Dobričica - glechoma bederacea |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 23:24 |
Neću pisati o njoj premda je koristim (Griva&Fermina imaju čast
![]() Pošto je zimzelena, da li je ima smisla brati i sušiti ili se može ubrati bilo kada (raste mi oko kuće pa mi je to zgodno)? Što je zapravo bolje?
Saznao sam da je u većim količinama štetna i moram priznati da mi je na proljeće u proljetnoj juhi (druge biljke-sastojci sigurno nisu uzrok) uzrokovala jako neugodnu jetrenu reakciju (to bez imalo sumnje znam prepoznati kod sebe). Ima li tko kakva saznanja o štetnosti i poželjnim količinama?
Za što je sve i kako koristite (ako je koristite)?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
....uuuuufffff...tipkala pola sata i sad se sve izbrisalo..... povremeno imam takve pehove sa laptopom... nehotica taknem onu pločicu za dodir....
skraćčeni sadržaj: - dobričica - glechoma bederacea.... ne korisitm ju zato jer korisitm i previše biljaka pa neke jednostavno otpišem :o))))) - ...ne hranim se isključivo sa zdravom hranom i ne živim isključivo zdravi život pa uvijek kad jedem divlje bilje smanjim dozu iz recepta jer znam da je takav obrok divljeg bilja ipak "prirodna bomba" za moj organizam....i moj ga organizam ne doživljava kao prehrambenu namirnicu nego terapijsku dozu..... - svatko zna koje su njegove slabe točke - moja je isto jetra- to znam zato jer imam povremenih alergijskih tegoba - i tada biljka koja navodno nema nikakvih nuspojava ( jer za potpuno zdravi organizam NEMA) na taj organizam sa tom slabom točkom može djelovati na način da napravi loše.... - dobričica se korisit kod raznoraznih tegoba, između ostalog za respiratorne tegobe, neka unutarnja krvarenja i - ovo je zanimljivo - giht!!! - a giht je poremećaj u krvi i tretira se tako da se čisit krv - a kako se čisti krv? tako da se potakne jača reakcija jetre koja ju počišćava i regenerira.... dakle radi se na jetri....i to je možda odgovor na vašu reakciju..... .--- sirovo na salatu ja bih osobno korisitila tek nekoliko žlica tokom dana umješanih u drugu hranu..... ...eto..to bi nilao ukrattko to što se pobrisalo... :O))) |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
... ja bim ju brala i sušila pred cavtnju ili početkom cvatnje....
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Iako znam da je ljekovita i jestiva, a i imam ju na par mjesta gdje raste, ipak ju (još) nisam probala koristiti, nekako mi ima preintenzivam miris. U "Ljekovitim biljkama" sam pročitala da se koristi kao ljekovita biljka, začin ili divlje povrće, i svježa i sušena. Suha je kao i svježa dobar začin jer i nakon sušenja ostaje u potpunosti sačuvana njena aroma. Zanimljivost o njoj je da je odličan prilog mesu i da se u elitnim europskim restoranima skupo prodaje.
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Nickless, hvala na povjerenju, ali , nažalost, o dobričici ne znam
ništa.Ne poznajem tu biljku.Kod nas ne raste.Sve što bih o njoj mogla
reći prepisala bih iz moje biljne biblioteke ili eventualno s
neta.A to možeš i sam, zar ne?
|
|
![]() |
|
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Kad već nitko neće ...
![]() Prema Willfortu, dobričica ima naročito dobar utjecaj na sluznicu dišnih puteva, blagotvorno djeluje na ždrijelo, vrat i bronhije u tom smislu. Moj susjed je čak (tako sam davno i zaznao za nju) među prstima smrvljenu dobričicu znao natrpati u nosnice i rekao je da mu to jako pomaže kod nekih problema s disanjem.
Druga važna upotreba je korištenje dobričice za proljetno čišćene krvi jer djeluje na jetru i slezenu i zato je jedan od osnovnih sastojaka tzv. proljetne juhe za čišćenje. Svojim djelovanjem potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma znojenjem. Ovdje treba napomenuti da u većim količinama može izazvati neugodnu reakciju naročito kod osoba s jetrenom insuficijencijom (kao što je kod mene slučaj).
Nadalje se spominje njena korist kod vanjske primjene u liječenju gnojnih upala zubnog mesa, a preporuča se i kod čireva, fistula i teško zacjelivih rana te krasta.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Dobričica je u našim krajevima najviše poznata kao korovna biljka, a raste na sjenovitom mjestu i vlažnom tlu.
Evo slike: ![]() Raste kao puzavac, a u stanju je obrasti sve gdje se širi, zato mnogima baš nije draga biljka. Cvate od travnja do lipnja svjetloljubičastim cvjetovima, rjeđe ružičastima. |
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Mjesta molim, dobričice ima svugdje - za Ferminu - na zapuštenim livadama, u voćnjacima, na rubovima šuma, uz puteve... kad je berete lako možete vući po metar vriježa i boriti se s njom. U principu, ona je neotrovna, dobrodošla u mješavinama "za čišćenje krvi" i osvježenje organizma.
Moram reći, vidim da su i vaša iskustva slična, da koristeći samoniklo bilje iz prirode za jelo često možemo izazvati reakcije organizma - bol u trbuhu, otežan rad jetre i sl, što je vjerojatno reakcija na novost u prehrani i ustvari bi samo trebalo smanjiti dozu ili brati što mlađe listiće... |
|
![]() |
|
...eve i moje dobričice... malo je umazana.... :o)
![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Prepelice, jesi li siguran da raste i na škrtoj dalmatinskoj zemlji?
Probat ću je identificirati u proljeće.Sada je sve osušeno, žuto i jadno. |
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Dobrčice ima, ali je sitnijih listića. Često listići budu crvenkasti i tamniji zbog visokih temperatura. Sigurno nije na otvorenom, nego negje u polusjeni gdje ima vode.
Primjetio sam da napr. stolisnik, koji je kod mene u Sisku često viši od pola metra, u Dalmaciji zna biti svega desetak cm visok. |
|
![]() |
|
I to ako ga uopće ima.
Sad kad to kažeš za dobričicu čini mi se da znam o čemu se radi.Probat ću je identificirati.
|
|
![]() |
|
...fermina......ajde baci fotku da i mi vidimo.... :o)
...prepelice, to je totalna istina , na kontinentu je zemlja mnogostruko bogatije..... ja slikala koprive visoke 2,5 m!! a vjerum mi, poznajemm koprive..... :O)... |
|
![]() |
|
neretva ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
možete li mi reći da li dobričicu mogu brati i jesti i dok je u cvjetu; naime, prijatelj koji mi je nju preporučio je rekao da je, dok ne procvate jedem sirovu,a kad procvate i ima cvijet da je kuham, jer je gorka.
hvala |
|
![]() |
|
Sve su te jestive biljčice mnogo ukusnije (i lakše probavljive) dok su sasvim mlade - što je najčešće prije cvatnje. Što je biljka starija, treba je duže kuhati, što opet smanjuje njenu hranjivu vrijednost.
Ipak, dobričica cijele godine pušta vrhove bez cvijeta i nove mladice, pa je bolje birati njih nego dijelove sa cvijetom. Pozdrav. |
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
glechoma bederacea ili hederacea?
![]() |
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
![]() |
|
Glechoma hederacea L.
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
tek sam jučer otkrila kako divno miriši,mislim listovi kad ih malo protrljam,širi se jako u vrtu kao kaorov,ali prekrasno cvjeta tamnoplavo tako da mi je žeo kositi kad se pojave cvjetovi na travnjaku
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |