Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 108109110111112 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
JESENJE BOJE RUŽIČASTE FIZOSTEGIJE
![]() IZBOJ KLOROFITUMA ![]() PTICA NA ORAHU KOJA JE VESELO CVRKUTALA ![]() OZELENILE GOLE GRANČICE ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
FLORAMYE ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1337 |
Eh Slavujčice, poslije ovih prekrasnih slika samo mi je još teže kada se sjetim kako nam je proljeće još jako daleko.........
|
|
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
|
|
![]() |
|
do tada ćemo listati prošle stranice i nadati se da će nam sve biljke preživjeti zimu. |
|
![]() |
|
![]() CALYCANTUS Kalikantus je listopadni grm koji naraste do 2,5 m. Dosta sporo raste ali iz korjena izbija puno mladih izboja koji se jako teško odvajaju od matične billjke. Cvjeta od proljeća do kraja ljeta, mirisnim smeđe-crvenim cvjetovima koji se pojavlljuju na krajevima grančica. U kontinentalnim vrtovima ga treba posaditi na sunčane položaje. Razmnožava se poluzrelim reznicama, povaljenicama ili korjenovim izbojima. |
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Osim cvijeca, ovaj nas Slavuj ima talenta i za fotografiju! Prelijepa basta i super slike... Veliki pozdrav
|
|
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
Calycantus me lansirao u djetinjstvo i sjetila sam se prekrasnog mirisa(sličnog ananasu)
![]() |
|
![]() |
|
Betty Boop ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 24 Prosinac 2012 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 1660 |
Jesen sitnim koracima šeće našim vrtovima, magla muti pogled u daljinu... Al' kad sunce nadjača oblake i obasja šiblje i drveće, pomiluje grmove i cveće, pukne pogled na prizor iz bajke... Dar od Boga,dar prirode majke! ![]() |
|
The impossible is often the untried.
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Vrt sredinom studenog između skica za cvjetni portret.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Da te i pozdravim,kada se već šetam tvoji vrtom
![]() Veliki pozdrav iz Omišlja,suncem obasjanim..... ![]() |
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
slavice moram ti reći da sam inspirirana tvojim objašnjenjima o uzgoju pojedinih biljaka počela raditi sličnu bilježnicu.ja sam ju nazvala katalog.polako unosim sliku i objašnjenje o svakoj biljci da mi je lakše naći nešto potrebno u slučaju problema u vrtu,a i da manje griješim koristeći tvoje iskustvo i iskustvo drugih cvijetnih prijateljica
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
hvala ti na posjeti i lijepim komentarima. ![]() |
|
![]() |
|
hvala ti! iako je jesen opustošila vrt, za onoga tko zna gledati, još uvijek ima ljepote. a tišina koja se nad njim nadvila je dobrodošao odmor i za mene i za biljke. ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
ja sam takvih "kataloga", do sada puno ispisala, na nekima sam na početku pisala i sadržaj da se mogu snaći u mnoštvu biljaka. ovo što sada radim bi trebao biti početak jedne cvjetne priče, ispričane mojim rječima, ako budem imala strpljenja doći do kraja. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Perunika ![]() PERUNIKA iris Perunika je 2000. god. proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom i postala dio našeg nacionalnog blaga. Ime je dobila po grčkoj božici Iris koja predstavlja glasnika ljubavi a putuje na dugi. Zbog toga njezin sveti cvijet ima puno čarobnih boja. Zbog svoje pradomovine, dobila je naziv 'orhideja sjevera' Postoji preko 300 vrsta koje se razlikuju po visini, obliku cvijeta i rizomu iz kojega rastu. Najpoznatija je perunika iris germanica, koja je bila temelj za stvaranje novih kultivara. Cvjetovi bradate perunike imaju tri velike vanjske latice i tri unutarnje. Najveća vanjska latica ima bradu, koja se sastoji od mesnatih dlačica nagnutih prema dolje. Perunika ima puno svojstava kojima je zaslužila da raste u svakom vrtu. Osim svoje ljepote, perunika je korisna jer njezini mirisni cvjetovi privlače leptire, raste u gotovo svakoj zemlji, lagano se razmnožava i ne traži puno pažnje a prah njezinog korjena, koji osušen miriše na ljubičicu, je ljekovit. Perunika uspjeva na potpunom suncu, ili u laganoj polusjeni gdje će imati barem 6 sunčanih sati. U sjeni neće cvjetati. Cvjeta početkom ljeta. Nakon cvatnje im treba odrezati cvjetne stapke a listove, koji će hraniti rizome, treba ostaviti. U jesen, nakon što neki listovi odumru, treba ih ukloniti jer mogu izazvati trulež korjena. Ukoliko želimo peruniku razmnožiti sjemenom, ostaviti ćemo cvjetne stapke koje nose tobolce sa sjemenom. Iz sjemena, koje treba posijati u jesen, nastaju novi križanci, prekrasnih boja, koji nose obilježja matične perunike, perunika koje imate u vrtu, pa čak i u susjedstvu. Perunike nastale iz sjemena se razlikuju po boji, veličini i obliku a procvjetaju tek za 3 god. Perunike je najbolje razmnožavati nakon cvjetanja, jer za velikih vručina spavaju. Diobom rizoma se dobije potpuno ista biljka a ujedno se i pomlađuje jer nakon nekoliko godina, najstariji rizomi odumiru. Rizomi perunike se sade plitko, pod zemljom im treba biti samo korjenje, koje se prije presađivanja skrati, isto kao i listovi koji se trebaju orezati na 10 ak cm da se biljka ne iscrpljuje njihovim održavanjem, nego da stvori jako korjenje koje će iduće godine donijeti prekrasne cvjetove u svim duginim bojama. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 108109110111112 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |