Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Falenopsis - Phalaenopsis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Falenopsis - Phalaenopsis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 4647484950 58>
Korisnik
Poruka
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Status: Offline
Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 13:32
Tocno to sam ja ucinila i nisam uspjela spasiti ali tebi zelim od  Heart  suprotno , da ju spasis !

PS
Ach so , oprosti , zaboravila sam : dobrodosla i puno puno zelenila i sarenog cvijeca ti zelim !
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 14:09
Kada ja orezujem list sa oštećenjem, onda ga odrežem ravno preko cijelog lista i uvijek mi je ostatak lista normalno dalje živio. Ako mi je oštećenje negdje uz rub lista, onda to ne diram.

Ali, ako je orhideji istrunulo korjenje u supstratu, onda će brzo uginuti.
Ja sam svoje visoke, stare orhideje kojima je korjenje u supstratu bilo sve odumrlo, a puno korjenja je bilo u zraku bila podrezala i ponovo posadila. Naime, te orhideje su bile stare i visoke pa sam cijeli donji dio ispod zračnog korjenja odrezala: prerezala stabljiku orhideje, zaštitila rez sa cimetom (protiv gljivica) i posadila gornji ostatak tako da sam svo zračno korjenje stavila u supstrat. Orhideje su odlično izgledale i nastavile bujno rasti.
Imala sam slučaj sa jednom mladom miltonijom kojoj je na jednoj bulbi sve korjenje istrunulo i bulbica je bila sva smežurana. Druga bulba je imala dva mala zračna korjenčića, a ostali su joj svi istrunuli. Obim bulbama sam potpuno orezala ostatke tih trulih korjena, dobro četkicom oprala i umočila u cimet. Zatim sam ih pažljivo posadila i iza toga ih malo više pazila od ostalih tako da im nisam dozvolila da se supstrat osuši - stalno sam ga držala malo vlažnim. Obje bulbe su nakon nekoliko tjedana pustile korjenje i dalje je išlo kao da im se ništa nije dogodilo.
Evo kako su izgledale bulbe kada sam im orezala korjenje i umočila u cimet:
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 14:15
Zaboravila sam pohvaliti sve orhideje koje ste nam pokazale na ovoj temi. Zdrave i prekrasnih cvijetova! Bravo curke!!!
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 16:51

purple, baš sam ti i ja htjela napisati ovo kaj je Cimi gore spomenula.
Rubove listova koje si odrezala umoči u cimet, tako i ja uvijek radim.
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
purple View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 6
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje purple Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 07:59
Hvala vam puno!Heart stavila bi ja slike mojih ljubimica,al od njih 14 ni jedna nije u cvatu još,sve se tek pripremaju Big smile
da se pohvalim,onaj savjet u borbi protiv uši je stvarno koristan! alkoholom sam očistila cijelu,naprašila cimetom,sve isprala i nanovo posadila i sad su ko nove! Thumbs Up
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 12:45
Moje dvije orhideje su na suhoj stapci od cvijeta potjerale na jednom mjestu listiće i zračno korijenje. I što sad s tim?! Nisam to nikada vidjela. Možda odrezati i zasaditi, ali nema korijen za u zemlju.Unhappysmile127
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 14:31
To ti je keiki ili beba orhideja. Da bi keiki samostalno mogao rasti mora imati najmanje dva lista i nekoliko centimetara dugo korjenje. Bolje je da je keiki što veći jer su mu onda i veće šanse da sam uspješno raste, ali u pravilu se ne pušta da mu krojenje izraste preko desetak centimetara dužine. Kada keiki odvajaš od mame onda čistim škarama odrežeš stabljiku i njega posadiš u posebnu posudu.
Neki prakticiraju da još dok je keiki na stabljici ispod njega žicom pričvrste mini teglicu sa vlažnim supstratom na koji polože (ili u njega stave ako ide) malo korjene od keikija. Nakon nekog vremena korjenčići od keikija sami počnu ulaziti u supstrat koji treba držati stalno vlažnim. Ako se na nekom keikiju niti nakon dužeg vremena ne stvaraju korjenčići, onda se na bazu keikija treba pričvrstiti malo mahovine koju treba držati stalno vlažnom i to će  stimulirati da se pojave korjenčići.

Ako je stabljika na kojoj su izrasli tvoji keikiji već suha, onda odmah trebaš posaditi keikije u supstrat jer će ti na suhoj stabljici uginuti s obzirom da količina vlage i hrane koje povuku iz zraka im nije dovoljno niti za preživljavanje, a dakamoli za daljnji rast. Mladi novoposađeni keiki treba češće prskati vodenom maglicom.
Danas postoje i neke paste sa kojima se neko vrijeme treba mazati spavajuće oko na cvjetnoj stabljici neke orhideje i ta pasta onda bi trebala pospješiti da tu izraste keiki (što nitko ne garantira da će se i dogoditi).
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Listopad 2014 u 14:50
Cimi, hvala ti puno, pokušat ću i tosmile95. Ti čuda toga znaš, ja uglavnom šetam po forumima, čitam i slabo mogu kome pomoći. S vremenom i iskustvom nadam se da ću i ja biti nekom od pomoći!
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2014 u 10:27
Cimi poslušala sam tvoje savjete i presadila keiki prije dva-tri tjedna. Izglada svježe i treći list se probija.Ovo je slika prije sadnje.
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2014 u 10:40
Presađeni keiki, imam dva ali sam samo jedan slikala. Ostale (stare) orhideje počele su tjerati cvjetne grane. Što će biti s keikijem nestrpljivo iščekujem. Nikad mi nije palo na pamet da bih sama mogla odgojiti orhideju.
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2014 u 11:17
Wow, napredak je ocigledan. Kako su porasli listovi i ocvrsnuli Heart Reklo bi se da sve dobro radis.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2014 u 11:49
Jadranka4, bivši keiki, a sada mlada orhidejica ti super izgleda! Ako budeš imala sreće, može se desiti da i vrlo mlada orhidejica pusti cvjetnu stabljiku. 

Neki moji stariji phalovi istovremeno imaju na sebi i keiki i po nekoliko malih bebica izraslih uz maminu stabljiku, tjeraju po dvije-tri nove cvjetne stabljike, a na podrezanim starim cvjetnim stapkama izbijaju nove grane. 
Budem ovih dana poslikala.
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2014 u 21:30
Kačunak i meni se čini da sam potrefila uz Ciminu pomoć.
Cimicifuga, poslikaj svoje čini se da su prava "đungla" od cvjetnih grana. Da se malo razveselim,to mi baš treba.
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2014 u 09:19
Ma bravo, draga jadranka4! Predivna bebica. smile79
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2014 u 14:59
Bugicaza5, tvoj smješko razgalio moje srce!
Na vrh
hrvojemikanovci View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hrvojemikanovci Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Studeni 2014 u 13:19
Moja orhideja je jako narasla, ima 3 cvjetne stapke, počela je pupati i cvjetati i žute je boje.Big smileLOLSmile
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Studeni 2014 u 16:35
Hrvoje, kazi nam nesto o uslovima u kojima je uzgajas, zalijevanje, gdje je drzis, svjetlo i to...
Moja je odnedavno stigla, pa da ne pogrijesim nesto. Hvala.
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 447
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Studeni 2014 u 19:59
Moja luda orhideja pravi mlade i istodobno pravi stablo za cvatnju. I jer to nije dovoljno i mladunče pravi stablo za cvatnju:

Jer ova druga neče biti ništa slabija i ona je napravila mladunče istodobno kao i stablo za cviječe:

Eksotika je kul
Na vrh
goran44 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 128
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje goran44 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2014 u 10:12
kacunak, ovo je tema koja je kao što vidiš jako velika i jako puno dobrih savjeta možeš ovdje naći i pročitati pa daj si truda i pročitaj postove forumaša.

Cimicifuga je na jednoj drugoj temi napisala ovo i za početak se drži ovog, kao što je ona napisala "Zakona":

Zakon je:

- noću temperature ne smiju padati ispod 15 /16 st. c., 

- ljeti ne smiju biti izložene direktnom suncu, a po mogućnosti ni visokim temperaturama (ja zimi podignem žaluzine i izlažem ih suncu i to im nimalo ne škodi),

- čuvati ih od naglih promjena temperature i od propuha,

- zalijevati pažljivo, zavisno od vrste supstrata i temperature u kojoj borave - nikako ih ne držati sa mokrim nogama. Poznato je da sobne biljke najviše stradavaju od preobilnog zalijevanja, pogotovo one biljke čije je korjenje osjetljivo na suvišnu vodu - kao što je to slučaj kod orhideja.

Ako imaš neko od struje zraka i propuha zaštićeno mjesto koje nije izloženo direktnim sunčevim zrakama, ljeti ih možeš čak i vani držati.
Ja sam svoje tako znala držati na vikendici cijelo ljeto, s time da sam, ako su noći bile malo svježije, preko njih noću prebacivala onaj najtanji flis.
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Studeni 2014 u 12:39
Hvala, Gorane. Citala sam ja ovu temu poprilicno, skoro sve, ali mislim se kad Hrvoju vec ovako i raste i cvjeta, mozda ima i on neku svoju tajnu.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4647484950 58>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,233 sekundi.