Krasula - Crassula |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1516171819 84> |
Korisnik | |
@kaktus ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Valjda će i kod mene biti tako da se zaustavi i obnovi. Prebačen je u sobu gdje je popodnevno sunce tek nakon 16 sati.
Stradale su mi i 3 aloe, pa su sada u hladu. Baš za te dvije vrste biljaka nisam očekivala da su toliko osjetljive na sunce, a i ovo sunce više nije normalno. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
Tako su i meni krajevi listova propadali i polako bi se osusio cijeli list ili bi otpao prije nego se sav osuši. Nisam znao kako zaustaviti, samo je stalo, a crassula je nastavila dalje rasti.
|
|
![]() |
|
@kaktus ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
Prekrasna je ...
|
|
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Baš je lijepa :)
|
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Kopirala sam tekst kako je napisan, ali je slika na linku je kao i moja biljka c. ovata. (Samo se linkovi u zadnje vrijeme ne mogu otvarati.)
I ja c. ovatu znam kao japansko drvo. Bilo mi je zanimljivo što je napisano u vezi drva novaca. A drvo novaca je 100% c.ovata.POgrešno je napisano to u tekstu. Pa imaš kakav savjet kako da je spasim i zašto je nakon par godina odjednom požutila? Presadila sam je i bila je na suncu. Krajevi listova su pocrnili i propadaju. Link ti se ne može otvoriti jer je pogrešan - ispred imaš upisano i http:// i https:// i naravno da se onda ne može otvoriti (ti si linkala ovako) : http://https://themajka.com/krasula-drvo-novaca-japansko-drvo-t1562.html , a treba biti ovako: http://themajka.com/krasula-drvo-novaca-japansko-drvo-t1562.html dakle treba malo pripaziti jer sve se normalno otvara ako se pravilno upiše.
|
|
![]() |
|
To nije
točno. Na tvojoj slici je crassuula ovata (lat.) vrsta za sebe koja baš ništa
nema zajedničko sa crassula arborescens (lat.) Oba dvije su vrste za sebe,
različite vrste unutar roda Crassula. |
|
![]() |
|
Ništa, leti ona na sjeverozapad kod balkonskih vrata u sobu.
Evo sam nešto zanimljivo našla. http://https://themajka.com/krasula-drvo-novaca-japansko-drvo-t1562.html Riječ je o biljki čiji je latinski naziv krasula arborescens, a kod nas je poznata kao japansko drvo. Krasula se uzgaja po cijelom svijetu gdje je nazivaju "drvo novca" ili "dolar drvo" zbog njenih okruglih mesnatih listića koji podsećaju na nekadašnje kovanice od jednog dolara. Ona se vrlo često prenosi u porodici sa koljena na koljeno baš zbog blagotvornog svojstva koje ima na sve u kući. Znanstvenici tvrde da je biljka puna gasovitih i stimulativnih materija i eteričnih ulja koje povećavaju mentalnu i fizičku budnost čovjeka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti. Ljudi u njenoj blizini postaju aktivni i optimistični, više rade i bolje su raspoloženi, počinju pozitivno da misle i na taj način lakše dolaze i do novca. Ova biljka utjece pozitivno na psihu čovjeka, poboljšava i njegovo fizičko zdravlje. Nauka je tako potvrdila narodno vjerovanje. Po feng shuiju, krasula predstavlja energiju metala i pozitivno utiče na stabilnost i financije. Najbolje ju je držati kraj vrata sa desne strane u sjevernom ili sjeverozapadnom dijelu kuće. Do nas je ovo vjerovanje stiglo tek nedavno, dok stanovnici gotovo čitavog svijeta za ovu biljku i njen moći znaju odavno |
|
|
|
![]() |
|
Ovaj žuti dio mi se suši, propadaju listovi. Što da radim? Hitno, odoše novci
![]() |
|
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Mogu podnijeti ako se naviknu, a to bi značilo da su već sad na toj poziciji. Mada meni je nekako ljepša kad nije na cjelodnevnom suncu, listići budu ljepši.
Lijepo ti izgledaju baš onako jedro i zdravo.
|
|
![]() |
|
MOja je narasla i jedno drvce je požutilo svo, a drugo je zeleno. Na donjoj slici se vidi kad je presađeno nedavno.
![]()
|
|
|
|
![]() |
|
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
Hvala na savjetu :)
Ne znam koji im je vrag, baš sam to napravio pred jedno dva tjedna, očistio sam korijen, pregledao je li zdrav i zasadio u novi supstrat, nije bilo truleži. Posadio sam je u mješavinu glistenjaka, no ista stvar je i s drugima koje su u starom prošlogodišnjem supstratu. Rastu dalje kako treba, maknuo sam te zaražene listove pa se nadam da ce prestati s time. Ako ne, morat cu ih opet raskopati. |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Za početak izvadi ih i pregledaj korijen , ako treba ostavi cijeli da se zemlja isuši , otresi zemlju pa ako su korjerčići zdravi posadi u novu, one baš nisu podložne boleštinama ( bar ja neman to iskustvo) , a ako je korjen istrulio zdrave vršne djelove odsjeci , posuši jedan dan i posadi unovu zemlju, ali prije toga ako je sadiš u posudu u kojoj je bila , posudu operi u domestosu ( neka ostane namazano bar sat vremena) onda dobro isperi i pusti posudu da se osuši , znači dok se krasula suši suši se i posuda, nadam se da sam bar malo pomogla jer ja save svoje posude tako dezifinciram
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Što je ovoj crassuli? Tj tako su mi sve crassule na ovom prozoru izgubile par listova, krene od ruba i tako propada.
Ajarlija tvoje crassule su predivne! |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Sviđa mi se legenda, a krasule još više!
![]() |
|
![]() |
|
Fiorella ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
Prekrasno aralija
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1516171819 84> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |