Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Oglasi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - različak
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


različak

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
marijana View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 19 Travanj 2008
Lokacija: Karlovac
Status: Offline
Bodovi: 67
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marijana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: različak
    Objavljeno: 19 Travanj 2008 u 17:26
 
pozdrav, upravo sam se učlanila u ovu obitelj i već vas molim za pomoć
 
kako i gdje mogu pronaći i nabaviti sjeme ili sadnice različka 
 
hvala i oprostite ako nešto ije kako treba jer sam početnik u korištenju kompjutera Cool
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2008 u 19:06
Mirjana,dobro nam došla i nadam se da ćeš se i ugodno"smjestiti" među nas Wink
Što se različka tiče ja ga nisam do sad imala.E sad ga,zahvaljujući forumu i SilveK,imamBig%20smile.Tj.sjeme sam dobila i posijala a dalje ćemo vidjeti.
Mogu pogledati ako je šta sjemenja ostalo pa ti javim(ili čekaj da mi nikne pa da ti mlade pošaljem).
Kakav je za uzgoj,šta voli ili ne voli,to ne znam no to će ti,ako nitko drugi,Silvek znati i reći.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2008 u 22:29
Dobrodošla Marijana! smile75

Imam sjeme viška različka, običnog plavog i ljubičastog, te pune glave bijeli i roza. Ako želiš pošalji poruku na pp da ti čim prije pošaljem, jer je krajnje vrijeme za sijanje. On je inače jednostavno livadno cvijeće i nema nikakvih zahtjeva, osim malo vode za vrijeme sušnijih razdoblja. Idealno se kombinira s makovima, imam i njih u raznim bojama.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Kolovoz 2008 u 21:56
Zasad su mi poznate 2 vrste različka, "obični" livadni - u raznim bojama od uobičajene plave, preko ljubičaste, roza do crvenkaste:





I kultivar punog cvata:





Latinski naziv im je Centaurea imperialis, sami se zasijavaju i mogu narasti prilično veliki grmovi. Kad počne cvasti preporuča se rezati ocvale cvjetove da bi iznova stvarao cvjetove.
Na vrh
Sedum View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao


Pridružen: 27 Lipanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 170
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sedum Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Studeni 2009 u 00:17
Zečina ili različak (Centaurea) kod nas u Hrvatskoj i susjednoj Bosni obuhvaća čak 157 raznih samoniklih vrsta tj. najviše u svijetu pored Kavkaza - ali se kod nas dosad uglavnom sade tek malobrojne strane vrste. Od domaćih su njih 4 osobite i najljepše za vrt, jer bojom nadilaze sve uvozne:
Bijela zečina (Cen. pindica Bois. ili C. cana albiflora Gris.) raste na kamenim brdima Dalmacije i Grčke, ima posve mliječnobijele velike cvjetove i sadi se na sunčani vapnasti kamenjar (u sjeni na kiselom tlu ne cvate).
Garava zečina (Cen. aterrima Hay.) ima mračne garavocrne cvjetove, a raste u polusjeni na običnoj zemlji po Bosni, slavonskom gorju (kod Požege) i na Zrinskoj gori.
Ljubičasta zečina (Cen. cyanantha Chat. ili C. aligera Dos.) ima veće crnoljubičaste cvjetove, raste na primorskim brdima i vrhovima viših otoka, a sadi se na sunčani vapnasti kamenjar (u sjeni na kiselom tlu ne cvate).
Kornatska zečina (Centaurea X padelini Ginz. = divlji križanac C.ragusina X C.lungensis), najljepša je od svih domaćih zečina: bijelo-baršunasti listovi su slični kao Cineraria maritima a cvjetovi mnogo veći zlatnožuti, divlja je na Visu, Biševu, Kornatima i Dugom otoku. Najlakše se sadi kao čuvarkuća tj. na krovovima i starim zidinama, ali promrzne na desetak ispod nule pa je samo za primorje i otoke.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.