Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 123124125126127 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
temzi
gute Fee ane6 hvala vam na posjeti ![]() Anaida!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Tvoja poruka me podsjetila da se u mom vrtu često ostvaruju želje. Ja samo jednom napišem da volim crveno cvijeće, i za nekoliko dana procvjeta jedan rijedak crveni cvijet. Raste on i u drugim vrtovima, ali još nikada nije procvjetao! ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Znala sam ja da će me u tvom vrtu dočekati noviteti. I nisam se prevarila. Užitak očekivan i ostvaren.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Gospina trava ![]() ![]() ![]() kotrljan ![]() |
|
![]() |
|
Budućnost počinje, ljeto je pred vratima!
![]() ![]() gailardia fanfare ![]() gailardia aristata "Burgunder" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ane6 ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 16 Veljača 2013 Status: Offline Bodovi: 329 |
prošetala i uživala u tvom cvijetnom carstvu
![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Rado dođem!
I bez riječi ostavim misli trag... |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Sve je kod tebe lijepo , ali ti si nas na to i naucila !
Do iduci put , dok se opet vidimo ....... ![]() |
|
![]() |
|
temzi ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 01 Travanj 2013 Lokacija: Zagreb,Croatia Status: Offline Bodovi: 1316 |
Drago mi je da si objavila ovaj krasan tekst o Divizmi.Ja joj se divim još od djetinjstva, i sad sam je stavila i u svoj vrt.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
DIVIZMA (VERBASCUM THAPSUS) ![]() Divizma je dvogodišnja biljka, visoka preko 150 cm, na vrhu razgranata. Kod nas se može pronači na suhim, sunčanim i kamenitim područjima. U povijesti je često spominjana i korištena u ljekovite svrhe i različite obrede. U grčkoj mitologiji je bila zaštitnik Odiseju od čarobnice Kirke. Divizma u prvoj godini, nakon nicanja, razvije krupne, baršunaste listove, a iduću godinu formira stabljiku. Cvjeta skoro cijelo ljeto mnoštvom žutih ljekovitih cvjetova, nakon kojih se stvaraju tobolci puni sjemenki. Jedna biljka, u jednoj godini, može stvoriti i do 100 tisuća sjemenki, koje će u svim uvjetima zadržati klijavost i do 100 godina. ![]() Listovi su mekani, dlakavi, za liječenje se mogu koristiti i suhi i svježi. Navodi se da su ih ljudi prije stavljali u cipele kako bi se zaštitili od hladnoće. Na stabljici rastu pomoćni, sjedeći listovi bez peteljke, koji služe da bi skupljali kišnicu i usmjeravali je prema korjenu ![]() ![]() ![]() Cvjetovi divizme su žuti, i otvaraju se samo u jutarnjim satima. Sastoje se od od dva gornja prašnika koji su dlakavi, i u sebi sadrže sok koji privlači kukuce. Dva donja prašnika su dugi i glatki a proizvode pelud koji služi za oplodnju biljke. Cvjetove treba skupljati čim procvjetaju, jer već sutradan otpadnu. Ubuduće, pridržavaj se forumske veličine slika (640x480) |
|
![]() |
|
![]() ![]() Drage moje, hvala vam na posjeti! Svaka vaša poruka mi je ostavila zrnce pozitivne energije i mrvicu snage... ...neke su me nasmijale...neke uvjerile da rado dolazite u moj vrt, da ste tu i kada ne ostavljate tragove... da su vam zanimljive moje biljke koje su ove godine pobrkale godišnja doba... ...ali svaki dan u tom šarolikom mnoštvu nešto novo iznenadi, proviri iz zemlje, poraste, procvjeta... ...uljepša dan! ![]() danas je to divizma (verbascum thapsus), koju sam puno puta bezuspješno pokušavala presaditi, jutros je procvjetala! Mnogi će reći da je ova čudesna, ljekovita biljka, aristokratskog izgleda, koja u sebi krije puno zanimljivosti-korov. ...ali, i kaktusi su negdje korov pa ih skupo plaćamo da bi ih imali, stvorili smo cijelu nauku da bi ih održali na životu, i divimo im se, a ovakvo savršenstvo, koje je nama dano da nas lijeći, da svojim prekrasnim cvjetovima krasi našu okolinu,koja je davno posijana na našoj zemlji, nju niti ne primjećujemo. |
|
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
baš je zanimljivo i napeto...a koja je to nova, sad mi reci ti
![]() |
|
![]() |
|
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Šetnja tvojim vrtom je uvijek ugodna, lagana, o nako... s noge na nogu. Ne znam je li ljepše prošetati u cik zore ili ispratiti posljednje zrake sunca.
Onaj puzavi sedum u savršenom suživotu okružen kamenjem je slika koju ovaj put izdvajam. |
|
Sutra je novi dan.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() lysimachia nummularia ![]() ![]() ![]() campanula poscharskyana ![]() pakujac koji se sjetio da je vrijeme da procvjeta ![]() ![]() biljka koju sam kupila pod imenom "nepoznata", i meni i uzgajivaču. što li će izaći iz ovih pupoljaka? ![]() |
|
![]() |
|
"Kada leptirići zalepršaju vrtom i putujući od cvijeta do cvijeta, naiđu na ljubičaste cvatove stepske kadulje, znači da nam je stiglo ljeto!" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() campanula ![]() ![]() verbena bonariensis ![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Krasan ti je vrt i u jutarnjem izdanju ikad sunce izviri, a i kad se sprema zaći pa sa zapada u zadnjem naletu ostavi svoje zrake i onu posebnu zlaćanu patinu prospe po vrtu.
Puno je krasnih biljaka i svaka je vrijedna divljenja, a menije ovaj puta za oko zapela ova ![]() |
|
![]() |
|
VRATIĆ (tanacetum)
Ljekovite i začinske biljke koje pripadaju porodici asteraceae. Ime im dolazi od grčke riječi athanatos, što znači besmrtan. tanacetum parthenium majčinski vratić dvogodišnja biljka koja se sama zasijava. ![]() u vrtu imam i ovu vrstu koja je isto dvogodišnja i sama se zasijava, ali još nisam pronašla kako se zove. isto je visok kao i majčinski vratić i ima sličan oblik listova. ![]() tanacetum vulgare trajnica, polugrm, visok više od 150 cm ![]() ovoj porodici pripada i tanacetum balsamita, božja plahtica, ili kaloper ![]() |
|
![]() |
|
ono bijelo je tanacetum parthenium, majčinski vratić |
|
![]() |
|
Sanja, čula sam da me zoveš,
ali...sunce na zapadu koje obasjava vrt, uvijek me "zarobi"! ![]() ![]() calicantus je večeras neodoljivo mirisao ![]() ![]() ![]() ![]() cvijetni pupovi dvije vrste lavande ![]() ![]() bršljan koji je htio pobjeći iz vrta ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 123124125126127 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |