Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 200201202203204 282> |
Korisnik | ||
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
tikvić ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
|
Često svratim u tvoj vrt i u tišini uživam u njegovoj raskošnoj ljepoti.Ne ostavljam trag, jer ne želim riječima narušiti njegov savršeni spokoj. Uostalom čemu riječi, kad tvoje slike govore više od tisuću riječi.
|
||
![]() |
||
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
|
Slavujčice,ma što reči,nego bogata sam što te znam...što od tebe učim,gledam,slušam....
Hvala ti na svemu ,što nesebično sve dijeliš sa nama ![]() Čestitke i od mene,tvoje "miće rožice"! |
||
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
||
![]() |
||
arčik ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
|
![]() ![]() ![]() ne znam puno o toj biljčici...i ne sećam se da sam je pomirisala... ![]() ![]() ![]() |
||
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
|
||
![]() |
||
JosipaNu ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
|
melem za oci i srce.....divne sike ako tko zna to znas ti....
![]() |
||
divno je biti nekome nesto....
|
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|
Drago mi je da si zapisala ime slike
![]() Događanja u tvom vrtu su neumorna kao i moje oduševljenje njihovom prezentacijom. Slika geuma uz stazicu načetu mahovinom mi je posebno lijepa
![]() |
||
![]() |
||
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
|
Smilje (helychrysum)
Smilje je ljekovita, začinska, aromatična i ukrasna biljka. Pripada porodici glavočika (asteraceae) u kojoj ima oko 300 vrsta biljaka.Domovina im je Afrika i Mediteran. Naziv joj potječe od grčkih riječi helios i chrissos, što znači sunce i zlato. Cijela biljka je aromatična i na dodir ispušta slatkasti miris koji podsjeća na začin cury. U ljekovite svrhe se koristi stoljećima. U Homerovo vrijeme se koristila kao lijek za rane a u narodnoj medicini se upotrebljavala kod raznih bolesti unutrašnjih organa ("žuto za zdravu žuč"), i problema sa kožom. U današnje vrijeme se koristi za pomlađivanje kože jer za ovu biljku kažu da nikada ne vene. Grmići smilja su visoki oko 40 cm, vole sunčane položaje i siromašno rastresito tlo. Razmnožava se vršnim reznicama u proljeće i jesen, sjemenom i korjenovim izbojima. Lagano je treba orezati u proljeće. Smilje se može koristiti u cvjetnim aranžmanima kao osušena biljka. Za sušenje ju treba brati kada se cvjetovi tek počinju otvarati jer ubrana u to vrijeme zadržava oblik i boju cvjetova. "Smilje u vaš dom unosi miris Mediterana, energiju sunca i miris ljeta." helychrysum italicum ![]() helychrysum arenarium ![]() ![]() |
||
![]() |
||
rubensica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2013 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 325 |
|
SlavujVk ti ovo sigurno znas. Zanima moju mamu. Koje smilje se koristi ( koristilo) za ukrasavanje tradicionalnih frizura koje se rade i nose uz narodnu nosnju u raznim dijelovima Slavonije? Ona tvrdi da se smilje stavljalo u kosu, a kad joj pokazem fotografije smilja kaze da to nije to.
|
||
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
|
||
![]() |
||
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
|
Rubensica, može biti samo slamnati cvijet, jednogodišnja biljka iz porodice smilja. Koliko se sjećam, ta se biljka uzgajala u slavonskim vrtovima.
helychrysum bracteatum ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
rubensica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2013 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 325 |
|
Ma ovako nesto zuto kao na ovoj slici |
||
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
|
||
![]() |
||
|
žuto je stolisnik
![]() |
||
![]() |
||
|
Ma nije ni to. Kad nadjem neku sliku poslat cu ti.
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
|
predivne su i kasnojesenske slike kod tebe
![]() biljka erigeron k. (kako se već zove) slična tratinčici, je posebna ![]() |
||
![]() |
||
|
Retriver Sara
tikvić Belina JosipaNu moon Mari ![]() |
||
![]() |
||
|
Neke od mojih biljkica u kući
![]() streptocarpela ![]() ![]() ruelia ![]() tillandsi ![]() ![]() |
||
![]() |
||
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
|
Tvoj vrt nikada ne miruje, u njemu se uvijek nešto događa. U svakoj šetnji nešto me zaustavi i ne da mi dalje. Večeras me zaustavio miris. Miris smilja, miris Mediterana.
|
||
Sutra je novi dan.
|
||
![]() |
||
|
Draga moja lucy, zaustavila si se kod smilja jer je to biljka tvoga zavičaja, a svaki zavičaj ima svoj miris, miris koji te prati cijeli život.
Moj zavičaj je mirisao na bagrem, lipu i pokošeno sijeno. Moje Ivankovo, koje je netko predivno uslikao. ![]() |
||
![]() |
||
|
Danas jutro hladno. Mraz je opet stvarao umjetnička djela i bojao list po list...i paukovu mrežu...polako, da ne polomi niti...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nešto malo i crveno niknulo ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
|
Od jutros uživam u tvom vrtu,(s prekidima naravno)prekrasnom cvijeću,a ove zadnje slike okupane mrazom su savršene.Cvijeće ti još uvijek lijepo izgleda i uvijek rado čekam nove.
![]() |
||
![]() |
||
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
|
Često sam u tvom vrtu, ali ove mrazovite slike su doista posebne.
|
||
Sutra je novi dan.
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 200201202203204 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |