Nepenthes cocci |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 25 Ožujak 2007 u 21:55 |
Dobila sam od muža neku biljku i nigdje ništa o njoj ne mogu naći a naši cvjećari znaju manje od mene.Ovako,zove se "nepenthes cocci"i jedino znam da je iz porodice kukcožderki.Na donjim listovima ima neke diguljaste čašice u kojima stoji voda .Negdje sam pročitala da se ona hrani kukcima preko tih čašica no cvječarka veli da se tu samo voda treba stavljati.E sad,te čašice se s vremenom suše,kaj da ja radim? Zna li netko išta preciznije o toj biljci?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
daj nam sliku pa ti pomognemo ja sam imala muhojedca koji je otvarao cvjetove samo kad je muha u blizini i tim se i hranila
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hehe al se mi ganjamo,ja tebi tamo pišem a ti si tu.E sad da znam stavit sliku bi,al još ne znam,šmjc.To ću sutra.A tu sam i ja imala pa sam znala i kad je gladna,ako nije bio list zatvoren,ali su je svi rukama dirali pa je uginula.naravno da sam prekasno saznala da se to nesmije.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam isto to dozivila i sad je vise ne mogu nigdje naci
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zao mi je ali ovako nesto jos nisam vidjela
moja je bila drugacija i imala je imala je kao rakove na vrhu lista i time je hvatala muhe i ostale kukce ali je nazalost uginula jer su je svi dirali a ona jednostavno to nije volila |
|
flora
Već proklijao Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 211 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha na ovoj adresi je stranica, ustvari blog koji govori o raznim mesožderkama http://mesozderke.blog.hr/ i čini mi se da se tvoja zove Nepenthes. Možda to pomogne, a i opisano je u par riječi ono najosnovnije o njoj.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
flora.Javit ću kako moja napreduje.Za sada ona ima mladih listova ali te čašice se nekako opasno suše
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha mozda te razocaram ali ova tvoja mesozderka je Nephentes sp.- Nephentes vročonoša
jednogodišnja biljka penjacica, koja zahtjeva vlaznu zemlju i zaljeva se mlakom vodom ,mora biti na temperaturi oko 20 stepeni i zasticena od izravnog sunca eto nadam se da sam ti pomogla i da te nisam razocarala |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Dina,neki dan sam ju presadila i vidjela da iz korjena tjera mladu biljku.Kad sam bolje pogledala ova je imala dva korjena pa sam ju rasadila,sad imam 2 biljke.Jedna solidno izgleda no drugoj su se "čašice" posušile,izgleda da propada.Rečeno mi je da je kratkog vijeka no nisam mislila da je jednogodišnja.Možda stara ugine a nova potjera(vječiti optimist).
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a cuj draga nada zadnja umire ja ti od srca zelim da ti mlada potjera
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Cattleya
Nedavno posijan Pridružen: 20 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 35 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha eto mene na ovom topicu.
Sa Nepenthes nemam nikakvog osobnog iskustva pa i nisam neki stručnjak. Ono što sam uspjela naučiti od drugih i naći o njoj na netu je da se NE nalijeva voda u vrčeve jer tu su njeni probavni sokovi koje baš i ne treba razrjeđivati da bi vršili svoju funkciju. To kaj se cvjećarima sadržaj tobolaca izlije u transportu pa oni doliju vodu je druga priča. Čak imaju na tobolcima i ko male 'poklopčiće' vald da im ne pada kiša unutra. Treba im zračna vlaga od 50-70%, a ako ima više, još bolje. Najčešći razlog propadanja i sušenja tobolaca je niska zračna vlažnost pa cijelu biljku treba nekoliko puta dnevno prskati destiliranom vodom ili kišnicom. Temperatura: oko 25-34 C Zemlja- našla sam malo oprečnih podataka, no mislim da jedna mješavina srednje kiselog treseta (pH 5-6) i malo perlita ( ili pijeska) neće biti loša. Može se dodati i kore drveta (bor- npr) da se poboljša drenaža. I stalno mora biti vlažna, ne smije se osušiti. Zalijevanje: kišnica ili destilirana voda. Za gnojenje nisam sigurna- bolje ju je ne gnojiti- to ti još provjerim. Ako živiš u kući, možeš ju objesiti za granu i držati pod drvetom ako drvo daje hladovinu i ne dopire do nje direktno sunce. Nadam se da sam ti malo pomogla, nažalost nemam uvjeta za tu biljku i nisam ju nabavila. |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti puno.Mislim da mi je sada ionako kasno što se tih tobolaca tiče ionako se već napola svi osušili.Utjeha je što mlade tjeraju pa ću probati kod njih paziti.
Ajde da cura koja radi u cvjećari nije školovana cvjećarka pa da lupi,al ova me ubjeđivala da se MORA naliti voda u tobolce.Ja sam negdje pročitala da se preko njih biljka hrani,pa nema logike da se sipa voda,no ona me ubjedila da se sipa.
|
|
Cattleya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaj se nalijevanja vode u tobolce tiče, to sam pročitala sa sajta jednog slovenca koji uzgaja mesožderke i vjerujem mu.
Jedna moja frendica koja je stvarno ekspert za mesozderke veli da se može gnojiti jako razrijeđenim gnojem (1/8 preporučene) i da se o stavlja onda u tobolce. Ipak, njoj najbolje uspjeva u terariju. No, nemoj se obeshrabriti, na tvom bih ju mjestu redovito zalijevala, prskala i držala na svijetlom mjestu bez direktnog sunca. Kad vidiš da se navikla, možda pusti i koji novi tobolac. Inače doma od mesožerki imam dioneje, drosere i jednu saraceniju i meni se čine puno jednostavnije za uzgoj. Pogotovo Drosera capensis. |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam prije par godina jednu dioneu dobila al mi je uginula.Kasnije mi je neko rekao da je nismo smjeli dirati prstima.(Moš mislit nas svi to pipali.)Onda baš ništa o njima nisam znala,sad si razmišljam da ih nabavim opet,no prije moram vidjeti di ću ih držati.
Sad sam ,kako sam ovu rasadila,jednu lončanicu(onu jadniju) stavila van u hladovinu i vidim da je i ona mlade potjerala.Jedna mi je u kući i ok se drži.
|
|
Cattleya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako nabavljaš bilje, najbolje je nabaviti od nekog tko uzgaja jer ju drže u uvjetima koji su primjereni toj biljci. Osim toga, na Floraartu sam prošle godine kupila prekrasnu Dioneju od Peveca i preživila je. Idealno je ako naletiš na novu pošiljku jer to znači da ih još nisu stigli ugušiti tvrdom vodom.
Kad biraš biljku, biraj ju sa što više zelenih lovki- listova i što manje donjih crnih- drugim riječima trulih listova. Lovke se ne diraju jer mogu loviti 3-4x i onda odumru. Uzoj isto nije kompliciran- nije nužno da imaš terarij, osim što zimi zahtjeva mirovanje ( manje svjetla, temperature oko 5 C, čak je neki drže u frižderu, no to nisam isprobavala) pa izgleda kao da je na umoru. |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To sa frižiderom moram probati(kad je kupim) samo da vidim facu MMkad ugleda cvijet u frižideru Hvala ti,mislim da ću u proljeće probati,tako da se do zime na njih,i one na mene,nauče. |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam i ja jedno pitanje sto se tice Nepenthes,, naime kupio sam ga prije par mj. i super napreduje i sve je za 5.
Jedino me sada zabrinjava kako preživljava preko zime. Sta onda jede.
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |