Vrkuta, gospin plašt - Alchemilla |
Odgovori |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(2)
Objavljeno: 24 Siječanj 2010 u 00:58 |
Trajnica za polusjenu, a neke vrste (A. Mollis) uspjevaju i u sjeni. Ako je tlo dovoljno vlažno podnijet će i sunčaniji položaj.Zavisno od sorte cvatu od 6. - 9. mj. Cvijetovi sitni, žuto zelenkasti na nježnim razgranatim cvjetnim stapkama.Zavisno od vrste, visina može biti od 30 - 60 cm. Niže vrste se mogu koristiti kao pokrivači tla, a više vrste za popunjavanje između cvjetnica ili kao obrubi.Vrlo je prilagodljiva pa raste gotovo na svakoj vrsti tla.Gnojiti u proljeće sa kompostom.Zalijevati za vrijeme suše, naročito ako je na sunčanijem položaju.Podrezivanjem ocvalih stapki nakon prve cvatnje potiče se na naknadnu cvatnju. Nakon cvatnje može se sve listove odrezati pa će izrasti novi, svježi listovi.Razmnožava se dijeljenjem grude korjena.Ima ih više vrsta: A. Mollis, Alpina, Vulgaris, Sericata..
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dugo sam ju priželjkivala, i zahvaljujući Horti evo vrkute i kod mene! (Na slici sasvim lijevo, ovi nježni listići. A kad pada kiša tada se kapi na tim listićima prelijevaju i sjaje poput bisera..)
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sad napokon znam koja je to biljka u mom vrtu.
Nestane li preko zime ili je zimzelena? |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nestane preko zime (kod mene), draga Otok. A sada već ima dosta listića, nježnih, proljetnih...
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znači, moram zapamtiti ili obilježiti gdje raste, inače ću i to prekopati kao i još dosta toga.
Hvala Anaida. |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li je i mollis ljekovita kako vulgaris? Evo ja tragam na netu da kupim sjeme A.vulgaris.Mnogo je ljekovita a pogotovo za zene koje ne mogu zatrudnjeti.
|
|
Gordana102
Već proklijao Pridružen: 06 Studeni 2010 Lokacija: Slatina Status: Offline Bodovi: 244 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoju posadila na sunčano mj. nadam se da je neču murat seliti u sjenu jer toga kod mene nema.
|
|
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fatka, ja ne znam da li je to ta identična biljka (mada mislim da nije) ali imaš na pdf-u o začinskom i ljekovitom bilju o vrkuti Alchemilla vulgaris koja služi kao pomoć pri zatrudnjivanju, tj. kao pomoć pri određenim zdravstvenim problemima kod žena, pa malo pregledaj da se uvjeriš što je to da ne bi bilo zabune...Možda ti bude jasnije...A osim toga, ima ovdje dosta znalaca, vjerovatno će ti netko točnije odgovoriti ... |
|
dado_84
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Te dvije vrste nisu identicne, jako se razlikuju po strukturi biljke i po obliku listova. A. vulgaris je ona ljekovita, i navodno govore da je biljka za sve "zenske" bolesti. A. mollis je vise ukrasna biljka i stoljecima se koristi u horticulturi ali u jednoj mojoj knjizi navode da se moze koristiti za sve za sto se koristi A. vulgaris. Neki smatraju da je A. vulgaris najljekovitija u cijelom rodu dok drugi misle da je to A. alpina. Sto se tice A.vulgaris treba pasiti di se sadi, trazi dosta vlage i sjene za rast. Na suncanim i suhim pozicijama oboli gotovo preko noci od pepelnice.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sama primjetila da su listovi isti i bojala one njihove urezane listove.Ako lice mozda nije ljekovitost ista.Ne mogu da nadjem sjeme A. vulgaris.
|
|
dado_84
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma gotovo sve vrkute imaju razlicite listove, mada su sve varijacije na istu temu. A mollis ima gotovo okrugle listove, a A. vulgaris ima lisce kao u jagodama (recimo). Ima ja sadnice A. vulgaris.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
Anaida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovako mi je najljepša, okupana biserima..
|
|
P.Bosmans |
|
FLORAMYE
Odrastao grm DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1321 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
Iva24
Novo sjeme Pridružen: 27 Srpanj 2014 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poštovanje, da li netko ima sjeme vrkute za prodaju ili možda ima informaciju gdje naručiti? Puno hvala!
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |