Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4647484950 58> |
Korisnik | |
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tocno to sam ja ucinila i nisam uspjela spasiti ali tebi zelim od
![]() PS Ach so , oprosti , zaboravila sam : dobrodosla i puno puno zelenila i sarenog cvijeca ti zelim ! |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Kada ja orezujem list sa oštećenjem, onda ga odrežem ravno preko cijelog lista i uvijek mi je ostatak lista normalno dalje živio. Ako mi je oštećenje negdje uz rub lista, onda to ne diram.
Ali, ako je orhideji istrunulo korjenje u supstratu, onda će brzo uginuti. Ja sam svoje visoke, stare orhideje kojima je korjenje u supstratu bilo sve odumrlo, a puno korjenja je bilo u zraku bila podrezala i ponovo posadila. Naime, te orhideje su bile stare i visoke pa sam cijeli donji dio ispod zračnog korjenja odrezala: prerezala stabljiku orhideje, zaštitila rez sa cimetom (protiv gljivica) i posadila gornji ostatak tako da sam svo zračno korjenje stavila u supstrat. Orhideje su odlično izgledale i nastavile bujno rasti. Imala sam slučaj sa jednom mladom miltonijom kojoj je na jednoj bulbi sve korjenje istrunulo i bulbica je bila sva smežurana. Druga bulba je imala dva mala zračna korjenčića, a ostali su joj svi istrunuli. Obim bulbama sam potpuno orezala ostatke tih trulih korjena, dobro četkicom oprala i umočila u cimet. Zatim sam ih pažljivo posadila i iza toga ih malo više pazila od ostalih tako da im nisam dozvolila da se supstrat osuši - stalno sam ga držala malo vlažnim. Obje bulbe su nakon nekoliko tjedana pustile korjenje i dalje je išlo kao da im se ništa nije dogodilo. Evo kako su izgledale bulbe kada sam im orezala korjenje i umočila u cimet: ![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Zaboravila sam pohvaliti sve orhideje koje ste nam pokazale na ovoj temi. Zdrave i prekrasnih cvijetova! Bravo curke!!!
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
purple, baš sam ti i ja htjela napisati ovo kaj je Cimi gore spomenula. Rubove listova koje si odrezala umoči u cimet, tako i ja uvijek radim. |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
purple ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2014 Lokacija: varaždin Status: Offline Bodovi: 6 |
Hvala vam puno!
![]() ![]() da se pohvalim,onaj savjet u borbi protiv uši je stvarno koristan! alkoholom sam očistila cijelu,naprašila cimetom,sve isprala i nanovo posadila i sad su ko nove!
![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Moje dvije orhideje su na suhoj stapci od cvijeta potjerale na jednom mjestu listiće i zračno korijenje. I što sad s tim?! Nisam to nikada vidjela. Možda odrezati i zasaditi, ali nema korijen za u zemlju.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
To ti je keiki ili beba orhideja. Da bi keiki samostalno mogao rasti mora imati najmanje dva lista i nekoliko centimetara dugo korjenje. Bolje je da je keiki što veći jer su mu onda i veće šanse da sam uspješno raste, ali u pravilu se ne pušta da mu krojenje izraste preko desetak centimetara dužine. Kada keiki odvajaš od mame onda čistim škarama odrežeš stabljiku i njega posadiš u posebnu posudu.
Neki prakticiraju da još dok je keiki na stabljici ispod njega žicom pričvrste mini teglicu sa vlažnim supstratom na koji polože (ili u njega stave ako ide) malo korjene od keikija. Nakon nekog vremena korjenčići od keikija sami počnu ulaziti u supstrat koji treba držati stalno vlažnim. Ako se na nekom keikiju niti nakon dužeg vremena ne stvaraju korjenčići, onda se na bazu keikija treba pričvrstiti malo mahovine koju treba držati stalno vlažnom i to će stimulirati da se pojave korjenčići. Ako je stabljika na kojoj su izrasli tvoji keikiji već suha, onda odmah trebaš posaditi keikije u supstrat jer će ti na suhoj stabljici uginuti s obzirom da količina vlage i hrane koje povuku iz zraka im nije dovoljno niti za preživljavanje, a dakamoli za daljnji rast. Mladi novoposađeni keiki treba češće prskati vodenom maglicom. Danas postoje i neke paste sa kojima se neko vrijeme treba mazati spavajuće oko na cvjetnoj stabljici neke orhideje i ta pasta onda bi trebala pospješiti da tu izraste keiki (što nitko ne garantira da će se i dogoditi).
|
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Cimi, hvala ti puno, pokušat ću i to
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Wow, napredak je ocigledan. Kako su porasli listovi i ocvrsnuli
![]() |
|
![]() |
|
Jadranka4, bivši keiki, a sada mlada orhidejica ti super izgleda! Ako budeš imala sreće, može se desiti da i vrlo mlada orhidejica pusti cvjetnu stabljiku.
Neki moji stariji phalovi istovremeno imaju na sebi i keiki i po nekoliko malih bebica izraslih uz maminu stabljiku, tjeraju po dvije-tri nove cvjetne stabljike, a na podrezanim starim cvjetnim stapkama izbijaju nove grane. Budem ovih dana poslikala.
|
|
![]() |
|
Kačunak i meni se čini da sam potrefila uz Ciminu pomoć.
Cimicifuga, poslikaj svoje čini se da su prava "đungla" od cvjetnih grana. Da se malo razveselim,to mi baš treba.
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Ma bravo, draga jadranka4! Predivna bebica.
![]() |
|
![]() |
|
Bugicaza5, tvoj smješko razgalio moje srce!
|
|
![]() |
|
hrvojemikanovci ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 06 Studeni 2014 Lokacija: stari mikanovci Status: Offline Bodovi: 17 |
Moja orhideja je jako narasla, ima 3 cvjetne stapke, počela je pupati i cvjetati i žute je boje.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Hrvoje, kazi nam nesto o uslovima u kojima je uzgajas, zalijevanje, gdje je drzis, svjetlo i to...
Moja je odnedavno stigla, pa da ne pogrijesim nesto. Hvala. |
|
![]() |
|
majcka ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
Eksotika je kul
|
|
![]() |
|
goran44 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 18 Listopad 2012 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 128 |
kacunak, ovo je tema koja je kao što vidiš jako velika i jako puno dobrih savjeta možeš ovdje naći i pročitati pa daj si truda i pročitaj postove forumaša.
Cimicifuga je na jednoj drugoj temi napisala ovo i za početak se drži ovog, kao što je ona napisala "Zakona":
Zakon je:
- noću temperature ne smiju padati ispod 15 /16 st. c.,
- ljeti ne smiju biti izložene direktnom suncu, a po mogućnosti ni visokim temperaturama (ja zimi podignem žaluzine i izlažem ih suncu i to im nimalo ne škodi),
- čuvati ih od naglih promjena temperature i od propuha,
- zalijevati pažljivo, zavisno od vrste supstrata i temperature u kojoj borave - nikako ih ne držati sa mokrim nogama. Poznato je da sobne biljke najviše stradavaju od preobilnog zalijevanja, pogotovo one biljke čije je korjenje osjetljivo na suvišnu vodu - kao što je to slučaj kod orhideja.
Ako imaš neko od struje zraka i propuha zaštićeno mjesto koje nije izloženo direktnim sunčevim zrakama, ljeti ih možeš čak i vani držati.
Ja sam svoje tako znala držati na vikendici cijelo ljeto, s time da sam, ako su noći bile malo svježije, preko njih noću prebacivala onaj najtanji flis.
|
|
![]() |
|
Hvala, Gorane. Citala sam ja ovu temu poprilicno, skoro sve, ali mislim se kad Hrvoju vec ovako i raste i cvjeta, mozda ima i on neku svoju tajnu.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4647484950 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |