Kompost u zdravom vrtu. |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
dedaželjko
Novo sjeme Pridružen: 19 Ožujak 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 21 Travanj 2009 u 22:10 |
Godinama u svojem vrtu imam kompost za proljetno obogačivanje zemlje prilikom sadnje povrtnica i cvijeća. Kakva su iskustva drugih?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Postoji uzrečica "Kompost je srce vrta", naravno ako je napravljen od dobrih ostataka. Osim što je dobro za vrt, manje korisnog biološkog otpada odlazi nepotrebno na smetlište. Za jedan kubni metar komposta zbrine se 7 kubnih metara biološkog otpada. Što bi "Čistoća" rekla na taj podatak. Iskustva odlična, što se zemlji uzme, to joj se i vrati. Mislim da već postoji tema Komposter. poz...
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dedaželjko
Novo sjeme Pridružen: 19 Ožujak 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baka Bea Odlično razmišljanje na tu temu. Imaju ljudi puno različitog iskustva, ali osnovno je biološki otpad u domačinstvu i vrtu pretvoriti u korisno gnojivo za vrt, koji zemlji omogučava kvaliteten humus.
Ovih sam dana čuo ideju kako zaštititi rajčicu od ljetnih napada peronospore, vrlo interesantno, no o tome kasnije.
|
|
ramika
Nedavno posijan Pridružen: 29 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 47 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima.
Kompostiram desetak godina i vrlo sam zadovoljna. Ne koristim štihaču ni motiku, stavljam malč oko biljaka, a nekoliko puta godišnje unesem kompost. Ne koristim kemijska sredstva za zaštitu protiv nametnika, ali namačem koprivu i gavez pa tom juhicom prskam biljke. Pomaže, ali treba biti uporan. Eto, ove godine sam imala relativno zdrave jabuke, mislim nisu bile crvljive. Sad, jeli to bila takova godina, ili kompost i biljni pripravci zaista pomažu.. vidjet ćemo idućih godina.. |
|
jadranka4
Pustio korijenje Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od prošle godine sadim vrt i počinjem s kompostiranjem.Kupila sam u veljači plastični komposter i punim ga ostacima.Ne znam kada ću na donja vratašca vaditi kompost i bacati po vrtu.Iduće proljeće valjda!?Recite vi koji znate!!Jer svi ljudi znaju sve!!!
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja mislim da ne može smetati ako i nije stvoren pravi kompost (sazrio),možeš ono krupnije malo nasjeckati i stavljati po jamicama gdje sadiš pa će suho bilje ujedno služiti i kao drenaža (samo nemoj bolesne biljke stavljati u kompostarnik već ih spali)
|
|
jadranka4
Pustio korijenje Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Mari, ali imam još nedoumica. Kroz vikend sam iz travnjaka vadila s korijenom širokolisni korov(trputac,maslačak).Ne znam može li se on takav bacati u kompost jer se bojim da bi on tamo lijepo mogao krenuti u rast.Možda ga treba isjeckati,ali se bojim da se ti korijenčići svejedno ne ulove!?
|
|
ramika
Nedavno posijan Pridružen: 29 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 47 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Širokolisni korov može u kompost. treba ga ipak malo sasjeckati. Korjen se sigurno neće "primiti", nema šanse! Opasna je jedini pirika, ali i za nu ima lijeka. Pročitala sam da je treba ostaviti u vodi da sagnjili, pa se onda može pomješati sa ostalim ostacima iz vrta. Kod korova treba paziti da nema sjeme ( cvijet ne smeta!), jer ćemo iduće godine imati rasadnik raznih trava...
|
|
sunceeee
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pozdrav svima! zanimljiva tema , trebala bi se na neki način spojiti s temom alternativno poljodjelstvo. Mislim da bi zajedno bile savršen par! Ja na žalost do sada nisam kompostirala, a glupača imam veliku okučnicu i puuuuno otpada. Stavljala sam samo pokošenu travu na gnoj. E jesam sva smotana. Sad ću se svega primiti. Nema više zezancije. Nadam se da će te uskoro moći posjetiti i moje stranice sa cvijećem, vrtom i okučnicom te kompostištem. Samo što bih ja onda za sve morala posebno ali ću ja to nekako sve zajedno tako da me glavni uređivači ne zezaju.
|
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bravo!
Ako treba neki savjet, tu smo da pomognemo! Inače, za dobar kompost je potrebno sve biljne ostatke dobro usitniti, izmješati, navlažiti i složiti u hrpe. Važno je prekrivanje, može to biti i sloj suhe trave, ali nikako ne pVC folijom. |
|
sunceeee
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam jedno pitanje vezano uz kompostiranje. Da li može ići trava pokošena običnom vrtnom kosilicom odmah ili se mora posušiti, i da li se mora stavljati neki gnoj od životinja; mi imamo svinje i kokoši, te da li se mora stavljati vapno... E sad , to je više pitanja, bilo bi ih još ali mislim da sam do nekele shvatila u čemu je stvar! Plizzzzz da mi odgovoriš tako da mogu prije zime nešto napraviti. Pozdrav!
|
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Trava može i svježe pokošena i prosušena. Manje količine svježe mogu se odmah pomješati s ostalim biljnim otpadom. Ako je ima jako puno, dobro je prvo malo prosušiti pa tek onda umješati.
Izme svinja i kokoši može, ali opet važi pravilo broj jedan: sve sastojke međusobno dobro izmješati. Ako se slaže u slojevima, onda neka svaki pojedini sloj ne bude deblji od nekoliko cm: sloj trave- sloj gnoja- sloj lišća- sloj ostatka voća i povrća... itd. Vapno? Ne MORA se stavljati. Ja ne stavljam. Dobro je dodato povremeno malo zrelog stajnjaka, ili lopatu obične vrtne zemlje. |
|
sunceeee
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti puuuno ramika! Još jedno pitanje. Da li na dnu mora biti nešto čvrsto, kao cigla ili beton ili nešto slično?
|
|
|
|
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
obična zemlja
|
|
PeKa
Upravo klijam Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako stojite s kompostnim wc-ima? Da li netko od vas ima kakav?
|
|
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam ga vidjela uživo, ali ima dosta toga na netu.
Kažu da funkcionira |
|
sunceeee
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav PeKa!
Dobrodošla i dugo se družila s nama!
Ne kužim o kojem to wc-u pričaš, stavi kakvu slikicu.
Ako misliš na septičke eko jame- to ćemo mi ovo proljeće najvjerojatnije staviti umjesto stare jame iz praistorije.
|
|
|
|
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |