Kim crni - Nigella Sativa |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Korisnik | |
domingo ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm ![]() Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 13 Listopad 2009 u 10:52 |
Jeste li čuli što sve ova biljka ima u sebi?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Nigella sativa.......crni kim |
|
![]() |
|
korijenko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
Domingo, nakon što si mi pisao o njoj pobliže sam se raspitala i čitala o njenim ljekovitim svojstvima..... nisam mogla ni zamisliti kako je ljekovita i koliko toga lječi i koje sve boleštine sprečava.
Bilo bi ljepo da nešto tu napišeš, ti vjerojatno znaš puno o toj biljci....
|
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Provjeren i pouzdan već 3000 godina
Crni kim - prastari lijek ponovno otkriven u sklopu najnovijih znanstvenih istraživanja. Crni kim ima višestruke mogučnosti u liječenju i prevenciju tegoba i bolesti: u obliku čaja, ulja ili začina. Uspiješno liječi kožne bolesti pa čak i psorijazu, dišne puteve i zglobove i alergije, šečernu bolest, hemeroide, akne, astma, visok krvni tlak, vegetativna iscrpljenost, uši, sinusi, upala uha, glavobolje, bolovi u želucu i crijevima, bubrežni kamenci, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama....i još toga..... Pogaču od crnog kima najčešće daju sportskim konjima jer otpušta plučne oveole.....da bi konji brže trčali. Osobno mislim da nakon mjesec dana možete početi lakše prestati s pušenjem. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Primjetio sam na sebi da mi lijeva nosnica više nije tako začepljena.....nakon mjesec dana.
Toplo bi preporučio i zdravim ljudima da ga uzimaju radi prevencije. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
S jednog hektara ručno se poberu čahure, ostave se sušiti.....nakon toga se sijeme odvoji na situ i zatim se ručno presom stišće da iziđe ulje.......curi vrlo tankim mlazom a na drugu stranu ispada smjesa koja sigurno sadrži još 15% ulja - pogača. Pogaču možete smrviti u prah i pomješati s medom - cvijetnim medom koji se počinje konzumirati krajem 10.mjeseca jer u sebi sadrži i ambroziju. (HEPAR MED). Alergiju ne možete imati u zimskim mjesecima pa je dobro pripremiti se za slijedeće ljeto. Sijeme......kao začin za kavu. Ako posjedujete onaj stari mlinac za kavu......ubacite žlicu sijemenki i sameljite. Na jednu šalicu kave dodajte prstohvat crnog kima. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Zaboravio sam napisati da s jednog hektara dobijemo oko 800kg i kad se samelje iscijedi ulje, dobijemo oko 65 litara.
|
|
![]() |
|
sasafras ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1257 |
A gdje se može nabaviti. Bilo bi dobro nabaviti pa posijati u vrt.
|
|
Ništa mi ne pada na pamet
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Sasafras - to ti imamo mi cure s foruma, zove se crnjika. Javi mi adresu pa ti pošaljem sjeme. A mislim da sjeme možeš i kupiti u prodavaonicama cvijeća.
Domingo, ta biljkica iz našoh vrtova je dobra, zar ne? Ima i bijeli cvijet - jel' neka razlika među plavim i bijelim cvijetom?
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ne, nije crni kim i crnjika isto - crnjika koju uzgajamo kao cvijet je nigella damascena, domingo priča o nigelli sativi - jako su slične, ali ipak različite biljke.
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
OK, puno hvala SilveK - eto kako se zabunih..
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Ovo nikako nije crni kim! Ovo je Nigela Damascena ili mačji brk.Iz slične su porodice. Sjeme crnog kima je jako teško nabaviti jer je porijeklom iz Egipta i jako rijetko.A ako ga se nekad i nađe,što je prava rijetkost,dosta je skupo.Crni kim ima bijeli cvijet,a kasnije crne sjemenke koje se sabiru i od njih se radi ulje crnog kima. Inače pročitala sam članak da su ga jako puno faraoni koristili,a čak je zgodno i navedeno da liječi sve bolesti osim smrti (Oko 89 vrsta bolesti su na popisu koje crni kim liječi).Jako je dobar za podizanje imuniteta,ni jedna biljka nije dovoljno jaka za podizanje imuniteta kao crni kim! Uspjela sam nakon dugog čekanja naići na sjemenke crnog kima. Jedva čekam proljeće pa u sjetvu,da vidimo hoće li to uspjeti kod nas. ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Crni kim ili kumin je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine.
U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kima bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Crni kim se spominje u Bibliji i Hadithu. Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće:"Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti." Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je crni kim za glavobolju i zubobolju. Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista, i protiv nadutosti trbuha. Znanstvena ispitivanja svojstva crnog kima počela su prije 60-ak godina. Na različitim univerzitetima svijeta bilo je napravljeno oko 200 istraživanja, koja su potvrdila nevjerojatna ljekovita svojstva crnog kima. Svojstva crnog kima Zbog svog bogatog kemijskog sastava - sadrži preko 100 aktivnih sastojaka - crni kim je vrlo ljekovit. Crni kim blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju. Nigella sativa daje odlične rezultate u liječenju astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija). Liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprečava napadaje astme. Crni kim je prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica. Crni kim osnažuje i stabilizira imuni sistem i pomaže kod prehlada i infekcija. Blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre. Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kim je odličan način prevencije svih vrsta raka. Crni kim štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona. Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je crni kim anti-leukemik. Ulje crnog kima sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit u liječenju reume i drugih upalnih bolesti. Popis svojstava crnog kima: antibiotik, stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, emmenagogue, eksitant, galactatagogue, purgativ, resolvent, stomachic, sudorifik, tonik, vermifuge, anti histamine, antioxidant, antimikrobial, antiparazitik Sastav crnog kima ili Nigella sativa sadrži više od 100 nutrijenata, mnogi od njih još nisu poznati znanosti. Istraživanja crnog kima se nastavljaju, a bogati sastav biljke sve više iznenađuje znanstvenike. Glavni ljekoviti sastojci crnog kumina su crystalline nigellone i thymoquinone. Drugi važni sastojci su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali. Neki od njih su: myristic acid palmitic acid palmitoleic acid stearic acid oleic acid linoleic acid (omega-6) linolenic acid (omega-3) arahidonska kiselina tiamin riboflavin piridoksin niacin folacin kalcij željezo bakar cink fosfor Ulje crnog kima U medicinske svrhe obično se koristi ulje crnog kima. Ulje crnog kima se dobiva hladnim prešanjem. Ulje se ne smije podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Najbolji crni kim raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke. Tamo se proizvodi i ulje - kvalitetno, friško i mirišljavo. Crni kim, koji možete kupiti u Hrvatskoj, većinom je uvoz firme Bio-Rama. Kalinji je kvalitetno, friško ulje crnog kima, uvezeno iz Egipta. Kalinji će štititi vas i vašu obitelj od mnogih bolesti. Poboljšat će imunitet, pomoči će kod astme i alergije, učinit će vašu kožu glatkom, a kosu snažnom i sjajnom. Nevjerojatne činjenice o ulju crnog kima kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova regulira probavu i rad crijeva liječi jetru i bubrege pomaže kod menstruacije potiče stvaranje mlijeka kod dojilja donosi olakšanje kod nesanice oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima otklanja umor, depresiju i pospanost odgađa nastanak menopauze. |
|
![]() |
|
![]() |
|
maris40 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 21 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3958 |
Ja pijem ulje crnog kima za imunitet svaki dan.
![]() |
|
![]() |
|
Tako treba ,no meni je ipak to malo preskupo.Nije li ta jedna bočica (ne znam koliko ima) negdje oko 170kn?
|
|
![]() |
|
![]() |
|
maris40 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 21 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3958 |
Monstera draga,70 kuna,50 ml.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
To je već bolja cijena,ovo gore što sam navela ,čini mi se preskupo.Ne znam gdje je to mm gledao,ali dobro sam čula za cijenu.Možda su svuda cijene različite ili ovisi o proizvođaču i čije je ulje.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Reci mi molim te kako ga piješ i koliko?
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Pijem ti 25 kapi svaki dan na žličicu bez ičega,trebalo bi 25 kapi dva puta dnevno,ali ja si ovako doziram da mi duže potraje bočica, mislim da mi je i to dovoljno,kao dodatak prehrani.
![]() |
|
![]() |
|
Ok,Hvala ti na informaciji.
|
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |