Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Tinktura -  pravljenje i upotreba
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Tinktura - pravljenje i upotreba

 Odgovori Odgovori Stranica  123>
Korisnik
Poruka
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Tinktura - pravljenje i upotreba
    Objavljeno: 24 Siječanj 2009 u 21:28
FERMINA-DAZA ajde mi malo detaljnije opiši pravljenje Tinktura od ružmarina ili lavande.pppppppppppllllllllllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzzzz.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2009 u 00:25
Originalno poslano od člana antun007 antun007 napisao:

FERMINA-DAZA ajde mi malo detaljnije opiši pravljenje Tinktura od ružmarina ili lavande.pppppppppppllllllllllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzzzz.


Tinkture se prave od biljnog materijala koji se prelije alkoholom.
Ja tinkture pravim sa domaćom rakijom lozovačom jer imam svoju.Ali može se praviti i od neke druge rakije ili od apotekarskog alkohola.

Način izrade je jednostavan:svježe bilje se usitni i s njime napuni tegla do 1-2cm ispod vrha.Ne smije se stiskati.Prelije se rakijom tako da ona prelazi bilje 1-2 cm.Tegla se poveže ili zatvori i drži na suncu 3-5 tjedana, zavisi o bilju.Ružmarin se drži kraće, 2-3 tjedna a lavanda(cvjetovi )- 2 mjeseca.Kad je tinktura gotova, procijedi se kroz lanenu krpu i čuva u tamnoj boci.
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2009 u 11:17
HVALA ALI MORAT ĆU ČEKAT LJETO DA DOĐE SUNCEUnhappy
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2009 u 14:07
FERMINA-DAZA jel mora baš na sunce ili mogu i na radijator stavit
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2009 u 00:01
Originalno poslano od člana antun007 antun007 napisao:

FERMINA-DAZA jel mora baš na sunce ili mogu i na radijator stavit

Pa tinkture se obično rade u proljeće i ljeto.I bilje je aromatičnije ljeti.Od čega bi sad pravila tinkturu?
Možda od ružmarina?Možeš.Stavi na radijator ili neko drugo toplo mjesto.Ali ipak drži duže nego bi držala ljeti.
Ne znam koliko je topal taj tvoj radijator?Nadam se ne toliko da tegla pukne.Wink
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2009 u 08:15
Pa obično bude na pola.
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2009 u 21:29

A U KOJE SVRHE SE NAJČEŠĆE KORISTE TINKTUREConfused

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2009 u 22:15
Trebaš znati ljekovitost pojedine biljke, što ona liječi, čemu pomaže...
E, tome će pomagati i tinktura.
Napr. ružmarin pospješuje cirkulaciju,pomaže pokretljivosti udova,osvježuje cijelo tijelo...Dakle, masiranje tinkturom ružmarina pomoći će kod grčeva mišića, ukočenih zglobova, gihta ali i za osvježenje i razbuđivanje...
Tinkture imaju prednost što se mogu spremiti za dulje vrijeme jer se teško kvare pa im rok trajanja može biti nekoliko godina ili čak neograničen.
Mogu se koristiti za masiranje ali i oralnu primjenu kao kapi kad baš nismo neki ljubitelji čajeva.
Druga prednost je što tinkture najčešće pravimo od svježeg bilja u optimalno vrijeme pa tako iz biljke izvučemo ono najbolje i spremimo za dulje vrijeme.
Treba naglasiti da tinkture ne smiju piti trudnice ni djeca a ni liječeni alkoholičari.
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2009 u 09:15
Hvala ti za sve ove informacije.Wink
Na vrh
Lady of leisure View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Travanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 29
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lady of leisure Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2009 u 23:30
Rađenje tinktura je vrlo jednostavno, ali ima par pravila. One se mogu raditi od osušenog bilja (korijen,listovi,bobice...) ili od svježe ubranih bilja.E sad tu se stvari razlikuju. Kod osušenog bilja omjer ide 1:4 ili 1:5, a kod svježe ubranog bilja ide omjer 1:2. Da pojasnim znači 1:4 ili 1:5 je 1 dio biljke i 4 ili 5 djelova alkohola (recimo vodka 80-100% ili medicinski alkohol).U praksi znači 100 gr sušene biljke se prelije sa 400 ml ili 500 ml alkohola. Tako je i sa svježe ubranim biljem 100 gr bilja se prelije 200 ml alkohola. Vi možete staviti bilja više ili manje ovisi o vašoj volji i onda se množi sa 2, 4 ili 5 i rezultat koji dobijete znači toliko alkohola treba staviti unutra.Drugo je da ne idu sve sušene biljke u istom omjeru alkohola niti u isti postotak alkohola. To trebate imati na umu. Jer kada na boci vodke piše da je 80% -tna ne znači da ona ima 80% alkohola u sebi nego ima samo 40% a ostalih 40% je voda. Tako da ne bude zabune.Onaj postotak alkohola koji stoji na boci se dijeli sa 2 i onda se dobije pravi postotak alkohola u odnosu na vodu. Tinkture kada se rade tj. kada se stavi u teglu biljka i alkohol stoje  od  2 - 4 tjedna,ali na tamnom mjestu ili teglu možete staviti u papirnatu vrećicu i trebate je svaki dan protresti jedanput.Obično kažu da se tinkture rade kada počinje novi mjesec ( ne mislim na kalendarski nego na onaj koji vidimo navečer vani na nebu) i tinktura je gotova kada je mjesec pun,ali ako neke tinkture stoje duže vrijeme onda sami odlučite kada ćete je završiti. Neke biljke čak i puno više kako je napisala Fermina-Daza. Tinkture mogu biti od samo jedne biljke ili više njih.Za rad tinkture vam je potrebna biljka (sušena ili svježe ubrana), tegla staklena (ne raditi tinkture u plastičnim posudama), alkohol (vodka 80% na dalje jer je to ustavri samo 40% alc. u njoj ostalo je voda,medicinski alkohol...), gaza,stakleni vrč ili u šta će te pretočiti tinktruru kada je gotova sa vrenjem,mali lijevak, bočice(mogu biti sa kapaljkom ili sa malim plastičnim dozatorom na sebi ima ih u svakoj apoteci za kupiti koštaju oko 2 kn kom ili u Kemigu),naljepnice i olovka.Kada započinjete sa radnjom tinkture stavite biljku (sušenu ili svježu) narezanu u teglu.Prelijte je alkoholom (ako je sušena 1:4 ili 1:5,a svježa je 1:2) i zatvorite teglu čvrsto da alkohol ne počne evaporirati i stavite naljepnicu na teglu i napišite na nju koja je biljka unutra i kada ste je stavili unutra, znači datum,da znate točno koliko dana nakon toga je gotova tinktura, između 2-4 tjedna.Drugi dan nakon što tinkutra stoji pogledajte teglu, jer kod sušenog bilja (korijen i ostalo...) biljka  upije alkohol pa može se dogoditi da vam fali u tegli alkohola pa samo nadodajte koliko treba (uvijek biljka mora biti prekrivena alkoholom).Stavite teglu na tamno mjesto,ali ne hladno mjesto ili u papirnatu vrećicu i svaki dan protresite teglu.Kada dođe dan koji ste odredili da je zadnji dan da biljka stoji u alkoholu uzmite gazu, stakleni vrč ili zdjelu, mali lijevak, bočice sa kapaljkom (obavezno smeđe bočice), naljepnice i olovku/kemijsku.Otvorite teglu stavite gazu na nju i oko gaze gumice dvije ili možete gazu staviti u staklenu i samo izlijete sve u gazu.potom gazu skupite i izvadite iz zdjele i stišćete je da što više izače tinkture van iz bilja.Nakon toga uzmete mali lijevak i bočice te lijevate tinkturu unutra, ali ne skroz do vrha.Zatvorite tinkturu čvrsto i stavite naljepnicu na nju na kojoj piše ime biljke narodni naziv i latinski naziv, vrijeme kada je započeta tintkura i završena tinktura (recimo 1.3.2009-1.4.2009) i sa kojim postotkom alkohola je rađena tinktura.I još možete staviti čemu služi ta tinktura,za koje bolesti i tome slično.

Dakle kako sam rekla ne idu sve biljke u istom omjeru u alkohol niti u isti postotak alkohola. Ovdje imate linkove sa informacijama koliko alkohola ide u koje biljke i u kojim omjerima (ovi omjeri su od poznatih američkih proizvođača tinktura);

http://earthnotes.tripod.com/basics.htm

http://www.scribd.com/doc/6570438/Tincture-Dosage-Calculator
 (samo stisnite download i biti će vam pohranjeno zastalno na kompu)

http://www.kcweb.com/herb/tincture.htm
(ovaj sajt ima i preporuku literature koju možete kupiti na Amazonu.com i ima oko 7 ili više videa o rađenju tinktura kod kuće)

http://www.kcweb.com/herb/herb_videos_tincture.htm

To je to ukratkoBig%20smile
Na vrh
Lady of leisure View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Travanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 29
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lady of leisure Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2009 u 23:33
Zaboravila sam reći da ima tinktura koje su rađene na bazi vode,glicerina i octa isto tako.Embarrassed
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2009 u 15:13
Originalno poslano od člana Lady of leisure Lady of leisure napisao:

Rađenje tinktura je vrlo jednostavno, ali ima par pravila. One se mogu raditi od osušenog bilja (korijen,listovi,bobice...) ili od svježe ubranih bilja.E sad tu se stvari razlikuju. Kod osušenog bilja omjer ide 1:4 ili 1:5, a kod svježe ubranog bilja ide omjer 1:2. Da pojasnim znači 1:4 ili 1:5 je 1 dio biljke i 4 ili 5 djelova alkohola (recimo vodka 80-100% ili medicinski alkohol).U praksi znači 100 gr sušene biljke se prelije sa 400 ml ili 500 ml alkohola. Tako je i sa svježe ubranim biljem 100 gr bilja se prelije 200 ml alkohola. Vi možete staviti bilja više ili manje ovisi o vašoj volji i onda se množi sa 2, 4 ili 5 i rezultat koji dobijete znači toliko alkohola treba staviti unutra.Drugo je da ne idu sve sušene biljke u istom omjeru alkohola niti u isti postotak alkohola. To trebate imati na umu. Jer kada na boci vodke piše da je 80% -tna ne znači da ona ima 80% alkohola u sebi nego ima samo 40% a ostalih 40% je voda. Tako da ne bude zabune.Onaj postotak alkohola koji stoji na boci se dijeli sa 2 i onda se dobije pravi postotak alkohola u odnosu na vodu. Tinkture kada se rade tj. kada se stavi u teglu biljka i alkohol stoje  od  2 - 4 tjedna,ali na tamnom mjestu ili teglu možete staviti u papirnatu vrećicu i trebate je svaki dan protresti jedanput.Obično kažu da se tinkture rade kada počinje novi mjesec ( ne mislim na kalendarski nego na onaj koji vidimo navečer vani na nebu) i tinktura je gotova kada je mjesec pun,ali ako neke tinkture stoje duže vrijeme onda sami odlučite kada ćete je završiti. Neke biljke čak i puno više kako je napisala Fermina-Daza. Tinkture mogu biti od samo jedne biljke ili više njih.Za rad tinkture vam je potrebna biljka (sušena ili svježe ubrana), tegla staklena (ne raditi tinkture u plastičnim posudama), alkohol (vodka 80% na dalje jer je to ustavri samo 40% alc. u njoj ostalo je voda,medicinski alkohol...), gaza,stakleni vrč ili u šta će te pretočiti tinktruru kada je gotova sa vrenjem,mali lijevak, bočice(mogu biti sa kapaljkom ili sa malim plastičnim dozatorom na sebi ima ih u svakoj apoteci za kupiti koštaju oko 2 kn kom ili u Kemigu),naljepnice i olovka.Kada započinjete sa radnjom tinkture stavite biljku (sušenu ili svježu) narezanu u teglu.Prelijte je alkoholom (ako je sušena 1:4 ili 1:5,a svježa je 1:2) i zatvorite teglu čvrsto da alkohol ne počne evaporirati i stavite naljepnicu na teglu i napišite na nju koja je biljka unutra i kada ste je stavili unutra, znači datum,da znate točno koliko dana nakon toga je gotova tinktura, između 2-4 tjedna.Drugi dan nakon što tinkutra stoji pogledajte teglu, jer kod sušenog bilja (korijen i ostalo...) biljka  upije alkohol pa može se dogoditi da vam fali u tegli alkohola pa samo nadodajte koliko treba (uvijek biljka mora biti prekrivena alkoholom).Stavite teglu na tamno mjesto,ali ne hladno mjesto ili u papirnatu vrećicu i svaki dan protresite teglu.Kada dođe dan koji ste odredili da je zadnji dan da biljka stoji u alkoholu uzmite gazu, stakleni vrč ili zdjelu, mali lijevak, bočice sa kapaljkom (obavezno smeđe bočice), naljepnice i olovku/kemijsku.Otvorite teglu stavite gazu na nju i oko gaze gumice dvije ili možete gazu staviti u staklenu i samo izlijete sve u gazu.potom gazu skupite i izvadite iz zdjele i stišćete je da što više izače tinkture van iz bilja.Nakon toga uzmete mali lijevak i bočice te lijevate tinkturu unutra, ali ne skroz do vrha.Zatvorite tinkturu čvrsto i stavite naljepnicu na nju na kojoj piše ime biljke narodni naziv i latinski naziv, vrijeme kada je započeta tintkura i završena tinktura (recimo 1.3.2009-1.4.2009) i sa kojim postotkom alkohola je rađena tinktura.I još možete staviti čemu služi ta tinktura,za koje bolesti i tome slično.

Dakle kako sam rekla ne idu sve biljke u istom omjeru u alkohol niti u isti postotak alkohola. Ovdje imate linkove sa informacijama koliko alkohola ide u koje biljke i u kojim omjerima (ovi omjeri su od poznatih američkih proizvođača tinktura);

http://earthnotes.tripod.com/basics.htm

http://www.scribd.com/doc/6570438/Tincture-Dosage-Calculator
 (samo stisnite download i biti će vam pohranjeno zastalno na kompu)

http://www.kcweb.com/herb/tincture.htm
(ovaj sajt ima i preporuku literature koju možete kupiti na Amazonu.com i ima oko 7 ili više videa o rađenju tinktura kod kuće)

http://www.kcweb.com/herb/herb_videos_tincture.htm

To je to ukratkoBig%20smile




< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 11">< name="Originator" content="Microsoft Word 11"><>

...jest.... ali  ne mora se to baš tako držati tih recepata... jer su oni više za "industirjsku" komercijalnu izradu tinktura a tada se podrazumjeva da se koristi bilje koje se za tu svrhu i uzgaja ( a uzgoj je u pravilu plantažni, što će reći i gnojiva i pesticidi) ...divlje samoniklo blje a pogotovo ako je i raslo na tlu kraja gdje se živi ima veću i jaču moć jer i energetski snažno djeluje na čovjeka ....
.... komercijalne izrade tintura su obično rađene na način da estrahiranih sastojaka nemo dovoljno ili nema previše da bi mogli naštetiti pa da se ( većinom) ne moraju registrirati kao ljek.... a izašli zadnjih 70-tak god su iz nasljeđa tisućljetne upotrebe u narodnoj/tadicionalnoj medicini svih krajeva gdje je bilo ljudi...
...ja osobno preferiran naodne mudrosti upotrebe biljaka ( ali one koje je potvrdila moderna fitoterapija) jer i tamo ima svašta.... i za pripremu koristim jaku domaću rakiju cca 45 gradi koja je i sama po sebi ljekovita a i prirodna:)), ali veće količine biljnog materijala i ostavljam na puno dulju
estrahaciju.....
...tinktura je svaki oblik meceriranja u hidrofilnom mediju koje služi kao estrahaor i nosač i super si to spomenula da može biti i od octa i glicerola( glicerolni estrakt, npr echinaee za djecu ili sjemenki gejpa kao citrofit) i sl...
....omjer biljaka zavisi koja se biljka koristi ali kakva je biljka ( npr ako je bila jako sušna godina onda je i biljka puno koncentriranija ne samo u smislu manjka vode nego i malo drugačijeg omjera kemijskih sastavnica u sebi), također za mnoge biljke je baš potrebno da se meceriraju na svijetlu jer osim energije sunca svijetlo je kod njih potrebno da se otpuste i aktiviraju neki kemijski elementi koji će onda lančano potaknuti da se estrahiraju potrebne tvari zbog kojih mecerat i radimo)...svaka tradicija imaja svoje načine i iako sam u jednom trenutku prije 7 god razmišljala o mogućnosi odlaska u ameriku na fax  za izučavanje tradicionalnog indijanskog travarstava ostala sam ovdje i snažno zagovaram lokalno i regionalno :)))))
..... Lay of leisure , super za linkove, uvijek je dobro nešto novo nači i naučiti :))) thanks :))

---htjedoh reći i da upotreba sviježeg i suhog bilja nije samo kemjski raika u pravljenju i omjeru.... neke biljke ako se radi od njih tintura od suhih su potpuno bezvrijedne koliko god da ih stavite...npr sada aktualni nam srijemuš.... kantarionovo lje ( koje me mecerat ulja isto se radi iskuljučivo od sviježeg bilja .... i veliki niz drugih manje korištenih i pozantih biljaka....


...  ne znam ovo maknuti... Ouch  ma za izluditi :))))))))))sad ovdje piše normalno....modeatori HELP!!!


Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2009 u 14:45
no....stravno ne znam ono maknuti.... možda zato jer sam kopirala iz worda ( blokira mi se lap top u zadnje vrijeme...)

http://www.centarcedrus.hr/hrv/index.asp?cat=fitoterapija&page=pripravci-extrakti

...evo nešto općenito....
Na vrh
Lady of leisure View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Travanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 29
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lady of leisure Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 21:44
Evo danas sam bila u šopingu po potrebne stvari za tinkturu. Kupila sam vodku 40% i medicinskog alkohola, te mjerice,pamučne pelene (za procjeđivanje biljaka kada su gotove) i smeđe bočice sa kapaljkom.
I još jednu biljku sam uzela (hmelj) da napravim tinkturu od njega.

Da samu sebe ispravim šta sam napisala u gornjem postu. Napisala sam da 80% vodka znaci 40 % alc. i 40% vode. Prvenstveno kod nas nećete uopće moći kupiti vodku od 80% jer jednostavno je nema za kupiti. Amerikanci kažu 80 proof vodka ili 100 proof vodka, a to znaci kod nas vodka na kojoj pise 40% alc. ili 50 % alc. koju mozete kupiti u svakoj trgovini. Kada vidite na polici vodku na kojoj piše 40% alc. to stvarno znači 40 % alc i ne treba se dijeliti sa 2 kao što je slučaju kod Amerikanaca. Jer oni prodaju vodku na kojoj piše 80 ili 100 proof vodka što je ustavari kod nas obična vodka od 40% alc.Oni imaju taj sistem djeljenja na 2 da se dobije pravi postotak alkohola u vodki kod nas je to već napisano na boci.
U apoteci je 70% alkohol dostupan i košta od 102 kn po 1 L.
Isparvljam samu sebe da ne ispadne da objavljujem loše info.Star
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 21:56
.... :))))))  ....ali nemoj sa 70% raditi tinturu zato jer ti iznad 60 posto nije ( ili je granično opasno) za ljudsku upotrebu... i kad razrjeđuješ sa vodom pazi na omjer jer razne biljke traže razne omjere.... ŽIVJELA RAKIJA!!!!smile144smile71
Na vrh
Lady of leisure View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Travanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 29
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lady of leisure Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 21:57
Griva i Fermina-Daza imam jedno pitanje glede rađenja tinkture od već napravljene mješavine bilja u pitanju su biljke Saturea montana folium- Vrisak primorski, Mentha piperita folium-menta list, Melissae folium- matičnjak list, Tiliae flos- lipa cvijet  i Chamomillae flos- cvijet kamilice. Koliko bi bilo pametno napraviti tinkturu od mješanog bilja? Da li bi se dogodila sasvim deseta stvar od onoga kakvu namjenu ima čaj? 

Ako možete malo objasniti meni početniku?
Na vrh
Lady of leisure View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Travanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 29
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lady of leisure Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 22:02
Pazit ću ali baš za ovu biljku je i potrebno takav alkohol inače imam namjeru raditi sa vodkom od 40 % to će mi biti sasvim dovoljno.

Ja bi drage volje rakiju od 45% ali moj susjed peče samo do 30 % i to od dropa (koma), ali ne i od šljive,jer nema šljive tu,a on ima jako puno loze pa zbog toga i radi samo od nje.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 22:04
....eee u principu ne previše ALI ti jako puno znači omjer bilja koji ti je u mješavini i "starost" mješavine... melisa i kamilica su ti nakon god dana potpuno za baciti, lipa tako-tako, menta i vrisak hmmm..najdulje duraju od ove kombinacije koju si navela....
.....kako je izrada tinture obično nešto za što se predpostavlja da će se koristiti dulji rok ( i npr 1 l se kod normalnog korištenja razvuče na puno više od 1 god....opet si u zaostaku, i to duplom.... ) ....a kako se tintura mora mecerirati bar mj dana opet bezveze.... ja osobno bih svakako pričekala još mj dana i napravila od novog ovogodišnjeg bilja a još je jedna druga dimenzija ako je bilje i sviježe-nesušeno....
Na vrh
Lady of leisure View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Travanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 29
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lady of leisure Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 22:05
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

... i kad razrjeđuješ sa vodom pazi na omjer jer razne biljke traže razne omjere.... 


Ako može malo objašnjenje sa primjerom da razumijem,jer mi nekada treba i cratati da shvatimBig%20smileEmbarrassed
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2009 u 22:05
pa nije ni loza uopće loša ako je dovoljno jaka.... ima loze od 40-47 gradi bez problema za naći, raspitaj se ili stavi negdje pp... ili prođi malo po malo daljem susjedstvu..... a za neke biljke jačina je i 25%, zavisi koja biljka...... a kojoj se točno biljci zapravo radi???
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,170 sekundi.