Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4849505152 58> |
Korisnik | |
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Krasne su vam sve odreda. Nemam nijednu, bojim se nekako uzgoja bilo koje vrste orhideja, upravo iz razloga što ne znam kamo da ih smjestim i koliko su, u stvari, komplicirane. Iščitala sam temu, vidim da vam lijepo uspjevaju, ali si nekako uvijek mislim da meni ne bi.
Smeta li im jutarnje sunce na istočnim prozorima? Tu prvenstveno mislim u proljeće, ljeti ionako spuštamo rolete. U tom slućaju, treba li ih ljeti preseliti dok je u sobi mrak zbog roleta?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Ako meni uspijevaju onda moraju i tebi...
Na jugoistočnom prozoru imam dva keiki-ja i zadovoljna sam njihovim rastom... Preko ljeta jednostavno spustim roletu da sunce ne udara niti u cvijet niti u lišće... Isto postupam i s ostalima koji su na zapadnom i sjeverozapadnom prozoru... Jenom na 10-tak dana ih potopim u vodu (i to od kada sam im pred godinu-dvije promjenila supstrat, do onda sam ih jednostavno zalijevala čašom vode) u koju u koju povremeno dodam bioenzim... Sve su u cvatu... U GK sam imala jednu na sjevernom prozoru (temperatura u zimskom periodu 14 oC) do prošle zime kada smo ostali bez struje zbog ledoloma. Ta je neprestalno cvala (10 mjeseci su je cvjetovi krasili, onda mjesec dana pauza i evo nje opet). A dobivala je po čašu vode na 2 tjedna (ljeti i rjeđe).... |
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Kad čitam tvoj post, zvuči jednostavno... mislim da bih morala probati, makar samo sa jednom za početak. Zahvaljujem na informacijama i brzom odgovoru.
![]() |
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Pozdrav, nova sam ovdje :).Za Bozic sam dobila predivnu divovsku phal orhideju koja je bila u cvatu. Medutim pupoljci su se polagano susili jedan za drugim i onda sam skratila cvjetnu stapku. Ona je izgledala super, yeleno napeto lisce, nema nametnika. NO ono sto me otpocetka brine je korjenje, primjetila sam da je jako trulo i lose, nema nijedan zdravi korjen, oni koji jesu poluzivi su truli tipa 5 cm i onda zeleni. Ima jedan veliki zracni korjen koji ne moze u zemlju zbog rasta. Sto da napravim i sa koliko korjena biljka moze prezivjeti. Molim vas savjeti, tu sam pisala jer su ostali podfroumi pasivni
|
|
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Pozz Hisfishy
![]() Ako ti je to prvi Phal najvaznije je da prvo naucis neke osnovne informacije o njegovom uzgoju kako bi ti potrajao dugi niz godina i ono najvaznije, nanovo cvjetao. Te informacije mozes da nadjes na pocetku ove teme Što se tice ovog konkretnog problema koji si navela, truljenje korijena je vezano za pretjerano zalijevanje. Phal se inace zalijeva ili jos bolje potapa u vodu tek jednom u 5-7 dana i nikad ne ostavlja u vodi inace mu korijen trune i cijela biljka propadne. Sada mu mozes pomoci tako sto ces ga presaditi u novi supstrat za orhideje, a prije toga obavezno odstrani svo trulo korijenje i ostavi samo zdravo zeleno. Taj jedan zeleni koji je bio van posude sada prekrij supstratom tako da van supstrata ostanu samo listovi. Nemoj ga nikako zalijevati kad ga presadis...samo ga orosavaj po listovima Nadam se da ce ti se phal oporaviti ![]() |
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Hvala puno na odgovoru! Ovo mi nije prvi phal, ali mi je jako bitan i zao mi je sto nismo skuzili da ima takvo korjenje kod kupovine, jer stvarno se drzim svih uputa i dosad nisam imala nikakvih takvih problema. Medutim, problem je u tome sto je ovaj zracni korijen postavljen jako horizontalno i kod presadivanja bi vjerojatno puknuo. IMa jos jedan mini zracni koji tek raste. Postoji li sansa da ovi polutruli korijeni ipak upijaju hranjive tvari i da cvijet moze izdrzati sa njima jos neko vrijeme, citala sam za metode ozivljavanja u staklenoj posudi sa glinoporom i vodom na dnu i vrecicom gore, da biljka pusti korjenje na taj nacin
![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Po mom iskustvu orhideje teže podnose višak vode nego sušu. Trenutno imam četiri i sa pola litre vode zalijem njih i još tri biljke svakih 5-6 dana. Stoje na sjevernom prozoru (nikad sunca) dok miruju i gdje je najsvježije u stanu.Trenutačno tjeraju cvjetne grane i kad počnu otvarati cvjetove selim ih u boravak gdje je toplo( ni tu nema sunca jer je cijeli stan na sjever). Kad ocvjetaju ( 6, 7 mjesec) selim ih ponovo na sjeverni prozor. Sve to pokazalo se kao dobitna kombinacija već godinama.
|
|
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Hisfish, metoda sa staklenim posudama je preporucljiva kada biljka ima slab korijenov sistem ali ipak ima male i zdrave korijenčiće i ima zdrave listove
Ti imas srecu sto ti phal ima taj jedan zdrav korijen, pa iako strsi horizontalno i ne moze da se ugura u saksiju, biljka ce preko njega da prima vlagu prilikom prskanja a i taj mini sto tek raste ti je veliki plus. Truhlo korijenje nikako ne moze da opskrljbuje biljku sa vodom a pored toga je i stalni izvor bolesti cija ce se trulez siriti na ostatak koliko toliko zdravog korijenja. Ja ne bih odgađala odstranjivanje trulog korijenja i prebacivanje cijele biljke u novi supstrat
|
|
![]() |
|
Danas sam ju presadila u novi supstrat. Uklonila sam sa skarama trulo korijenje, ostao je taj veliki zracni, mali zracni, jedan veci koji nije 100% zdrav, ali je polovina zelena i par sitnih koji se čine ok. Supstrat je compo sana. Nadam se da će protjerati koji novi korijen, napravila sam sve što sam mogla, evo i posudu sa vodom sam stavila pored nje
![]() |
|
![]() |
|
A i mogla bi da ga slikas da vidimo u kakvom je stanju
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Ja sam kod svojih phalova koji su kao tvoj imali trulo korjenje napravila slijedeće: - orezala sve trulo korjenje i "batrljak" na kojem je bilo korjenje bi mekanom četkicom dobro oprala pod tekućom vodom i ako je truo odrežem ga sve do zdravog tkiva - bar dva donja lista odstranim (može i više, zavisi koliko listova ima phal) i to tako da ih uzduž razgulim i pažljivo otrgnem od biljke tako da ih potpuno odstranim; to činim zato da mogu biljku dublje posaditi i da na tim mjestima može potjerati novo korjenje - jer ponekad iz preostalog "batrljka" izraste dovoljno novog korjenja, a ponekad premalo ili ništa. - batrljak i mjesta gdje je otrgnuto lišće dobro natrackam cimetom i ostavim da se malo prosuši (cimet sprečava razvoj gljivica i truleži). - phal posadim dublje - sve do ruba prvih listova - prva dva - tri dana ga češće porosim po lišću, a onda ga normalno zalijem.
|
|
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Krasni phalovi!!! Uz orhideje svidjele su mi se i one bijele posude u kojima ih držiš. Baš zgodno i interesantno izgledaju.
|
|
![]() |
|
Hvala svima na savjetima! Batrljak nije truo pa ga nisam dirala, a korijenje sam zaprasila cimetom i tako ga malo ostavila. Posadila sam ga dublje, donji listovi su malo u supstratu. Listovi su napeti i zeleni, iako kad sam ga dobila 2 su bila malo ostecena. I njih sam tretirala cimetom. Sutra cu poslikati, problem je jedino sto se u supstratu korijenje ne vidi jer sam ga tako posadila :).
|
|
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
![]() |
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
Evo slikice, slikala mobitelom pa ne mogu biti bolje.
![]() ![]() Kupljena je sa ovako malo oštećenim listovima, 2 su takva, ostalih 5 je super. Tretiram ih cimetom. |
|
![]() |
|
NinettA, koja divota! Svaka ti čast, prelijepi su.
![]() Curke, svima hvala na vašim postovima u kojima dajete uputstva nama početnicima. Mislim bar ću ja biti početnik u njihovom uzgoju... da se drugi ne uvrijede.
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Ninetta, prekrasni su, sve je tip-top
![]() |
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
![]() |
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
NinettA krasni su ti, meni neidu pa ih nemam ali našla sam kako ih razmnožit pa ako nekom pomogne bit će mi drago
http://youtu.be/VBQKegEUQ5E |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4849505152 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |