Ukrasno jaje - solanum melongena - |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Srpanj 2008 u 12:34 |
Danas sam na pijci ugledala kod bakice kod koje stalno zavirujem
među pitariće nesto posve neocekivano....pitam je sto je ovo, a ona
meni: "pa, ukrasno jaje"...iskreno, sumnjam da se tako zove, ali nisam
nikad vidjela ni ovdje na forumu...ako itko ista zna o ovoj biljci neka
napise...
plod je zbilja jaje kaze baka da kasnije i pozuti...a prije jajeta bude ljubičasti cvjetić poput cvijeta krumpirovog grma. |
|
Sponzorirani linkovi | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malo sam googlala...na "svijetu biljaka" ima o ovoj biljci pod temom "baštensko cvijeće - kinder jaje"
Latinski: solanum melongena... |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ova biljka pripada u porodicu patlidzana,plod joj je mali i na pocetku je bijele boje,koji
kasnije prelazi u narandzastu,pa je valjda i zato dobio naziv kinder
jaje ili ukrasno jaje..
Sije se rano u proljece,kad ojacaju idu van u vrt.. Mogu da se uzgajaju u lončanicama ili direkno vani u zemlju-- |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
In some parts of India, miniature varieties of eggplants (most commonly called Vengan) are very popular.
ovo mi frida liči na naše balancane... oli ti ga patliđane...
već sam negdje na forumu pročitala da se u Zadru na pijaci mogu naći ovi čudesni primjerci... nova atrakcija...
Možda se može i
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..negdje pise da su jestivi, ali na jednom mjestu pise i da su otrovni ti plodovi pa se ne bih usudila isprobavati ih....
....jedino dobro sto pise da je zreo plod pun sjemenja kao sipak...eto ako docekam da uzori imat cu sto ponudit ovdje |
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Frida mi se bilježimo za sjeme "jaja". To jeli jestivo ili nije nema veze. U našem vrtu u večini su otrovne biljke i još smo živi.
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ako bude grm kao sa ove slike stvarno cu biti ponosna...
za sjeme vrijedi, ali cete se ipak morati jos jednom svi javiti kad objavim da je prispilo... |
|
cvjetoljubac
Već proklijao Pridružen: 29 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 152 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vaaaaaaao ovo super izgleda
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I kod mene je jaje požutilo...skuhalo se na ovoj paklenoj vrucini...a onda je ono moje nestašno štene moralo probati jaje pa ga je izgrizlo..ipak sam ga ostavila pa ce sjemenke mozda i dozrijeti...
|
|
kikina
Već proklijao Pridružen: 07 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 157 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vidjela na placu utrine petak.veće biljke pune jaja totalno drugačije i strašno neobične.veće stabalce i puno jaja.
|
|
kikina
Već proklijao Pridružen: 07 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 157 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
neznam dali smijem napisati cijenu.od 30 do 40 kn ovisno o veličini biljke.još provjerim dali se šta promjenilo.
|
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da ne zaboravite na ovu temu- vidim iz latinskog naziva da je ovo neki rođak krumpira , a biljke iz te skupine su uglavnom otrovne - ne u svim dijelovima, ali ipak treba biti oprezan. Da znate, i krumpir je otrovan dok je zelen i klice su mu otrovne, pa ako je uz koru zelen, bolje ga gulite.
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prepelice, ovo je patliđan, a ne krumpir.
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Priznajem - ovo jaje je neka vrsta patliđana, pa bi trebalo biti isto tako i jestivo, ali istina je da je i krumpir u istom društvu. Čak i paradajz je tu - svi su isti rod - Solanaceae.
Činjenica je da svi sadrže otrovni solanin, čak i paradajz, ali neznatno. Patliđan ga sadrži više, pogotovo stariji plodovi što prepoznajemo po gorčini ploda, no nećemo se njime otrovati. Ali neke druge biljke ovog roda (kao krumpir) mogu izazvati otrovanje, pa bih ipak predložio oprez u trošenju ukrasnih jaja. |
|
Jasenka
Mladi grm Pridružen: 24 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 505 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam i ja ovu biljku, prvi puta ove godine. Puna je jaja, većina je tamne žute boje, pa me zanima, ako netko zna, kada i kako uzeti sjeme?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjeme je u "jaju", prereži zrelo "jaje" i izdvoji i osuši sjemenke.
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kad plod požuti i smežura se, tada su sjemenke zrele i spremne za vađenje.
|
|
Jasenka
Mladi grm Pridružen: 24 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 505 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fala za odgovore :)
Sva jaja su požutjela, ali nikak da se smežuraju.. morat ću pričekati, ali se bojim da ga mraz ne uništi...
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedan mraz sigurno neće uništiti sjeme. Možeš i najžutije plodove ubrati i staviti u kuću da se posuše. |
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |