Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 58> |
Korisnik | |
Bellina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2015 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2015 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Prvi pokušaj postavljanja slikice da vidim jesam skontala :) ![]() |
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Bellina dobrodošla na CIF
![]() imamo temu za predstavljanje Predstavite se ukratko (klik) a kako staviti slike pogledaj ovdje (klik), i pokaži nam svoje cvjetiće ako negdje zapne samo pitaj...
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Evo da se i ja nakon dugo čitanja pridružim ovoj divnoj družini ... lijepi pozdrav svima... čitam Vas jaako dugo i u puno navrata ste mi pomogle ... čim skontam kako postaviti slike malo ću da se pohvalim svojim dušicama ....
Sretna nova 2015 i puno novih divnih pupova cvjetića i "Kikija" :D
|
|
![]() |
|
mandevila ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
MALO CVATUĆIH
|
|
![]() |
|
goran44 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 18 Listopad 2012 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 128 |
Evo iz mog primjera:
Kad sam živio u stanu gdje je centralno grijanje iz Gradske Toplane koja grije od 5 ujutro do 11 navečer, a ako je jako hladno onda i cijelu noć imao sam dvije orhideje koje su bile u cvatu cijelu godinu.
Moje Bella i Rosa su imale po 20-30 cvjetova, bile su ogromne, svako malo se pojavio novi list, cvjetne stapke su bile krcate cvjetovima i taman kad je jedna stapka venula odmah se pojavila druga s puno pupova. Bez obzira zima ili ljeto!
E sad, preselili smo se prije 5 godina u kuću, nema nas skoro cijeli dan doma i ne grijemo kuću jer nema tko skoro do predvečer.
Orhideje su osjetljive i čim temperatura padne ispod 16-17 °C zaboravi na cvjetove ili sl.
Meni cvatu od proljeća do jeseni, zima je stanka i vidi se da im ne paše temperatura.
Imam jednu orhideju koju sam spasio od vunastih ušiju, kupio sam je u Baumaxu, ne znam koja boja će biti, čak je u međuvremenu pustila 3 nova lista, vidi se da je ozdravila.
Početkom jeseni vidim da je počela puštati cvjetnu stapku, ali čim je zahladilo stala je i tako će stajati do proljeća, najvjerojatnije.
Uh, al sam se raspisao, uglavnom mislim da će ti uspjevati orhideje ako im je toplo, ne pretjeruješ sa zaljevanjem i ako su na svjetlom mjestu, ne direktnom na suncu, uspjeh je zagarantiran!
|
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Hvala, Gorane. Citala sam ja ovu temu poprilicno, skoro sve, ali mislim se kad Hrvoju vec ovako i raste i cvjeta, mozda ima i on neku svoju tajnu.
|
|
![]() |
|
goran44 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 18 Listopad 2012 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 128 |
kacunak, ovo je tema koja je kao što vidiš jako velika i jako puno dobrih savjeta možeš ovdje naći i pročitati pa daj si truda i pročitaj postove forumaša.
Cimicifuga je na jednoj drugoj temi napisala ovo i za početak se drži ovog, kao što je ona napisala "Zakona":
Zakon je:
- noću temperature ne smiju padati ispod 15 /16 st. c.,
- ljeti ne smiju biti izložene direktnom suncu, a po mogućnosti ni visokim temperaturama (ja zimi podignem žaluzine i izlažem ih suncu i to im nimalo ne škodi),
- čuvati ih od naglih promjena temperature i od propuha,
- zalijevati pažljivo, zavisno od vrste supstrata i temperature u kojoj borave - nikako ih ne držati sa mokrim nogama. Poznato je da sobne biljke najviše stradavaju od preobilnog zalijevanja, pogotovo one biljke čije je korjenje osjetljivo na suvišnu vodu - kao što je to slučaj kod orhideja.
Ako imaš neko od struje zraka i propuha zaštićeno mjesto koje nije izloženo direktnim sunčevim zrakama, ljeti ih možeš čak i vani držati.
Ja sam svoje tako znala držati na vikendici cijelo ljeto, s time da sam, ako su noći bile malo svježije, preko njih noću prebacivala onaj najtanji flis.
|
|
![]() |
|
majcka ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
Eksotika je kul
|
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Hrvoje, kazi nam nesto o uslovima u kojima je uzgajas, zalijevanje, gdje je drzis, svjetlo i to...
Moja je odnedavno stigla, pa da ne pogrijesim nesto. Hvala. |
|
![]() |
|
hrvojemikanovci ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 06 Studeni 2014 Lokacija: stari mikanovci Status: Offline Bodovi: 17 |
Moja orhideja je jako narasla, ima 3 cvjetne stapke, počela je pupati i cvjetati i žute je boje.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Bugicaza5, tvoj smješko razgalio moje srce!
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Ma bravo, draga jadranka4! Predivna bebica.
![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Kačunak i meni se čini da sam potrefila uz Ciminu pomoć.
Cimicifuga, poslikaj svoje čini se da su prava "đungla" od cvjetnih grana. Da se malo razveselim,to mi baš treba.
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Jadranka4, bivši keiki, a sada mlada orhidejica ti super izgleda! Ako budeš imala sreće, može se desiti da i vrlo mlada orhidejica pusti cvjetnu stabljiku.
Neki moji stariji phalovi istovremeno imaju na sebi i keiki i po nekoliko malih bebica izraslih uz maminu stabljiku, tjeraju po dvije-tri nove cvjetne stabljike, a na podrezanim starim cvjetnim stapkama izbijaju nove grane. Budem ovih dana poslikala.
|
|
![]() |
|
Wow, napredak je ocigledan. Kako su porasli listovi i ocvrsnuli
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Cimi, hvala ti puno, pokušat ću i to
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |