Grah - Phaseolus vulgaris |
Odgovori | Stranica <123> |
Korisnik | |
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo nešto malo više o grahu:
Grah je najizrazitiji predstavnik mahunarki, koje se zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata ubrajaju u povrće s najhranjivijim tvarima, a neke vrste i u one s izrazitim ljekovitim svojstvima. Iako su neke mahunarke bile poznate u Europi davno prije graha, grah je tek došao u Europu u 16. stoljeću iz Srednje i Južne Amerike, gdje su ga prvi uzgajali indijanci prije više od 8000 godina. Već su oni uočili da grah ostavlja za sobom tlo bogato dušikom, pa su ga uzgajali kao predusjev drugim kulturama i kao međukulturu s kukuruzom i bundevama. Naime, na korijenu svih mahunarki stvaraju se kvržice u kojima se nalaza bakterije koje vežu slobodan dušik iz zraka, pretvaraju ga u aminokiseline, iz kojih se opet izgrađuju bjelančevine. Grah je visokokalorična namirnica, sadrži 26% bjelančevina, 2,1% masti i 52% ugljikohidrata, te gotovo sve esencijalne aminokiseline (jedino soja sadrži sve), pa je dobra zamjena za meso. Zato je i dugo glasio kao "meso siromaha" i povećanjem životnog standarda njegova je upotreba jako opala, sasvim neopravdano. Iako je grah jako hranjiva namirnica bogata kalcijem, kalijem, fosforom, magnezijem i željezom, nije bogat vitaminima osim što suhi grah sadrži dosta vitamina skupine B, pa se preporuča kombinirati ga s drugim povrćem, npr. kupusom. Da bi se spriječile probavne tegobe koje grah izaziva, odnosno ljuska graha koja je bogata sirovim vlaknom, pektinskim i drugim teško probavljim spojevima, može se koristiti bez ljuske (pasirani). Preporuča se i prije kuhanja namakati ga u vodi nekoliko sati te ga kuhati s mirodijama koje pomažu protiv nadutosti: kim, timjan, mažuran, čubar, lovor, korijander i gorušica. Sirov je otrovan, te se obavezno mora koristiti kuhani. Grah je i vrlo ljekovita namirnica, smatra se da štiti od raka, posebno od raka dojke i debelog crijeva, jača imunitet, uspostavlja hormonsku ravnotežu kod žena i pomaže u menopauzi, snižava kolesterol u krvi, regulira krvni tlak, probavu i štiti od hemoroida te pomaže kod dijabetesa. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvek, baš si to super napisala, a kako znam da su inače grahorice vrlo zdrave, imam ih u vrtu i puno ih jedem i volim ih, naročito grah, pa sada ovaj mladi - super je.
Sada sam saznala još neke stvari, koje nisam znala, pa ćemo ga kuhati još i češće,
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam ga odlučila kuhati češće, čak sam čula da su suhi grah uveli u meni u školama:; obavezno jednom tjedno nešto od suhog graha. Zanimljivo je i to da je grah glavna hrana rudarima u Argentini, a ne meso.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da kad bi u školama i vrtićima uveli više zdrave hrane i djeca bi bila zdravija, a i naučila bi se sve jesti.
I danas su kod mene bile mahune, na salatu s krumpirom kao prilog - odlično.(naravno moje mahune)
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam pronašla još jedan zanimljiv podatak o grahu, a to je da je bogat nukleinskim kiselinama koje čine grah djelotvornim sredstvom za pomlađivanje - on potiče sve procese obnavljanja i razmnožavanja stanica u tijelu.
Što se tiče nadimanja i plinova - što više jedete grah, to ćete ga lakše probaviti. Dr. Alfred Olson iz Poljoprivrednog istraživačkog centra u Kaliforniji pronašao je način kako već kod pripreme graha izbjeći nadimanje: suhi grah treba dobro isprati i ocijediti, preliti ga kipućon vodom i ostaviti da se namače 4 sata. Nakon toga treba baciti vodu, ocijediti grah i staviti novu vodu za kuhanje. |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na svom vrtu uzgajam različite vrste graha, a baš sam
posebno ponosna na neke "egzotične" vrste čije sam sjeme nabavila. |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK - pa ti si genijalka.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prošle godine sam u trgovini zdrave hrane kupila i veliki bijeli grah, pa sam se odlučila i okušati u uzgoju.
|
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bijeli grah (manji) sam
kupila konzumni u kauflandu, a iz sjemenja je narastao i niski, i poluvisokii i
visoki. Izdvojila sam si jedan grm za sjeme jer je imao izrazito duge mahune,
poluvisoki, te jako rodan, te jedan malo veće veličine (na slici iz prijašnjeg posta, 2 i 3) Ovaj s izduženim mahunama sadrži puno zrna graha u jednoj mahuni i izrazito obilno rodi. Kad velim da je poluvisoka vrsta , mislim na to da nema vitice za penjanje, ali rodi na izduženim granama kao visoki:
Ove godine sam primjetila i to da je to kasni grah, tj. dozrijeva 1 mjesec kasnije od klasičnih vrsta graha - sve sam ih sijala istodobno, a sad kad sam sav grah obrala, dozrijeva i bijeli pa opet imam mladi svježi grah, baš super. Crni grah je moja baka dobila od susjede s nekog eko sajma,
taj grah ima ljubičaste mahune kad je još zeleni, i tad je nježnoljubičaste
boje. Kad dozori mahune požute, a grah je crni. Strašno je rodan, a jedino što
bi mu mogao biti nedostatak je da kod kuhanja ostavlja jako crnu vodu, pa
obavezno kuham u posebnoj vodi pa ga onda ispirem i cijedim, pa dalje kuham. Crni grah isto tako ne preporučam brati kao "zeleni": teško se ljušti i ima sitnija zrna, pa se ne isplati, najbolji je suhi. Crni grah cvate u ljubičastoj boji: a crveni u žutoj boji: |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I za kraj "sage o grahu" još nekoliko savjeta o uzgoju:
Grah se sije od polovice 4 mjeseca nadalje, odnosno kad prestane opasnost od mrazeva, jer temperatura niža od -1 unistava biljku. Preporuča se sijati ga u okrugle jamice po 5 komada, zrna stavljenih ukrug. Treba ga oprezno brati, da se ne uništi biljka prilikom branja, treba primiti granu jednom rukom ispod i mahune povući prema gore. Kad ste jednom obrali sav grah, ako ne trebate tu gredicu više te godine, ostavite ga u zemlji čim duže. Za to postoje 2 razloga, prvi je da grah obogaćuje tlo dušikom, a drugi je da bi vas mogao, ako će vremenski uvjeti to dozvoliti, iznenaditi još jednim cvjetanjem i još jednim urodom. Doduše, neće biti tako obilno kao prvi put, možda niti sve ne dozori do početka mraza, ali vrijedi probati. Na mom vrtu su upravo neke biljke graha počele opet cvjetati (bilo je dosta kiše u zadnje pa se nije sav osušio): Već dvije godine zaredom ostavljam tako grah u zemlji i ponešto uspijem nabrati do prvih mrazeva |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Grahov žižak je insekt veličine 3,5-4,5 mm, crne boje i prekriven sitnim dlačicama. Ženka odlaže jajašca u poluzrele mahune već na vrtu, a više napada niski grah. Nekoliko mjeseci nakon berbe možete se neugodno iznenaditi kad u posudi s grahom ugledate mnoštvo crnih kukaca i rupe u zrnima graha. U jednom se zrnu može razviti čak 20-30 ličinki žiška. Da biste to spriječili, najbolje je suhi grah staviti na par dana u zamrzivač, jer pri temperaturi od -18 stupnjeva ugibaju sve ličinke žiška, pa nakon tog posušite grah na suncu i spremite na suho mjesto.
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bok graholjupci.Evo jučer sam kupila na tržnici jari grah.Čini mi se da je to čak.Naravno da je u suhom stanju.Znam da se uzgaja najviše u Dalmaciji,no ja sam u primorju i voljela bih ga i ja malo uzgojiti jer je navodno dobar za dijabetes, a mm ga ima.Ima li netko ideju gdje bih mogla nabaviti sjeme pa da ga malo posijem drugu godinu?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa posij taj suhi grah koji su nabavila, vjerujem da će proklijati. Kako on izgleda?
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Taj grah izgleda kao mali kamenčići,probat ću ga malo posijati a usput sam pronašla da ima sjemena u onom imanju "Zrno" pa ću probati nabaviti malo i od njih. |
|
domingo
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Grahovi gore, grahovi dolje
Nitko ga ne jede od mene bolje |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ove godine sam još nešto naučila o grahu - on se križa. Posijala sam par vrsti odmah jedno pored drugoga, visoki grah mahunar - široki žuti i crveni. Nakon određenog vremena crveni je imao žute plodove, a kaj se ostalog tiče, imam mnogo "novih" vrsta sjemenki:
svjetli je sjeme crvenog, crno bijeli jedna vrsta širokog žutog, bila je još jedna vrsta prošaranog tamnog, a sve ostalo su neke nove vrste koje prvi put vidim. |
|
proljeće
Cvjetni guru Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvek opet sam od tebe puno naučila!!!
Hvala ti za to, prava si enciklopedija!!!
|
|
mikica.dm
Mladi grm Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav dragi ljudi. Da malo ozivim temu, uskoro mislim sijati grah, a pokusala bih staviti i malo onog kineskog azuki graha (mislim, grah je grah, valjda ne treba neke specijalne uvjete). Ima li tko iskustva, barem da mi kaze koliko je visok?
|
|
zatvori usta, otvori oci
|
|
mikica.dm
Mladi grm Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dakle, ako nekog zanima, azuki dobro podnosi nase klimatske uvjete, cak se bolje drzao po ovim vrucinama od tresnjevca, tako da sam ga brala nekih tjedan-dva kasnije. Biljka je bogata mahunama koje su otprilike duzine prsta na ruci. Visina biljke je kao "obican" niski grah. Nesto ga je teze za cistiti jer je tako sitan, ali okus mu je dobar i mislim da se isplati malo pomuciti
Slika biljke i mahune |
|
zatvori usta, otvori oci
|
|
Odgovori | Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |