Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pomoć kod orezivanja voća
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pomoć kod orezivanja voća

Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 20:50
probaj ih nagovoriti da dođu kod tebe ,  ili nađi nekoga tko će ti orezati voćnjak.
imaš mladi voćnjak i jako je dobro da ga se u početku pravilno formira, kasnije to ide lako, samo nove grane se skračuju-vodopije i lagano orezuje po svom ukusu.... 

imaš jako lijepi i veliki voćnjak bilo bi dobro da naučiš kako se pravilno orezuje. Probaj pitati nekoga tko ima vočnjak da ti dođe pokazati kako orezati, ili neka ti ga on oreže a ti gledaš i ućiš... kod nas ima i ljudi koji idu i orezuju voćke nekih 10-tak kuna po stablu. MOžda ima i kod vas... ili udruga voćara?

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Karli View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
2. Najljepši vrt - Zima 2013/14

Bodovi: 1352
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Karli Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 20:36
Da se i ja malo osvrnem na ovu temu. Kao i svi vi drugi i ja sam desetke knjiga prolistala, čitala, gledala kod drugih i sve se to na terenu i na slikama čini jednostavno i lako. Ali onog trena kad staneš pred svoju voćku (bilo koju) sve što si vidio, skužio i kao tobože naučio ne pomaže uopće.
Ja se tada okrenom onom starom "uzdaj se use i u svoje kljuse". Kako god napraviš ne možeš toliko pogrešiti da se već slijedeće godine neće dati ispraviti. To je moje pravilo. I dobro mi ide već 11 godina (može se vidjeli iz mojih slika, ja imam kruške i jabuke).
Meni je bitno da nije pregusto ali da nije baš ni previše orezano.
MM se jedne godine uhvatio škara pa navalio sav sretan i ogulio previše, pa te godine nije uopće bilo jabuka i krušaka. Ja mu više nedam blizu. Ja to radim po svom i voćke rađaju svake godine i svi sretni i zadovoljni, i ja i one.
Jedino što mi je bitno i na što uvijek pazim je da sve vodopije moram maknuti i kad pravim neki rez zadnji pup koji ostaje mora ostati sa donje strane grane.
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 19:16
Bravo, arčik, tako treba, ne daj se obeshrabriti! smile55
Na vrh
arčik View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1121
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arčik Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 19:10
...
danas sam ponovo pregledala moj jučerašnji rad i moram da priznam, da nisam zadovoljna...sazanala sam da postoji poljoprivredni savetodavac u mom kraju...ne održavaju nikakav praktični kurs kad je rezidba u pitanju...na teren idu samo kad je u pitanju ogledno gazdinstvo, koje oni prate...ali su spremni da mi objasne ukratko par stvari...sutra idem u 9h, na tu obuku...javljam se nakon toga...nadam se da će vredeti... ...
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 10:09
na žalost šljive ne znam orezivati, kada sam počinjo učiti o orezivanju vočaka učio sam na šljivi ali sam zaboravio, imam vočnjak jabuka pa jabuke znam ali sljivu sam zaboravio. 

znam da se mora rezati u slovo v da praznina ostaje prazna. što kod tebe i je slučaj. 
da ne treb ostavljati granu preko grane, takozvanog jahača (tako je meni "mentor" rekao). 
Vodopije se obavezno skidaju a to i vidim da kod tebe nema.

a kako sam učio od više ljudi skužio sam da ima pravila po kojima se reže a na kraju svatko se drži njih i reže po svom. Uvijek će netko imati zamjerke onom tko je rezao prije njega. 

najbolje i najlakše se nauči da se ode kod nekoga prijatelja,poznanika ili nekoga tko ima voćnjak i on će vam rado pokazati kako se to radi. 

Na vrh
arčik View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1121
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arčik Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 09:13
Cry ...znam da ne znam ovo da radim...pročitah silne knjige i pregledah desetine klipova...i opet isto...ispred voćke sve zaboravim...

ovu šljivu sam kao orezala...

"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 01:32
Bilo bi lijepo imati temu u kojoj bi mogli stavljati slike voćaka koje treba orezati i da nam netko pomogne ako zna. (postoje i programi kojima se na slici može crtati i pokazati točno mjesto gdje treba rezati)
Takođe su dobrodošli i savjeti u vezi uzgoja voćki.

Ako netko orezuje biljku može slikovno staviti prikaz pravilnog orezivanja, da nešto naučimo.

Možemo stavljati i ideje oblikovanja voćaka koje smo  sami napravili ili našli na net-u.

Nečije znanje i iskustvo je jako dragocjeno.
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.