Tulipani - Tulipa sp. |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 12> |
Korisnik | |
janja-nja-nja ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 01 Studeni 2014 Lokacija: Predgrađe Zg-a Status: Offline Bodovi: 217 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da, tulipani nestanu misteriozno. Mamini su rasli 15 godina, ove godine je izašao jedan jedini. Vjerojatno crvi, truljenje ili voluharica. Prošle godine sam posadila nove (35 komada) ali od tog ni pola nije naraslo.
Mislila sam da je svejedno u kakvo tlo ih sadim jer uvijek rastu...ali očito ne. Stavila sam ih tamo gdje nije zmelja iskopana pa zamijenjena humusom i pijeskom i evo proljeće je..a nijedan nije povirio glavu. Mislila sam da će zima učinit svoje, da će proklijat nakon hladnog perioda ali nisu. Sad je ta gredica pusta jer njima očito ne paše ilovača vulgaris ahahahahahahahaha
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
AdrijanaM ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2014 Lokacija: Čakovec Status: Offline Bodovi: 384 |
Ja sam plastične tegle izbušila bušilicom i sastrane . Prozračnost je sa svih strana tegle i onda je ukopala. Eksperiment koji se lako može drugu sezonu izmijeniti .
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Kada govorimo o tulipanima, nekako se sve o njima uopćeno govori bez naglaska da među njima ima puno sorti i kultivara koji se međusobno jako razlikuju ne samo po izgledu i boji, već i po vremenu kada cvatu.
Kod kupnje u našim trgovinama je problem što je izbor malen i teško je pronaći te raznolike kultivare.
No, uz angažman (i spremnost da se ulože neka sredstva) mogu se preko neta nabaviti lukovice od onih sitnih malih "divljih" tulipana koji cvjetaju već u 2. mjesecu ili druge sorte i kultivare koji cvjetaju u različito vrijeme, sve do lipnja. Ima ih sitnih ili krupnih, visokih svega 10-tak centimetara pa sve do onih visine 50 - 60 cm. Cvijetove mogu imati krupne ili sitne, jednostavnog, polupunog ili punog cvijeta, jednobojne ili šatirane sa ravnim, nareckanim ili valovitim rubovima latica. Obično na stabljici imaju jedan cvijet, ali ima i onih koji na jednoj stabljici imaju više cvijetova. Dobrim izborom u vrtu se može uživati u cvatnji tulipana od veljače pa sve do lipnja. Ono što proizvođači i prodavači prešućuju je činjenica da svi ovi novonastali hibridi imaju kratak vijek života, tako da te lukovice obično "nestanu" nakon 2 - 3 godine ne ostavljajući za sobom mlade lukovice za daljnje razmnožavanje. Za razliku od njih, starinski crveni i žuti tulipani žive dugo i ostavljaju obilje mladih lukovica sa kojima se godinama i godinama mogu razmnožavati. Inače, razlozi "nestanka" lukovica su najčešće: - loše drenirano tlo i zadržavanje prevelike vlage u tlu (naročito zimi) od koje lukovice istrunu - voluharice i crvi koji ih pojedu - preduboka ili preplitka sadnja lukovica - odstranjivanje listova prije nego su sami prirodno uvenuli - prevelika suša u vrijeme njihove vegetacije - izrazito loš položaj (na sjevernoj strani u sjeni kuće, na suhoj južnoj strani uz zid i sl.) Lukovice se može izvaditi svake godine nakon što im povene lišće i završi se njihov vegetacijski ciklus. No, nije nužno vaditi ih svake godine već to treba učiniti svake 2-3 godine jer se tlo oko njih iscrpilo i nije više rahlo, a mlade lukovice nemaju mjesta da se razviju. Dobro je posaditi ih na drugo mjesto, a male lukovice za razmnožavanje posaditi u neki zabačeni dio vrta u "školicu" gdje će porasti i nakon 2 godine biti spremne da ih se posadi na gredice. Estetski gledano, tulipani najbolje izgledaju kada je svaka vrsta posađena u grupu. Sadnjom u grupu je najlakše i zaštititi lukovice od voluharica - jednostavno se u mrežastu plastičnu posudu posadi grupa tulipana. Tako posađene lukovice lagano je i izvaditi jer se jednostavno lopatom podigne cijela plastična posuda. Što se tiče sadnje lukovica u tegle i ukopavanje tegle u tlo, to nije baš najsretnije rješenje jer je onemogućena cirkulacija vode na tom području pa tegla sprečava oticanje suvišne vode ili upijanje vode iz okolnog zemljišta za vrijeme suše. Činjenica što tegla ima rupice na dnu ne sprečava prekomjerno zadržavanje vode jer moć upijanja suvišne vlage u vanjsko zemljište kroz te male rupice nije dovoljna. |
|
![]() |
|
AdrijanaM ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2014 Lokacija: Čakovec Status: Offline Bodovi: 384 |
![]() |
|
vila2 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
dadobl ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 31 Kolovoz 2015 Lokacija: Bosna Status: Offline Bodovi: 34 |
Zapravo sve lukovice (kale, zumbule, narcise, ljiljane ... i tako i tulipane) trebalo bi vaditi cim lisce uvene i to skroz, a potom odvojiti mlade lukovice od maticne (iako maticna moze satruliti ako je previse u zemlji ili je nesto napadne), a potom se odvoje jedne od drugih i cuvaju do jeseni kada ih treba ponovo posaditi.
Moj savjet vam je od polovine novembra do polovine decembra ako je zima blaga, no morate paziti da ne dodje do klijanja ako previse cekata a drzite ih na toplom. Takodje nakon prve godine i njihovog vadjenja i odvajanja maticnih od mladih (beba) lukovica, moj savjet je da ih sadite odvojeno, posto ce maticne ponovo cvjetati sledece godine, do mlade lukovice u prvoj godini (drugoj ako racunamo sadnju maticne od koje su se razvili) treba njegovati i "skolovati" posto u toj godini ce pustiti samo listova a tek u sledecoj cvjetati, ali i njih treba na jesen izvaditi. Nadam se da sam pomogao, a ako mozete nabaviti sebi knjige LALE (autor: Elelna Selaru, Maria E. Ceausescu, 1984) i CVETAJUCE LUKOVICE I GOMOLJI (autor: Karolj Karasek 1978) su izvsne knjige, starija su izdanja i tesko ih je naci ali su savrsena, ja imam u pdf-u ovu drugu pa ako nekome zatreba neka javi ;) ![]() |
|
![]() |
|
Marinn ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 29 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 75 |
Mislim da problem s tulipanima nije u tome da ih nešto pojede ili da istrunu zbog vlage već do same vrste tulipana...
Prvu godinu narastu i procvatu ali već sljedeće godine naraste tu i tamo koji list i to je to i onda potpuno nestanu, isto tako neke vrste bez problema rastu i cvatu svaku godinu... To me malo ljuti jer nije mi problem svake jeseni kupiti novu vrećicu s lukovicama, jer volim tulipane pa ostanem razočaran kad na proljeće ništa ne naraste. Ne znam, možda bi ih trebalo izvaditi nakon što se lišće osuši i ponovo posaditi na jesen ili se tu radi o nekakvim jednogodišnjim vrstama. |
|
![]() |
|
dadobl ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 31 Kolovoz 2015 Lokacija: Bosna Status: Offline Bodovi: 34 |
Koliko sam ucio i citao iz knjiga, moze se desiti da maticna lukovica jednostavno satrune. Isto tako sam imao problema sa lukovicama, i sam rad za fakultet sam radio na tulipanima koji su sadjeni u saksijama i pojedine saksije su pri vadjenu bile bez maticne lukovice samo sa malim lukovicama ili uopste ih nije bilo. Takodje sam u dve saksije nasao crve kojeg sam postavio sliku i on je definitivno ucinio dosta toga. Tako da pripazi, saksije ili tegne po mome iskustvu nisu bas totalno sigurne.
![]() |
|
![]() |
|
Matko ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Moguće da ih nešto uništava u zemlji.
I slažem se da eksperimentiraš jer najbolje se tako nađe riješenje problema. :)
|
|
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
|
![]() |
|
Ma vjerojatno ih popapale voluharice . Ove godine ću malo eksperimentirati . Malo u tegle , malo u zemlju . Ove u zemlju ću zaštititi ,ali ne košaricama ili žicom . Uzela sam stare tegle od 30 cm. promjera i duboke oko 30 cm . bušilicom ću izbušiti više manjih rupica za dovod vode , ukopati ih u zemlju i posaditi lukovice . Vidjet ću na proljeće rezultat. Ne košta me ništa i nadam se da bu funkcioniralo.
![]() |
|
![]() |
|
Matko ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Moje su već godinama u zemlji i ne vadim ih (lijen sam) i svake godine prelijepo cvijetaju.
Šta je bilo sa tvojima AdrijanaM??
|
|
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
|
![]() |
|
Pošto vidim da neki imaju istih problema kao ja , posađene lukovice u zemlju nestale, ove godine sam ih posadila u tegle od terakote pa ću vidjeti kak budu napredovali.
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
prekrasne su,a i vrlo ugodna tema za diplomski
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Moram se pohvaliti sa svojim tulipanima ;)
Inace to mi je tema zavrsnog radan na fakultetu, i prvi put sam se susreo sa uzgojem lukovica, ali extra su uspjele :) Sta vi mislite ;) Giuseppe
Verti ![]() ![]() ![]() ![]() Van
Eijk ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Tulipane možeš saditi sve do kasne jeseni.
|
|
![]() |
|
zvjezdica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 13 Srpanj 2015 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 399 |
Ja ih planiram saditi u listopadu. I mislim da ću ih kombinirati s potočnicama.
![]() |
|
![]() |
|
ljiljana3 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 197 |
Koje vrijeme je najbolje za sadnju lukovica tulipana?
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
ovaj je star preko 20 godina,još od pokojne svekrve.nekad se pojavi nekad ga nema,ali je prekrasan
![]() |
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |