Ciklame - Cyclamen |
Odgovori | Stranica 123 37> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 20 Rujan 2007 u 12:09 |
Ciklama je zimska cvetnica, ali na žalost veoma osetljiva. Idealno mesto u stanu za ciklame je severni prozor, zaštićen od direktnih sunčevih zraka. Topla prostorija skraćuje vek ciklamama, pogoduju im svežija okruženja. Idealna temperatura za ciklame je od 10-16 stepeni celzijusovih. Ciklame ne podnose temperaturu iznad 16 stepeni. Kompost u kome su posađene mora biti stalno vlažan, najbolje je uroniti celu saksiju u vodu. Vazduh treba vlažiti finim rasprskivačem, ne direktno po ciklami, a saksiju držati u podmetaču na vlažnim kamenčićima. Ciklame se razmnožavaju semenom krajem leta, a do cvetanja im treba period od 15-18 meseci. Minijaturne ciklame procvetaju mnogo ranije, za oko polovine tog vremena. Nakon cvetanja treba smanjiti zalivanje i prekinuti sa prihranjivanjem. Saksiju treba ostaviti na svežem mestu i obustaviti zalivanje do sredine leta. Tada se presade gomolji u novi supstrat, tako da gomoljčići budu do pola u zemlji. Zemlja se održava vlažnom, a saksija drži na svetlom i hladnijem mestu. Ako su ciklame na pretoplom mestu period cvetanja biće veoma kratak, isto kao i ako je suv vazduh i nedovoljno vlažna zemlja ili ako nema u zemlji dovoljno hraniva. Usled preteranog zalivanja gomolji trule. Ciklame se ne smiju zalivati odozgo, jer tada se vlaga zadržava na gomoljima i prouzrokuje njihovo propadanje. Ukoliko je vazduh suv, temperatura previsoka ili su izložene direktnom suncu, ciklamini listovi žute i venu.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I moja je vikala za mnom u trgovini ; vodi me kući , pa je evo došla
|
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma kako je samo znala (ciklama) da u kući imam prazan sjevern prozor??? pametni mali cjetić, zato je i molila u dućanu da ju kupim.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cure,prekrasne su.E zato ja izbjegavam takve dućane ,znam ja njih,mene svako malo neki cvijetić tako zezne
|
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Joj Shasha kad vidim kako je tamo tužno, nezaliveno i u očajnim uvjetima , jednostavno ne mogu odoliti.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
onda nemoj ni ici u prodavnice
ja od danas vise ne idem |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma kad ih već i u dućanima speceraja drže
|
|
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
za ciklame i sve vas;
moram priznati da mi je ''opća zbunjola'', u cvatu nam je i proljeće i jesen;
ove ciklame sam malo kasnije ''očekivala''
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
angi, pa bas je dobro tako...tako nema pauze, uvijek nesto cvjeta i sareni se...
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
samo aurora da se i mi ne zašarenimo..
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A čuj stalno koristim ova srculenca ...pa je vrime da počnem koristiti i ove lipše....likove... |
|
Arwen
Odrastao grm Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tek sad vidila ovu temu, ostavila sam post pod jesenje lukovice
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kupila danas jedan gomolj ciklame, sad ga treba hitno sadit, pomagajte sa
savjetima: koja zemlja, gdje držat, kako zalivat, sunce ili tamno mjesto, i slično. veliko FALA |
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vrati se na 1 stranu Voki je to jako lijepo opisao.
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
istina, samo što sam ja nabavila gomolj, a ne čitavu biljku,
pa me zanimalo što raditi |
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sorrrry nisam pažljivo čitala. Ja sm kupila čitavu biljku tako da je bolje da čekaš nekog iskusnijeg.
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sve ok
našla sam na nekim stranicama da se gomolj posadi do pola u zemlju, al me zanima koju stranu okrenem prema gori a što prema zemlji? gomolj pomalo podsjeća na zdjelu i u blagoj udubini je nešto što liči na stabljike cvjetova i nešto što podsjeća na korijen. |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prije nego se javi netko ko zna tebi će ciklama procvasti u vrečici.
Stavi ti kako misliš da je ispravno.Ako se nazire stabljika ili korjen onda tako i sadi.Naravno korijen u zemlju staviš
Nikad nisam lukovicu ciklame sadila ali lukovice općenito ma kako ih posadiš tjeraju stabljiku prema van.Tako da i naopačke posadiš ona će potjerati
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa i čini mi se da će procvast
samo što je zbunjujuće što i stabljika i korijen stoje na istoj strani, onoj udubljenoj da to okrenem onda u zemlju?!? Ažurirao Arwen - 08 Listopad 2007 u 18:06 |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A da ti to uslikaš da vidim? Iskreno,trenutno si ne mogu ni zamisliti izgled te lukovice.
|
|
Odgovori | Stranica 123 37> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |