavim najlon preko tegle,nekad ne.Kad biljka potjera skinem najlon i čekam da naraste do barem 3listića.Onda je presadim u zasebnu teglu i tako čeka proljeće kad ide van.Deblje sjemenke samo utisnem 10ak cm u zemlju.
|
|
jelsa
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kika,ako ti se kod datura a i kod ostalih sijanaca suše mladi izboji u razini zemlje problem je u tkz.polijeganju rasada.Mladoj biljčici se suši stapka u razini tla i ona jednostavno klone.Prilikom sjetve trebalo bi sijance zaliti Previcurom u količini od 0,3% da spriječimo oboljenje.Pritom tlo nesmije biti mokro već umjereno vlažno.Ako je propadanje drugačije npr.sluzavo truljenje po sredini i vrhovima sijanaca onda je riječ o botritisu i trebalo bi primjeniti jedan od botricida/Ronilan/. Aglaja,kod sjetve dalija potrebna je konstantna temperatura oko 20C-22C do nicanja.Kasnije bi temperaturu trebalo održavati od15C-18C sve do presađivanja u lončić.Dalija se već može sijati.Sije se na dubinu od 1,5 cm. Prvi put se zalije tako da zemlja bude mokra i ne zalijeva se do samog sušenja.Nakon toga vlažnost se održava orošavanjem tj.zemlja treba biti umjereno vlažna do prvog pikiranja.Sijance dalije potrebno je blago zasjeniti. Shasha,sitno sjeme poput petunija nije dobro prekrivati sa 1 cm zemlje već je dovoljno utisnuti površinski i redovito orošavati.Iako neznam o kojim biljama je rijeć,mislim da ti nije potrebno sijati deblje sjemenke na dubinu od 10 cm već se drži one stare:debljina sjemenke x 3 daje dubinu sjetve. |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Jelsi na odgovoru.
Imam jos jedno pitanje. Takodje se tice dalija. Pitanje je, naravno, za svakoga ko nesto zna o tome. Prosle godine sam ipak uspela da dobijem nekoliko rascvetanih dalija. Kao posledicu sada imam nekoliko gomolja koje treba spremiti do proleca. Preporucuje se da se gomolji razdvoje, ali tako da svaki nosi i deo korenovog vrata. To nikada nisam radila. Prvi put se i susrecem s gomoljastim korenom, pa se pitam sta bi se desilo kada to uopste i ne bih uradila. Da li ih smem ostaviti tako 'uvezane'? Merci. |
|
Aglaja
|
|
alkemicar
Odrastao grm Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Arwen, prkosu treba sunce i toplina. Sada neće ni niknuti vjerojatno, ali čuvaj to gdje si ga posijala. Na proljeće će sigurno krenuti.
Jako je otporan i uporan, pa nemaš razloga brinuti
|
|
alkemicar
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ups
nisam vidjela da je stigao već odgovor od jelse
ali, eto i moje skromno iskustvo s prkosom valjda neće štetiti
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja,ja ih ostavim zajedno.Kad čistim od zemlje,ako kojeg otkinem ok,ali ostale zajedno ostavim.I tako ih sadim.
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Aglaja
|
|
Odgovori | Stranica 123 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |