Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4445464748 51> |
Korisnik | |
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kaćunak, odvaži se, baci svoju skeptičnost u neki mračni kut ( tako da ju više nikad ne moraš tražiti ![]() ![]() ![]() ![]() Drago mi je da vas ima i takvih koji samo šutite i pratite..heheehhe... ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...I razmatramo. Da li da i ja "nakiselim' silne ljuske od povrca i voca koje svaki dan pune sake bacim. Priznajem, inace sam skeptik po pitanju tih iznenadnih ideja i cudotvornih sokica i tekucina, vjerujem u hemiju i u antibiotik prije nego u trave i med... Znam, znam, ne valja tako misliti i mnogi su lijekovi od bilja i prirodnih stvari nastali, ali... Citam ovo o enzimu i toliko volim svoje biljke da cu zbog njih ovo probati.
|
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Monsic, ima nas jos koji mudro sutimo i pratimo...
![]() |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ha,ha,ha mudrijašice moja ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
@kaktus ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sjećam se toga, kada si pisala prvi put o enzimu i kada si napisala da si ga napravila
![]() ![]() |
|
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ooooo da , ja sam si tim počela još u sedmom mjesecu sad mogu već reći, prošle godine... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
@kaktus ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pa ti si stvarno vrijedna
![]() |
|
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To je kod mene već odavno završeno....gljiva iskorištena , a još malo i taj enzim...Imam već drugu turu koju trošim, treća je namjenjena za piće, a četvrta se od nedavno namače.... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Još nešto - izvadi tu gljivu iz boce jer se ona hrani enzimom - octom i postaje sve deblja i veća, a ostane ti sve manje tekućine. Kod normalnog octa se ta gliva sačuva, pa se stavi u novi ocat poslije alkoholnog vrenja da se ubrza postupak. Mozda bi i kod enzima funkcioniralo, ne znam. Ali ju svakako izvadi i zatvori bocu, jer će se pod utjecajem kisika početi praviti nova. kad se ta gliva pojavi, to je siguran znak da je fermentacija završena, tu ne bi ništa smjelo napraviti booom!
|
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ajči, točno tako ! ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samo naprijed ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
istina to sam probala i o tom pisala.danas sam drugi put polila i dogodilo se isto.pretpostavljam kad bi enzim dugo stajao i čestice bile puno manje miris bi bio još ugodniji.
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Poznam to
![]() Pozdrav |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tim bolje ako imaš pravi smeđi šećer, za nas koji imamo malo toga previše zalijevati, evo dokazala sam da ni bijeli šećer ne može napraviti nikakvu štetu....samo korist, biljke ionako vole šećer i ne pitaju da li je smeđi ili bijeli... ![]() ![]() ![]() ![]() Što se mirisa tiče, da, mora na početku imati taj pomalo čudan miris, kasnije to bude miris koji više vuče na alkohol ( odvija se alkoholno vrenje, prerada šećera, da bi na kraju stvarno enzim imao ugodan octeni miris i da samo otvoriš bocu na nekoliko minuta u kući ćeš osjetiti najprije kisel, a onda neki prozračan miris što ne možeš valjda osjetiti ni da cijelu kuću proluftavaš, najozbiljnije mislim. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hm, to se poklapa sa mojim iskustvom "mirisa" na početku procesa
![]() Ja sam se odlučila za ovaj enzim-ocat što već, jer mi je moj jabučni pre šteta za prskati po vrtu. Njega koristim za salatu.. A od otpada će biti super za vrt - i dodatno se reducira smeće. Mislim da je to i cilj cijele akcije ![]() |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Točno to, enzim je ništa drugo do voćni ili povrtni ocat, ali znači dobiven na sasvim prirodan način ( prirodnom fermentacijom, bez neke prisile i ubrzavanja ), stoga vjerojatno i zdraviji za sve biljke.. ![]() Moje biljke ga već neko vrijeme piju i vidim da se nekima čak i lišće ljepše sjaji...( adeniumi) ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dobro pitanja , kako miriše dok se otšarafi da izađe plin....Ja mogu reći, u početku ne baš lijepo bez obzira da li je voćnog ili povrtnog sastava.....isto kao kad se stavlja zelje kiseliti ili voće kad stoji npr. za pečenje rakije ( kom )..kasnije kako vrijeme odmiče, sve više se osjeti kiselkasti miris....da bi na kraju mirisalo na voćni ili povrtni ocat i naravno ako se s njim čisti kućanstvo npr. osjati se odmah velika prozračnost i svježina. Što se tiče smeđeg šećera, ne koristim ga jer pitanje je da li kod nas uopće ima pravog smeđeg šećera i na tu ogromnu količinu koja meni treba, neću trošiti novac na obični bijeli obojeni šećer u smeđe jer to me dođe samo skuplje, a kvaliteta je ista...osim da baš ima negdje pravog smeđeg šećera ( šećerna trska ) i da je jeftin, eeeee onda bi to bila druga priča.... ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nije šala nego istina. Kakvih sve pitanja ima u vezi toga . . .
Za tri mjeseca znam više, to je sigurno. Pretpostavljam da je cilj "ne zatvoriti bocu" baš taj, da se napravi ocat - enzim, a za njega treba kisik. |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Naravno da nećeš piti Enzim od otpada nego od zdravih dijelova voća ili povrća... ![]() ![]() ![]() ![]() Imaš pravo sa svime ovim što si rekla, no probaj i nakon fermentacije zatvoriti bocu, pa ćeš vidjeti što će se dogoditi..... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Vjerovatno zbog toga što alkoholna fermentacija nije 100% završena poslije tri mjeseca. To ne mozeš spriječiti od danas na sutra. Ja to poznam od pravljenja octa. S obzirom na prilično veliku količinu šećera na početku, treba vremena dok se sav preradi. Jer šećer ne sluzi zato da to bude slatko, nego da hrani alkoholne bakterije (što više šećera, to je jači alkohol). Zato je smedji šećer preporučljiviji od bijeloga. U Aziji se često koristi melasa, a smedji šećer je zamjena. Ako svi pričaju o tome kako ta otopina miriši kiselo, to sve zvuči na jak ocat od otpada. Ni jabučni ocat ne miriši odmah na ocat nego prvo na jabučno vino, pa malo po malo na ocat. Zato postoje razne varijante ovog enzima, neke se koriste za čišćenje i za vrt, a neke mogu za kozmetiku ili za piti. Sve valjda ovisi o sastojcima. Ja baš ne bih pila onaj od smeća, ili?
Ja sam jako znatizeljna što će za tri mjeseca biti u mojoj tegli, ali koliko se razumijem u fermentaciju, vjerovatno jako koncentriran ocat. Kad je on potpuno gotov, onda ima smisla zatvoriti bocu, jer se inače pravi ta glijva. Ali to tako funkcionira. Zato je kupovni (prirodan) ocat najčešće pasteriziran, ali onda je i mrtav. To je ovdje kontraproduktivno. Ja sam uzela teglu sa gumom koju ne moram svaki dan otvarati, samo lagano protresti da se sve dobro promiješa. Kako miriši onima koji svaki dan odšarafe bocu da izadje plin? |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4445464748 51> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |