Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Falenopsis - Phalaenopsis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Falenopsis - Phalaenopsis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 4849505152 58>
Korisnik
Poruka
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2015 u 08:11
Krasne su vam sve odreda. Nemam nijednu, bojim se nekako uzgoja bilo koje vrste orhideja, upravo iz razloga što ne znam kamo da ih smjestim i koliko su, u stvari, komplicirane. Iščitala sam temu, vidim da vam lijepo uspjevaju, ali si nekako uvijek mislim da meni ne bi.

Smeta li im jutarnje sunce na istočnim prozorima? Tu prvenstveno mislim u proljeće, ljeti ionako spuštamo rolete. U tom slućaju, treba li ih ljeti preseliti dok je u sobi mrak zbog roleta? 
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2015 u 11:02
Ako meni uspijevaju onda moraju i tebi...

Na jugoistočnom prozoru imam dva keiki-ja i zadovoljna sam njihovim rastom... Preko ljeta jednostavno spustim roletu da sunce ne udara niti u cvijet niti u lišće... Isto postupam i s ostalima koji su na zapadnom i sjeverozapadnom prozoru... Jenom na 10-tak dana ih potopim u vodu (i to od kada sam im pred godinu-dvije promjenila supstrat, do onda sam ih jednostavno zalijevala čašom vode) u koju u koju povremeno dodam bioenzim... Sve su u cvatu...

U GK sam imala jednu na sjevernom prozoru (temperatura u zimskom periodu 14 oC) do prošle zime kada smo ostali bez struje zbog ledoloma. Ta je neprestalno cvala (10 mjeseci su je cvjetovi krasili, onda mjesec dana pauza i evo nje opet). A dobivala je po čašu vode na 2 tjedna (ljeti i rjeđe)....

Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2015 u 17:58
Kad čitam tvoj post, zvuči jednostavno... mislim da bih morala probati, makar samo sa jednom za početak. Zahvaljujem na informacijama i brzom odgovoru. smile92
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 12
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2015 u 20:31
Pozdrav, nova sam ovdje :).Za Bozic sam dobila predivnu divovsku phal orhideju koja je bila u cvatu. Medutim pupoljci su se polagano susili jedan za drugim i onda sam skratila cvjetnu stapku. Ona je izgledala super, yeleno napeto lisce, nema nametnika. NO ono sto me otpocetka brine je korjenje, primjetila sam da je jako trulo i lose, nema nijedan zdravi korjen, oni koji jesu poluzivi su truli tipa 5 cm i onda zeleni. Ima jedan veliki zracni korjen koji ne moze u zemlju zbog rasta. Sto da napravim i sa koliko korjena biljka moze prezivjeti. Molim vas savjeti, tu sam pisala jer su ostali podfroumi pasivni
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 147
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2015 u 21:16
Pozz HisfishySmile

Ako ti je to prvi Phal najvaznije je da prvo naucis neke osnovne informacije o njegovom uzgoju kako bi ti potrajao dugi niz godina i ono najvaznije, nanovo cvjetao. Te informacije mozes da nadjes na pocetku ove teme
Što se tice ovog konkretnog problema koji si navela, truljenje korijena je vezano za pretjerano zalijevanje. Phal se inace zalijeva ili jos bolje potapa u vodu tek jednom u 5-7 dana i nikad ne ostavlja u vodi inace mu korijen trune i cijela biljka propadne. 
Sada mu mozes pomoci tako sto ces ga presaditi u novi supstrat za orhideje, a prije toga obavezno odstrani svo trulo korijenje i ostavi samo zdravo zeleno. Taj jedan zeleni koji je bio van posude sada prekrij supstratom tako da van supstrata ostanu samo listovi. 
Nemoj ga nikako zalijevati kad ga presadis...samo ga orosavaj po listovima 
Nadam se da ce ti se phal oporaviti Smile

Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 00:01
Hvala puno na odgovoru! Ovo mi nije prvi phal, ali mi je jako bitan i zao mi je sto nismo skuzili da ima takvo korjenje kod kupovine, jer stvarno se drzim svih uputa i dosad nisam imala nikakvih takvih problema. Medutim, problem je u tome sto je ovaj zracni korijen postavljen jako horizontalno i kod presadivanja bi vjerojatno puknuo. IMa jos jedan mini zracni koji tek raste. Postoji li sansa da ovi polutruli korijeni ipak upijaju hranjive tvari i da cvijet moze izdrzati sa njima jos neko vrijeme, citala sam za metode ozivljavanja u staklenoj posudi sa glinoporom i vodom na dnu i vrecicom gore, da biljka pusti korjenje na taj nacin Smile
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 17:46
Po mom iskustvu orhideje teže podnose višak vode nego sušu. Trenutno imam četiri i sa pola litre vode zalijem njih i još tri biljke svakih 5-6 dana. Stoje na sjevernom prozoru (nikad sunca) dok miruju i gdje je najsvježije u stanu.Trenutačno tjeraju cvjetne grane i kad počnu otvarati cvjetove selim ih u boravak gdje je toplo( ni tu nema sunca jer je cijeli stan na sjever). Kad ocvjetaju ( 6, 7 mjesec) selim ih ponovo na sjeverni prozor. Sve to pokazalo se kao dobitna kombinacija već godinama.
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:25
Hisfish, metoda sa staklenim posudama je preporucljiva kada biljka ima slab korijenov sistem ali ipak ima male i zdrave korijenčiće i ima zdrave listove  
Ti imas srecu sto ti phal ima taj jedan zdrav korijen, pa iako strsi horizontalno i ne moze da se ugura u saksiju, biljka ce preko njega da prima vlagu prilikom prskanja a i taj mini sto tek raste ti je veliki plus. Truhlo korijenje nikako ne moze da opskrljbuje biljku sa vodom a pored toga je i stalni izvor bolesti cija ce se trulez siriti na ostatak koliko toliko zdravog korijenja. 
Ja ne bih odgađala odstranjivanje trulog korijenja i prebacivanje cijele biljke u novi supstrat
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:38
Danas sam ju presadila u novi supstrat. Uklonila sam sa skarama trulo korijenje, ostao je taj veliki zracni, mali zracni, jedan veci koji nije 100% zdrav, ali je polovina zelena i par sitnih koji se čine ok. Supstrat je compo sana. Nadam se da će protjerati koji novi korijen, napravila sam sve što sam mogla, evo i posudu sa vodom sam stavila pored nje Smile. Hvala na savjetima!
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:43
A i mogla bi da ga slikas da vidimo u kakvom je stanju smile162
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:59
Ja sam kod svojih phalova koji su kao tvoj imali trulo korjenje napravila slijedeće:

- orezala sve trulo korjenje i "batrljak" na kojem je bilo korjenje bi mekanom četkicom dobro oprala pod tekućom vodom i ako je truo odrežem ga sve do zdravog tkiva

- bar dva donja lista odstranim (može i više, zavisi koliko listova ima phal) i to tako da ih uzduž razgulim i pažljivo otrgnem od biljke tako da ih potpuno odstranim; to činim zato da mogu biljku dublje posaditi i da na tim mjestima može potjerati novo korjenje  - jer ponekad iz preostalog "batrljka" izraste dovoljno novog korjenja, a ponekad premalo ili ništa. 

- batrljak i mjesta gdje je otrgnuto lišće dobro natrackam cimetom i ostavim da se malo prosuši (cimet sprečava razvoj gljivica i truleži).

- phal posadim dublje - sve do ruba prvih listova

- prva dva - tri dana ga češće porosim po lišću, a onda ga normalno zalijem. 
Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 23:52
Ovo su moji...

Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 00:02

Krasni phalovi!!!

Uz orhideje svidjele su mi se i one bijele posude u kojima ih držiš. Baš zgodno i interesantno izgledaju.
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 00:21
Hvala svima na savjetima! Batrljak nije truo pa ga nisam dirala, a korijenje sam zaprasila cimetom i tako ga malo ostavila. Posadila sam ga dublje, donji listovi su malo u supstratu. Listovi su napeti i zeleni, iako kad sam ga dobila 2 su bila malo ostecena. I njih sam tretirala cimetom. Sutra cu poslikati, problem je jedino sto se u supstratu korijenje ne vidi jer sam ga tako posadila :).
Na vrh
rajski vrtovi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1789
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rajski vrtovi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 07:00
Smile Mislim da nitko ne može ostati imun na ljepotu ovih biljaka. Sve redom su vam predivne.
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 10:38
Evo slikice, slikala mobitelom pa ne mogu biti bolje.

Kupljena je sa ovako malo oštećenim listovima, 2 su takva, ostalih 5 je super. Tretiram ih cimetom.
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 11:39
NinettA, koja divota! Svaka ti čast, prelijepi su. smile169 
Curke, svima hvala na vašim postovima u kojima dajete uputstva nama početnicima. Mislim bar ću ja biti početnik u njihovom uzgoju... da se drugi ne uvrijede. Smile
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 11:53
Ninetta, prekrasni su, sve je tip-top smile64
Na vrh
desert rose View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2547
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje desert rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 13:53
NinettA divni su svi a ovaj na zadnjoj fotki mi je najljepši...
Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke...
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2015 u 17:08
NinettA krasni su ti, meni neidu pa ih nemam ali našla sam kako ih razmnožit pa ako nekom pomogne bit će mi drago
http://youtu.be/VBQKegEUQ5E
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4849505152 58>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.